Подяка від Департаменту стратегічних розслідувань поліції

  • 15.09.21, 09:40

 Подяка від Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції

Голові Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» була вручена подяка від  Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції в Дніпропетровській області

 

Злочинний світ міста Дніпра та Дніпропетровської області включає в себе багатьох відомих і не дуже осіб. Ми неодноразово розповідали яка боротьба ведеться з представниками різноманітних злочинних організацій і як злочинці намагаються уникнути покарання. Один з таких – голова кривавого ОЗГ Володимир Щегольков («Арієць»). В останній час боротьба з представниками організованих злочинних угрупувань посилилась, в тому числі активізувалась протидія кримінальним авторитетам та ворам в законі. Втім це не свідчить, про викоренення представників ОЗГ, а отже боротьба з цим явищем не припиняється. В державі це завдання покладено на Міністерство внутрішніх справ України. 

         В структурі МВС боротьбу із організованими злочинними групами веде Департамент стратегічних розслідувань. Міжрегіональний територіальний орган Національної поліції - Департамент стратегічних розслідувань було створено в жовтні місяці 2019 року. Цей орган має виявляти, локалізувати та нейтралізувати представників організованих злочинних угруповань. Представники організованої злочинності присутні в економічній, політичній, державній сферах України. Тобто, протидія ОЗГ охоплює не лише злочини проти життя, здоров’я, майна громадян, а й припинення економічних та корупційних правопорушень.

         Журналісти Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада», розуміючи важливість завдань, що стоять перед Департаментом стратегічних розслідувань, активно співпрацюють з правоохоронцями. Підтвердженням, що співпраця не є марною, стала подяка від Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції.

Подяку голові Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» Олександру Снісару вручив начальник Управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області Андрій Даниляк.     

         Участь у виявленні та нейтралізації організованих злочинних угруповань є лише однією з складових  діяльності Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада».

Адже права і свободи громадян порушують не лише члени організованих злочинних угруповань. Дуже часто землі територіальної громади в обхід законів України захоплюють поважні підприємці, чиї статки вимірюються мільйонами гривень. Інші громадяни захоплюють землі водного фонду в середмісті Дніпра, де починають будівництво багатоповерхівок преміум-класу. Подібні факти необхідно виявляти та висвітлювати. Втім лише виявити порушення закону мало, про зібрані дані необхідно повідомити правоохоронні органи.

За результатами власних розслідувань, проведених журналістами Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада», правоохоронці розпочинають кримінальні провадження.  В даних питаннях ми також взаємодіємо з Департаментом стратегічних розслідувань Національної поліції України. Так коли окремий громадянин вирішить заволодіти державним, комунальним майном з використанням підроблених документів, він звернеться до ряду «нечистих на руку» чиновників, які, отримавши неправомірну вигоду, «допоможуть» незаконному отриманню майна. Слід зазначити, що за час діяльності УСР ДСР Дніпропетровської області було виявлено та затримано під час отримання неправомірної вигоди (хабарів) значну кількість посадових осіб (наприклад ректор УДХТУ Костянтин Сухий).  Також, були виявлені факти розкрадання бюджетних, комунальних коштів, майна (наприклад, було оголошено підозру керівництву КП Фтизіатрія ДОС).

Нажаль, недосконала судова система часто дає можливість правопорушникам уникнути  відповідальності. Сподіваємося, що після проведення судової реформи у підрозділу УСР в Дніпропетровській області ДСР НПУ буде ще більше яскравих реалізацій, а оновлений суд буде доводити кримінальні справи до обвинувального вироку!

Подяка від Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції стала фактичним підтвердженням плідної, результативної співпраці.

 


Незаконне будівництво з використанням підроблених документів

  • 10.09.21, 14:22


Як пишуть на сайті Антикорупційної правозахисної ради, ПНВФ «ЛЕАН» з використанням підроблених документів зареєструвало право власності на об’єкт нерухомості у місті Дніпро по вулиці Малиновського, 80 та здійснює незаконне будівництво 

До Антикорупційної правозахисної ради надійшла інформація про можливе незаконне будівництво у місті Дніпро по вулиці Малиновського, 80. Виходячи з даних, начебто, ПНВФ «ЛЕАН» з використанням підроблених документів зареєструвало право власності на об’єкт нерухомості у місті Дніпро по вулиці Малиновського, 80 та здійснює за зазначеною адресою незаконне будівництво споруд. Ми раніше вже писали про схеми незаконної забудови м. Дніпро, в тому числі, з використанням підроблених документів з метою реєстрації неіснуючих будівель та подальшої їх «реконструкції».

Вивчивши наявні документи, щодо незаконного будівництва по вулиці Малиновського, 80 Журналісти Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» з’ясували, що  за ПНВФ «ЛЕАН» було зареєстровано право власності на будівлі та споруди згідно:

-         договору купівлі-продажу зареєстрованого нотаріусом Кухтіною В.В.,

-         реєстраційного посвідчення Дніпропетровського МБТІ

-          декларації про готовність об’єкта до експлуатації ДП14211007923, начебто, виданої Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровській області.

Нотаріус Дніпропетровського нотаріального округу Кухтіна В.В., є дружиною «відомого» судді Індустріального суду м. Дніпропетровська Геннадія Кухтіна. Екс-керівник Індустріального суду неодноразово ставав героєм наших публікацій, але в даному випадку ми звернули увагу на інші сумнівні факти, що стосуються реєстрації права власності.

Так, ми бачимо, що, в тому числі, реєстрацію здійснили згідно, начебто, виданої декларації про готовність об’єкта до експлуатації ДП14211007923. Але, враховуючи той факт, що будівля знаходиться на території міста, виглядало досить сумнівно участь обласної ДАБІ. Адже за будівництво та введення в експлуатацію будівель та споруд даної категорії на території міста відповідає міський підрозділ ДАБІ.  

