Профіль

victor_M

victor_M

Україна, Миколаїв

Рейтинг в розділі:

Чого очікувати від гривні?

За останні дні гривню лихоманило, і курс 9,4грн./дол., міг бути цілком реальним вже сьогодні, якби НБУ на кінець не розворушився, і курс трохи опустився.

Причини різкого падіння курсу гривні можна виділити дві, перша це політична ситуація в країні, друга це бажання заробити на стрибках валюти високопоставлених зацікавлених осіб, третє, паніка серед олігархів, що вони можуть втратити свої кошти,і термінове їх виведення(як наслідок перших двох причин).

Перша причина, це досить радикальні дії опозиції, коли відбуваються заклики бойкот продукції ПР, забирати гроші з банків ПР, не заходити на сайти ПР(навіть інструкції розписуються, як це зробити). Але чомусь ніхто не задумується, що такий відтік коштів з банків призводить, до того, що іноземні інвестори, які є в засновниках банків на території України, оцінюють ситуацію, як вкрай негативну, і починають виводити свою валюту, тобто, долари за кордон додому, і цим створюють штучний попит на долари.


На інвесторів також впливають новини ЗМІ, які підігрівають ситуацію в Україні готуючи сюжети, наче в нас дійсно третя Світова почалася в масштабах Києва.  А це в свою чергу негативно впливає на настрій людей, які хочуть, або мають гроші в Україні вкладати їх у економіку.

Тепер, долари йдуть за кордон, а чим покривати виниклий тимчасовий дефіцит? НБУ має викидати на ринок долари, які є в резерві, і до речі РФ нам дала 3 млрд. через купівлю облігацій… Але й тут не все в порядку, як видно з таких запізнілих дій НБУ хтось вирішив «під шумок» запастися доларами, і зірвати трохи грошей на курсовій різниці. Оскільки «лихоманка гривні» йде вже місяць, а курс за весь період долар знижувався тільки двічі, то можна робити висновок про те, що комусь було дуже вигідно щоб курс піднімався, бо державний банк продавав до 7 лютого(постанова №49), долари по ціні 7,99, а банки по 9,1.


Тепер, НБУ починає свою роботу, начебто і нічого не сталося, хоча мені здається що за кадром залишилося зменшення золотовалютних резервів України,( http://www.epravda.com.ua/news/2014/02/7/418817/ моя стаття написана приблизно в 10:00) а також витік досить великої кількості валюти через чутки, які спричиняє євро майдан, і підігрівають ЗМІ, вигідно це звичайно тільки один людям. Також варто відмітити те що ставки по депозитах ростуть, а це значить, що рано чи пізно, депозити не можна буде забрати(через те що зараз грошей у КБ немає).

Стабілізація ринку, якщо буде, то буде досить раптовою, оскільки, витік валюти був зумовлений чутками,і політичними міжусобицями,і як тільки затвердять новий склад кабміну, і когось призначать на пост прем’єр-міністра, то гривня зміцнить свої очікування, і ті хто скуповував валюту в січні в наступних місяцях можуть втратити на різниці курсів.

Також варто зазначити, що для опозиції варіант з розвитком подій коли гривня знецінюється, дуже вигідний, оскільки, це показує не професіоналізм нинішньої влади, і друге, дефолт, це шанс для опозиції почати все з «нуля», і таким чином показати, які вони вправні управлінці(з т. зору управління набагато легше розвалити, і створити нове, ніж переробити старе, і віддати всі борги, яких до речі у нас дуже багато).

З місця в …ЄС

Декілька днів тому німецьке видання "Die Welt", написало, про те що перед Україною може відкритися перспектива членства в ЄС, замість асоціації з ЄС, яка була короткостроковою ціллю раніше.

