Школа, школа, ностальжи )))

       Не знаю хто як, а я любила ходити до школи.
Насамперед мені подобалось спілкування з однокласниками, мабуть ще зі школи подобалось спостерігати за людьми, за їх вчинками і аналізувати. Хоча і навчатись мені подобалось. Можливо був якийсь цікавий азарт. Хотілось більше чогось нового взнати. Особливо чекала коли роздадуть нові підручники і можна буде їх скоріше полистати.
Найбільше подобалась географія, історія, геометрія, біологія у всіх її проявах (ботаніка, зоологія, людина) - це що стосується предметів для мозку.umnik
Ну і хто ж не любить фізкультуру? sila  Де можна не сидіти нудно 45 хвилин, чекаючи перерви, а навпаки погасати, пограти в баскетбол, пострибати та і взагалі отримати відносну волю lol


Ще любила працю, бо там теж була якась відносна свобода і творчість, та ще й 2 підряд уроки такої лафи. З самого початку 4 класу ми були розділені на 3 умовні бригади і в такому складі  ми готували їжу, шили, в"язали, вчили нас різним побутовим речам.
Коли у нас був блок по приготуванню їжі, то ми любили самі поласувати приготованим і пригощати хлопців одноклассників. І радість була для всих, нам  - бо були горді, що ми вже щось вміємо зробити, а хлопцям звичайно щось смачненьке поласувати mmmm lol  

А що вам подобалось, чи не подобалось в школі?
Які предмети більше любили?

16%, 3 голоси

16%, 3 голоси

11%, 2 голоси

16%, 3 голоси

5%, 1 голос

11%, 2 голоси

26%, 5 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Часник у нашому фен-шуй )))

Ну звичайно зараз ХХІ століття на дворі і деякі традиції явно ми використовувати точно не станемо, як наприклад, натирати тіло часником lol  Бо уявляю собі наших попутників на роботу, після нашого такого вранішнього  фокусу для захисту душі lol
Але все ж таки цікаво поринути в старовину і помислити що і для чого могло використовуватись.
Чому часник міг бути оберегом - тому що дійсно його властивості дезинфікуючі, лікувальні. Він добре допомогає у боротьбі з шафовими шкідниками, а саме: запобігає розмноженню молі та різних букашок.
Наприклад зубчики часнику рекомендують розкладати на поличках шафок з крупами, або класти прямо в ємність з крупою. 


І ось що до Часнику каже скарбниця українського народу:
 
ЧАСНИК – має велику магічну силу та широкі лікувальні властивості. Він відганяє всіляку нечисть і напасть, що їх посилають злі сили – відьми, чаклуни, лихі люди. Людина, котра вживає або має при собі часник, стає невразливою до чарів, вроків та недобрих побажань і навіть проклять з чужих і ворожих вуст.

Просте вживання часнику як їжі запобігає заразним, як нині кажуть, інфекційним хворобам. Його магічна дія багатопланова: вплетений в косу молодої перед вінчанням, оберігає її від життєвих бід; такий же самий ефект дає натерте часником тіло, або підвішений під стелю чи над колискою немовляти жмут чи вінок часнику; пожувавши зубчик часнику, мати «хукає» на дитину, і часниковий дух оберігає малюка…
Часник – рідний брат цибулі: їх пекучість – корисна, гірко-та-солодка, агресивність-добра (і таке буває!), бо все спрямоване на захист від злого…

Цибуля та часник здавна вважалися кращими оберегами від усіх видів пристріту і чаклунства, оскільки вірили, що вони відлякують злих духів і заздрісників. Половинки цибулин, розкладені в різних кімнатах, поглинають негатив і хвороби. Вранці їх варто викидати, не торкаючись. 

У будинку можна розвісити пучки цибулі та часнику.  Часник клали на воротах, щоб відьми не ходили доїти корів.


           Часник у міфологічному світогляді має кілька значень, часом зовсім протилежних. Найперше — захисне. Часник захищає і від хвороб, і від нечистої сили. Також він є “замінником” людини: голівка часнику чудодійним чином пов’язується з людською головою. Проте дехто вважає часник і “бісівським зіллям”…
          Здавна відомо, що нечиста сила боїться часнику. Тому рекомендується брати із собою часник, коли йдеш до лісу. Люди вірять, що це порятує від лісниць — лісових істот жіночої статі, які дуже подібні до русалок, але значно небезпечніші за них.
         Голівка часнику в народній уяві асоціювалася з людською головою, тому часник застосовувався в магічних обрядах. Очевидно, вірування стосовно його магічної сили пов’язані також із його антисептичними властивостями. Так, часничину клали до колиски немовляті або під подушку дорослому, щоб відігнати безсоння. З одного боку, тут знову бачимо захисну функцію часнику, з іншого — елементи так званої імітативної магії. Голівка часнику мала збити з пантелику злих духів, які сприйняли б її за людську голову й наслали б безсоння на рослину, а не на людину. Відомо, що в Давньому Римі часничини клали під фундамент новобудови, замінюючи ними звичайну людську жертву. Про стійку асоціацію часничини з людською головою також свідчить загадка: “Що то за голова, що лиш зуби й борода?”

       Дуже гіркий часник в Україні називають “гадячим” або ж “москалем”. Вираз “товкти на когось часник” означає розпочинати якусь лиху та підступну справу: “Вже на мою голову чорти часник товчуть”. Інший стійкий вираз — “втерти часнику” — означає добряче провчити, зазвичай — побити кого-небудь: “Зараз як втру тобі часнику, то знатимеш”.
        Потойбічна природа часнику поєднувала його з чоловічим божеством “низу”. Можливо, тому вважалося, що ця рослина стимулює чоловічу силу і є любовним зіллям, здатним привернути кохану чи коханого. (с)

СУХОЦВІТ І ЧАСНИК

Український народ дуже практичний. Кожен оберіг в будинку українця, крім ритуальних, мав і безліч корисних властивостей. Найпоширенішими оберегами були в'язанки з сухих трав і в'язки часнику. Але це були не просто сухостої: кожна трава в букеті, крім своєї краси, володіла цілющими властивостями, а також відганяла шкідливих комах своїм запахом. При різних хворобах листя трав з такого оберега використовували в якості лікувальної заварки.(с)

Згадаєм молодість, школу, екзамени? ;)

                                                       Мы все учились понемногу
                                                       Чему-нибудь и как-нибудь....



      В світлі аномальної жари на початку травня, заговорили про те, що в часи коли ходили до школи, наче такої жари не було. Бувало йдеш зранку в школу і прям холодно. Ну вже під кінець травня, звичайно в шерстяній формі жаркувато було сидіти parik .
        А в процесі розмови зачепили тему екзаменів.
Я кажу: так, сидиш останні навчальні дні і у вікно заглядаєш, так хочеться на свободу prey  Але ж після 25 травня ще й екзамени треба здати, а до них треба готуватись... І так чекаєш канікули
А чоловік каже:  А я не здавав екзамени umnik
Я йому: Як це? hypnosis  У нас же з 5-го класу щорічно були екзамени. Пам"ятаю деякі предмети, які здавали по класам. І навіть пам"ятаю сам процес lol
5 клас - математика
6 клас - не пам"ятаю
7 клас - геометрія, укр. мова, ще якість були, але забула
8 клас - алгебра, фізика, рос.література
9-10 вчилась в технікумі і наче здавали хімію, вищу математику, укр.літ і укр. мова, рос.літ і мова...



І от виникло питання: А ви здавали екзамени щорічно? Чи це у всих таке було? І які екзамени, в яких класах здавали?

Звичайно наприкінці 80-х і в 90-х роках вже все стало по-іншому. Тому в опитуванні не відображаю. Але цікаво буде почитати як було у вас.