Згідно пункту 9 статті 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» зареєстрована декларація про готовність об’єкта до експлуатації є підставою оформлення права власності на нього. Без зареєстрованої декларації про готовність об’єкта до експлуатації продавати, купувати, брати або задавати такий об’єкт в оренду не можна. Аби перевірити законність укладання договору із купівлі-продажу об’єкту нерухомості на Малиновського, 80 ми звернулися із запитом до Державної архітектурно-будівельної інспекції. В Дніпропетровській обласній ДАБІ нам повідомили, що відомості з приводу реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації ДП14211007923, відсутні.

Виходить, що дійсно ПНВФ «ЛЕАН» з використанням підроблених документів зареєструвало право власності на об’єкт нерухомості у місті Дніпро по вулиці Малиновського, 80 та за цією адресою здійснює незаконне будівництво.

Зараз на вулиці Малиновського, 80 ведеться будівництво. Можна з цілковитою впевненістю припускати, що невстановлені особи аби приховувати самовільне будівництва на самовільно зайнятій земельній ділянці використовують підроблені документи. А саме - декларацію про готовність об’єкта до експлуатації ДП14211007923, яка відсутня навіть в держорганані, який її видавав.

Таким чином, своїми злочинними діями невстановлені особи скоїли самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці, яка належить громаді міста Дніпра. Громаді заподіяна значна шкода, також підроблено документ про готовність об’єкта до експлуатації. Це дало потенційним злочинцям можливість вчиняти незаконній дії із земельною ділянкою на вулиці Малиновського, 80. Такі дії можуть бути кваліфіковані за статтями 197-1 та 358 Кримінального кодексу України.

  Результати власного розслідування ми передали до Лівобережної окружної прокуратури м. Дніпра. В рамках досудового розслідування будуть встановлені особи, які безпосередньо реалізували схему та здійснюють  незаконне будівництво з використанням підроблених документів.

Нагадаємо, що раніше ми вже описували схеми, за якими відбувається захоплення земель комунальної власності.

ДніпроTV приховує кому платить гроші

  • 06.09.21, 15:02

hlavnyj-rysunok-1-e1630687507240.jpg?fit=544%2C416&ssl=1

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, на ДніпроTV заробітні плати деяких співробітників сягають ста тисяч гривень, але керівництво комунального підприємства приховує кому платить такі гроші

В комунальному підприємстві «Дніпровська міська студія телебачення» Дніпровської міської ради (ЄДРПОУ 19149153), також відоме як ДніпроTV, працює більше ста співробітників. Журналістів Інформаційного агентства «Антикорупційна правозахисна рада» зацікавила інформація щодо видатків цього КП на заробітні плати для його співробітників. Для отримання необхідної інформації ми звернулися до міської ради Дніпра із запитом. Просили надати копії документів, на підставі яких здійснювалося нарахування заробітної плати працівникам ДніпроTV. Також цікавила інформацію щодо обсягів фінансової підтримки та джерел фінансування комунального телеканалу за 2020 та 2021 роки. Отримавши відповіді, склалося враження, що   ДніпроTV навмисно приховує кому платить гроші. Ми і раніше стикалися з випадками неправомірної відмови в наданні інформації з боку структурних підрозділів Дніпровської міської ради. «Рекордсменом» виявився начальник департаменту по роботі з активами Дніпровської міськради Дмитро Мовшин, якого за нашими заявами було визнано винним у скоєні сімнадцяти адміністративних правопорушень. Але повернемося до героїв нашої статті, які самі являючись журналістами, схоже, що з невідомих причин намагаються уникати публічності.

vidpovid_1-scaled-e1630672633594.jpg?resize=763%2C1200&ssl=1Так, на ДніпроTV повідомили, що в 2020 році канал з бюджету Дніпровської міської ради отримав 37 676 748,77 гривень. В 2021 році ця сума становила 49 716 767,00 гривень. А ось документи, на підставі яких співробітникам комунального телеканалу нараховувалися заробітні плати надали не в повному обсязі.

Наприклад, невідоме прізвище працівника, який у лютому  минулого року заробив 137 137,7 гривень. Так само невідоме  хто отримав 79 088,61 гривень в липні цього ж року. Навпроти цих сум бачимо порожнє місце. Подивившись на інформацію зазначену на першому місці списку, можна лише припускати, що це два колишні директори КП  «Дніпровська міська студія телебачення». Звільнившись у лютому та серпні 2020 року, відповідно отримувачами цих сум можуть бути Юриій Христьян та Наталія Корскова. Так само прізвища та ім’я співробітників  ДніпроTV відсутні навпроти всіх інших заробітних плат. Відомо скільки отримує працівник, втім невідомо хто саме.Звільнившись у лютому та серпні 2020 року, відповідно отримувачами цих сум можуть бути Юриій Христьян та Наталія Корскова. Так само прізви

ща та ім’я співробітників  ДніпроTV відсутні навпроти всіх інших заробітних плат. Відомо скільки отримує працівник, втім невідомо хто саме.

Директорка ДніпроTV О. Д. Савенко у своєму листі згадує низку законів на підставі яких робить висновок про неможливість надання ПІП працівників каналу. Як зазначає О. Д. Савенко робиться це з метою недопущення порушень законодавства України та захисту прав працівників підприємства.

На ДніпроTV намагалися, начебто, уникнути порушень законодавства України, але своїми діями саме це і здійснили - порушили законодавство нашої держави.

