хочу сюди!
 

Наська)

34 роки, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 20-90 років

Мистецька зброя – наша культурна артилерія



Добрі справи культурологічних волонтерів Запоріжжя в АТО

Сьогодні, коли проти нас ведеться війна не лише звичайна, а й інформаційна, незалежність і територіальну цілісність України захищає не лише зброя, але й красне слово, музика, вірші, театральне мистецтво, кіно.

Українська культура зараз не лише зберігає нашу національну ідентичність, підтримує наше прагнення до волі й боротьбу за долю, мистецтво стало не менш важливою зброєю, ніж важка артилерія. І, як наочно демонструють останні три роки, часом духовна зброя сильніша звичайної.
Запорізькі артисти першими поїхали з концертними програмами підтримати наших захисників, тих, хто перебуває на передовій, у зоні антитерористичної операції. Бо фронт дуже, дуже близько.
Звичайно ж, найголовніше, у Збройних силах України служать працівники наших культурних закладів – артисти театрів, працівники музеїв, музиканти, представники інших професій. Вони стали до лав армії, беруть участь у військових діях
А щоб подарувати годину розради нашим бійцям, до військових частин приїжджають музиканти міжнародного рівня, професійні артисти, аматорські колективи та солісти, волонтерські творчі бригади.
Наша філармонія першою повезла музичні вітання бійцям
Запорізька обласна філармонія першою в країні стала учасницею культурно-мистецького проекту „Зброя культури”. Щоб підтримати воїнів української армії, членів їх сімей та тимчасових переселенців з території АТО музиканти дають концерти у військових частинах, їдуть на Схід, щоб віддячити мужнім синам рідної землі, які ціною власного життя захищають сьогодення та майбутнє України.
2015 року в рамках культурно-мистецького проекту „Зброя культури” артисти Запорізької обласної філармонії дарували своє мистецтво воїнам - учасникам антитерористичної операції на Сході України. У рамках проекту „Зброя культури” у травні та червні артисти філармонії подарували своє мистецтво захисникам Вітчизни в різних місцях: виступали на острові Хортиця, на полігонах, стадіонах, у прифронтових зонах. Незабутніми для глядачів та артистів стали концерти у Розівському, Куйбишевському, Бердянському районах, у місті Мелітополі. Глядачами та слухачами наших музикантів та солістів стали, зокрема, військові добровольчого загону Збройних сил України окремої аеромобільної десантної бригади, воїни-авіатори, які брали участи у бойових діях, майбутні захисники Вітчизни 1256-го загону оборони та роти охорони Центрального ОМВК, вимушені переселенці зі сходу України.
Творча бригада артистів обласної філармонії здійснила сім благодійних концертних виїздів для бійців та захисників Батьківщини.
- Культура та мистецтво - цінності, які не тільки зберегли свою первинну значущість, а й знайшли нове звучання, адже часом духовна зброя сильніша звичайних багнетів. Зброя артиста - це його голос, пісня та музика, а головне - сила духу. Це не те, чим воюють, а те, чим надихають та оберігають, - говорить генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева.
Як розповіли учасники поїздок, воїни дуже раділи виступам артистів, бо пісня та музика сповнюють їхні серця надією на майбутнє, додають мужності та бойового духу. Бійці згадують домівки, рідних, дітей, дехто – молоді роки, перші побачення... Все це підтримує їхню віру в свої сили та в нашу перемогу.
Артисти обласної філармонії до концертних програм включають естрадні вокальні та інструментальні композиції, відомі номери світової класики. Бурхливими оплесками глядачі зустрічають кожен виступ. Особливо артисти пишаються, коли воїни включаються у творчий процес - підспівують виконавцям, запрошують красиво вдягнених солісток до танцю.
Запоріжці передають своїм захисникам найщиріші слова подяки. Під час відвідин окремої аеромобільної десантної бригади, військовослужбовців привітали директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, голова Розівської райдержадміністрації Юрій Полянський, генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева, керівник благодійного фонду „Лебедія” Любов Мороко.
Слова вдячності воїнам та святковий настрій подарували провідні артисти філармонії: народна артистка України Любов Малицька, козацький ансамбль пісні і танцю „Запорожці”, Юлія Якса, Людмила Уракова, Ярослав Ніколаєв, Ольга Пацернюк, Віктор Храмов, ансамбль бандуристів „Божена” під керівництвом Ольги Беженарь, ведуча концертів Вікторія Медвідь.
Воїни та місцеві глядачі подякували артистам обласної філармонії за талант, теплоту сердець, гарний настрій, який вони подарували своїм мистецтвом.
7 та 9 червня 2015 року на запрошення Запорізького обласного військового комісаріату, в рамках проведення командно-штабного навчання 1256-го загону оборони та роти охорони Центрального ОМВК артисти обласної філармонії подарували урочистий концерт для військовослужбовців – майбутніх захисників нашої Батьківщини. Воїни після концерту дякували артистам та говорили, що пісня та музика сповнюють їх серця надією на світле майбутнє, додають їм мужності та бойового духу. Це допомагає захисникам Вітчизни відстоювати інтереси нашої держави та безпеку громадян України.