"Новий раунд дебатів щодо України розпочався повідомленнями з Брюсселя. Вони звучать майже як відлуння слів міністра закордонних справ Угорщини Яноша Мартоньї, який заявив на вихідних (1-2 лютого) під час Мюнхенської безпекової конференції: "Ми всі недооцінили міць європейського прагнення українців. Ми повинні надолужити втрачене", - пише видання.


Як зазначає Die Welt, найкращою пропозицією у фінансовому плані, яку може зробити ЄС, є відкриття для України найбільшого єдиного ринку у світі.

«Залишається тільки слово за Україною, а саме за Януковичем» - це можна прочитати між рядків західної преси.

Але насторожує, те що перед цим був оголошений період в 10 років для адаптації української економіки під європейські стандарти. А сьогодні уже є заяви, про те, що ми можемо отримати членство в ЄС, і доступ до всіх європейських ринків, таке враження, наче революція і політична криза, не те що, не загальмувала розвиток економіки а навпаки збільшила економіку в декілька разів.

Крім, того, в ЄС явно лукавлять, оскільки якщо відкриються кордони з ЄС, то значить закриються з РФ. І тому пере форматування української економіки має відбуватися миттєво, з повною зміною на європейський ринок, і зміною галузей. Про це вже дуже багато говорилося, але виявляється, що європейська сторона може зі своєї сторони пришвидшити ситуацію, з Україною.

Як на мене, то зараз напрошуються 2 висновки, перший, той що європейська сторона відверто лукавить, і ніякого членства через значні економічні, інфраструктурні, соціальні проблеми не може бути. Другий, що європейське товариство, з самого початку не захотіло щоб Україна отримала членство в ЄС, і звідси з’явилася цифра у 10 років, і різні компенсації, від ЄС, для того щоб трансформувати економіку. Тобто, спочатку ЄС, нам розповідало про різні перехідні періоди, а тепер майже на пряму кличе в єврозону…


Такий розвиток ситуації підказує, що вступ України в ЄС, не можна розглядати серйозно, оскільки, ослаблена протестами і правлінням ПР Україна, не зможе зараз конкурувати на європейському ринку, навіть на пільгових умовах, не те що на повних. 

Чому Булатова не вбили?

Не пройшло і декількох годин після звільнення Булатова від полону невідомих викрадачів, як йому одразу повинні були вручати повістку про домашній арешт, але та кількість депутатів, що була на той момент в лікарні просто не дозволили цього зробити.

Далі є питання, чому ж викрадачі Булатова його не вбили? А чому відпустили одразу, в наступний день коли з’явився закон про амністію? Напевне вирішили, що вбивство Булатова підірве режим ще більше, ніж просто його викрадення, і відпустили щоб показати іншим, що може статися.


На сьогодні вже є розслідування, що Булатова утримували в одній із колоній на Київщині, а це значить що тут замішана влада, і тому якби вбили одного з лідерів Автомайдану, то до добра б це не привело.

Амністія Булатова, це визнання своїх помилок, і уникнення проблем, які влада могла отримати якби засудила Булатова. Навіть тренд з’явився, що для «Кучми Гонгадзе, а для Януковича Булатов», що досить погано для репутації президента, хоч вона вже давно не така як у інших президентів.

Якби Булатова знайшли мертвим, то почалося б розслідування, хто коли як, але цілком ймовірно, що крім нашої міліції, розслідування проводили б журналісти, і також з подачі нашої опозиції міжнародні експерти, а це було б дуже погано для влади, бо тоді ймовірність отримання санкцій за перешкоджання діяльності міжнародним комісіям збільшувалася у геометричній прогресії.

Вбивство Гонгадзе тягнеться чорним шлейфом за Кучмою, перспектива отримати собі такий самий Януковичу напевне не захотілося, тому Булатов живий.

Але разом з тим, якщо об’єктивно дивитися на речі, то шлейф від Булатова буде тягнутися і від опозиції, яка могла інсценувати викрадення Булатова, оскільки, саме чорний піар завжди тримав високу зацікавленість народу, до подій на майдані.

