хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Про лавини в Карпатах

Мені поталанило - я дочка і онука альпінистів, тому знання про лавини, їх можливе розташування і правила безпеки в зимових горах мені втовкмачили з пелюшок. Вони насправді не такі складні як здавалось би. І основне з них - правила гір чіткі і зрозумілі, але їх порушники неодмінно отримають свою кару. Часто - безжальну.
Карпати в питанні лавин відносно безпечні, у нас немає, як на Кавказі чи в Альпах лавин які виходять безпосередньо на гірськолижні схили. І єдиний варіант коли лижник чи сноубордист може потрапити під лавину - це якщо він сам полізе туди куди не варто лізти. Якось так складається що частіше в лавини потрапляють саме сноубордисти - чи то публіка більш безбашена, чи то сам стиль катання на сноуборді більше викликає бажання проїхатись по цілині.
Славське в питанні лавин абсолютно безпечне, гора не висока, схилів без лісу немає. Єдиний невеликий осередок лавин - на протилежному від "центру" схилі, на верхній стежці до села, але туди рідко хто залазить. Навколо гори практично всюди села, тому якщо хтось і заблукає  - вийти до житла не так складно.
Набагато складніше в Пилипці. Гемба і Великий Верх як магнітом притягають любителів пригод. І осередків лавин там багато. Сама небезпечна зона - цирк поміж Гембою і Великим Верхом. Вздовж хребта там надуває кількаметрові карнизи з яких люблять стрибати екстремали, не думаючи про те чому цей цирк абсолютно безлісий, хоча на сусідніх схилах межа лісу піднімається набагато вище. В хорошу погоду підніматися на гору при бажанні можна, але спускатися варто по відрогу, за цирком, цілина там не гірша, а дорога набагато безпечніше.
Ще одна небезпека Пилипця-Подобовця  - це те що протилежна сторона хребта це хащі на десятки кілометрів, які малопрохідні навіть влітку. До найближчого житла 20 км по буреломах. Тому навіть без лавини взимку там можна і не вижити. В туман, який часто буває на хребті промахнутися стороною дуже просто. Як це власне і сталося з сноубордистами які потрапили під лавину. Тому у погану погоду лізти у незвіданий екстрим не треба ніколи.
7

Останні статті

Коментарі

121.01.13, 22:47

Ви така невгамовна

    Гість: Анка Вакханка

    221.01.13, 22:54Відповідь на 1 від Doppler

    Ви така невгамовнаА Ви не альпініст, одразу видно.

      Гість: von PeepeR-

      321.01.13, 22:56Відповідь на 2 від Гість: Анка Вакханка

        Гість: О-leg-O

        421.01.13, 22:59Відповідь на 1 від Doppler

        Бляха, кто бы говорил.

          521.01.13, 23:01

          "Карпати в питанні лавин відносно безпечні" - не треба триндіти. Щороку в Карпатах гине близько десяти людей через лавини. Звісно, не на лижних курортах, а в горах.
          Зараз, коли вдень плюсова температури - ризик сходження лавин дуже високий. Нема чого туди пхатися доки не настане стабільна зимова погода.

            621.01.13, 23:04

            До речі - щоб вбити людину, достатньо досить невеликого шматка снігу висотою 50 см і розмірами 5х5 м? Чи про таке в інтернеті не пишуть?

              Гість: Анка Вакханка

              721.01.13, 23:18Відповідь на 3 від Гість: von PeepeR-

              Cвалил док чуху ублажать.
              Снова у них медовый месяц.

                Гість: von PeepeR-

                821.01.13, 23:23Відповідь на 7 від Гість: Анка Вакханка

                Иов пускает на небе слезу умиления
                Спокойной ночи

                  921.01.13, 23:39

                  Колись я вiдпочивала в Славському i не змогла вiдмовити собi в задоволеннi проїхатись саме по цiлинi (правда не на сноубордi, а на лижах без палок, як закарпатський хлопчак)). Тодi навiть на думку не спадало, що це може бути небезпечно..
                  Дякую за iнформацiю)

                    1021.01.13, 23:40Відповідь на 5 від Dmytro-V

                    Читаємо уважно
                    у нас немає, як на Кавказі чи в Альпах лавин які виходять безпосередньо на гірськолижні схили. І єдиний варіант коли лижник чи сноубордист може потрапити під лавину - це якщо він сам полізе туди куди не варто лізти.Я говорю саме про лижні курорти, а не про туристів і не про Чорногору, де найбільше народу гине

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна