Круглий стіл за Миколаївські НПП

19 травня відбувся круглий стіл з питань створення та функціонування національних парків, ініційований облдержадміністрацією. Метою заходу було знайти консенсус  між громадськістю, яка об’єдналася  з ціллю не допустити відміни статусу парків, і владою, яка на сесії Миколаївської облради від 16 квітня прийняла рішення звернутися до Президента з проханням  ліквідувати природні заповідники.
Депутати зауважили, що при створенні національних парків було порушено ряд норм, але особливо було наголошено на тому, що Адміністрація Президента не запитала облраду, чи згідна вона зі створенням об’єктів.
У виступі Юлії Гречки, одного з координаторів громадянської кампанії «Національним паркам бути!» було коротко розказано про деякі проведені в рамках кампанії заходи, підтримку населення і про перший лист від Адміністрації Президента, в якому зазначається, що питання знаходиться на контролі і Президент не збирається ліквідовувати парки. Виступ було закінчено питаннями до присутніх:
«Чому ви, шановні депутати, не вимагаєте тоді від Президента або від міністерства виправлення порушень, а одразу бажаєте розвалити те, що побудовано і за що миколаївські екологи боролися 20 років? А наступне питання до представників районів. Чому ви, шановне панство, відмовляєтеся від вами ж підписаних заяв про прохання створити парки рік тому, заявляючи сьогодні про зворотне? В -, слуги народи, але чи не занадто часто змінюються інтереси тих, кого ви представляєте?».
В свою чергу, редактор «Рідного Прибужжя» поцікавився, чому про кампанію опубліковано стільки матеріалів в ЗМІ і де учасники взяли кошти на публікацію кожної статті:  «Я знаю, скільки коштує одна стаття в пресі».
Депутат обласної ради Усенко О. зазначив, що здоров’я жителів Кінбурну дуже погане, вони страждають від онкологічних хвороб через неспокійне життя: ніяк не може влада визначитися зі статусом їхньої землі.
Також, доповідали з зазначених питань голова сільради с. Покровки (Кінбурн) Агафонов Григорій, Литвак С., Богдан В., Копійка І., Шеслер Л. Основні думки, які вони намагалися донести громадськості та представникам ЗМІ – це проблеми відведення землі, червонокнижних птахів, що виїдають всю землю, рибалок Очакова, які бояться заборони рибного промислу, проблеми можливого недофінансування парків, непогодження утворення парків з головами районних та сільських рад.
Деркач Олег Михайлович у своєму виступі зазначив, що ще в 1992 році сам Голова Покровської сільради ініціював створення нацпарку на Кінбурні, але вдалося зробити це лише в 2009 році. «Ще в 2007 році Віктор Федорович вимагав прискорення нацпарку «Білобережжя Святослава», тому ми впевнені, що Президент підтримає нашу кампанію і відхилить прохання облради. А при утворенні обох парків було надано проекти всім районним радам без виключення і всі голови підписали тоді листи про підтримку створення об’єктів». Також, пан Деркач зазначив, що згідно з законом про природоохоронні території не забороняється ловити рибу, а лише встановлюються ліміти з метою регулювання винищення фауни.
Заступники голови облдержадміністрації панове Травянко і Пащенко зробили наголос на бажанні зберегти і захистити національні парки, але зазначили і про необхідність врегулювання всіх норм, усунення недоліків указів, за якими створювалися об’єкти.
За результатами круглого столу було прийнято резолюцію. Пропозиції до неї, висунуті одним з учасників громадянської кампанії «Національним паркам бути!» Антоніною Галкіною було проігноровано і навіть не заслухано. Всі представники кампанії не погодилися з прийнятим документом.
«Ми не підтримуємо документ і  не хочемо бути до нього причетними, не дивлячись на те, що текст його достатньо компромісний, іде мова лише про унормування певних положень, немає слів «відмінити» або «ліквідувати». – зазначив Павло Ушаков, голова організації «Рассвет». – Це не означає, що ми не йдемо на діалог, просто деякі депутати і чиновники потім могли б використати нашу згоду з резолюцією в цілях маніпуляції думкою громади. Що там написано, знає мало хто, а заяви про те, що учасники кампанії погодилися на всі умови облради могли б прозвучати згодом».
Довідка: Кампанія «Національним паркам бути!» є громадською реакцією на рішення ХХХVІ сесії обласної ради в ході якого було направлено звернення до Президента України щодо фактичної ліквідації двох Національних парків «Білобережжя Святослава» і «Бугський гард», яке було ініційоване Головою обласної ради Тетяною Демченко. Але інтереси громадян враховано не було, оскільки громадськість визнала дані дії неправомірними та направлені на реалізацію власних інтересів певних депутатських кіл. Отже, ціллю кампанії є недопущення позитивної відповіді на звернення Миколаївської облради з боку Президента України.
                                                   