Також це пояснює, чому Булатова не вбили, і чому після 8-ми денного перебування у полоні у нього так і не з’явилася щетина, яка мала б дуже швидко з’явитися, якщо на протязі такого тривалого часу не голитися.


Також потрібно відмітити той факт, що викрадачі «свідомо», викинули Булатова, біля одного з селищ, де знайшли і інших викрадених, наче нам підказують куди потрібно рухатися, щоб знайти відгадку. ..

Я не буду робити поспішних висновків, але мені здається, що ця історія ще не завершена.

А що, якщо, завтра війна?

Сьогодні радикальні угрупування, такі як Тризуб, Правий сектор, футбольні фани і інші, активно втручаються у політичне життя країни, за короткий період, їх чисельність збільшилася більше ніж у 10 разів. Але сьогодні вони вже поступово починаються самостійну гру. А що ж буде, якщо спільна справа, тризуб і Правий сектор почнуть самостійну діяльність?


На це наштовхує думка, після того, як опозиція і Янукович відмовилися приймати їх третьою стороною в переговорах. А тому можні сміливо очікувати, від правого сектору, якихось дій.

Як діють ці організації, вже всім відомо, якби не вони то на Грушевського напевне не було б сутичок, і не загинули б люди, разом з тим революція тривала б до президентських виборів. Після того як на сцену вступили вони, одразу додалося динаміки, і таким чином президенту довелося йти на переговори з опозицієї.

Але якщо дати волю цим організаціям, то на Грушевського дійсно завяжуться криваві бої, і це не гіпербола. Вибити Беркут з їх позицій за допомогою коктейлю Молотова дуже легко, проблема в тому, що Беркут буде відстрілюватися, а тому будуть жертви, і набагато більше ніж є зараз.

Навіть якщо будуть захоплені будівлі ВРУ і апарат Президента, то що далі, депутатів там немає, президент у себе в Межигірї(а якщо там не буде то в Криму), тому тільки пусті будівлі, це все що отримають радикально настроєні партії, але ціною громадянської війни, яка тоді вже точно розгорнеться в Україні(хоч вона і не буде між олігархами і бідними, але громадянська).

По факту після такого розвитку подій, Правий сектор, Тризуб, і Спільну справу, можна судити за те, що вони розпочали війну, і думаю, що реакція ЄС, і США уже буде, хоч і не сильною, оскільки капіталів ці організації не мають, а тому відбирати у них немає що.


Значить подальший розвиток ситуації, це повністю розбитий урядовий квартал, безліч затриманих, багато смертей, і безкінечні суди, за спробу скоєння державного перевороту.

Єдиним виходом, який я зараз бачу, це для опозиції вступити з переговори і з Правим сектором, щоб уникнути подібного розвитку подій, і отримати собі міцного союзника, а не третю сторону в загальнонаціональному конфлікті. 

Янукович захворів

Стало відомо, що у нашого президента висока температура, і вперше за всі роки Незалежності України, хтось з президентів взяв лікарняний. Виникає питання, чому в такий важливий період для України, Янукович кинув лікарню, і побіг до ВРУ на голосування, якщо в той час він був під капельницею, і тоді ще не брав лікарняний(про капельницю заявила Герман). А вже на наступний день, він взяв лікарняний.


Декілька днів перерви президентові явно не завадить, після нервового голосування у ВРУ, де ПР мало не віддала опозиції закон «Про амністію».

Однозначно Янукович намагається виграти час, але для чого? Тут можливо декілька варіантів:

Перше, це відтягнути чергові переговори з опозицією, але чому саме до понеділка(заява Герман Янукович повернеться до робити вже в понеділок) не ясно. Але навіть вступаючи у переговори Янукович, стрімко втрачає політичні рейтинги, тому чим менше він говорить, тим ціліше рейтинг. Так само, сюди можна вписати і те, що Янукович хоче утримати, від перемовин з якимись впливовими особами з США чи ЄС, а тому статус хворого йому зараз підійде, хоча я не чув, щоб Обама таким чином уникав розмов зі своїми колегами.

