хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

«Якщо наші експонати з Криму вивезти у Москву чи Петербург, їх у


Центральна влада не робить жодних заяв з приводу захоплення російськими окупантами оборонно-музейного комплексу у Балаклаві, який оцінюють у мільярд. А Херсонес та фортеця у Судаку опинилися у правовому тупику. Про це «Погляду» розповів редактор журналу «Музеї України», член Комітету порятунку музеїв Криму Віктор Тригуб.

«Комплекс у Балаклаві вартував колись 168 мільйонів рублів, зараз його вартість – мільярд євро. Він належить Міноборони. Директор Національного військово-історичного музею прославився тим, що був наближеним до екс-міністра оборони Лебедєва і взяв у заступники 23-річну білявку. Врятувати державний музей нікому, центральна влада не зробила жодної заяви з приводу захоплення цього комплексу, таким чином вся колекція, яка належить Державному музейному фонду, може від нас відійти», – розповідає Віктор Тригуб.

За його словами, Міноборони і Мінкультури не стараються повертати музейну спадщину. «Те саме відбувається з Національним заповідником «Херсонес», який підпорядковується Міністерству культури. Фортеця в Судаку, яка є частиною національного заповідника «Софія Київська», також опинились у правовому тупику. Всі музейні фонди у Криму належать до Державного музейного фонду України і російські окупанти не мають жодного права розкрадати, розбирати експонати, йдеться зокрема про картину Айвазовського. При цьому скіфське золото, яке зараз експонується в Амстердамі, потрібно повертати тільки в Київ, у розпорядження Міністерства культури, і зберігати у захищеному приміщенні», – ділиться з «Поглядом» член комітету порятунку музеїв Криму.

Віктор Тригуб переконаний, що МЗС, Мінкультури і Міноборони, чиї музеї опинились у зоні окупації, повинні прикласти зусилля і створити комітет, розпочати розгляди у європейських судах, залучити експертів з Європи, щоб Росія не отримала безкоштовно мільярдне українське надбання.

«Уже почались імпрезії – дехто вимагає вивезти експонати з Криму у Москву, Петербург. А ми знаємо, що якщо щось з українських експонатів потрапить у Росію, ми цих речей вже ніколи не побачимо», – зазначає Віктор Тригуб.

За словами співрозмовника, вартість музейних експонатів у Криму важко оцінити, однак тільки експозиція у Балаклаві оцінюється у 5 мільйонів гривень. «Фактично вартість речей у кілька разів вища, бо важко вести розрахунки за кожним музеєм, це величезна експертна робота і можна фактично готувати судові позови за кожним об’єктом, що є в Криму. Йдеться про десятки мільярдів доларів компенсації. Всі міжнародні організації продовжують визнавати Крим українською територією, тому у правовому міжнародному полі через суди можна вирішити питання музейної спадщини. Треба боротися, але це не можливо зробити, поки центральна виконавча влада не зверне, нарешті, увагу на музеї у Криму», – зрезюмував Віктор Тригуб.



http://www.pohlyad.com/news/n/44019
0

Коментарі