Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Элла

44 роки, стрілець, познайомиться з хлопцем у віці 40-54 років

Как надо общаться с россиянами

  • 05.08.14, 18:05
Раджу переводити увагу співрозмовника на ті неподобства, які відбуваються в Росії – тероризм, злодійство, пияцтво тощо. Це найпростіший спосіб збити напругу.

Чому раптом з раціональною, дорослою і розумною людиною стає неможливо розмовляти? Тут доречно було б розповісти про такий механізм, як зомбування або масова обробка свідомості. Важливо пам'ятати, що ЗМІ в Росії вже багато років перебувають під повним контролем держави, вони транслюють створювану владою єдину керовану ідеологію. Є, звісно, й опозиційні ЗМІ, але їх пресують, і чим далі, тим менше їх стає. Незабаром там виникне єдине ідеологічний простір. У Росії існує відроджена і відновлена радянська система пропаганди в її найжахливіших формах. Ця пропагандистська машина дуже схожа на ту, що була в гітлерівській Німеччині, але явно до неї не дотягує. Бракує харизми. Проте система ЗМІ в Росії працює дуже потужно.

Яким чином відбувається зомбування? У кожної людини є особисте свідоме і підсвідоме, наші власні емоції, почуття, взаємини. Але є ще і колективне несвідоме, про яке говорив Карл-Густав Юнг. Воно передбачає набір однакових стереотипів мислення у різних людей, що включені в одну систему. Які образи виникають в голові у людини, що виросла в СРСР, наприклад, у мене, при слові «фашизм»? Перше, що виникає в моїй голові, —  це плакат часів війни, на якому радянський солдат протикає багнетом фашиста. Друге — спалені міста і села. Далі — фашисти із шмайсерами в руках. Ще — пісня «Вставай, страна огромная!» Ці картинки містять найсильніший емоційний заряд, тут і страх, і ненависть, і гнів, і презирство і ще багато чого.

Колективне несвідоме містить образи: суміш з візуальних картинок, почуттів, переживань і звуків. Причому зовсім необов'язково, щоб ці образи відповідали реальності. Наприклад, в Росії цілком успішно працює такий образ, як «світова закуліса», який за формою своєю  абсурдний, хоча при цьому натякає на щось конкретне.

Образи можуть бути принципово вигаданими, не пов'язаними з реальністю, але при цьому виткані з елементів реальності. Наприклад, росіянам розповідають, що в Україні владу захопили бандерівці і фашисти. Беруться міфічні образи «фашистів», «бандерівців» (теж дуже емоційно заряджений образ, причому для Сходу і Заходу України цей заряд діаметрально протилежний) і з'єднуються з реальним Києвом, російськомовними громадянами, Майданом Незалежності. Все це химерним чином перемішується і створюється образ хаосу.

Оскільки ми належимо до найрізноманітніших систем (родової, професійної, національної, державної тощо), ми підключаємося до різних наборів образів, що зберігаються в колективному несвідомому цих систем. Як у фільмі «Матриця»: встромили в потилицю шнур, і людина бачить ту картинку світу, яку їй диктує система. Такими «портами» з'єднання людської психіки і системи є образи. З одного боку образу (з боку системи) знаходиться візуальна картинка або стереотип (той же «фашист», якого я, наприклад, жодного разу в своєму житті не бачив, як і переважна більшість росіян), а з іншого — наші особисті емоції (ненависть, гнів, страх, жага справедливості і т. ін.), і вся особиста енергетика людини спрямовується на реалізацію цього системного образу. Тобто почуття і сили багатьох росіян тепер активно спрямовані на боротьбу з фашизмом в Україні, хоча в їхньому житті є безліч проблем, з якими слід було б поборотися.

Включаючись в систему (для більшості людей це відбувається несвідомо і неконтрольовано), ми приймаємо ці образи і співпереживаємо їх. У дорослих росіян таких історично сформованих образів достатньо, взяти хоча б ідеологічні образи, створені в радянський час. При цьому слід розуміти, що була реальна війна, з її жахами і жертвами, і був її образ, створений в нашому колективному несвідомому. Це різні речі. Але звичайна людина не розрізняє образ вигаданий і образ спостережуваний. Він сприймає будь-який образ як правду. Якщо той не надто фантастичний. Хоча іноді навіть занадто фантастичні образи видаються правдою. Згадайте хрестоматійний приклад, як радіопостановка за книгою Герберта Уеллса «Війна світів» викликала паніку серед населення. Якщо я, ви, ще хтось почне зараз переконливо розповідати про зустріч з чупакаброю, через деякий час цей звір перестане бути фантастичним в сприйнятті слухачів. Люди не відрізняють образи, отримані з власного досвіду, від образів, отриманих із системи. Простий приклад. Всі ми впевнені, що знаємо, як виглядає Сонячна система: посередині Сонце, навколо якого крутяться по своїх орбітах планети. Але хіба хтось із нас бачив це на власні очі? Ми бачили картинку з підручника і прийняли її на віру. Якщо це зрозуміти, то виявиться, що у нас немає іншого підтвердження існування Сонячної системи, крім цього образу з підручника. Значна частина наших знань про світ — це такі ж картинки, не отримані з власного життєвого досвіду.

Завдяки тому, що ми живемо на одній території, обертаємося в одній спільноті, тобто приєднані до однієї загальної системи, ми «заковтуємо» однакові або схожі образи, і це дозволяє нам спілкуватися, начебто розуміючи один одного. Якщо говорити про мислення, то не стільки людина мислить, скільки система мислить через людину. Система завантажила в нас якусь кількість образів, і тепер все наше осмислення дійсності йде через ці образи. Тобто процес мислення — це не особистий процес, а системний.

Психолог Олег Хомяк
7

Коментарі

15.08.14, 18:20

разумные слова
неплохо бы перечитывать эту статью, если надо голову отрезвить

    Гість: naked)loft

    25.08.14, 18:21

    "кацапами"?... вельми цивілізований...

      35.08.14, 18:23Відповідь на 2 від Гість: naked)loft

      я исправила, но они не достойны такого отношения

        45.08.14, 18:23

        роССияне не образованный забитый запуганный озлобленный народ лучше не общаться вообще

          Гість: KOHTIKI

          55.08.14, 18:25

          а в Україні ніхто нікого не зомбує?..

            65.08.14, 18:25Відповідь на 4 від ikrol

            роССияне не образованный забитый запуганный озлобленный народ лучше не общаться вообщесогласна.. но мало ли, вдруг где-нб. с ними столкнетесь.

              Гість: naked)loft

              75.08.14, 18:26Відповідь на 3 від волошіна

              я исправила, но они не достойны такого отношенияно было поздно...
              "цивилизованность" была "оценена"...

                85.08.14, 18:26Відповідь на 5 від Гість: KOHTIKI

                а в Україні ніхто нікого не зомбує?..зомбируют поэтому выложила этот пост, дабы и на себя со стороны смотрели

                  95.08.14, 18:27Відповідь на 7 від Гість: naked)loft

                  я исправила, но они не достойны такого отношенияно было поздно...
                  "цивилизованность" была "оценена"...
                  а вы такой бездушный шоле?

                    105.08.14, 18:28Відповідь на 6 від волошіна

                    роССияне не образованный забитый запуганный озлобленный народ лучше не общаться вообщесогласна.. но мало ли, вдруг где-нб. с ними столкнетесь.На войне а там враг и его уничтожают

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      7
                      попередня
                      наступна