Друге, Янукович поїде на переговори до свого російського колеги, з неофіційним візитом, або грошей просити, або допомоги. Це більш ймовірно, бо схоже що ПР поступово розсипається, і зараз гарна порада Януковичу буде дуже цінною.

Третє, готується якась операція сумнівного характеру, і Януковичу потрібне алібі, тут можливі провокації, антимайдани, силовий розгін майдану і т.д.

Четверте, Янукович дійсно захворів, бо йому на мить здалося, що він може втратити все, і зазвичай погано стає, після того, як ти вже щось зробив(тобто, поки він гримав на депутатів, серце не могло схопити, а Герман сказала що застуда, щоб не поширювати паніку).


Який з них вірний я не знаю, можливо навіть, що вірного немає, або всі варіанти частково можливі, більш-менш зрозуміло стане в понеділок. Більше прогнозів не буде, скоріше будуть варіанти розвитку подій, але поки, що виграшного для Януковича я не бачу. 

Чому влада і опозиція не можуть домовитися?

Переговори між владою і опозицію, протікають в дуже складному діалогу, оскільки тепер потрібно звітуватися, як одним(для олігархів), так і іншим перед майданом.

Кожні зі сторін намагається для себе отримати кращі умови, але для опозиції, це отримання позицій влади, для влади це утримання своїх позицій.


Тепер про шанси сторін, пам’ятаю, як я був присутній на тренінгу від Андрія Шевченка(депутат ВРУ від БЮТ) по дебатах, і там він групі запропонував цікаву гру, суть, якої, аудиторія мала переконати Шевченка(який був у образі журналіста), аудиторія виступала від ролі президента. В результаті аудиторія, погодилася що Шевченко правий, настільки він вміло наводив аргументи. Суть в тому, що під час розмови він не боявся грати «по-крупному» як часто виражаються в фільмах.

Так само і грає опозиція, бо ситуація цього вимагає. Але робити все що від неї залежить вона не хоче. Одними переговорами Янукович не піде у відставку, і тим більше йому не дозволять зробити це олігархи, які його спонсорують.

У ПР цілі прямі, втримати все що мають, оскільки ймовірність отримання фінансових санкцій не велика, тому почувають вони себе поки, що нормально, хоча в їх лавах вже є серйозний розбрат, і розпач.

Якщо буде введений НС, то від цього виграє опозиція, бо тепер вони стануть «мучениками», і ЄС їх швидко підтримає.

Від ПР зараз можна очікувати тільки відтягування всіх переговорів, і намагатися привернути на свою сторону РФ, з ще одним траншем грошей.


Тобто, для опозиції не вигідно вести переговори, бо вони ні до чого не приведуть, їй вигідно те, щоб ПР щось робила, і ПР не вигідно вести переговори, бо здаватися вони ще не збираються, але і плану дій, як вгамувати людей вони ще не мають… Виходить ситуація, коли багато говорять обидві сторони, але на практиці майже ні до чого не можуть, і не хочуть домовитися, і як наслідок від таких переговорів страдають лідери, як одних так і інших сторін.

Ідеальний варіант це поступка від однієї з сторін, бо тоді люди отримають якийсь результат. Зараз же, навіть опозиція підтримує затягування процесів переговорів. А що було в ВРУ, коли закон про амністію обговорювали 2 дні, і все одно прийняли, той який пропонували регіони…

Думаю, що розглядати всерйоз заяву Кравчука ніхто не буде, оскільки в цьому ніхто не зацікавлений. Опозицію, і ПР влаштовує, що за закритими дверима, вони можуть говорити, про все що завгодно, і це тримається в секреті.