Контактні особи:
Гречка Юля 093 254 19 04
Криницька Ольга 0939054545
Деркач Олег 097 340 47 00

Строителсьво дороги в НПП "Святые горы"

--====----====----====----====----====----====----====----====----====----===--
\\|// БАЙБАК \\|// Экологическая группа "Печенеги" (# 487 от 14.05.10)
___________________________________________________________

Открытое обращение

Прокурору Донецкой области
копии: Генеральному прокурору Украины,
Министру охраны окружающей природной среды Украины

14 мая в этом году нами было выявлено, что в 150 квартале Святогорского природоохранного отделения
национального природного парка "Святые Горы", в зоне регулируемой рекреации, идет прокладка
асфальтированной дороги.
На данное время от пансионата "Сосновый Бор" вглубь леса грейдером пройден участок около 700 м
длиной и шириной около 8 м. При этом было повреждено или вообще уничтожено значительное количество
деревьев (фото см. на http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/SvGory/150kv).

В соответствии со статьей 21 Закона Украины "О природно-заповедном фонде Украины", "На территории
зоны регулируемой рекреации, стационарной рекреации и хозяйственной зоны запрещается любая
деятельность, которая приводит или может привести к ухудшению состояния окружающей природной среды".

Учитывая это, прошу:
- принять меры для прекращения нарушений экологического законодательства на территории 150
квартала Святогорского природоохранного отделения национального природного парка "Святые Горы";
- проверить законность сооружения асфальтированной дороги, идущей от пансионата "Сосновый Бор"
в 150 квартале Святогорского природоохранного отделения,
- принять меры для возмещения вреда, нанесенного данным проектом природным комплексам
национального природного парка "Святые Горы".

Поскольку прокладка асфальтированной дороги продолжается и в данное время, срок ответа на это
обращение, в соответствии с положениями Закона Украины "Об обращениях граждан", прошу сократить до 3
дней.

С уважением,
Председатель Совета ЭкГ "Печенеги" С.А. Шапаренко
*
____________________

КОНТАКТЫ:
Сергей Шапаренко, Экологическая группа "Печенеги": тел. (066) 387-46-81

Що вдповідає про Національні природні парки Міністерство

14 квітня 108 представників неурядових організацій та окремі громадяни з України, Молдови, Росії, Туркменістану і Узбекистану звернулися до Президента і Прем'єр-міністра України із закликом не допустити руйнування природно-заповідного фонду України (див. http://maidan.org.ua/static/news/2010/1271232985.html).
   З Кабінету Міністрів наше звернення переслали до Мінприроди. І ось відповідь на нього.
*

УКРАЇНА
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНИ
03035, м. Київ-35, вул. Урицького, 35, тел.: (044) 206-31-00, факс: (044) 206-31-07

06.05.2010 No. 8732/25/10-10
Екологічна група "Печеніги" Шапаренку С.О.

Щодо розгляду звернення

Мінприроди на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 22.04.2010 No. 21937 розглянуло ваше звернення від 14.04.2010 щодо проблем збереження та розвитку територій та об'єктів природно-заповідного фонду України і повідомляє.
   Мінприроди здійснює активну діяльність щодо розвитку мережі територій та об'єктів природно-заповідного фонду України. Так, у 2009 році було прийнято Укази Президента України щодо створення 26 національних природних парків, 2 природних заповідників, 1 ботанічного саду, оголошено 1 ландшафтний заказник загальнодержавного значення, розширено деякі існуючі національні природні парки і заповідники. Станом на 1 березня 2010 року в Україні було 7607 територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею 3268 тис. га, що становить 5,4 % від території держави.

Мінприроди підтримує вашу позицію щодо необхідності збереження територій та об'єктів природно-заповідного фонду і продовження процесу їхнього становлення.
   Відповідно до статті 54 Закону України "Про природно-заповідний фонд України" скасування статусу територій та об'єктів природно-заповідного фонду проводиться відповідно до статей 51-53 цього Закону за погодженням з центральним органом виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища на підставі відповідного експертного висновку.
   На цей час клопотання щодо скасування статусу територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення до Мінприроди не надходили.

Заступник Міністра А. Гриценко

Лобода, 25
206-21-93
*

P.S. "Відповідно до статей 51-53 цього Закону", - у випадку втрати територією природно-заповідного фонду своєї природної цінності. Навряд чи створені торік національні парки й заповідники за півроку вже встигли деградувати...
*
____________________

КОНТАКТИ:
Екологічна група "Печеніги", Сергій Шапаренко: тел. (066) 387-46-81, <pechenegy[at]rambler.ru>

Адміністрація Президента за Національні природні парки?

Адміністрація Президента України вперше озвучила позицію Президента про створення нових та збереження існуючих національних природних парків.

 

Національний екологічний центр України отримав лист від Адміністрації Президента України в якому йдеться про підтримку Президентом В.Ф. Януковичем новостворених національних природних парків.

Як повідомлялось раніше, Миколаївська обласна державна адміністрація звернулась до Президента України з резонансним проханням скасувати Укази минулого Президента України В.А. Ющенка про створення національних природних парків "Білобережжя Святослава" і "Бузький Гард" [1].

Цей безпрецедентний факт змусив широку громадськість об'єднатись у громадській кампанії "Національним паркам - бути!". Кампанію підтримали більше 45 громадських організацій: Громадська рада при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища Миколаївської обласної адміністрації, Всеукраїнська громадська організація Національний екологічний центр України, Екологічна група "Печеніги", Миколаївський осередок громадської організації "Демократичний Альянс", Миколаївський обласний благодійний фонд "Індиго", Миколаївська громадська організація «Рассвет», Українське товариство охорони пам'яток історії і культури, Дружини охорони природи "Зелене майбутнє" м. Києва, "Фенікс" м. Дніпропетровська і м. Харкова та ін. Крім того, 108 природоохоронних організацій підписали звернення до Президента з проханням не припустити скасування національних парків.

В рамках кампанії "Національним паркам - бути!"  активістами було зібрано більше 2 000 підписів жителів м. Миколаєва, Миколаївської області (в тому числі і населених пунктів, що знаходяться на території національних парків!). Проведені дві прес-конференції в Миколаєві та Києві, проведено опитування  жителів Миколаєва і двох районних центрів області. До Адміністрації Президента було надіслано більше 50 колективних та індивідуальних звернень з проханням не відміняти статус національних парків «Білобережжя Святослава» та «Бузький Гард».

І ось учасник кампанії, Національний екологічний центр України отримав першу відповідь від Адміністрації Президента [3]. В цій відповіді запевняється, що розвиток заповідної справи належить до основних пріоритетів державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, а тому перебуває під пильною увагою Президента України. «Глава держави всіляко підтримує ініціативи щодо розширення мережі природних заповідників і національних природних парків, а також тримає на контролі становлення нових установ - Національних природних парків "Білобережжя Святослава" та "Бузький Гард" – говориться у листі.

Ми переконані, що така відповідь означає, що в Україні не лише не збираються скасовувати вже створені Національні природні парки, а й розширювати мережу природно-заповідного фонду. Крім того, ця відповідь відіб’є охоту місцевих „князьків”, які просочились в обласні Ради, розпоряджатись загальнонаціональним надбанням – збереженими природними територіями – як своїми приватними вотчинами.

Таким чином, цей лист став першою заявою про позицію Президента Януковича в галузі заповідної справи.

 

Для контактів:

Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України

097 1000 473

 

Юлія Гречка, координатор громадської кампанії «Національним паркам – бути!»