Так на комунальному телеканалі, готуючи відповідь на запит, не врахували низку положень українського законодавства. Які напряму зобов’язували керівництво ДніпроTV надати повну відповідь на наш запит.  Так було проігноровано вимоги пункту 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Ця норма забороняє приховувати прізвища, імена, по батькові фізичних осіб, які є отримувачі бюджетних коштів.

vidpovid_6-scaled-e1630673422195.jpg?resize=763%2C1200&ssl=1У відповіді керівництво ДніпроTV приховало саме прізвища, імена, по батькові фізичних осіб, які є отримувачами бюджетних коштів.

Крім того на ДніпроTV приховали інформацію про посадових осіб комунального підприємства, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції». Згідно Роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції № 1  від 13.02.2020 «Щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю» під посадовими особами юридичних осіб публічного права, зокрема, комунальних та державних установ і підприємств слід розуміти осіб, які мають повноваження здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції. Тобто комунальний канал приховав дані, які його посадові особи мають вказати в відповідному єдиному державному реєстрі декларацій згідно українського законодавства.

Для відновлення права на інформацію ІА ГО «Антикорупційна правозахисна рада» звернулося до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Втім листи-запити Регіонального представника  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо надання запитуваної інформації на ДніпроTV також проігнорували. Право ІА ГО «Антикорупційна правозахисна рада» на інформацію поновлено не було. Тому Регіональний представник  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Тетяна Кокшарова склала відносно директорки ДніпроTV два адміністративні протоколи. В діях керівництва каналу вбачалися порушення вимог статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Що є складом адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 2123 КУпАП - необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом. Було складено два протоколи, адже Інформаційним агентством ГО «Антикорупційна правозахисна рада» було подано два інформаційний запити. Нас цікавили дані за 2020 рік і перший квартал 2021 року.

Обидві справи розглядав Бабушкіними районний суд міста Дніпра. По кожній справі ДніпроTV було визнано судом винним в порушенні Закону України «Про доступ до публічної інформації».

79000-lypen-2020-scaled-e1630686955744.jpg?w=1200&ssl=1

137000-liutyj-2020-scaled-e1630687084941.jpg?w=1200&ssl=1Про те, чому керівництво ДніпроTV приховує кому платить бюджетні гроші, можна лише гадати. Це може бути погане знання українського законодавства або цілеспрямоване небажання, щоб співробітники каналу дізналися скільки заробляють їх колеги.   Наприклад заробіток першого номеру в списку  ДніпроTV за березень 2021 року склав 78 948,00 гривень. Найменше, з тих хто працював у березні всі 22 дні, заробив сто дванадцятий номер. Заробіток цього працівника склав 6 973, 00 гривень.

Ми знову звернемося до Дніпровської міської ради із запитом про заробітні плати співробітників комунального каналу. Сподіваємося, що рішення суду спонукатиме керівництву каналу більше не порушувати українське законодавство.


Група «Алеф» використовує незаконно зайняті землі

  • 02.09.21, 14:25

hlavnyj-rysunok-e1630487872137.jpg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, ТОВ «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОСПЕЙС» - група «Алеф» Вадима Єрмолаєва використовує незаконно зайняті землі у Дніпрі для здійснення продажу агротехніки. 

         За результатами розслідування Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» було розпочате кримінальне провадження за частиною 1 статті 197-1 Кримінального кодексу України.  Розслідування стосується перевірки інформації про те, що, начебто, на вулиці Стартова, 32, приватна фірма (група «Алеф») використовує незаконно зайняті земельні ділянки. Слід зазначити, що приватні фірми, які можуть мати відношення до зазначеної бізнес групи і раніше фігурували в наших розслідуваннях. Наприклад, ми писали про сумнівне будівництво парковки біля цирку Дніпра. Також, з порушеннями здійснювалось будівництво торгівельного центру біля центрального мосту Дніпра, тощо.

Але повернемося до перевірки інформації, про те, що Група «Алеф» використовує незаконно зайняті землі по вул. Стартовій, 32.Територія знаходиться на  виїзді з міста в сторону аеропорту в районі перехрестя з вулицею Яснополянською. На ділянці, яка фігурує в кримінальному провадженні, ведеться торгівля комбайнами, тракторами та іншою технікою сільськогосподарського призначення. Продає техніку компанія «Агроспейс». Саме на вулиці Стартова, 32 знаходиться її центральний офіс.

За даними аналітично системи YouControl ТОВ «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОСПЕЙС» (ЄДРПОУ 41084815) входить в групу «Алеф» Вадима Єрмолаєва. Здавалося б належність до великої компанії, яка може дозволити собі гарних юристів, мало б унеможливити наявність правових проблем. Втім для компаній Вадима Єрмолаєва таке правило не завжди працює.

Виявилося,  що група «Алеф», можливо, використовує незаконно зайняті землі і веде на них свій бізнес.

Територія, де ТОВ «ТК «АГРОСПЕЙС» продає комбайни та трактори самій компанії не належить. Тобто в оренду або постійне користування землі їй міська влада не передавала. Втім компанія Вадима Єрмолаєва могла орендувати землі в іншої фізичної або юридичної особи. Звісно, що перед цим юристи мали б перевірити чи дійсно земля, яку компанія «ТК «АГРОСПЕЙС» орендує належить орендодавцю. Для фахового юриста це така саме звична практика, як для покупця перевірити строк придатності на продуктах, які купує в супермаркеті. Але юристи «Алефу» на вулиці Стартова, 32 нічого проблемного не знайшли. Втім, юристів даної бізнес-групи й раніше не бентежило відсутність необхідних документів, навіть під час роботи гранітного кар’єру.

Нам вдалося виявити порушення щодо права користування земельною ділянкою на вулиці Стартова, 32.   До інформагентства  потрапив Акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства щодо земельної ділянки на вулиці Стартова, 32 (м. Дніпро) та вулиці Яснополянська, 12 (с. Старі Кодаки). Ділянки межують поміж собою, хоча територіально знаходиться в різних населених пунктах (м. Дніпро та с. Старі Кодаки). Саме на цих двох ділянках ТОВ «ТК «АГРОСПЕЙС» здійснює свою діяльність.

Згідно з Держреєстром речових прав на нерухоме майно на Стартовій, 32 зареєстроване нерухоме майна, яке належить ТОВ «КРОКУС» (ЄДРПОУ 32083376). При цьому, відповідно до даних Держгеокадастру земельна ділянка на Стартовій, 32 не сформована та не передана у власність або оренду.

В Акті, складеному спеціалістом Держгеокадастра, зазначалося, що ТОВ «КРОКУС» самовільно займає земельну ділянку загальною площею 0,4797 га по фактичному розташуванню будівель і споруд. Аналогічна ситуація була із земельною ділянкою  на вулиці Яснополянська, 12 у с. Старі Кодаки, яку також використовує ТОВ «ТК «АГРОСПЕЙС».

akt_3-scaled-e1630488261847.jpg?resize=848%2C1200&ssl=1

Відповідальність за що передбачена пунктом «б» статті 211 Земельного кодексу України, статтею 197-1 Кримінального кодексу України.

Розмір шкоди спричинений внаслідок використання земельної ділянки складає 954 872,24 гривень.akt_5-scaled-e1630488382387.jpg?resize=848%2C1200&ssl=1

Ймовірно, що між ТОВ «ТК «АГРОСПЕЙС» та ТОВ «КРОКУС» укладено договір оренди на нерухомість. Хоча компанія з групи «Алеф» займає під розміщення своєї техніки земельні ділянки, які ТОВ «КРОКУС» не належать. Тобто посадові особи ТОВ «КРОКУС» примудрилися здати в оренду землі, які їм не належали компанії Вадима Єрмолаєва. Тепер група «Алеф» використовує незаконно зайняті землі. Подібні факти мають виявляти юристи заздалегідь, а не журналісти, коли порушення закону вже мало місце і за справу взялися правоохоронці.

В рамках досудового розслідування будуть встановлені всі обставини та суб’єкти, які мають відношення до самовільного зайняття земельної ділянки, що призвело до спричинення значної шкоди. Також буде надана правова оцінка й власнику будівель, та фактичному користувачу ТОВ «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АГРОСПЕЙС» - група «Алеф» Вадима Єрмолаєва, яка використовує незаконно зайняті землі у Дніпрі.

«САН СІТІ» забруднює узбережжя Азовського моря

  • 26.08.21, 16:48

hlavnyj-rysunok-2-1-e1629910161103.jpg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, Через ігнорування посадовими особами ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області своїх обов’язків ОК «САН СІТІ» забруднює водоохоронну зону узбережжя Азовського моря

Журналістам Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» стали відомі результати перевірки, яку провело Головне управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області. Перевірка стосувалася того, що Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ» (ЄДРПОУ 40577277) забруднює водоохоронну зону узбережжя Азовського моря. Вірогідний забруднювач морських вод розташований в селищі Кирилівка, на вулиці Коса Пересип, 104 і включає в себе до тридцяти котеджів. Які щодня продукують каналізаційні зливи та накопичують чималий об’єм сміттєвих відходів. Раніше ми писали про забруднення берегу та вод річки Дніпро, також проводили журналістське розслідування, щодо нецільового, самовільного захоплення земель водного фонду. Тепер, враховуючи сезон відпусток, вирішили написати про прикрі випадки використання охоронних земель узбережжя Азовського моря, які забруднює ОК «САН СІТІ».

         В липні минулого року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області перевірили Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ». З’ясовували чи забруднює він узбережжя Азовського моря. Перевірили факти незаконного розміщення ОК «САН СІТІ» мережі каналізації та вигрібних ям, які знаходилися поблизу житлових будинків та моря.

         В ході перевірки було складено Акт та винесено Припис, щодо усунення порушень вимог санітарного законодавства. Дата до якої Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ» мав усунути наявні порушення було визначено 15 серпня 2020 року. До цього дня Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ» мав розмістити свої вигрібні ями згідно з чинним законодавством. - Пункт 2.22 «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць». Також в ОК «САН СІТІ» мали перенести сміттєзбірники на відстань не менше 20 метров від стін власних житлових будинків. - Пункт 2.8 «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць». Окрім цього в «САН СІТІ» мали призупинити функціонування вигрібних ям, які розташовані поруч з житловим будинком.

Також після перевірки, проведеної Держпродспоживслужбою 09.07.2020, був складений протокол про адміністративне правопорушення з боку керівника ОК «САН СІТІ» Л.М.Берези. До відповідальності посадову особу притягнули за статтею 42 КУпАП. Штраф пані Береза платити не хотіла, винною себе не вважала, а тому звернулась до суду. Якимівський районний суд Запорізької області, а згодом і Третій апеляційний суд позов голови «САН СІТІ» відхилили. Посадову особу Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» було визнано винною.

         Припис, складений в липні минулого року, мав змусити посадових осіб Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» припинити порушення санітарних норм. Втім нові порушення з боку «САН СІТІ» почалися відразу після винесення Припису. Так в Обслуговуючому кооперативі, скоріш за все, проігнорували вимогу про призупинення функціонування вигрібних ям. Адже в іншому випадку важко пояснити куди поділися каналізаційні стоки з тридцяти будинків. Можна звісно припустити, що всі виїхали або просто перестали митися та користуватися санвузлами, але в розпал сезону такий сценарій малоймовірний. Скоріш за все в Обслуговуючому кооперативі «САН СІТІ» вимоги Головного управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області проігнорували. Більш того, у зв’язку з напливом відпочиваючих у липні-вересні викид нечистот в вигрібні ями лише збільшився.

         Далі Держпродспоживслужба здивувала, ще більше. Після винесення Припису щодо Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» ставлення Держпродспоживслужби у Запорізькій області до цього кооперативу раптово змінилося.

Так після 15 серпня 2020 року - дати до якої в «САН СІТІ» мали виправити виявлені порушення, до Обслуговуючого кооперативу ніхто з Держпродспоживслужби не приїздив. Хоча повинні були приїхати і в разі невиконання вимог припису скласти протокол про адміністративне правопорушення  за статтею 188-11 КУпАП відносно посадових осіб ОК «САН СІТІ».

         Подібна бездіяльність фахівців Держпродспоживслужби у Запорізькій області тягнула за собою відповідальність вже для працівників цієї служби.

         Журналісти Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» звернулися до Держпродспоживслужби України. Серед іншого ми просили вжити передбачені законом заходи реагування спрямовані на безумовне виконання вимог Припису від 15.07.2020. А саме - припинення функціонування вигрібних ям та притягнення до відповідальності винних юридичних та фізичних осіб.

В столиці України на нашу заяву відреагували и стимулювали своїх колег із Запорізької області до роботи. Перевіряти виконання власного Припису щодо Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» Держпродспоживслужба у Запорізькій області приїхала лише в кінці березня 2021 року. Через півроку після того, як їхній Припис мав бути виконаний.

         Під час перевірки 26.03.2021 фахівці Держпродспоживслужби у Запорізькій області мали діяти по простій схемі. Треба було взяти свій минулорічний Припис і порівняти вимоги, які він містив, із реальним станом речей на 26.03.2021. Стало б зрозуміло чи «САН СІТІ» забруднює узбережжя Азовського моря і далі чи припинив цю хибну звичку.

Проте належний контроль за виконанням Припису від 15.07.2020р. та усуненням порушень не здійснено не було. Про це свідчать матеріали позапланового заходу державного нагляду від 26.03.2021 - АКТ № 295/06 від 26.03.2021.

         18.05.2021 нам вдалося ознайомитися з відеоматеріалами, знятими під час проведення заходу державного нагляду Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» 26.03.2021. В цей же день ми записали коментар в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Світлани Власової.

         Так пані Власова в ході інтерв’ю неодноразово заявляла, що перевірка виконання Припису взагалі не проводилась, а висновок щодо виконання припису не робився.

Інформація надана в ході інтерв’ю, на наш погляд, суперечить наданим документам позапланового заходу контролю. А також викликає сумніви компетенція та належне виконання своїх посадових обов’язків співробітниками Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

На сьогодні зробити одностайний висновок щодо результатів та щодо виконання Обслуговуючим кооперативом «САН СІТІ» Припису від 15.07.2020р не можливо.

Виходить, що весь цей рік «САН СІТІ» порушував закони України, а в Держпродспоживслужбі в Запорізькій області про це знали, але дієвих заходів щодо усунення порушень та покарання винних не вживали. Відповідальність понесла лише керівник Обслуговуючого кооперативу «САН СІТІ» Л.М.Березі в розмірі 204 гривень.

Таке ставлення може бути зумовлене халатністю, або змовою з метою отримання неправомірної вигоди з боку посадовців Держпродспоживслужби в Запорізькій області. Адже до теперішнього часу посадовці жодних дієвих заходів щодо виконання винесеного ними же Припису не вжили. «САН СІТІ» працює і далі, не виконавши вимог Припису, винесеного в липні 2020 року.

В цій історії є ще один цікавий факт. Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ» звернувся до Запорізького окружного адміністративного суду із позовом до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області просив. В позові «САН СІТІ» просив скасувати Припис №961/06 від 15.07.2020. Запорізький окружний адміністративний суд в задоволенні позову відмовив в повному обсязі.

Обслуговуючий кооператив «САН СІТІ», незважаючи на наявні порушення, продовжує використовувати вигрібні ями ...

Окрім розміщення сміттєзбірників та вигрібних ям з порушенням законодавства «САН СІТІ» самі ці ділянки міг зайняти в обхід Законів України. Це вже питання до депутатів та голови Кирилівської селищної ради.

Забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями

  • 19.08.21, 12:37

hlavnyj-rysunok-2-scaled-e1629309256306.jpg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, Власниками компанії «Дафі» здійснюється забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями в яких будуть розміщуватись житлові, комерційні приміщення. Ми спробували дослідити можливі порушення українського законодавства, які пов’язані із майбутнім будівництвом. 

На території міста Дніпра постійно з’являються новобудови. Нажаль, як ми раніше писали, часто підприємці здійснюють будівництво з порушеннями норм чинного законодавствавикористовуючи різноманітні схеми. В нашій практиці представники ІА Антикорупційна правозахисна рада стикалися, зокрема, з незаконною забудовою водоохоронних, прибережних територійзабудовою території історичного ареалу міста, без отримання необхідних погоджень, тощо.  В даній статті ми проаналізуємо як саме здійснюється забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями, адже зазначена територія знаходиться в межах історичного ареалу міста та на прибережній захисній смузі річки Жабокряч. Слід зазначити, що планується зведення дев’яти багатоповерхових будівель, в яких будуть розміщуватись чисельні житлові та комерційні приміщення.

20210620_180629-scaled-e1629309716579.jpg?resize=1000%2C750&ssl=1

 

Будівельні роботи в Довгій балці ведуться на великій ділянці, яка обмежена вулицями Виконкомівською,  Паторжинського,  Гоголя і Чернишевського. Квартал планують забудувати багатоповерховими будинками, замість приватної забудови, яка на сьогодні знесена.

Замовниками робіт стали п’ять компаній: ТОВ «ХОЛМ ЛТД» (42565771), ТОВ «СТРІМ ЛТД» (42032684), ТОВ «ПОЛОВИЦЯ» (41138933) та ТОВ «МАУНТ» (42032354). Деякі ЗМІ зазначають, що саме власниками компанії «Дафі» здійснюється забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями в яких будуть розміщуватись житлові, комерційні приміщення

20210620_180638-scaled-e1629309964186.jpg?w=1000&ssl=1Особливість забудови частини балки полягає у тому, що з верхів’я Довгої балки (район парку Богдана Хмельницького) витікає невеличка річка.  Пройшовши по тальвегу балки вона впадає в арковий міст в районі вулиці Паторжинського. Далі по колектору позаминулого століття вода стікає у Дніпро. Відома річка під назвою Жабокряч.

Незважаючи на невелику довжину описана річка має певний юридичний статус. Відповідно до статті 1 Водного кодексу України, водний об’єкт природний або створений штучно елемент довкілля, в якому зосереджуються води. Стаття 3 Водного кодексу України визначає, що усі води (водні об’єкти) на території України становлять її водний фонд.

rehionalnyj-ofis-vodnykh-resursiv-1-scaled-e1629311328252.jpg?w=849&ssl=1Таким чином водотік у Довгій балці є водним об’єктом. І відповідно до статті 79 Водного кодексу України належить до малих річок. Площа водозбору яких не перевищує 2000 км2, а довжина є меншою 10 кілометрів.

Наявність водного об’єкту частково обмежує діяльність навколо нього. Такі обмеження зумовлені необхідністю збереження екологічно стану річок та інших водойм. 

Відповідно до статті 87 Водного кодексу України та статті 58 Земельного кодексу України вздовж водойм встановлюються водоохоронні зони. Ширина прибережної смуги залежить від розміру водного об’єкта. В нашому випадку ширина прибережної захисної смуги річки у тальвегу Довгої балки складає 25 метрів по кожному берегу. Будівництво будь-яких споруд, крім споруд гідротехнічних, навігаційного призначення, у прибережних захисних смугах заборонено. Забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями здійснюється з порушенням зазначених обмежень.

В прибережній захисній смузі річки вже декілька місяців працює техніка та ведуться будівельні роботи, хоча це протирічить вимогам Водного кодексу України. Також, з урахуванням постійних підтоплень міста після випадання осадків, виглядає досить ризиковим проведення неузгоджених експериментів з  річкою в центрі середмістя…

В Містобудівних умовах та обмеженнях, виданих Департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради привертає увагу графа «Планувальні обмеження». В ній прописано, що забудова Довгої балки ведеться в межах історичного ареалу «Центральний». А отже забудовник мав погодити проектну документацію на будівництво в Міністерстві культури та інформаційної політики. Також Міністерство мало надати дозвіл на  проведення робіт в історичному ареалі «Центральний».

minkulut_2-scaled-e1629310559604.jpg?resize=849%2C1200&ssl=1Втім Міністерство культури та інформаційної політики погоджень на забудову Довгої балки не надавало.

Після власної перевірки викладених фактів в  Міністерстві мають скласти Акт про вчинення порушення законодавства про охорону культурної спадщини. Далі складається припис, яким компанії-забудовників зобов’язують припинити проведення будівельних робіт в Довгій балці. 

До речі станом на 12 серпня в видачі Дозволу на виконання будівельних робіт в Довгій балці компаніям-забудовникам відмовлено.

Тобто, забудова Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями на сьогодні здійснюється з чисельними порушеннями вимог законодавства. З урахуванням відсутності отримання необхідних погоджень,  враховуючи, що роботи проводяться на несприятливій для будівництва території (балка, річка), вважаємо, що здійснення даної забудови може призвести до негативних наслідків.

Про можливі порушення, виявлені під час забудови Довгої балки Дніпра багатоповерховими будівлями, ми направили відповідне звернення до Правобережної окружної прокуратури. За даним фактом було розпочато кримінальне провадження за частиною 2 статті 197-1 Кримінального кодексу України, здійснюється досудове слідство.

Інспектор газової компанії «Дніпрогаз» отримав хабар

  • 12.08.21, 15:29

hlavnyj-rysunok_1-e1628765304650.jpg?fit=800%2C531&ssl=1

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, інспектор,  начальник відділу інспектування газової компанії АТ «ОГС «Дніпрогаз» вимагав та отримав хабар. Гроші у розмірі 50 000 мала сплатити споживачка газу. Хабарника затримали працівники прокуратури та УСР ДСР НПУ.

В нашій практиці ми неодноразово стикалися з фактами вимагання хабарів. Були випадки отримання неправомірної вигоди з боку ректора УДХТУпосадовця, відповідального за організацію харчування для однієї зі шкіл, тощо.  В даній статті розглянемо події, які передували ситуації, коли інспектор газової компанії «Дніпрогаз» отримав хабар від споживача блакитного палива. Співробітники газових компаній, як то герой матеріалу Сергій Лисенко, регулярно організовують перевірки споживачів газу. Часто подібні перевірки мають сумні наслідки для власників будинків та квартир. Іноді аби не сидіти без газу та не сплачувати величезні штрафи громадяни змушені платити хабарі газовикам. Втім ситуація із співробітникам компанії «Дніпрогаз» Сергієм Лисенко продемонструвала, що газовиків можна притягнути до відповідальності.

