хочу сюди!
 

ГАЛИНА

59 років, терези, познайомиться з хлопцем у віці 60-70 років

Вкрасти -78 версій

  • 11.07.16, 16:39
Повз прив'язаний за раму біля магазина велосипед проїжджають на сучасних байках три хлопчаки. Один з них говорить:
- Вот, велосипед привязан за раму, можно колеса украсть.
"Хто цих дітей навчив дивитися на речі очима злодія?" - подумав я собі, та й заглянув в вікісловник на слово "украсть", а там 78 синонімів:
аннектировать, бомбануть, взять что плохо лежит, выкрать, вытащить, (залезть, запустить руку) в (чужой) карман, затырить, надыбать, надыбить, натибрить, натырить, нахапать, откупиться, передрать, перекрать, подтибрить, подтырить, пократь, попялить, похитить, приделать ноги, обобрать, ограбить, отжать, отобрать, отнять, прикарманить, разворовать, растаскать, растащить, расхитить, сбондить, свести (со двора), свиснуть, свистануть, свистнуть, своровать, сдыбить, скоммуниздить, слизать, слизнуть, слимонить, сломить, слямзить, содрать, спереть, спиздить, спионерить, спроворить, спулить, стащить, стибрить, стилиснуть, стыбзить, стырить, стянуть, стяпать, сфендрить, схерачить, сцапать, сшушарить, тиснуть, тырбануть, тяпнуть, увести (из-под носа), уволочить, уволочь, уворовать, угнать, умыкнуть, унести, упереть, урчить, утащить, утянуть, хапануть, хапнуть, чухнуть.

Трохи прояснилось.
3

Коментарі

112.07.16, 09:58

чухнуть.

    212.07.16, 15:51Відповідь на 1 від Кислица

      312.07.16, 22:51

      Поясніть, будь ласка, що Вам прояснилось.
      Деякі синоніми видаються дуже сумнівними (надыбать, откупиться, перекрать, пократь). А деякі навмисно "розмножені" шляхом різного написання одго й того ж (свиснуть, ствистнуть).
      Вікісловник не вказує, де і хто назбирав ці синоніми? Не порівнювали зі звичайним словником синонімів?

        413.07.16, 09:56Відповідь на 3 від Spectatrix

        Різні синоніми аморальних дій з'являються як спроба їх словесної ретуші. Якщо людина скаже: "Я вкрав", це неприємно, очевидно, їй самій. Інша справа - "свиснув". Це ніби-то і не вкрав, а так, свиснув. Щось подібне, як у слів "вбивця - кіллер". А широкий перелік цих слів склався з різних епох, регіонів, і їх ще є набагато більше. Це свідчить про глибокі традиції і розповсюдженість цього заняття. Це і прояснилось.
        Дякую за відгук!

          Гість: cdtnf13

          513.07.16, 17:21

          прибрать к рукам?

            613.07.16, 17:35Відповідь на 5 від Гість: cdtnf13

            прибрать к рукам?ну якщо в добрі руки

              713.07.16, 21:02Відповідь на 4 від Hrab

              "Хто цих дітей навчив дивитися на речі очима злодія?" -- запитуєте Ви. І знаходите відповідь у довжелезному списку синонімів російського слова "украсть".

              Величезна кількість емоційно забарвлених і стилістично знижених синонімів будь-якого слова свідчить про емоційне ставлення до того, що виражене словом, і ці емоціі далеко не завжди свідчать про схвальне ставлення до означеного. Слів може бути багато, але треба ще з"ясувати, яка кількість носіів їх вживає, в якому контексті і як часто. Бо інакше висновки виходять некоректними.

                813.07.16, 23:02Відповідь на 7 від Spectatrix

                Поцікавився крадійством у тваринному світі. У всіх тварин, які живуть суспільно, воно процвітає.Мурахи крадуть у сусідів яйця і личинки, бджоли крадуть мед у ближніх вуликах, колоніальні птахи крадуть матеріали з гнізд сусідів, а в приматів - все як у людей, крадуть все що можна вкрасти. А щоб людина не ставала твариною, існують моральні закони, навчати яких повинні батьки, школа, церква і т.д.
                Слова в словнику реальні і всім відомі, стилістика тут ні до чого. А що взяв російський варіант, то тільки тому, що найбільш широкий. Однак цим я не хочу сказати, що в Росії крадіжок більше, ніж будь-де. Є народи, які тільки цим і живуть. І висновок я роблю той, що це глибокі і широкі традиції, і в нас в тому числі.

                  913.07.16, 23:04Відповідь на 8 від Hrab

                  Хоч колись в наших селах хати не мали замків, а ставилась до дверей паличка - дома нікого нема.

                    1013.07.16, 23:28Відповідь на 8 від Hrab

                    Це вже зовсім інша тема.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна