хочу сюди!
 

ГАЛИНА

59 років, терези, познайомиться з хлопцем у віці 60-70 років

www.zarvanycia.cc.ua Непорочне Зачаття Пресвятої Богородиці

  • 22.12.16, 21:12

www.zarvanycia.cc.ua Непорочне Зачаття Пресвятої Богородиці 
Лк. 8, 16-21. 
Мати моя і брати мої – це ті, що слухають слово Боже й виконують його. 

Слова Євангелія цього дня не мають прямого зв’язку з подією свята – Непорочним Зачаттям Пресвятої Богородиці, однак вони відкривають нам його духовну сторону. Саме Непорочне Зачаття Богородиці стало першим променем надії, Божим світлом для людства – початком приготування до приходу Месії – Спасителя світу, здійсненням пророцтв про Нього. Ось як про це говорить тропар передсвяття: „Сьогодні початок нашого спасіння у лоні непліднім проростає; радується наостанок Анна з Йоакимом”, а тропар свята продовжує цю думку наступними словами: „Радійте, люди, і веселіться – це бо нині засяяла нам досвітня зірка таїнственного дня – преблагословенна Діва Марія, що в лоні чудної Анни непорочно зачинається”. 

Без Непорочного Зачаття не було б інших важливих свят, подій в історії спасіння, таких, як Різдво Богородиці, Введення в храм, Благовіщеня, Різдво Ісуса Христа та інші. Марія і надалі залишається для християн духовним світильником, яка прикладом свого життя вказує нам дорогу до Ісуса, дорогу до Бога і вічного щастя саме через вірність Йому і Його волі. 

У святі Непорочного Зачаття Богородиці не можна обминути увагою, не згадати ролі її батьків – праведних Йоакима і Анни. До них можна застосувати слова Ісуса Христа – моя мати і брати мої, це ті, що слухають слово Боже і зберігають його. Саме через вірність Богові і слову Його закону, витривалій молитві, вони своїм життям сподобалися Богу і Він винагородив їх праведне життя, давши їм на старості літ дитину, та ще й Непорочно Зачатою. 

Повчальним є приклад Нонни, мами святого Григорія Богослова. Родичі виховали її по-християнськи, але видали заміж за поганина. Гірке, звичайно, було життя християнки з поганином. Вона ставала на свою молитву, а він на свою. Хоч який чоловік був упертий, все ж Нонна навернула його до християнської віри. Спочатку вона переконувала його, а коли це не допомагало, вона стала до нього дуже приязною і з любов’ю, без найменшого нарікання терпіла його поганські обряди, але не помилилась у надії, помалу чоловік почав порівнювати свою поганську віру з християнською вірою Нонни і згодом став ревним християнином. До цього допровадила його вірна любов жінки. 

Свято Непорочного Зачаття Богородиці і приклад життя її батьків навчає нас, що Боже благословення наповнює людину завдяки її вірності Божому слову, Божій науці, довготривалій молитві. Так Пречиста Діва Марія, будучи Непорочно Зачатою, отримала цей дар від Бога даром, та вона зберегла його і розвинула, довірившись повністю Божій волі, і за це отримала щедре Боже благословення, тому Церква у своїх молитвах називає її благословенною, повною ласк. А її батьки Йоаким і Анна отримали в особі Марії щедре Боже благословення, як нагороду за свою вірність Богові і Божому законові, яку здобули святістю і праведністю свого життя. 

Хай наша вірність Божому слову, за прикладом Марії, та її батьків Йоакима та Анни допомагає нам зростати у святості, наповнює нас духовним світлом Божої ласки, щедрими дарами земними і духовними, зокрема чистотою серця, радістю Божого благословення і вічного щастя. 

о. Михайло Чижович, редемпторист


2

Коментарі