Також варто відмітити той момент, що жодного разу, опозиція не давала коментарів журналістам, а їхала на майдан годину, і там розповідала про переговори. З однієї сторони це відповідальність перед людьми, з іншої це відтягування часу, для того щоб обдумати, що сказати людям. Саме другий варіант, я б сказав вони використовують, оскільки дуже часто видно, що лідери підбирають слова, і говорять майже однаково…

Тому висновок який я можу зробити, ми зараз перебуваємо в центрі великої гри, але в цій грі ми нічого не вирішуємо, щоб там нам не розповідали, що разом ми сила і т.д., є різні політ. технології, і як нас використовують стане ясно трохи згодом… Зараз же люди тішать себе розпачем ПР, і тим що весь світ знає про нас. До слова про Єгипет також всі знали, але навіть коли танки душили людей ніхто цим людям не допоміг і фінансових санкцій не ввів…

Політики думайте про державу!

Напевне так потрібно назвати статтю, після того, як долар пробив стелю у 8,60 грн., на суботніх торгах, і це при тому, що останній раз це було, в 2009 році, коли була у нас колосальна девальвація… та спочатку майдан.


Сьогодні майдан – це має бути протест не проти якоїсь сили, а проти системи, що у нас склалася. Менше року і Янукович піде з президентства, але якщо замість нього прийде хтось інший, то все буде так само, а якщо ми сьогодні поміняємо саму систему життя, то все вже буде складатися по-іншому.

Що отримала Україна від євромайдану? Напевне найбільше що може отримати народ – єдність, силу, братерство, віру в власний народ, у самих себе. Напевне такого поштовху до розвитку громадянського суспільства, не було під час жодної соціальної акції.

Я звик що будь-яке явище має розглядатися з обох сторін, і від значного соціального ефекту, ми можемо отримати тільки негативні економічні наслідки, для тих регіонів, звідки мітингувальники приїхали, і де проходять блокування місцевих адміністрацій, оскільки, це перешкоджає їх роботі, а тому, деякі рішення залишаються не прийнятими, а це значить, що хтось до цих пір живе за кошторисами минулого року.

В ці хвилини, йде голосування по закону «Про амністію», як пройде голосування я не знаю, зараз мені ясно тільки одне, що якщо опозиція і так далі буде домовлятися, то на Майдан вже можна прокладати каналізацію, тепло, і давати провулкам між палатками імена.

Майдан це та точка непокори, яка ми зараз маємо, але опозиція через різні бюрократичні механізми(ще один + для того, щоб міняти систему, а не людей), просто колосально повільно проводить цю революцію.

Я думаю, що і опозиції, і регіоналам варто подивитися, до чого вони довели країну(саме вони, бо у ВРУ 450 місць, і всі вони зайняті). Просто одного ранку, прокинутися, вмитися і прогулятися по місті Києву, потім поїхати за місто, потім в забуте Богом село…

Картина що сьогодні відкривається перед таким мандрівником, зовсім, не радісна. Київ з колись індустріальної столиці перетворився, на столицю ресторанів і гіпермаркетів.


За містом роботи немає, і всі тікають в Київ, на престижну професію охоронця. Про села зараз взагалі краще помовчати… невже наша влада, і опозиція не розуміють, що Майдан це шанс, якого потім потрібно буде дуже довго чекати, для того щоб це все змінити? Я думаю, що у політиків шансів щось поміняти набагато більше, ніж у простих людей, хоча на що ми спроможні політики вже дізналися. Тому, варто тільки дочекатися, щоб з’явився один план, який можна виконувати, і це стане проривом в революції, і не потрібно буде вимагати відставки президента, він просто сам піде.

Голосування у ВРУ перемога чи поразка?

Верховна Рада скасувала 9 із 12 законів, які обмежували громадянські свободи громадян і були прийняті 16 січня "у ручному режимі". За відповідне рішення проголосували 361 народний депутат. Як повідомив спікер Ради Володимир Рибак, відповідної домовленості вдалося досягти на погоджувальній раді у вівторок. Скасування законів проголосували пакетом і без обговорення.


