Мільйонні втрати дніпровського метро

  • 12.04.21, 15:48
Мільйонні втрати дніпровського метро
Роботу КП «Дніпровський метрополітен» перевірили фахівці Східного офісу Держаудитслужби. В ході перевірки були виявлені мільйонні втрати дніпровського метро
Як ми раніше писали, справа Башарана Уфука – директора «Представництва Лімак Іншаат Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті» (ЄДРПОУ 26511979) та Андрія Ліпьошкіна – директора комунального підприємства «Дніпровський метрополітен» (ЄДРПОУ 21927215) направлена до суду. Фігурантів кримінального провадження № 12020040030001933 звинувачують у діях, які призвели до просідання фундаменту другого гуртожитку НТУ «Дніпровська політехніка», що спричинило мільйонні втрати для дніпровського метро.

Втім це не єдине порушення українського законодавства, яке було виявлено в роботі комунального підприємства «Дніпровський метрополітен».

Раніше журналісти інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» звернулися до Східного офісу Держаудитслужби з ініціативою провести перевірку КП «Дніпровський метрополітен».

В результаті перевірки були виявлені мільйонні втрати дніпровського метро.

Перевірялась робота комунального підприємства «Дніпровський метрополітен» за період з 01.01.2017 по 31.10.2020.
В ході перевірки були виявлені фінансові порушення, втрати від яких склали суму у 353 мільйоні гривен.

Злочин КП Гідроспоруди

  • 12.04.21, 15:41
Злочин КП Гідроспоруди ДМР
Прокуратурою Дніпропетровської області завершено досудове слідство, злочин в КП «Гідроспоруди» Дніпропетровської міської ради розглядатиме суд.
Досудове слідство у справі «лівнівок в Дніпрі» закінчено. Доказова база зібрана, експертизи проведені. Тепер, після ознайомлення з обвинувальним актом, злочин скоєний в  КП «Гідроспоруди» Дніпропетровської міської ради розглядатиме суд.

В міській раді Дніпра комунальне підприємство КП «Гідроспоруди» (ЄДРПОУ 23359086) виконує низку завдань, які забезпечують життєдіяльність усього мегаполісу. Одна з основних функцій цього КП – утримання і ремонт дренажно-дощових каналізаційних систем. Отже, коли бачите великі калюжі, а під ними – забиті каналізаційні колектори, питання треба адресувати саме в це КП. Комунальне підприємство підпорядковується Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради, яке очолював заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко. Втім сьогодні поговоримо не про Михайла Олександровича.

КП «Гідроспоруди» Дніпровської міської ради очолює директор підприємства Валентин Лазарев. Згідно сайту Дніпровської міської ради головним інженером у комунальному підприємстві працює Андрій Олефіренко.

Минулого 2020 року в КП «Гідроспоруди» оголосили тендер на послуги з утримання об’єктів зливної каналізації і дощоприймальних колодязів. Єдиним учасником тендеру, а отже і переможцем стало ТОВ «Мегамаркет Сервіс» (ЄДРПОУ 41652433). Ця компанія мала займатися чищенням каналізаційних колекторів на території міста Дніпро.

Обвинувачені по справі метро у Дніпрі

  • 12.04.21, 15:34
Обвинувачені по справі метро у Дніпрі
Обвинувачені по справі будівництва метро у Дніпрі, яке призвело до просідання фундаменту гуртожитка (Башаран Уфук та Андрій Ліпьошкін) постануть перед судом.
Дуже часто особи, які вчинили той чи інший злочини сподіваються уникнути покарання або звести його до мінімуму. Втім в умовах, коли прокуратура, яка представляє обвинувачення в суді, активно працює та здійснює процесуальне керівництво злодіям нема на що сподіватися. Обвинувачені по справі будівництва метро у Дніпрі – Башаран Уфук та Андрій Ліпьошкін дуже б хотіли звести до мінімуму своє покарання. Вони мають понести відповідальність за фактом просідання фундаменту гуртожитку НТУ «Дніпровська політехніка» та іншими епізодами.

На даний час доказова база зібрана в повному обсязі, досудове слідство завершено, обвинувальні акти скеровано до суду.
В кримінальних провадженнях, якими займається обласна прокуратура, фігурують Башаран Уфук та Андрій Ліпьошкін. Перший – директор «Представництва Лімак Іншаат Санаї Ве Тіджарет Анонім Шіркеті» (ЄДРПОУ 26511979). Саме ця компанія займається будівництвом метрополітену у Дніпрі. Нагадаємо, що гілку від залізничного вокзалу до станції «Музейна» обіцяли відкрити вже у 2021 році. Втім кожен дніпрянин знає, що цього року будівництво метро не завершать.

Башарана Уфука звинувачують по двох епізодах. Перший – це просідання фундаменту другого гуртожитку НТУ «Дніпровська політехніка». Будівля гуртожитку знаходиться на перехресті проспектів Яворницького та Гагаріна. Башарану Уфуку інкримінують ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України – службова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки. За такі дії громадянина Туреччини можуть позбавити волі на строк до п’яти років. Також Башарану Уфуку інкримінують ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України – підроблення документів для отримання компанією «Лімак» ліцензії ДАБІ.

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12020040030001933, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.10.2020 скеровано до суду.

Кафе на землях водного фонду

  • 12.04.21, 15:27
Кафе на землях водного фонду
В Новомосковську кафе «Султан» розташоване безпосередньо на землях водного фонду на самому березі Самари. Це не єдине порушення закону, пов’язане із діяльністю закладу харчування

В місті Новомосковську за адресою вул. Паланочна,64-А (кадастровий номер ділянки: 1211900000:03:006:0169) розташоване кафе «Султан». Також під розміщення кафе зайнята суміжна земельна ділянка площею 0,0852 гектари. Обидві ділянки розташовані безпосередньо біля річки Самара.А отже кафе «Султан» розташоване на землях водного фонду.

Акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства за об’єктом – земельної ділянки № 81-ДК/121/АП/09/011-19

Згідно Акту держгеокадастру № 81-ДК/121/АП/09/011-19 були виявлені порушення,  пов’язані із дотриманням вимог земельного законодавства.
Цікаво, що земельна ділянка з кадастровим номером 1211900000:03:006:0169 та суміжна з нею ділянка не передавалися в оренду або постійне користування власнику кафе «Султан» гр. Дунямалієвій Рахшанді Нуркіши Кізи. Згідно документів територія під кафе використовується як елемент благоустрою комунальної власності – тротуарне покриття. Це підтверджує Договір про надання в тимчасове платне користування об’єктів благоустрою комунальної власності для потреб споживчого ринку і сфери послуг. Договір було укладено між КП «Новомосковський комсервіс» (ЄДРПОУ 41166447) Новомосковської міської ради та гр. Дунямалієвою Рахшанда Нуркіши Кізи.

Заволодіння землею у м Дніпро

  • 12.04.21, 15:18
Заволодіння землею у м Дніпро
Схема незаконного заволодіння землею у м Дніпро шляхом підробки десятків рішень виконавчого комітету Дніпровської міської ради.
До Антикорупційної правозахисної ради надійшла інформація про чисельні факти незаконного заволодіння землею у м Дніпро. Так, група громадян при можливому сприянні ряду посадовців, шляхом підробки рішень виконавчого комітету Дніпровської міської ради заволоділи земельними ділянками на території міста.

Зазначені землі використовують за комерційним призначенням. На більшості незаконно захоплених ділянках з’явились платні стоянки автомобілів, АЗС, будівлі.
Заволодіння землею у м Дніпро, а саме десятками земельних ділянок,   проходить з використанням підроблених документів.

Так, наприклад, незаконно було зареєстровано право власності за приватним підприємцем Горбань А.Ю. на земельну ділянку розташовану по вул. Набережна Заводська, 110-Б. Відповідно до акту перевірки складеному інспекторами ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області, зазначена земельна ділянка не використовується. Згідно з листом Дніпровської міської ради від 13.02.2020 №7/22-413 рішення виконавчого комітету від 17.06.99 р. за №281 про надання земельної ділянки для фактичного розміщення автозаправних станцій не приймалося та є підробленим.

Така ситуація склалася і з оформленням земельної ділянки по Усенко, 2А у місті Дніпро де планувалось будівництво багатоповерхового житлового будинку. Згідно з листом Дніпровської міської ради від 13.02.2020 року №7/22-413 рішення виконкому від 19.03.98 р., яке стало підставою для реєстрації земельної ділянки, не приймалося та є підробленим.

Так само за допомогою використання підробленого рішення виконавчого комітету Дніпровської міськради було захоплено земельну ділянку по вулиці Набережна Заводська, 70 –А.

Приватне кладовище Камінського

  • 12.04.21, 15:10
Приватне кладовище Камінського
З легкої руки теперішнього голови Слобожанської селищної ради Івана Камінського більше двадцяти років функціонує незаконне приватне кладовище.
В Слобожанській селищній раді наявність приватного кладовища на власній території заперечували. Втім факти та наявні документи доводили, що приватне незаконне кладовище є та працює, утворено ще в дев’яностих роках, рішенням голови сільради Камінським та активно діє при мовчазній згоді голови Слобожанської сільради Камінського.

Приватне кладовище Камінського
Акт з Книги записів державних актів на право постійного користування землею за № 1033

При цьому функціонує воно незаконно.

Адже землі, на яких розташовані місця поховання, є об’єктами права комунальної власності і не підлягають приватизації або передачі в оренду. В нашому випадку земля, де розташоване незаконне кладовище, знаходиться у постійному користуванні ТОВ «Дельта-Ніла» (ЄДРПОУ 24613836).

Землею компанія володіє на підставі Акту про право постійного користування землею, виданого ТОВ «Дельта-Ніла» для розміщення кладовища.

Акт зареєстровано в Книзі записів на право постійного користування землею від 12.08.1997 року за № 1033.

Підписав Акт голова Ювілейної селищної ради Камінський І.М. На сьогодні Камінського І.М. не відсторонено від владних повноважень, він очолює Слобожанську селищну раду (стара назва Ювілейної селищної ради), на території якої і функціонує незаконне кладовище.

Недопуск громадян до води

  • 12.04.21, 15:03
Недопуск громадян до води
На місці водної станції в Дніпрі на Набережній Перемоги з’явився елітний триповерховий будинок – недопуск громадян до води, берега річки.
Через приватну будівлю, що за Палацом дітей та юнацтва на Набережній Перемоги, 5Л стався недопуск громадян до води. Власники ховаються за великим парканом і пропускають за нього лише автомобілі преміальних марок. Телефонні номери, які розміщенні на вікні охорони і на які треба телефонувати щоб пройти на територію, не дають можливості потрапити до річки Дніпро. З вами поспілкуються, втім відкривати паркан ніхто не стане. Хоча Земельний та Водний кодекс України забороняють обмеження доступу до води. Так у межах прибережних захисних смуг забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ громадян до берегів річок для загального водокористування. Виключення, куди громадян не допускають складають: санітарно-захисні зони; гідротехнічні споруди; об’єкти підвищеної небезпеки; пансіонати, об’єкти реабілітації, спорту, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори, що мають відповідні передбачені законом документи на споруди та провадження відповідної діяльності; об’єкти природно-заповідного фонду, об’єкти культурної спадщини.

В усіх інших випадках громадяни мають право безперешкодно потрапляти до річок та озер. Більш того, за недопуск громадян до водойм українське законодавство передбачає покарання: від штрафу, до припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг.

Рішення Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради № 881 від 18.03.2004 «Про затвердження акту державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію водної станції по вул. Набережна Перемоги, 5Л»

Згідно інформації, яку ми отримали в Дніпровській міській раді, на вулиці Набережна Перемоги, 5л, замість елітного будинку повинна розташовуватись водна станція.

Квартири за мільйон ЖК Женева

  • 12.04.21, 14:56
Квартири за мільйон ЖК Женева
В Дніпрі продовжується забудова історичних ареалів. На місці пам’яток історії та культури з’явився ЖК «Женева» та квартири за мільйон.
Історичний ареал нашого міста «Центральний» найбільш ласий для забудовників. Розважальні центри збудовані в центрі найбільш відвідувані. А в нових житлових комплексах, як ЖК «Женева», продають квартири за мільйон.
В історичному ареалі Дніпра почалось будівництво ЖК «Женева», де квартири будуть продаватися  за мільйон. Співвласників зазначеної новобудови деякі ЗМІ пов’язують з Корбаном Г.О. та Гуфманом Г.Л.. Також, можна припустити, що «дружні» стосунки забудовника з міськрадою – незаперечний факт. Адже, мешканці, бізнесмени міста знають як складно отримати необхідні документи на зведення навіть малої архітектурної форми. Тобто, для більшості громадян, фактично, нереально отримати дозволи на будівництво навіть маленького житлового будинку, гаражу, крамниці…

А тут ми бачимо швидке зведення ансамблю комерційних та житлових будівель, зміну меж історичного ареалу, зміну червоної лінії вулиці, знищення пам’ятки місцевого значення, тощо.
Так, на вулиці Костомарівській 22 з 1910 року знаходилась будівля лікарні Червоного хреста. Ця будівля входила в перелік пам’яток місцевого значення. Також вона знаходилась в історичному ареалі «Центральний».
Але чи могли ці обмеження зупинити ТОВ «Будівельно-монтажне товариство «Дніпро» від зведення нового житлового комплексу?  Схоже, що ні, адже в  ЖК «Женева» квартири можна продати дорожче ніж за мільйон.

Спочатку рішенням Дніпровської місцевої ради земельні ділянки під будівництво були передані (в тому числі ті де розташована лікаря Червоного хреста) ТОВ «Будівельно-монтажне товариство «Дніпро».