093 254 19 04

 

 

1. Прес-реліз „Національним паркам бути”. http://www.necu.org.ua/natsparkam-buty/ 2. Прес-реліз „В Україні планується знищення національних парків та культурної спадщини” http://www.necu.org.ua/natsparkam-buty/ 3. Лист Адміністрації Президента України http://maidan.org.ua/news/getfile.php3?key=1274025158&att_id=19927&sit  4. http://www.youtube.com/watch?v=KMKn1w6L4DY

Всі неморські дельфінарії НЕМО небезпечні для відвідувачів

За інформацією відповідних державних служб, усі три "неморські" дельфінарії Немо у містах Києві, Харкові та Донецьку не вводилися в експлуатацію згідно з будівельними нормами.
Так, Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Харківській області повідомляє, що об'єкт (дельфінарій НЕМО у місті Харкові) до експлуатації не приймався. Дельфінарій НЕМО у Києві, згідно висновку Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві, також споруджений без дозволу на виконання будівельних робіт та затвердженої в установленому порядку проектної документації, та відповідно не вводився в експлуатацію. У м. Донецьку дельфінарій Немо розміщено у Парку культури та відпочинку ім. О.С. Щербакова м. Донецька, однак об'єкт дельфінарію в установленому законом порядку до експлуатації не приймався.
Кожний збудований об'єкт повинен прийматися в експлуатацію фахівцями державних контролюючих служб - архітекторами, будівельниками, екологами, пожежниками тощо. Лише за таких умов може бути встановлено, чи відповідає об'єкт державним нормам та стандартам безпеки. Але у випадку самовільного да безконтрольного спорудження об'єктів, зокрема, споруд дельфінарію НЕМО, ніхто не зможе дати жодної гарантії, що споруда, яка збудована з порушенням відповідних норм, не обвалиться під час вистави, що може, своєю чергою, призвести до травмування великої кількості людей. Найчисельніша категорія відвідувачів дельфінаріїв – діти, і саме вони, через безвідповідальність бізнесменів, наражаються на найбільшу небезпеку. І найприкрішим є те, що причина усіх цих порушень криється у банальному бажанні бізнесменів зекономити при будівництві та прийомі в експлуатацію об”єктів. І якщо рано чи пізно станеться трагедія – то винних, як завжди, не знайдуть. Можливо, в цій ситуації варто розраховувати бодай на свідомість дорослих, які заради безпеки власних дітей оберуть інше місце дозвілля, аніж заклад із сумнівною репутацією під назвою дельфінарій НЕМО.

Прибирання Києва, пікет мерії

7 травня о 13.15  біля входу до Київської міської адміністрації (вул. Хрещатик, 36) відбудеться презентація акції «Зробимо Київ чистим».
Екологічні активісти, небайдужі мешканці міста та відомі зірки звезуть під київську мерію 10 мішків сміття, зібрані в 10 районах столиці.
Незважаючи на періодичні акції з прибирання, Київ досі завалений сміттям, і організатори акції хочуть наочно продемонструвати це міській владі.
Це відбувається в першу чергу тому, що, всупереч закону, ніхто не штрафує людей, які смітять, а комунальні служби не забезпечують достатню кількість урн та баків для сміття.
Змінити такий стан речей покликана акція «Зробимо Київ чистим».
5 червня 2010 року, у Всесвітній день захисту навколишнього середовища відбудеться масштабне прибирання зелених зон Києва за один день. Його учасники планують не лише прибрати своє місто, але й підписати петицію до влади з вимогою штрафувати тих, хто смітить і організувати ефективну систему сортування та збору сміття.
Учасники презентації:
Юрій Пивоваренко, координатор ініціативи «Зробимо Україну чистою»
Григорій Чапкіс, заслужений артист України 
Ірена Карпа, відома українська письменниця, журналістка
Ганна Гопко, співкоординатор Руху добровольців «Простір свободи»
Андрій Білокінь, координатор проектів із змін клімату WWF
Контакт: Юрій Пивоваренко - 097 230 94 11
Довідка:
До ініціативи групи молодих киян «Зробимо Київ чистим!», підтриманої  Рухом «Простір свободи», долучилися Українська мережа енергетичний інновацій Greencubator, «Екоклуб Зелена хвиля», Демократичний Альянс та інші партнери.
«Мета проекту «Зробимо Україну чистою» – підвищити відповідальність кожної людини та залучити її до розв’язання гострої смітникової проблеми, попередити смітниковий Апокаліпсис. А це можливо, якщо поінформовані та культурні громадяни не кидатимуть сміття повз урни та нарешті почнуть його сортувати. Адже сміття (пластик, папір, метал, скло) – це цінний ресурс, вторинна переробка якого дозволить наповнювати бюджет та вирішити екологічну проблему, одну із найгостріших... І ще зменшити площі, що відводяться під сміттєзвалища, які зараз дорівнюють території країни Люксембург» - розповідає Юрій Пивоваренко, координатор проекту.
Акція «Зробимо Київ чистим» матиме не лише екологічний, соціальний та економічний ефект. Вона є першим кроком в реалізації довгострокового проекту «Зробимо Україну чистою», покликаного гармонізувати взаємини людини й природи, зробити модним життя в чистій і культурній країні, подолати суто споживацьке ставлення до навколишнього середовища.
Підтримати проект та долучитись до акції 5 червня можна не лише в Києві, але й у будь-якому куточку країни.
Уперше подібна масштабна акція відбулася в Естонії в 2008 році. Цього року подібні акції на рівні окремих міст чи цілих країн проведені або готуються в Португалії, Румунії, Словенії, Латвії, Індії.
Детальніше ознайомитися з проектом та його першочерговими потребами можна на сайті http://letsdoit.org.ua/.