Сучасні козаки з Хортиці
Національний заповідник „Хортиця” підтримав історичну славу звитяжних запорозьких козаків у прямому сенсі. Вже п’ять співробітників добровільно стали на захист держави та нас з вами. Це легендарний „кіборг” В’ячеслав Зайцев, „Дзвонар” Віктор Кривоносов (він став одним з учасників культурного відео-проекту „Музика воїнів”), відомий підводний археолог, історик Валерій Нефьодов - учасник Іловайської операції. Батько й син Андрій та Володимир Волики пішли до лав армії майже одночасно, молодший з родини демобілізувався буквально цими днями.
Учасники бойових дій та воїни Збройних сил України – постійні відвідувачі святкових заходів та екскурсій на острові Хортиця. Кожного дня на екскурсіях можна побачити людей у військовій формі. Тут тепло зустрічають і земляків, для яких Хортиця – рідна, і гостей з інших областей, які часто лише під час служби вперше відвідали нашу святиню.
Театр молоді дарує бійцям незабутній концерти
В Запорізькому академічному обласному театрі юного глядача завжди раді гостям у формі. Нещодавно у колективі вітали свого колегу, який повернувся зі служби в армії, де пробув рік. Майже на кожну вечірню виставу приходять гості з військових частин, а діти учасників АТО відвідують ранкові дитячі постановки. Під час святкування Дня театру до завітали бійці, спілкувалися з артистами, мали можливість побувати за лаштунками, їм було дуже цікаво. А для артистів театру творчі відвідини бійців стали традиційними.
5 грудня 2014 актори театру – Максим Березнер, Юрій Драненко, Віктор Латишев, Юрій Макаренко, Станіслав Шкляренко та інші - відвідали бійців АТО, які знаходяться в Запорізькій обласній лікарні на реабілітації. Концертна програма підняла настрій нашим захисникам.
1 та 2 грудня 2015 року із концертами колектив театру відвідав Артемовськ та Краматорськ. Артисти давали концерти у прифронтових містах для бійців та місцевих мешканців. Після поїздки розповідали колегам про те, як чули постріли та роботу артилерії...
28 жовтня 2016 року Запорізький академічний обласний театр юного глядача за участю директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислава Мороко здійснив поїздку до Маріуполя, де виступив перед бійцями Збройних сил України. У складі великої концертної бригади були керівники Театру юного глядача - художній керівник, заслужений діяч мистецтв України Геннадій Фортус, директор, заслужений працівник культури Віталій Шкляренко, досвідчені та молоді актори.
Глядачами концертної програми стали бійці 23-го запорізького батальйону територіальної оборони. Зустріч з бійцями була символічною - саме 28 жовтня відзначався День визволення України від нацизму. І саме в цей день запорізькі артисти привітали наших сучасних захисників Вітчизни, які сьогодні відбивають атаки ворога. Концерт пройшов з величезним успіхом. Сцена «Гайдамаки» зі спектаклю «Тарасові сни» захопила з перших же секунд. Глядачі із величезною увагою слухали українські пісні, весело сприймали життєрадісні танцювальні мініатюри, сміялися над веселими жартами. Затамувавши подих бійці слухали ліричну пісню «Бережи любов» у виконанні Катерини Россолової. Завершився концерт піснею «Аркан» у виконанні всіх артистів творчої бригади. Акторів проводжали оплесками та криками «браво». Командири та бійці батальйону запросили театр приїжджати ще з концертними програмами. Геннадій Фортус та Віталій Шкляренко пообіцяли організувати ще не одну таку поїздку. До речі, актори перед поїздкою пройшли «курс молодого бійця»: вчилися стріляти, розбирати та збирати зброю.
Директор театру Віталій Шкляренко після поїздки розповів:
- Це було вражаюче – побачити цих молодих людей, які зараз захищають нас, наше мирне небо. Вони - прості молоді хлопці та дівчата (а серед військових чимало дівчат!), які стали зі зброєю в руках боронити нашу країну. Вони – справжні герої, які, можливо, у мирному житті були непомітними людьми. Ми привезли їм трохи гарного настрою, розради нашими концертними номерами. Наші глядачі дякували нам, розповідали, що наша концертна бригада стала першою, хто завітав саме до них із творчим подарунком.
Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислав Мороко високо оцінив підтримку наших бійців творчими колективами:
- Важко переоцінити значення таких концертів для наших бійців. Воїни добу тому вийшли з боїв, пройшли складні випробування. Треба бачити, як світлішають обличчя наших захисників, як світяться радістю їхні очі, коли вони слухають пісні, дивляться на танцювальні номери. Бійці в черговий раз впевнилися, що вони захищають цю радість життя, що про них не забувають ті, кого вони захищають. Ми ж кожного разу дякуємо воїнам Збройних сил України, які, ризикуючи життям, забезпечують мирне життя нашій області, нашому місту.