3%, 1 голос

0%, 0 голосів

31%, 9 голосів

14%, 4 голоси

41%, 12 голосів

10%, 3 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Привіт від Ектора! )))

Цей рецепт вийшов не скажу вдало, особливо на вигляд ))) але смаки гарні.
Може ми не дуже звичні до таких поєднань смаків, а може зроблений був не досконало. Та і презентація похромала prostite
Отже, на наш смак, скуштувавши цей шедевр кулінарного мистецтва ми прийшли до висновку, що його краще їсти окремо начинку від оболонки.

Як завжди картинка з книжечки smile


                          Паштет із печінки кролика
                   з мандаринами та смаженим хлібом

Інгредієнти для начинки:
1 цибулина
1/2 морквини
30 грам соняшникової олії
300 грам печінки кролика
сіль, перець, спеції за смаком
200 грам вершкового масла

Цибулю з морквою обсмажити до м"якості і викласти в сотейник.
Додати печінку, сіль і спеції. Накрити фольгою і запекти в духовці 30 хвилин при t 150С
Трохи охолодити, збити блендером і додати вершкове масло. (В рецепті написано: протерти через сито, але я не протирала)
Наповнити паштетом мариновану шкірку мандарини і залишити в холодильнику для застигання.

Мариновані мандарини
100 грам цукру
1 паличка кориці
1 зірочка бад"яну
дрібка солі
6 мандаринів

Зварити сироп з 200 грам води, цукру, приправ і солі.
Неочищені мандарини тричі обдати окропом, занурити в сироп і варити 3 години в духовці при t 110 С.
 Мандарини дістати з сиропу, обсушити, розрізати навпіл і вийняти серединку. Очищену шкірку замаринувати в сиропі 2-3 години.


Мандариновий конфітюр
1 грам агар-агару
1 ст.л.глюкози

Із сердцевин мандаринів вичавити сік, додати попередньо розчинений агар і глюкозу. Довести до кипіння і проварити 2-3 хвилини. Вилити суміш на деко і дати застигнути в желе. Готове желе збити блендером.

Хліб з висівками поламати на шматки і обсмажити на грилі.



Що хочу сказати від себе: Сироп значно виварюється, то думаю його потрібно більше, ніж в рецепті.
Мариновані шкурки смачні і необикновенні, можна робити як окремий десерт  drink
А начинку можна їсти як звичайний паштет. Мазюкати на хлібчик.


Смачного! smile






Рулет із серця

В якійсь передачі колись записала рецептик. Пару раз робила, а потім забула про нього. І ось знову захотілось посмакувати. І з вами ділюсь. Може комусь прийдеться до вподоби smile

Рулет із серця

Інгредієнти:
Серце теляче - 800 грам
Масло - 100 грам
Сир твердий - 70 грам
Яйця - 2 шт.
Горіхи - 3 столові ложки
Буьйон - 5 столових ложок
Сметана - 1 столова ложка
Сухарі білі - 50 грам
Часник - 1-2 зубчика
Желатин - 8 грам
Спеції та сіль за смаком
Оливки зелені - 50 грам

Приготування:
- Серце відварити, трохи остудити, перемолоти і змішати з маслом, бульйоном і розчиненим желатином. (Це фарш)


- яйця відварити і натерти з сиром на тертці. Додати мелені горіхи, сметану, сухарі, спеції, сіль. (Це начинка)

- Оливки порізати навпіл
- На плівку викласти  фарш, по ньому викласти оливки. На середину викласти начинку. Згорнути рулетом і залишити в холодильнику на 2-3 години.


В моєму прикладі замість оливок брала пікантні сливки

http://blog.i.ua/user/729788/1467127/



Такий рулетик можна і до чаю на бутерброд, і на пікнік взяти.
Смачного! smile

Український Фен-шуй ;)

       Одного часу стало дуже популярно облаштовувати свій будинок/квартиру за правилами фен-шуй.
      Люди розуміють, що знаходячись в гармонії з навколишнім світом, розуміючи закони природи, можна вже на духовному рівні «замовити» собі і своїм рідним краще життя. У магазинчиках з усякою китайським символічним начинням за допомогою своїх товарів нам пропонують вирішити чи не всі домашні негаразди. Мудрість Китаю де-хто  закріплює в голові і дотримуючись до неї вірить, що вона допоможе. Але чому ми забули про власну культуру?



      Коли мої подруги і знайомі вдарились в придбання різних фен-шуйських штучок, я постійно чомусь не могла вникнути в цю повальну захопленість. Одного разу навіть собі придбала одну штуковину smutili . Не знаю що воно мені дало, але до душі не припало )).
   З з часом постійно порівнювала нашу пракультуру і Китайський фен-шуй.  І мене все ж таки більше тягне до наших витоків. Мабуть велике значення має, так званий, Код Нації umnik  angel .  
Я вже давно замислювалась, що і у наших предків повинні були бути свої традиції з благоустрою житла та обійстя.
     Отже зіставляючи матеріали, ми можемо усвідомити, що у будинках наших бабусь все розташовувалося саме так, як можуть описувати навчальні джерела! Але, найважливіше - культура народу залежить від землі, на якій він живе.
        Саме земля, її клімат, пейзажі, рослинний і тваринний світ формують світогляд і вірування людини. Те, що вважається добром для одних, може обернутися великою бідою для інших. У пустелі вода - благо, а ось в болотистих місцях вона символізує смерть. Може так і з китайським фен-шуй: можливо не всі його ідеї - благо для нас? Тому завжди в першу чергу треба думати про своє коріння.
      «Звичайно, стародавня традиція правильного розміщення предметів у просторі придумана в Китаї, але закони життя і там, і у нас працюють однаково, – говорить етнограф Яна Яковенко. - Я не маю на увазі матеріальний достаток. Мова про те, що ми, як і китайці, теж пов'язані з землею, на якій живемо, хімічно і енергетично. Ми - діти землі і підкоряємося її життєвим законам, які закодовані в різних ритуальних дійствах, предметах, обрядах, що передаються з покоління в покоління.»
    

 
Цікаво провести паралелі між символами фен-шуй і нашими прадавніми традиціями.
Що можна віднести до оберегів українського Фен-шуй:
Рушники - Традиційним оберегом на більшій території України є рушник. Споконвіків він символізував долю, життєвий шлях, тому на рушнику можна було «прочитати» про традиції родини, візерунок «розповідав» про її життєві пріоритети.
Вінок - Оберегом від нечистої сили, лихого ока здавна був вінок. Вінок виступає символом сонця. Виплітали його із квітів, листя, трави, хвої, колосків тощо, засушували, освячували.
Лялька - Родині, яка довго чекає на народження малюка, дарували оберіг – ляльку. Це була лялька-мотанка, одягнена в традиційний український одяг.
Часник, трави, сіль, мак
Калина, Дуб
Лелеки, Півень
Кішка, Собака
Піч

Наші предки знали, як зробити своє життя затишним і комфортним.
І якщо уважно дослідити це цікаве питання ми побачимо, що українське народознавство надзвичайно різноманітне і виробило систему власних вірувань і оберегів, які ні в чому не поступаються китайському.



Минуло 140 років...

Але майже нічого не змінилось. Лише методи і ставки змінились....

*  *  *

Минуло чимало років після панщини. Громада трохи заворушилась і почала встоювать за свою вигоду, за своє громадське право.

Тим часом громада почала діло з жидом. Один багатий жид з містечка заплатив панові добрі гроші й купив собі право поставить в селі на панській землі шинки. Він заквітчав своїми шинками село з чотирьох боків і пустив горілку по дешевшій ціні, ніж в громадському шинку. Люди кинулись за горілкою до жидівських шинків. Громадський шинок стояв порожній, в його ніхто й не заглядав.