Приєднатися до події

Дезінформацыя з боку працівників дельфінарію

20 квітня 2010 р, на хвилях Національного радіо, яке поширює свої програми на всю територію України, транслювалась програма, присвячена темі дельфінотерапії. Сказане в етері, на думку активістів природоохоронного та соціального рухів, не може залишитись без реакції зацікавленої громадськості.

1. Гість студії, представник київського дельфінарію НЕМО і за сумісництвом „фахівець з дельфінотерапії”, під час програми заявив, що дельфінарій НЕМО працює за стандартами утримання тварин, ухваленими «всіма екологічними інспекціями і громадськими організаціями» та плідно співпрацює з цими установами.

Принагідно нагадаємо, що Правила утримання морських ссавців в Україні знаходяться на стадії розробки. До їх створення, крім офіційних структур Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, долучались і громадські природоохоронні організації. Однак, якщо такі Правила досі не затверджені Міністерством, про яку відповідність дельфінарію НЕМО цим Правилам може йти мова? Та й у разі затвердження проекту Правил, відредагованого природоохоронцями, більшість дельфінаріїв, і у т.ч. НЕМО, не будуть жодним чином їм відповідати. Причиною цьому є передбачена в проекті Правил умова утримання дельфінів винятково у морській воді, чого більшість дельфінаріїв наразі не роблять. А щодо співпраці з „екологічними інспекціями”, то, напевно, ця співпраця є вкрай оригінальною, бо за інформацією представників Державної екологічної інспекці України, працівники фірми Нерум не мають жодних документів, що засвідчують законність придбання, утримання та експлуатації у видовищних заходах чорноморських дельфінів, чим грубо порушують низку законів, зокрема, закон про Червону книгу України; зухвало та системно ігнорують приписи Інспекції, не допускають працівників Інспекції для перевірки на свої об”єкти а також утримують дельфінів у неприйнятних умовах. До речі, представник дельфінарію Немо під час етеру прямо звинуватив працівників Державної екологічної інспекції, що вони, мовляв, постійно поширюють у пресі різноманітну брехливу інформацію щодо діяльності товариства Нерум... Як кажуть, тут без коментарів. Навіть з огляду на те, що ця заява пролунала вже після фрази про плідну співпрацю з „усіма екологічними інспекціями”...

