хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Частина ІІІ

  • 18.06.19, 15:59

1965 р. Хвиля політичних процесів проти «українських інакодумців (Б. та М. Горині, О. Заливаха, В. Мороз, М. Осадчий, А. Шевчук та ін.). У Харкові за протести проти закриття українських шкіл заарештовано А. Здорового.

1969 - 1979 рр. Серія загадкових пожеж у відділах україністики в бібліотеках Академії наук, музею «Софія Київська», у книгосховищі Видубицького монастиря у Києві, медичного інституту в Тернополі, Успенської церкви та Музею українського мистецтва у Львові. Аналогічні «загадкові» пожежі в цей час сталися у національних бібліотеках інших республік СРСР (Тарту, Самарканд, Ашхабад), але не в Росії.

1970 р. Суд над авторами «Листа творчої молоді Дніпропетровська» з протестом проти російщення української культури. Наказ Міністерства освіти СРСР про написання і захист дисертацій лише російською мовою. Затвердження тільки в Москві. Ситуація нерідко доходила до абсурду: російською мовою мусили виконуватися та захищатися навіть дисертації з питань української мови та літератури.

1972 р. Заборона партійними органами відзначати ювілей музею І. Котляревського в Полтаві. «За недостатню боротьбу з націоналістичними проявами» усунуто від партійного керівництва першого секретаря ЦК КПУ П. Шелеста (критика партійними цензорами його книжки під назвою «Україна наша радянська», в якій прославлялося запорозьке козацтво), звільнено з Вищої партійної школи при ЦК КПУ 34 викладачів разом з її директором, заборонено книги майже сотні авторів, звільнено чверть секретарів з ідеологічних питань на всіх партійних рівнях, піддано чищенню низку наукових установ, а також Київський та Львівський університети. У Харкові знесено хату, де жив видатний український філософ і просвітник Г. Сковорода, та почато знищення цвинтаря, де було поховано багато визначних діячів української науки та культури.

1972—1974 рр. Політичні репресивні процеси проти українських дисидентів, зокрема проти Чортківської групи В. Мармуса та Ст. Сапеляка (сім осіб засуджено), Харківської групи (засуджено дев’ять осіб, з них А. Здорового — сім років, І. Кравціва — п’ять років). Загалом заарештовано було за два роки кілька тисяч осіб. Заарештовані, яких не засудили, були звільнені з роботи або по¬нижені у посадах. У ці роки були засуджені: Є. Сверстюк, І. Світличний, І. Дзюба, В. Стус, Ігор та Ірина Калинці, Н. Світлична, В. Чорновіл, С. Шабатура, О. Мешко, О. Попович, І. Кандиба, Л. Лук’яненко, В. Романюк, І. Гель, повторно Ю. Шухевич і т.д.

1973 р. Заборона відзначати ювілей твору І. Котляревського «Енеїда».

1974 р. Постанова ЦК КПРС «Про підготовку до 50-річчя створення СРСР», де вперше проголошуються створення «нової історичної спільноти — радянського народу», офіційний курс на денаціоналізацію.

1975 р. Нова цензура «Кобзаря» Тараса Шевченка.

1978 р. Постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР «Про заходи щодо подальшого вдосконалення вивчення і викладання російської мови в союзних республіках» (т. зв. «Брежнєвський циркуляр»).

1978 р., січень. На Чернечій (Тарасовій) горі у Каневі спалив себе Олекса Гірник (з Калуша) на знак протесту проти русифікації України.

1979 р. Ташкентська конференція «Російська мова — мова дружби і співпраці народів СРСР», накреслила нові заходи щодо зросійщення неросійських народів. Міністерство вищої та середньої спеціальної освіти УРСР запровадило навіть спеціальну форму звітності, що зобов'язувала ректорів регулярно подавати Міністерству «перелік спеціальних дисциплін, які викладаються російською мовою» на кожному з факультетів керованого ними навчального закладу.

