хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Похвалити Мінкульт: в США програли. Але, боролися красиво!

  • 19.01.17, 02:46


Міністерство культури України несподівано і вперше взяло активну участь у спробі повернення культурних цінностей країни, виставлених на сумнівних аукціонах в США.

Мова йде про кілька срібників, гривні Київської Русі та колекції срібних талерів, які відомі історикам як єфимки з ознакою.

Традиційно, першим оприлюднив інформацію про продаж наших скарбів, які, як ми підозрюємо, вкрали чи підмінили в фондах державних музеїв Києва та Полтави чи були незаконно знайдені чорними археологами і контрабандно вивезеними за кордон, журнал “Музеї України”. Було проведено спеціальне розслідування, встановлено прізвища членів міжнародної злочинної групи, маршрути контрабанди.

images3-cdn-auctionmobility-comЧасопис офіційно звернувся до органів влади з вимогою блокувати торги до прояснення ситуації із законністю перетину експонатів митних кордонів України і США, їх походження, прізвища власників та експертів, які відомі організаторам…

На жаль, попри пресовий розголос, листи чиновники не змогли перешкодити продажу скарбів. Все було викуплено росіянами і вивезено до Москви. РФ представляло 40 учасників. Україну – троє. З Харкова, Запоріжжя, Києва.

Єдиною структурою, що офіційно відповіла на наше звернення, виявився Мінкульт! Що для нас стало справжньою сенсацією! Культурне відомство на листи практично не відповідає, обходиться відписками, публікації ігнорує. А тут дали цілий звіт про значну роботу, хоч і отриманий нами в день торгів, коли скарби вже продали…

Так, цей раунд ми програли. Зато, боролися красиво і завзято. Спротив створили жорсткий. Могли б і перемогти, аби не перелякана позиція Посла України в США і Генконсула в Нью-Йорку. Сподіваємося, найближчим часом ті дипломатичні невдахи будуть відізвані і покарані за непрофесіоналізм.

images3-cdn-auctionmobility-com3311Варто відзначити сміливість і рішучість Начальника відділу з питань переміщення культурних цінностей Мінкульту Я.Л.Ващенко! Слідами наших емоційних коротких листів до держорганів, вони розіслали офіційні запити Мінкульту, на які очікують такі ж офіційні відповіді. Чекаємо спрагло!

Особливо розчулила журналістів стримана подяка за небайдуже ставлення…

Нині команда часопису готує власні пропозиції для Мінкульту, як Україна повинна діяти при чергових появах на закордонних аукціонах культурної спадщини нашого народу. Варто вивчити досвід Італії, Греції, які просто силовими методами блокують торги зі своїми скарбами.

Міністерство культури України під проводом Є.Нищука, варто публічно похвалити – проблему помітили! Може спільно і подолаємо!

Досить сваритися і плакати! Час перемагати!

Музеї України

9765555

0

Коментарі