Волосний зібрав громаду. Кайдашенки почали кричати в громаді.

— Панове громадо! — говорив Карпо. — Нехай ніхто з села не купує горілки в жидівських шинках. Посадім коло шинків десяцьких та соцьких, нехай дрючками одганяють людей.

— Я сам сяду з дрюком і буду одганяти хоч би й свою рідню! — гукнув Лаврін. — Нехай жиди посидять дурно ціле літо над своїми барилами. Посидять та й підуть.

— Добре Кайдашенки радять! — загула громада. — Посадім людей та й не пускаймо нікого в жидівські шинки.

Громада порадилась і розійшлась.

Жид побачив, що непереливки, взяв відро горілки, одніс волосному; друге одніс писареві, зібрав до себе в шинок десять чоловіків таких, що заправляли громадою, і поставив їм ціле відро горілки.

— Чого нам змагаться, — говорив хитрий жид, — нащо вам мене кривдить. Буду я заробляти, будете й ви. Я поставлю ціну в своїх шинках таку, як у вашому, ще й зараз заплачу в волость сорок карбованців одчіпного.

— Чи вже заплатиш? — гукнули чоловіки.

— Ой-ой, чом і не заплатить для добрих людей; ви думаєте, що я жид, то в мене й душі нема? Я ладен і на церкву дати. Ет, та що й говорити! От вам хрест, коли не ймете віри.

І жид перехрестився зовсім по-християнськи. — Чи ти ба! Жид хреститься! — гомоніли люди.

— Ви думаєте, що я не поважаю вашої віри? Та я ладен жити з вами, як з братами, — підлещувався жид. — От вам ще відро горілки! Суро! А винеси гостям оселедців та паляниць! — гукнув жид до жидівки.

Сура зітхнула на всю кімнату, так їй було шкода оселедців, але вона винесла й поклала перед людьми на столі.

— Їжте, люди добрі! Ви думаєте, що я шкодую для вас? — говорила Сура. — Ой вей мір, ой-ой! — прикинула вона вже тихенько, виходячи з хати.

Люди пили, закусували та слухали Берка, а Берко неначе грав їм на цимбалах своїми облесливими словами.

Давні панщанники понаставляли вуха та слухали Берка. Його слова, підсолоджені горілкою та приправлені оселедцями, так і влазили в їх душі. Вони не знали, що жид вибере ті сорок карбованців і за оселедці, і за ту горілку, що вони в його дурнички п'ють, з їх-таки кишень — то недоливками, то водою, підлитою в горілку, то більшою платою.

Люди розтали, як віск, і почали хвалити жида. Декотрі вже були зовсім п'яненькі.

— Так що ж, панове, та ще й які панове! Що тепер пан перед вами! Ви, Грицьку, тепер пан! От хто пан! Що схочете в волості, те й зробите! Ви, Петре, тепер господар на все село, ніби князь! Тепер ви пани, а пани вже перевелись на Іцькову сучку, — підлещувався Берко до мужиків. — Та що ж, панове, чи згодитесь громадою оддати мені й свій шинк, і будете пускати людей в мої шинки? Я подарую сорок карбованців на волость, а за ваш шинк зараз покладу гроші на стіл!

— А добрий жиді — гукнув один п'яненький мужик. — Ще й гроші зараз дає. Будемо стояти на сході за його!

Авжеж будемо, бо ще й на церкву покладе!

Саме в той час Карпо Кайдашенко їхав з ярмарку, вглядів коло панського шинку купу людей та й став. Берко знав, що Карпо горілки не любить і на сході йде все проти його.

Він сховався в кімнату.

— Здоров, був, Карпе! — гукнув Грицько і почав обнімать та цілувать Карпа. Гостра неголена Грицькова борода колола Карпове лице, неначе голками.