Зокрема, депутати скасували закони № 721-7(Олійника-Колесніченка.), 722-7(про відповідальність вболівальників), 723-7(про посилення відповідальності за порушення ПДР), 724-7(про зняття недоторканності з депутатів), 725-7(про заочне кримінальне провадження), 726-7(про безкоштовну юридичну допомогу), 727-7(зміни до Податкового кодексу щодо безмитного ввезення газу), 728-7(про відповідальність за руйнування пам'ятників), 729-7(про відповідальність за заперечення злочинів фашизму).

Ситуація змінюється що секунди, тому слідкувати за нею вкрай важко. Зараз важливо не стільки розуміти, як пам’ятати, що ми вийшли на Майдан, коли влада не підписала асоціацію з ЄС, а вже потім почали виступати проти влади.

Тому, відміна цих законів, це все одно що продаж повітря, нелегітимні закони легітимним чином відмінили, чим не нонсенс? І яка користь від того, що нелегітимні закони припинили дію, це всього-на-всього, тільки виконання законів України не більше того.

І чому тоді не відмінили всі закони в т.ч. бюджет? Як на мене, то ми тільки отримали ілюзію маленької перемоги, насправді, ж ми отримали те поле бою, що й було до 16-го січня, тільки з тим, що  тепер покарання менші. Але це суть не міняє, сьогодні все-одно потрібно і далі боротися за нашу свободу від ПР.

Оскільки робоча сесія у ВРУ ще не закінчена, то можна очікувати усього, мені наприклад, здається, що відставка Азарова, це стратегічний хід, просто до нього додадуть префікс в.о., і буде собі людина далі працювати, або призначать на перший час когось із середовища ПР.


Далі, по тому, хто може стати наступним прем’єром, крім самого Азарова, тут все залежить від того, чи дозволить ПР, комусь займати цей пост чи ні.

Думаю, питання буде вирішено, дуже швидко, якщо кандидатура є, і дуже повільно, якщо ї немає. Бажано щоб з Азаровим пішов весь уряд, але як буде на практиці, ще не відомо.

Крім, того необхідно не забувати, що положення про НС, також може бути введено якщо не сьогодні, то завтра, а тому, доки ця сесія не закінчилася, необхідно бути на сторожі, бо після однієї малої перемоги, може бути велика поразка. Помоєму, ПР не настільки смілива, щоб віддавати все без бою.

Завтра будуть розглядатися закони про амністію, але мене напевне більше цікавить, новий уряд, і слова Яценюка, які він сказав, що після Азарова, країна у перед дефолтному стані, і приймати її він не хоче, на посаді прем’єр-міністра. Також варто відзначити той момент, що рано чи пізно її необхідно буде прийняти, тому, Яценюку перед тим, як давати подібні висловлювання необхідно прораховувати наперед, те ким він буде завтра.

Після Азарова залишилося багато робити, але її буде ще більше, коли буде прем’єр від опозиції, бо тоді знижки на газ від РФ не дочекаєшся, а відтак дефіцит бюджету одразу зросте, що значить що всіх собак спустять на новоспеченого прем’єра, тому я думаю, що якщо ним не стане хтось з опозиції, то дефіцит буде стримуватися, якщо опозиціонер, тоді точно стане переддефолтний стан.

 

Поле битви Україна

Напевне, стільки надії, що завтра все закінчиться, не було ще ніколи. Голосування у ВРУ, повинно стати якщо не перемогою, то великим кроком у цьому напрямку. Хоч і деякі твердження з переговорів абсурдні, наприклад, міліція визнає офіційно що не буде використовувати вогнепальну зброю(наче раніше вона могла це робити?).

