хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

В Україні дозволили утримувати червонокнижних тварин?

В Україні дозволили утримувати червонокнижних тварин?

Природоохоронці стверджують, що затверджений днями Порядок утримання диких тварин відкриває двері утриманню у неволі видів, занесених до Червоної книги.

13 січня 2011 було затверджено Порядок утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах. Варто зазначити, що цей порядок є логічним продовженням низки прогресивних законів та підзаконних актів, спрямованих на поліпшення життя тварин в Україні, а саме - Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», Законів України «Про тваринний світ», «Про Червону книгу України», «Про ветеринарну медицину», розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 № 1585-р «Про затвердження переліку нормативно-правових актів з питань захисту тварин від жорстокого поводження». Порядок затверджений з метою врегулювати утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах.

Незважаючи на те, що прийняття цього Порядку неодноразово афішувалося Міністерством екології та природних ресурсів, жодного громадського обговорення по ньому проведено не було. Документ написаний незрозуміло ким і прийнятий потай від суспільства. Досить позитивним моментом лишається те, що утримання диких тварин у неволі тепер має принаймні якісь норми, а значить, що утримувати їх з порушенням таких норм, заборонено. Знаючи про ситуацію із умовами утримання тварин у деяких звіринцях та приватних колекціях, екологи впевнені, що чимало власників диких тварин тепер опиняться поза законом. Це відкриє можливості до припинення діяльності звіринців та вилучення тварин у порушників правил.

Але, попри очевидні позитивні моменти, детальне дослідження документу виявило суттєві його недоліки. Так, Порядок… узаконює право приватних осіб володіти дикими тваринами, навіть тими, що внесені до міжнародних та національних охоронюваних списків (ст.3, п.3).

« - Щоб зрозуміти, що це значить, достатньо сказати, що відповідно до цього Порядку, будь-хто зможе володіти, наприклад, ведмедями, дельфінами, рисями, навіть зубрами. – обурюється активіст Національного екологічного центру України Катерина Полянська. – Дикі тварини не є іграшками, прикрасами. Невже можна милуватися ведмедем, який замкнений на все життя в клітці й поступово сходить з розуму крокуючи від однієї стінки до іншої?» Відповідно до законодавства про Червону книгу України, занесених до неї тварин не можна вилучати з природи і не можна продавати. Виходить, що Порядок ,в основі, суперечить законодавству про Червону книгу України.«Ще одним дозволеним пунктом в Порядку стало використання тварин у видовищних заходах, при організації дозвілля – в цирках, а також тимчасова ізоляція тварин в разі небезпечної поведінки, яка може бути дуже болючою для тварин, які звикли вести колективний спосіб життя», ¬- продовжує Катерина Полянська.

Особливим чином в Порядку прописаний контроль за умовами утримання, продажу, дарування, перевезення, захоронення тварин, що утримуються у неволі. Відповідно до цього Порядку Контроль за дотриманням законодавства здійснюють посадові особи спеціяльно уповноважених центральних органів виконавчої влади та їх територіяльних органів, що здійснюють державний контроль та управління в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу, а також підприємств, установ і організацій, що здійснюють охорону, використання і відтворення тваринного світу. Таким чином, контролювати утримання тварин має екоінспекція. Проте чи є екологічні інспектори фахівцями, які можуть хоча б визначити вид тварини, щоб вирішити, чи відповідають умови її утримання нормі? Таким чином не зрозумілим лишається, чому до контролю не передбачене залучення принаймні ветеринарних служб.

«Як і в більшості вітчизняного законодавства, схема контролю за дотриманням вимог не прописана й абсолютно не зрозуміло, де ж та відповідальна установа, до якої потрібно звертатися в разі виявлення порушень, – коментує ситуацію еколог Олександр Соколенко. – Тож хто й в який спосіб буде контролювати, чи дотримані всі вимоги цього Порядку на території, що належить приватному власникові, якщо він утримує, наприклад, морського котика чи норку, коли для першого необхідний відповідної площі басейн із особливим складом води, а для другої спеціальні укриття, які вона має в природі?»

Природоохоронні організації звернулись до Мінприроди з проханням виключити з Порядку можливість утримання у неволі видів, занесених до будь-яких охоронних списків.


Контакт:
Вікторія Іванець,
Національний екологічний центр України
0673485161
1

Коментарі