Від дій газовиків страждають мешканці багатоповерхівок, коли цілі під’їзди відключають від мережі газопостачання. Також, майже кожен мешканець приватного сектору стикався з перевірками інспекторів «Дніпрогазу», які потрапивши до будівель обов’язково знаходять порушення. А там варіантів залишається не багато: або «домовлятися», або буде відключено газопостачання.

В червні 2021 року співробітники АТ «Оператор газорозподільної системи «Дніпрогаз» (ЄДРПОУ 20262860) перевіряли споживачів газу у місті Підгородне. Зазвичай після таких перевірок газовиків споживачів відключають від газопостачання під приводом ремонту елементів газорозподільної системи. Іноді газовиків «непокоїть» характеристики котла опалення, розмір газової колонки або кількість конфорок на газовій плиті. Як наслідок споживачам відключають газ, а включають після сплати величезних штрафів. 

Цього разу події розгорталися у місті Підгородне, де переважає приватний сектор. Втім співробітник газової компанії порушення знайде майже завжди. Чому в нашому випадку газовики так ретельно шукали порушення стане зрозуміло далі.

16 червня 2021 року співробітники компанії «Дніпрогаз» перевіряли будинок на вулиці Яворницького у місті Підгородне. В результаті перевірки було складено два Акти. Перший -  Про порушення Кодексу газорозподільних систем. Другий - Про припинення газопостачання.

Через місяць комісія АТ «ОГС «Дніпрогаз» знов приїхала до домоволодіння у місті Підгородне. Виявляється одного разу газовикам здалося замало. Під час цього візиту начальник відділу інспектування АТ «ОГС «Дніпрогаз»  Сергій Лисенко запросив власницю будинку на засідання комісії. Комісія мала засідати двадцятого липня, втім пан Лисенко наполягав на приватній зустрічі напередодні засідання комісії - дев’ятнадцятого липня.

На приватній зустрічі начальник відділу інспектування компанії «Дніпрогаз» повідомив власницю, що за 50 000 гривень зможе вирішити її проблеми із газовою компанією. За ці гроші Сергій Лисенко  обіцяв ліквідувати Акт перевірки газовиків  та не накладати штрафні санкції на власницю помешкання.

Інспектор газової компанії «Дніпрогаз» Сергій Лисенко  мав отримати хабар у розмірі 50 000 двома траншами.

Першу частину  грошей у розмірі 10 000 гривень жінка передала в серпні. Через шість днів,  начальник відділу інспектування компанії «Дніпрогаз» Сергій Лисенко отримав другу частину хабаря. Сума склала 40 000 гривень.

50 000 гривень  Сергій Лисенко отримав, втім витратити їх у співробітника газової компанії не вийшло.

Завдяки злагодженим діям працівників Лівобережної окружної прокуратури міста Дніпра та УСР ДСР НПУ співробітника газової компанії було затримано під час отримання другого траншу хабаря.

Дії начальника відділу інспектування АТ «ОГС «Дніпрогаз»  Сергія Лисенко кваліфікували за частиною 4 статті 3683 Кримінального кодексу України. Чоловік може відправитися за грати на три роки. Слід зазначити, що інспектор,  начальник відділу інспектування газової компанії «Дніпрогаз» який отримав хабар, на даній стадії досудового слідства має статус «підозрюваного». Згідно чинного законодавства, винною особа може вважатися виключно після обвинувального вироку суду. Впевнені, що судовий розгляд буде об’єктивним, справедливим та швидким! 

Висловлюємо подяку працівникам прокуратури, УСР ДСР в Дніпропетровській області та слідчим поліції за професійне, оперативне реагування на факт вимагання.

  Якщо під час перевірок газового обладнання ви стикалися із Сергієм Лисенко або іншими співробітниками газових компаній, які вимагали хабаря, звертайтеся до Антикорупційної правозахисної ради та/або повідомляйте правоохоронні органи.

Незаконне будівництво кафе на короленко

  • 11.08.21, 12:22
Post image
Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, відомий у Дніпрі бізнесмен-мільйонер здійснює незаконне будівництво кафе в центрі міста на вулиці Короленко, 2Д

Будівництво кафе, яке ведеться на вулиці Короленко, 2-Д може стати добрим прикладом того, як порушувати українське законодавство.  Нажаль, все частіше підприємці, які мають мільйонні статки, нехтують нормами законодавства та інтересами пересічних громадян. Так сталося і в даному випадку. Але, завдяки злагодженим діям наших журналістів, представників контролюючих, правоохоронних органів незаконне будівництво зупинено. Ми не хочемо переходити на персоналії, адже системно використовуються не пов’язаними між собою суб’єктами  різноманітні схеми незаконної забудови земель нашого міста. Незаконне будівництво кафе на вулиці Короленко, 2-Д є прикладом, підтверджуючим те, що не завжди наявність великих грошей може вважатися індульгенцією для правопорушників. При злагодженій взаємодії, можна змусити й мільйонерів дотримуватись норм чинного законодавства.

Імовірно, що за будівництвом на Короленко, 2-Д стоїть відомий у Дніпрі підприємець. Втім будівельними роботами займатися не став, все доручив дружині . Принаймні офіційно саме Ірина Рисіна фігурує в містобудівних умовах і обмеженнях, які були видані для робіта на вулиці Короленко, 2-Д.

Містобудівні умови і обмеження були затверджені наказом департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради № 529 від 12.12.2019. Згідно згаданого документу на вулиці Короленко, 2-Д, начебто, проводиться реконструкція нежитлового будинку, торговельного комплексу під кафе. Як зазначають фахівці і тут було порушено українське законодавство.