— Та здоров був... — говорив Карпо, одвертаючи лице. — Та годі вже!

— Здоров був, соколе! Та зайди-бо в шинок та випий хоч чарочку з нами! — молов Грицько і знов ухопив Карпа руками за шию і цмокнув його в щоку.

— Серце! Голубчику! Чи вже ти оце не вип'єш з нами хоч по одній чарці, хоч півчарки! Та тут же такий добрий жид! А! Що вже й казати!

— Та одчепись собі! Піди, обніми та поцілуй мою коняку, коли вже припала охота цілуваться, — говорив Карпо. — А нащо це ви горілку п'єте в жидівському шинку? — спитав Карпо.

— Та бодай не казати… сказав Грицько, — тут такий добрий жид, такий добрий, чорт його знає, де він такий добрий взявся. Благодареніє богу і всім святим, він і на церкву дасть! Ото кумедія!

— А ви забули, що самі на громаді постановили?

— Серце, голубчику, білий лебедику! — говорив п'яний Грицько, тикнувши колючою бородою Карпові в ніс. — Та не цурайся-бо нашого хліба-солі.

Карпо бачив, що з п’яним розмовлять — тільки гаяти час, вдарив коняку батогом. Віз покотився.

На другий день зібралась громада. Прийшов Карпо і вдивився.

Громада співала вже іншої; волосний та писар тягли за громадою і кричали, щоб оддати Беркові й громадський шинк, не тільки що пускать людей по горілку і в жидівські шинки... бо Берко зараз платить гроші...

— Панове громадо! Погана ваша рада; я не пристаю на це! — сказав понуро Карпо й одійшов од громади набік.

Громада оддала Беркові громадський шинок, хоч Берко на церкву грошей та дав, а тільки дурив п'яних мужиків.

Громада дорого потім заплатила хитрому жидові...

Берко приймав за горілку не тільки пашню, але навіть крадене сіно й солому. Понесли люди мішками пашню в Беркову комору, а Берко тільки гладив бороду білою рукою, дивився, як п'яні мужики валялись під його шинком, та зараз-таки підняв скажену ціну на горілку в усіх шинках.

1878  І. Нечуй-Левицький

Творожна пасочка

З недавнього часу майже не їмо дріжджового тіста. Отже знайшла рецептик бездріжджової пасочки і вже 2 роки вдало його використовую.

Інгредієнти:
500 грам творога (я беру базарний),
1 склянка цукру (за смаком можна і менше),
4 яйця,
200 грам масла,
1 склянка борошна,
1 чайна ложка соди + оцет,
щіпка соли, ваніль,
50 грам родзинок.

Приготування:
Творог перетерти на сито. Змішати творог, яйця, цукор, сіль і ваніль.
Додати розм"якшене масло (не розтоплене!)
Соду погасити оцтом і додати в суміш.
Додаємо родзинки і борошно. Все добре вимішуємо.
Заповнюємо форми на 2/3 і даємо постояти 15-20 хвилин.
Випікати 35-40 хвилин при t 180 С

Пасочки в духовці піднімаються, але коли духовка вимкнеться не витягати їх одразу, дати відпочити. Після вичахання вони все одно трішки сядуть.
Випікаю в невеликих формах. Вихід на цю кількість продуктів - 5 маленьких пасочок. Звичайно, що 5 це малувато, то роблю на більшу кількість smile    Смачного! kiss



А така пасочка в розрізі mmmm


 

Ну яка різниця?

Хто в чому одягнеться і як буде в цьому одязі виглядати?
Чужі лосіни, труси, носки, кеди??? Навіщо Вам таке в голові?
Головне не те, що зверху, а те, що в середині! Головне те, яка душа у людини, яке її наповнення angel . Головне не лосіни, чи носки в босоніжках, а головне те, що людина в цих лосінах робить, Її вчинки! Живіть своїм життям і своїми лосінами umnik  smile 








Добра Вам люди! smile  heart