Є мрія – повезти на фронт виставу
В колективі Обласного академічного музично-драматичного театру ім. В. Магара пишаються своїми колегами, які відслужили в армії. Артисти Олег Котеньов, Євгеній Дзига та інші працівники театру стали до лав Збройних сил. Проводжали їх, звичайно, із тривогою в серці, а коли повернулися – радісно вітали.
Наснагу військових театр підтримує усіма творчими силами. 9 вересня 2015 року на базі відпочинку «Молода гвардія» у селищі Канівське вібдувся концерт для воїнів стрілецького батальйону Запорізької області. Щиро, від усього серця артисти театру дарували своє мистецтво захисникам нашої держави. Глядачі з вдячністю супроводжували оплесками кожен виступ. У програмі концерту під керівництвом режисера Віктора Попова артисти театру Юрій Бакум, Світлана Ромашко, Алла Білоцерковець, Євген Ковалевський, Світлана Ремжина, Ольга Петровська, Вікторія Мотайленко, Олександр Блінов, Павло Костюк, Клара Щедріна, Катерина Єгоричева, Вадим Васільєв виконали патріотичні, ліричні, естрадні пісні та вірші.
9 березня 2016 року у Запорізькому обласному військовому комісаріаті відбулися Шевченківські читання, присвячені 202-й річниці з дня народження Тараса Шевченка. До військовослужбовців облвійськкомату та військкоматів міста завітали артисти театру ім. В.Магара з виставою-концертом „Не вмирає душа наша, не вмирає воля”. Серед учасників святкової програми були народні артисти України Іван Смолій та Юрій Бакум, артисти театру Клара Щедрина та Олеся Плохоткіна. Напрочуд актуальними були уривки із драматичних творів Кобзаря, військовослужбовці прослухали уривки з поем „Сон”, „Кавказ”, „Лілея”, „Титарівна”... Трохи згодом особовий склад облвійськкомату завітав на моновиставу у виконанні народного артисту України Івана Смолія „Україно! Україно! Оце твої діти...”.
Актор академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В. Г.Магара Євгеній Дзига служив за покликом серця, ані від чого, як він сам каже, не відмовляючись, з 29 січня 2015 до 29 квітня 2016 року. Дев’ять місяців без одного дня був в АТО, у зоні бойових дій. Артист згадує про своє армійське життя:
- Мова йде про виживання нації, якщо ми не станемо на свій захист, не буде такої країни - Україна. Керівництво сусідньої держави не відмовиться від війни, бо так легше утримувати імперію. Служив у 14 ОМБР (Окрема Моторизована Бригада). Все було, все, як в армії, як на війні – і бруд, і обстріли, і прекрасні люди, з якими служив, які стали братами для мене.
- Чи доводилося під час служби стати глядачем виступів колег?
- Ще коли були на полігоні в Рівно, до нас приїздили солісти Луцької філармонії. Навіть автобуси нам надавали культурні заклади, щоб ми комфортно доїхали до вокзалу – це було несподівано приємно. У Дніпропетровській області нас відвідувала місцева самодіяльність. Приїхали артистки симпатичні, у красивих костюмах. Бійці із задоволенням фотографувалися із дівчатами, потім додому надсилали фото, щоб бачили, які до нас гості приїжджають. В степи під Маріуполем нікого з артистів до нас не пускали – там бої, небезпечно. Але в Кураховому є будинок культури, там періодично всі, хто може за умовами служби, відвідують концерти.
- Чи вдається під час творчих зустрічей трохи розрадити наших бійців?
- Концерт – це привід відчути свято. В буденному житті на концерти до філармоній, до театрів мало хто з бійців потрапляв. А на війні це просто диво - красиві діти, дами у вечірніх сукнях, артисти у фраках. Приїздили навіть артисти з далеких областей, зі Львова, це було дуже зворушливо. Коли виступають діти, найсуворіші бійці не приховують емоцій, у багатьох – сльози на очах. Бо майже у всіх - свої діти, онуки. Навіть не свято це було, значно більше. А потім – знову наряд, військовий побут. Бійці часто питали – коли знову буде концерт, чекали на зустріч із світлим мистецтвом. Я особисто під час концертів повертався, занурювався у своє минуле життя.