2. Також представник дельфінарію заявив, що незадоволеними діяльністю Неруму є лише нечисленні представники недержавної громадської організації «Національний екологічний центр України», яка є нічим іншим, як такою-собі „фінансовою корпорацією”, а всі інші організації та рухи начебто є чи не найпалкішими прихильниками бурхливої діяльності фірми Нерум. Тут варто відмітити, що а) «Національний екологічний центр України» є всеукраїнською громадською організацією і нараховує не одну сотню членів у різних областях країни, тому називати його нечисленною організацією, принаймні, не коректно. По-друге, звісно, НЕЦУ є далеко не єдиним противником дельфінаріїв і є лише ОДНИМ З УЧАСНИКІВ цього руху. Так, з травня 2009 року в Україні діє громадська кампанія Україна без дельфінаріїв!. Кампанію підтримують понад 10 громадських організацій, окрім згаданого в ефірі Національного екологічного центру України: Дружини охорони природи "Зелене майбутнє" м. Києва, "Фенікс" м. Дніпропетровська, м. Харкова; Екологічна група "Печеніги" (м.Харків), Міжнародна зоозахисна організація SOS, Міжнародний благодійний фонд "Екологія. Право. Людина" (м.Львів), Донецька обласна оргіназація сталого розвитку "Роза вітрів", Донецька міська громадська організація "Гуманіст", Донецька міська громадська організація "Ноєв ковчег", Макіївська міська громадська організація "Зелений світ", ініціативна група "Люди за права тварин", ініціативна група "Стоп зооциду!", ініціативна група "Права Людини - Права Тварини", громадська ініціатива "Спілка вільних журналістів "Природа над усе!"", громадська ініціатива "Збережи старий Київ!", Рух анархістів-антиглобалістів (м.Донецьк), Дніпропетровська міська організація Товариства охорони природи,  Центр розвитку і гармонізації людини "Схід" (м. Макіївка), Громадське об’єднання ГРАД - Громадянський актив Дніпра (Громадянський актив Дніпропетровщини) та понад 10 ініціативних груп громадян у різних містах.

 

Чисельність противників використання червонокнижних дельфінів-афалін у видовищних заходах підтверджується наявністю понад 1000 підписів під петицією проти коммерційного використання дельфінів.

Ми, учасники громадської кампанії Україна без дельфінаріїв! рішуче засуджуємо практику будівництва комерційних дельфінаріїв та використання у видовищних комерційних  заходах червонокнижних чорноморських дельфінів. Також ми засуджуємо практику поширення дезінформації щодо природоохоронних організацій, до якої дедалі частіше вдаються власники та представники фірми Нерум. Також хочемо відмітити, що програма з участю представника дельфінарію Немо, що пролунала на хвилях Національного радіо, на нашу думку не відповідала принципам журналістської етики та мала ознаки замовного матеріалу, бо, фактично, являла собою прихований під виглядом тематичної програми рекламний продукт комерційної фірми, що є прямим порушенням закону України Про рекламу (мала ознаки прихованої реклами, проте в ефірі не оголшувалось, що це реклама).

 

Для контактів:

Дніпропетровська міська організація Товариства охорони природи (голова Товариства - Сергій

Єдаменко, e-mail: [email protected], тел./факс (056) 374-22-97).

Миколаїв за національні парки!

25 квітня 2010 року пройшла інформаційна акція «Миколаївці за національні парки» в рамках громадянської кампанії «Національним паркам бути!», яку підтримали близько 36 громадських об'єднань Миколаївщини та України.

Понад 30 активістів та учасників кампанії з 15:00 по 18:00 вийшли на вулиці міста (Садова – Сіті-центр, Радянська, Яхт-клуб, Нижній Бам, Пушкінська, Московська, Мала Морська ті ін.) з символічними жовто-зеленими стрічками та інформаційними листівками для громадян. Головною метою було інформування миколаївців про проблему захисту національних парків Миколаївщини: «Білобережжя Святослава» (Кінбурн) та «Бузький Гард» (Гранітно-степове Побужжя), залучення прихильників та збір підписів під звернення до Президента України. Активісти кампанії мали змогу поспілкуватися з жителями міста і запитати їхньої думки щодо легітимності звернення облради до Президента з проханням відмінити статус національних парків і миколаївці відповіли одноголосно: національним паркам бути! Миколаївська громада проти відміни статусу національних парків!

«Люди стурбовані. Коли ми розказували їм про звернення облради, всі одноголосно висловлювалися проти цього. Багато хто дякував нам за цю ініціативу, бажали успіху. Враження від такого спілкування дуже позитивне» - говорить один з координаторів кампанії, голова молодіжної організації «Демократичний Альянс» Гречка Юля.