Я думаю, що санкцій для Януковича не буде, оскільки, коли в Туреччині і Єгипті були повстання, то ніяких санкцій від ЄС, їх уряд не дочекався, хоч і там вся світова спільнота дивилася в мережі інтернет, за подіями, і всі казали, що це дуже погано. А між іншим, Туреччина, це номер один, перший кандидат на вступ в ЄС(там уже давно підписана асоціація), то чому ЄС, не допомогла?


Також змушує задуматися про санкції, і вислів Ангели Меркель, що поки ніяких санкцій, а потрібно вирішувати все мирним шляхом. Я розумію, що вона мудрий політик, але все-таки з тою кількістю матеріалу, що вона має, про наш майдан, і з тими повноваженнями що вона має, вона може просто поховати Януковича. Тут мені здається, що вона не хоче приміряти на себе роль ката, яким вона може стати ввівши санкції проти Януковича.

Персональні санкції від Польщі, це звичайно добре, і ми цінимо допомогу сусідів, і можливо це був би маяк, для інших, але авторитет Польщі ще не достатньо великий, і хто з українських політиків має рахунки в Польщі? Я думаю, що на Польщі, мало хто зупинився, тому користі, від санкцій Польщі буде дуже мало.

Візові санкції від США… Дуже цікаво, що вводилися вони не проти основних дійових осіб, якби це було проти Азарова, то це резонанс, а якщо проти Клюєва, то хто такий Клюєв в США?


Санкції будуть мати успіх, як зброя, що доб’є ПР, оскільки, владу ПР втрачають дуже швидко, і достатньо страйку МВС, хоча б один день, і режим ПР буде повалено. Тільки вистріл із всіх засобів зброї одночасно, допоможе побороти режим. Це має бути все і одразу, починаючи санкціями, закінчуючи референдумом.

Лідер супротиву

Лідер фракції Батьківщина Арсеній Яценюк відповів  на заклик активістів Євромайдану назвати ім'я єдиного лідера супротиву від опозиції  - «це український народ» – після цієї фрази, для мене стало зрозуміло, що в опозиції немає плану.

«Народна рада, відставка Януковича і нова Конституція», це звичайно добре, але яким чином в державі в якій не працюють закони, можна законним чином поміняти Конституцію. Я собі цього не уявляю.


Припустимо що народну раду створити легко, депутати зберуться підпишуться, і створять новий орган, у вигляді громадської організації. А далі як бути, відставки Януковича не буде, оскільки сам він її не напише, більше того, він ще планує виграти наступні президентські вибори. Тому заява опозиції про президентські вибори безпідставна.

Наступний пункт нова Конституція, це як? Для того щоб змінити Конституцію, необхідне голосування в ВРУ, а для цього необхідна більшість, тому це також малоймовірно. Опозиції хоча б зміни до закону «Про вибори» провести, бо як показують ті самі вибори при діючій системі виборів опозиція не може виграти.

Опозиція не може зробити нічого «путнього», тому народ взяв все у свої руки, я не знаю, про що думають політтехнологи опозиціонерів, але народ втомлюється, також моральний дух  залишає бажати кращого, а тому емоції накопичуються, а їх необхідно кудись дівати, а тому той агресивний настрій людей, це результат 2-х місячної боротьби, а не провокацій від ПР(хоча їх вину в заворушеннях не зменшую).


Народний протест сьогодні, змете і владу і народну опозицію, якщо опозиційні лідери не доведуть що вони з людьми. Вчора були всі шанси, що лідерів опозиції поб’ють самі мітингувальники, коли опозиція повернулася в прямому смислі слова ні з чим з переговорів.

Захоплення ОДА, це виявився напевне перший нормальний крок, при чому опозиція тут майже ні при чому, ініціатива пішла з низу від людей, і швидко поширюється по всій Україні.


Також, сьогодні побачив черговий заклик від опозиції про референдум, а собі подумав, а чи не пізно? Комуняки пропонували його провести півроку тому, і якби його провели, то хто знає, може б зараз і уникнули смерті шести мітингувальників…