- З професійного погляду – що бійцям було цікаво б побачити особливо?
- Мені здалося, що військова сучасна вистава, привезена на фронт, була б незайвою. Особливо, якби вона була з гумором, без зайвої патетики. Сам би зараз дуже хотів поїхати до своєї бригади, вірші б почитав своїм побратимам. А ще мрію привезти на фронт повноцінну виставу нашого театру, щоб побратими пальцями показували – бачиш, з ним служив, кашу разом їли, багнюку місили.
- Були випадки, коли самому довелося повернутися до артистичної професії просто на фронті?
- Своїм бойовим товаришам у бліндажі читав вірші - Набокова, Гумільова, Шевченка. Побратими - хлопці із Західної України – слухали дуже уважно. Взагалі ж хлопці, з якими служив, спочатку не вірили, що я артист. Потім, коли зміг в Інтернеті показати наш театр, фотографії, повірили, ставилися до моєї професії з повагою.
Квінтет „Містерія” подарував нашим бійцям класику
Нещодавно, 7-11 листопада 2016 року, пройшла велика гастрольна поїздка відомого запорізького колективу – квінтет „Містерія” Запорізького музичного училища імені П.І. Майбороди під керівництвом директора Сергія Пелюка відвідав кілька міст на Сході України, в зоні розмежування.
Директор Запорізького музичного училища імені П.І. Майбороди Сергій Пелюк розповів, що спочатку квінтет „Містерія” в Донецькій області збирався виступити для студентів та викладачів Маріупольського музичного училища. Та, отримавши листа з Донецької обласною цивільно-військової адміністрації з проханням дати концерти ще в кількох населених пунктах, запорізькі музиканти розширили свій гастрольний маршрут.
Квінтет „Містерія” подарував військовим зустрічі із класичною музикою. Великий концерт відбувся в будівлі Маріупольського аеропорту для бійців Національної гвардії України, а в райцентрі Велика Новосілка та в Мар'їнці на концертах були присутні військові та місцеві жителі. Слухачами виступу в Великій Новосільці стали й учні місцевої музичної школи.
На концерті в терміналі Маріупольського аеропорту серед слухачів-захисників країни були й бійці військової частини Нацгвардії 3029 із Запоріжжя, тож зустріч пройшла напрочуд тепло. Вів концертну програму Сергій Пелюк, який розповідав про твори, які звучали у виконанні „Містерії”, про композиторів, які їх написали, про унікальні інструменти, які звучать під час виступів. Бійці із цікавістю познайомилися з аккордіною, виготовленою в Італії на замовлення запорожців, та з... друкарською машинкою, яка також стала музичним інструментом у „П'єсі для друкарської машинки з оркестром”. Соло на ній виконує Сергій Пелюк.
У Великій Новосільці нашим музикантам розповіли, що кілька місяців тому в цьому райцентрі побувала й концертна бригада Запорізької обласної філармонії, яка також справила велике враження на глядачів. В будівлі терміналу Маріупольського аеропорту для нацгвардійців раніше вже виступали самодіяльні артисти із Запоріжжя, професійні виконавці з Полтави. Але ансамбль класичної музики такого високого рівня, переможець міжнародного конкурсу в Італії, справив на загартованих військовими випробуваннями бійців незабутнє враження.
Сергій Пелюк розповів, що такої вдячної публіки „Містерія” ще не мала, висловив надію, що світла музика, яку вони заграли для наших військових, трохи полегшить нелегкі будні бійців. Заступник начальника Південного територіального управління по роботі з особовим складом Нацгвардії підполковник Володимир Кузякин щиро подякував артистам за виступ, який подарував багато позитиву та ще раз нагадав бійцям - про них пам’ятають і піклуються, їх з нетерпінням чекають вдома з перемогою.
Звичайно ж усі ми сподіваємося, що війна скоро закінчиться. Але поки наші бійці нас захищають, ми будемо дарувати їм, що зможемо – музику, пісні, вірші, молитви...

(повна версія Олени Піддубної)

0

Коментарі