У зв’язку з тим, що будівництво планувалось здійснювати в межах історичного ареалу, в рішенні про передачу були прописані обмеження. Проект землевідведення був погоджений з Управлінням культури, національностей і релігії Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Зруйнували історичний ареал

  • 12.04.21, 14:47
В середмісті Дніпра по вулиці Шмідта ТОВ «З ІІ «К.А.С. ЛТД» зруйнували історичний ареал через будівництво житлового комплексу «Баку».
Житловий комплекс «Баку» сягає двадцяти двох поверхів. Розташована будівля на перехресті вулиць Старокозацька та Шмідта. В районі переважає традиційна для цієї місцини п’ятиповерхова та шестиповерхова забудова. Величезна будівля сильно вирізняється на фоні навколишніх будинків, що ріже око. Мало в кого виникне сумнів, що будівлю зведено незаконно. Порушили українське законодавство та зруйнували історичний ареал в середмісті Дніпра власники ТОВ «З ІІ «К.А.С. ЛТД» (ЄДРПОУ 33855543).
Саме цій компанії 24.12.2008 рішенням Дніпровської міської ради передано в оренду земельну ділянку по вул. Шмідта, 13 (кадастровий номер 1210100000:06:084:0002). 28.10.2014 Дніпровська міська рада надало «ТОВ «З ІІ «К.А.С. ЛТД» (ЄДРПОУ 3385543) дозвіл на проектування та будівництво житлового комплексу з торговими приміщеннями та паркінгом по вулиці Шмідта, 13. Будівництво мало вестися в межах саме цієї ділянки, площа якої складає 0,4625 гектари. Згідно Містобудівних умов і обмежень адреса будівництва була – вулиця Комсомольська, 75 (вулиця Старокозацька). Окрім апартаментів тут мало знаходитися  консульство держави Азербайджан. Напевно, звідси і назва «Баку». Але замість консульства, з’явилась високоповерхова будівля, розпочався продаж житлових та комерційних приміщень!

Поруч з описаною земельною ділянкою  розташована ще одна. 27.06.2012 земельну ділянку на вулиці Шмідта, 15 рішенням ДМР № 61/25 надано в оренду ОСББ «ШМІДТА, 15» (ЄДРПОУ 37807975). Ділянку надали в оренду по фактичному розміщенню багатоквартирного комплексу. Площа орендованої землі складала 0,3142 гектари. 26.03.2013 рішенням ДМР № 139 «ОСББ «ШМІДТА, 15» (ЄДРПОУ 37807975) надано дозвіл на проектування та будівництво житлового комплексу з торговими приміщеннями та паркінгом. Будівництво мало вестися на земельній ділянці площею 0,3142 гектари.

Проте на сьогоднішній день, з порушенням вимог законодавства України, на вищевказаних земельних ділянках, одним ансамблем зведено багатоповерховий будинок.

Незаконна АЗС Дніпра

  • 12.04.21, 14:38
Незаконна АЗС «БРСМ-Нафта», з використанням підроблених документів, розмістилася на самовільно захопленій земельній ділянці водного фонду міста Дніпра.
Журналістами інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» в ході власного розслідування було виявлено фактичний злочин, а саме самовільне зайняття земельної ділянки. Ділянка розташована на території міста Дніпра, по вулиці Набережна Заводська, 70-А, де фактично діє незаконна АЗС ТОВ «БРСМ-Нафта». Виходячи з наявної інформації, невідомі особи використовуючи підробленні документи здійснили будівництво АЗС на землях водного фонду. Тобто, виявлено факт підробки документів, самовільного зайняття земельної ділянки та незаконна забудова охоронних земель водного фонду.

В ході журналістського розслідування Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області була проведене перевірка використання земельної ділянки, де розташована незаконна АЗС Дніпра «БРСМ-Нафта». В результаті перевірки був складений Акт № 389-ДК/526/АП/09/01/-20 від 17.04.2020. Акт стосувався дотримання вимог земельного законодавства на земельній ділянці з кадастровим номером 1210100000:08:833:0008, де саме і розташована незаконна АЗС Дніпра.

В Акті складеному ГУ Держгеокадастру зазначено, що рішення Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради від 18.06.98 № 1050, яке стало підставою для реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 1210100000:08:833:0008, не приймалося та є підробленим.
Згідно з наявною інформацією, земельна ділянка, на якій розташована АЗС «БРСМ-Нафта» використовується без відповідного рішення про її передачу. Тобто земельна ділянка зайнята незаконно.
ТОВ «БРСМ-Нафта» раніше купила АЗС у ТОВ «СКАЙТОРГ» і на сьогодні саме ця компанія порушує законодавство України. Відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки передбачена пунктом «б» ст. 211 Земельного кодексу України, ст. 53-1 КУпАП та ст.197 -1 Кримінального кодексу України.