Миколаївська молодіжна еліта всерйоз турбується збагаченням та відтворенням біо- та ландшафтного різноманіттям країни, створенням і розширенням територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Вже з 20 квітня, що є днем початку громадянської кампанії «Національним паркам бути!», було проведено мітинг протесту під Миколаївською облрадою, прес-конференцію з організаторами кампанії, надіслано десятки звернень до Президента України, підписаними громадськими організаторами, під час інформаційної акції було зібрано більше 600 підписів під зверненням до Президента України від жителів міста.

Наступний етап – 28 квітня проведення прес-конференції в м.Києві та зустріч з представниками Адміністрації Президента для передачі зібраних підписів та отримання публічної відповіді на кампанію.

Україна для людей, а Миколаївщині – національні парки!

Ми впевнені, що голос громадськості буде почуто.

Учасники кампанії: Молодіжна гілка МО партії "Сильна Україна", Миколаївський молодіжний муніципалітет, Регіональна чорноморська мережа громадських організацій, ГО «Зелений Рух», МОБФ "Індіго", МОО ВМГО "Демократичний Альянс" та ін.

Гречка Юлія 0932541904
Деркач Олег 0973404700

Заповідна територія відсуджена, але... затоплена

28 квітня 2010 року Вищий адміністративний суд України задоволив касаційну скаргу МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) та скасував всі рішення місцевих судів по справі про надання заповідних земель НАЕК «Енергоатому». Ще у 2006 році Уряд надав 27 га земель зі складу регіонального ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя» на Миколаївщині в постійне користування НАЕК «Енергоатом» для потреб енергетики. В результаті ці землі віддані в жертву під Олександрівське водосховище на р.Пд.Буг, яке, на думку атомників, необхідне для нормальної експлуатації Ташлицької ГАЕС.

            Попередні рішення судів необґрунтовано встановили, що дане рішення КМУ носить рекомендаційний характер, незважаючи навіть на те, що атомники отримали державний акт на землю на підставі цього рішення. Вищий адміністративний суд направив справу на новий розгляд, при якому ми сподіваємося на об’єктивну оцінку судами всіх наших доводів про порушення численних норм Земельного кодексу при наданні НАЕК «Енергоатом» цих земель в постійне користування.    

На жаль, поки тривали судові процеси з 2006 року, атомники затопили данні 27 га, на яких проростали численні червонокнижні види рослин. В їх планах є також затоплення ще більших заповідних територій парку, що може стати можливим зважаючи на останні тенденції в Миколаївській обласній раді, яка запропонувала чинному Президенту скасувати рішення свого попередника про створення численних заповідників та національних парків.     

Ольга Мелень,

Керівник юридичного відділу

МБО «Екологія-Право-Людина»  

Тел.:032 2257682

Email: [email protected]

