хочу сюди!
 

Анастасия

41 рік, риби, познайомиться з хлопцем у віці 42-48 років

Опис конструкцій і принципу дії млинів

Найдревніші пристосування для перемелювання зерна у борошно і обдирання його в крупу зберігалися як сімейні млини до початку ХХ ст. і були ручними жорнами з двох круглих в перерізі каменів з твердого кварцевого піщанику діаметром 40-60 см Прадавнім типом млинів вважаються споруди, де жорна оберталися за допомогою домашніх тварин. Останній млин такого типу припинив своє існування в середині ХIХ ст. Енергію води, що падає на колесо з лопаcтями, навчилися використати на початку другого тисячоліття. Водяні млини завжди були оточені ореолом таємничості, овіяні поетичними легендами, оповідями і забобонами. Млин-колесухи з омутом и водоворотом самі по собі небезпечні конструкції. Письмові і графічні джерела свідчать про широке поширення в середній смузі і на півночі вітряних млинів. Нерідко великі села були оточені кільцем в 20-30 млинів, що стояли на високих, відкритих вітрам місцях. Вітряні млини за добу розмелювали на жорнах від 100 до 400 пудів зерна. У них були також ступи(крупорушки) для отримання крупи. Для того, щоб млини працювали, їх крила потрібно було повертати під того, що міняв напрям вітер - це зумовило поєднання в кожному млині нерухомою і рухливою частин. виділити два принципові типи млинів : " столбовки"
  Млини столбовки : 
     а) - на стовпах; б) - на кліті; в) - на рамі.
і "шатровки ". Перші були поширені на півночі, другі - в середній смузі і Поволжі. Обидві назви відбивають також принцип їх пристрою. 
     У першому типі млинова комора оберталася на уритому в землю стовпі. Опорою служили або додаткові стовпи, або пірамідальна зроблена з колод кліть, що рубається "в реж", або рама. 
     Принцип мельниц-шатровок був іншим 
 Млини шатровки : 
     а - на усіченому восьмирике; б - на прямому восьмерику; в - восьмерик на коморі. 

- нижня їх частина у вигляді усіченого восьмигранного зрубу була нерухомою, а менша за розміром верхня частина оберталася під вітер. І цей тип в різних районах мав немало варіантів, у тому числі млини-вежі - четверикові, шестерикові і восьмерикові. 

     Усі типи і варіанти млинів вражають точним конструктивним розрахунком і логікою врубок, що витримували вітри великої сили. Народні архітектори приділяли також увагу зовнішньому вигляду цих єдиних вертикальних господарських споруд, силует яких грав чималу роль в ансамблі селищ. Це виражалося і досконало пропорцій, і у витонченості теслярських робіт, і в різьбленні на стовпах і балконах.

Водяні млини 

   
Млин на ослячій тязі
 

більш детальніше тут http://poselenie.ucoz.ru/publ/6-1-0-58 

 
3

Коментарі