1979 р. Під Львовом вбито композитора-співака Володимира Івасюка, пісні якого мали виразно український національний колорит. Досі цей злочин не розкрито.

1983 р. Постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР «Про додаткові заходи з поліпшення вивчення російської мови в загальноосвітніх школах та інших навчальних закладах союзних республік» (так званий «Андроповський указ»).

1984 р. Наказ Міністерства культури СРСР про переведення діловодства в усіх музеях Радянського Союзу на російську мову. Початок в УРСР виплат підвищеної на 15% зарплатні вчителям російської мови (порівняно з учителями української мови).

1984—1985 рр. У концтаборах було замордовано Юрія Литвина, Валерія Марченка, Василя Стуса, Олексу Тихого.

1989 р. Постанова ЦК КПРС про «законодавче закріплення російської мови як загальнодержавної».

1990 р. Прийняття Верховною Радою СРСР Закону про мови народів СРСР, де російській мові надавався статус офіційної.

1993—1995 рр. Посилення антиукраїнського терору в освіті, культурі, засобах інформації. Вбито кілька десятків активістів національних українських партій та організацій у різних містах України, зокрема голову секретаріату Руху Михайла Бойчишина, спалено хату-музей Тараса Шевченка. Жодного злочинця по цих справах не було засуджено і навіть не заарештовано.

1994 р. Намагання надати російській мові статус офіційної в незалежній, вільній, суверенній, самостійній Україні. Заява Президента України Л. Кучми про його намір внести поправки до чинного законодавства з метою надання російської мові статусу державної. Як наслідок — призупинення відновлення українських шкіл, переведення частини українських класів та шкіл на російську мову навчання.

1995 р. Міністерство національностей України розробило напівтаємний «Проект державної програми... розвитку російської культури в Україні до 2000 року»

1995 р. травень. У Харкові керована С. Кушнарьовим місцева влада відкрила пам'ятник маршалові Г. Жукову, який у кінці війни підписав наказ про виселення з України всіх українців.

18 липня 1995 р. Неспровоковане звіряче побиття українців у Києві (кілька душ загинуло, десятки покалічено) під час похоронної процесії святійшого Патріарха Київського і Всієї України Володимира (Романюка). Озброєні омонівці кидалися на беззбройних людей з криками «бєй хохлов!», топтали і шматували державні прапори. До відповідальності нікого не було притягнуто.

12 вересня 1995 р. Заборона української організації УНА-УНСО без суду. Озброєні Москвою козаки та антиукраїнські організації, які відкрито домагаються ліквідації Державної Незалежності Руси-України, владою не забороняються. Почато видання паспортів, написаних українською та російською мовами. 

1996 р., січень «Велике беззаконня діється у Харкові... Таємно збирають підписи під «референдумом» про новий Радянський Союз та про те, щоб Україну туди залигати. Ця «діяльність» ведеться старими комуністами-маразматиками... Хто відмовляється давати підпис, вони погрожують і лають, кажуть: “всё равно Россия завоюет Украину, і ми перебъём хохлов по одному».

1998—2001р.р. У зв'язку з інформаційною революцією 90-х років російщення України відбувається ще інтенсивнішими методами, ніж за часів Валуєвщини. Інформаційний простір України майже повністю зрусифікований. Неукраїнська, а часом антиукраїнська політика урядів України призвела до того, що державну мову з української преси витіснила мова сусідньої країни, і співвідношення між україномовною та російськомовною пресою складає 1:10. Зате Україна посідає перше місце (!) у світі за рівнем оподаткування власної книги — 28%.

 

А от Японія запровадила вивчення української мови в Токійському університеті)


6

Коментарі

118.06.19, 16:20

много языков "не котируется"

но пока есть носители - язык жив.

Японцы - не дураки

    218.06.19, 16:41

    много языков "не котируется"

    но пока есть носители - язык жив.