В країні планується знищення національних парків

Прес-конференції «В Україні планується знищення національних парків та культурної спадщини. Громадянська кампанія «Національним паркам бути!»».
 28 квітня 2010 р, о 13.30 в приміщенні УНІАН (вул. Хрещатик, 4, м. Київ) відбулась прес-конференція «В Україні планується знищення національних парків та культурної спадщини. Громадянська кампанія «Національним паркам бути!»», присвячена загрозі існуванню національних парків та культурної спадщини, що зберігається на їхній території.
Організатори прес-конференції – ВГО «Національний екологічний центр України», координатори громадянської кампанії «Національним паркам бути!» (м. Миколаїв).
 У прес-конференції взяли участь:
 - Василюк Олексій, заступник голови ВГО «Національний екологічний центр України»;
 - Біляшівський Микола, член Головної Ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури;
 - Галкіна Антоніна, член Громадської ради при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища у Миколаївській області;
 - Гречка Юлія, голова Миколаївського осередку ВМГО «Демократичний Альянс»,;
 - Криницька Ольга, голова правління Миколаївського обласного благодійного фонду «Індиго», координатор громадянської кампанії «Національним паркам – бути!».
В питаннях заповідної справи Україна посідає далеко не лідируюче місце на міжнародній арені. При європейській нормі 10-12(15) % природно-заповідних території, в нашій країні їх частка ледь дотягує до 6%. Та і цей показник було досягнуто зовсім недавно.
Проте тепер стало відомо, що на державному рівні готується перегляд Указів Президента України про створення національних парків та заповідників в різних областях країни. З незрозумілих причин ця ініціатива походить з Кабінету Міністрів України, а саме з доповідної записки, написаної 17.03.2010 п. Тимофєєвим В.Г. до Віце-прем’єр Міністра В.Б.Колеснікова. Олексій Василюк пояснює, що з доповідної записки випливає: Укази Президента про оголошення нових національних парків містять ті чи інші помилки і тому неминуче потребують перегляду. Згадані у записці національні парки дивним чином збігаються з переліком тих, за створення яких точилась найбільш запекла боротьба з бізнесовими структурами, можновладцями та забудовниками.
Природна і культурна спадщина являють в Україні нерозривну єдність, - пояснює Микола Біляшівський. Завдяки цьому, національні парки і заповідники зберігають цінності не тільки природні а й культурні. Це накладає на учасників природоохоронного і пам’яткоохоронного руху в Україні обов’язок діяти спільно. Однак, якщо на рівні громадськості єдність дій спостерігається, то дії влади в галузі охорони природної та культурної спадщини розрізнені. Нині наслідки такої діяльності нашої влади даються взнаки. Державні природоохоронці борються з культурною спадщиною, яка є на територіях природно-заповідного фонду, не цінуючи її, відштовхують від національних парків їхніх потенційних відвідувачів.
У зв’язку з цим збереження природоохоронних та історично-знакових територій наражається на незрозумілі культурній людині перепони. Особливого резонансу рішенню Миколаївської обласної ради від 16.04.2010 надає те, що на території НПП «Бузький Гард», який на думку посадовців має бути скасований, знаходяться унікальні пам’ятки культури, зокрема «Історичний ландшафт центру Буго-Гардівської паланки Війська Запорозького», до якого входить одне з найпам’ятніших місць Голокосту еврєїв у Другій Світовій Війні – місце масового розстрілу мирного населення на околицях с. Богданівки. І все це робиться напередодні 65 річниці Перемоги антигітлерівської коаліції у Другій Світовій війні. Прикметно, що в Миколаївській області, багато хто не визнає існування Бузького Гарду, як історичної пам’ятки, а місце трагедії Голокосту перебуває в занедбаному стані.
Через місяць після появи доповідної записки КМУ стала відома перша ластівка майбутніх подій. Тривожні новини пролунали з Миколаївщини. Ольга Криницька повідомляє, 16 квітня 2009 року Миколаївська обласна рада прийняла рішення звернутися до Президента України з проханням скасувати обидва національні парки в області – НПП «Бузький Гард» та «Білобережжя Святослава». Рішення було прийняте не зважаючи на численні звернення громадських організацій Миколаївщини, інших регіонів і навіть не зважаючи на акції протесту та виступи громадськості на самій сесії обласної ради.
Антоніна Галкіна наголосила, що, як зазначається в Ухвалі Вищого адміністративного суду України від 3.06.2009 р., прийняття рішення про створення національних парків є публічним інтересом усіх громадян України щодо збереження пам’яток. Таким чином, дії Миколаївської обласної ради  проти інтересів всіх громадян України.
Подібні явища у природоохоронній справі спостерігаються по всій Україні.
З метою протистояти цьому 20 квітня в Миколаївській області стартувала громадянська кампанія «Національним паркам бути!», до якої на сьогоднішній день, приєдналися близько 40 громадських організацій, органів студентського самоврядування, миколаївських молодіжних осередків політичних партій, всеукраїнських та міжнародних організацій - розказує координатор кампанії Юлія Гречка. Метою кампанії є домогтися публічного визнання Президентом України нелегітимним звернення обласної ради, неможливості відміни статусів національних парків «Білобережжя Святослава» та «Бузький гард».
Доповідну записку Тимофєєва В.Г. можна завантажити за адресою:
http://narod.ru/disk/20155232000/%D0%9A%D0%9C%D0%A3-%D0%9D%D0%9F%D0%9F.pdf.html
Для контактів просимо звертатись за телефонами:
Микола Біляшівський: 067 320 33 54
Юлія Гречка: 093 254 19 04
Олексій Василюк: 097 1000 473
Ольга Криницька: 093 905 454 5