    Японцы - не дураки
    дураки ..
    их, американцы , ядерными боеголовками закидали .. причем не военные базы .. конечно если в то время, такие у них были ..
    но тем не менее, в 45 закидали

    да я понимаю, первое время, после таких поражений, можно и офигеть ..
    но они смерились, по сей день ..

    а где то я читал, что в школах подают уже другие , типа факты, тех событий ..
    Смирились, и как поднялись! Правда америкосы бабла в японскую экономику влили немало

      318.06.19, 17:15

      вышеперечисленные страсти по укр.языку-укр.культуре никак не оправдывают
      свинское отношение к русской культуре и языку как к чему-то враждебному-чуждому ....на территории Киева-Киевской Руси...то что есть Россия с её проблемами никак не оправдывает поношения Рускости...подобные преследования Рускости это факт в пользу того что Украина как государство НЕ состоялась...ибо Украина это потомок Киевской Руси...и отказ от Руского Наследия это просто факт бандократии а не государственности...

        418.06.19, 18:05Відповідь на 1 від Tali_ta

        много языков "не котируется"

        но пока есть носители - язык жив.

        Японцы - не дураки

          518.06.19, 18:06Відповідь на 2 від Тарас Музичук

          много языков "не котируется"

          но пока есть носители - язык жив.

          Японцы - не дураки
          дураки ..
          их, американцы , ядерными боеголовками закидали .. причем не военные базы .. конечно если в то время, такие у них были ..
          но тем не менее, в 45 закидали

          да я понимаю, первое время, после таких поражений, можно и офигеть ..
          но они смерились, по сей день ..

          а где то я читал, что в школах подают уже другие , типа факты, тех событий ..
          Смирились, и как поднялись! Правда америкосы бабла в японскую экономику влили немало

            618.06.19, 18:10Відповідь на 3 від atttonikam

            ".ибо Украина это потомок Киевской Руси." - єдина розумна думка. Все інше - від Лукавого і незнання історії

              718.06.19, 18:50

              Спасибо!

                818.06.19, 19:58

                много языков "не котируется"

                но пока есть носители - язык жив.

                Японцы - не дураки
                дураки ..
                их, американцы , ядерными боеголовками закидали .. причем не военные базы .. конечно если в то время, такие у них были ..
                но тем не менее, в 45 закидали

                да я понимаю, первое время, после таких поражений, можно и офигеть ..
                но они смерились, по сей день ..

                а где то я читал, что в школах подают уже другие , типа факты, тех событий ..
                Ну звісно,а от Берлін зруйнувати,покласти сотні тисяч берлінців і своїх,в той час коли війна вже була виграна,зовсім інша справа.Бажаєш щоб германці це пригадали?

                  918.06.19, 20:07Відповідь на 3 від atttonikam

                  вышеперечисленные страсти по укр.языку-укр.культуре никак не оправдывают
                  свинское отношение к русской культуре и языку как к чему-то враждебному-чуждому ....на территории Киева-Киевской Руси...то что есть Россия с её проблемами никак не оправдывает поношения Рускости...подобные преследования Рускости это факт в пользу того что Украина как государство НЕ состоялась...ибо Украина это потомок Киевской Руси...и отказ от Руского Наследия это просто факт бандократии а не государственности...
                  А московія тут до чого?

                    1018.06.19, 21:02Відповідь на 5 від Lzarichna

                    много языков "не котируется"

                    но пока есть носители - язык жив.

                    Японцы - не дураки
                    дураки ..
                    их, американцы , ядерными боеголовками закидали .. причем не военные базы .. конечно если в то время, такие у них были ..
                    но тем не менее, в 45 закидали

                    да я понимаю, первое время, после таких поражений, можно и офигеть ..
                    но они смерились, по сей день ..

                    а где то я читал, что в школах подают уже другие , типа факты, тех событий ..
                    Смирились, и как поднялись! Правда америкосы бабла в японскую экономику влили немало

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      6
                      7
                      9
                      попередня
                      наступна