Реконструкція (згідно ДБН А.2.2-3:2014) передбачає повне або часткове збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій. Порівняємо теперішню будівлю на Короленко, 2-Д зі старими фото будівлі за цією адресою. Очевидно, що будівлю зведено наново без повного або часткового збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій.

Рисіною І.В. було подано завідомо недостовірні відомості та документи в повідомленні про початок будівельних робіт. Ця схема могла дозволити оминути необхідність в отриманні документів, які необхідні для нового будівництва.

На цьому незаконне будівництво кафе на Короленко, 2-Д не припинилося. Роботи тут проводилися в межах історичного ареалу «Центральний», а отже мали бути погоджені з Міністерством культури та інформаційної політики. Це вимога пунктів 14, 17 частини 2 статті 5 Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Втім в Мінкульті нам повідомили, що будівельні роботи на Короленко, 2Д  у місті Дніпро в міністерстві не погоджувались.
До того ж саму земельну ділянку з на вулиці Короленко, 2-Д Ірині Рисіної було передано незаконно.

Це випливає з Акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства, складного Головним управлінням держгеокадастру в Дніпропетровській області.

Ми звернулися до Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради аби вони перевірили незаконне будівництво кафе на Короленко, 2-Д. За результатами перевірки було складено Акт від 08.07.2021 №00000000039 та протокол про адміністративне правопорушення від 08.07.2021. Особу було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.5 ст.96 КУпАП.

Також  винесено припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт від 08.07.2021, а Декларацію про початок будівельних робіт скасовано.

А отже, Ірина Рисіна більше не зможе вести будівельні роботи на вулиці Короленко, 2-Д.

Також, залишаються відкритим питання, щодо дотримання пожежних норм та правил, відстань від сусідніх будівель, проїжджої частини дороги, тощо. В даному випадку, враховуючи чисельні порушення норм та правил, вважаємо, що таке будівництво може створити небезпеку для мешканців міста.

Заява про вчинення кримінального правопорушення вже подана до Центральної окружної прокуратури, відомості внесено до ЄРДР, розпочато досудове розслідування.

ВСІ НОВИНИ

Парковка біля цирку дніпра

  • 08.08.21, 10:23

hlavnyj-rysunok-1-scaled-e1628278059129.jpg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, на місті багаторічних блакитних ялинок біля цирку Дніпра фірмою Вадима Єрмолаєва з порушеннями будується парковка для автотранспорту.

         Минулого літа біля дніпровського цирку спиляли більше десяти блакитних ялинок, які були цілком здорові. Подія обурила все місто. Заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко тоді заявив, що міська влада дозволів на видалення дерев не надавала. А виконуючий обов’язки міського голови Дніпра Едуард Підлубний з даного приводу навіть написав відповідну заяву начальнику Дніпровського відділу Національної поліції ГУНП у Дніпропетровській області С.Бухінніку. В заяві пан Підлубний зазначав, що невідомі особи вирубали блакитні ялинки біля цирку і просив внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, розпочати кримінальне провадження. Але винних покарано не було. Натомість, на місті скоєного правопорушення біля цирку з’явилась приватна  парковка, ймовірно для розміщення автомобілів клієнтів сусіднього ТРЦ. Як ми раніше писали, зазначений торгівельний центр належить фірмі бізнес імперії Вадима Єрмолаєва.

          Можливо, що власники торгівельного центру зацікавлені в будівництві незаконної парковки біля цирку Дніпра.

Хто будує парковку біля цирку Дніпра та чому мовчить Дніпровська міськрада? Адже, раніше посадовці обіцяли покарати порушників! Спробуємо розібратися. Так, Рішенням виконкому міської ради №540 від 19.05.2020 компанії «ІНТЕРСЕРВІСБУД» (ЄДРПОУ 35340388) наближеній до Вадима Єрмолаєва надано дозвіл на благоустрій території по вулиці Січеславській Набережній. В додатку до Рішення виконкому чітко виділена територія «благоустрою». Спиляні блакитні ялинки знаходилися саме у виділеній зоні.

         Втім дерева на ділянці  лишалися. Остаточний дозвіл на їх видалення ТОВ «ІНТЕРСЕРВІСБУД» отримало в квітні 2021 року. Згодом з’ясувалося, що під «благоустроєм» відповідальні особи ТОВ «ІНТЕРСЕРВІСБУД» зрозуміли «приватна парковка біля цирку Дніпра». Вже інша компанія Вадима Єрмолаєва Alef Estate повідомила, що побудує на цьому місце еко-парковку.

Виходить, що  Вадим Єрмолаєв отримав немалий шматок землі в середмісті Дніпра на основі лише Рішення виконкому Дніпровської міської ради. Депутати не голосували, ані за дозвіл на розроблення проєкту землеустрою, а ні за надання ділянки в оренду або постійне користування.

Парковка біля цирку привернула увагу журналістів Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада». В Головному управлінні Держгеокадастру повідомили, що ТОВ «ІНТЕРСЕРВІСБУД» самовільно займають земельну ділянку площею 0,2 гектари. Відповідальність за що передбачена пунктом «б» ст. 211 Земельного кодексу Українист. 197-1 Кримінального кодексу України. Розмір шкоди, заподіяний посадовими особами ТОВ «ІНТЕРСЕРВІСБУД» може складати 388 843,5 гривень.

Вважаємо, що в даному випадку може бути впроваджено схему подальшого отримання в власність/або оренду земельну ділянку біля цирку. Про схожу схему «благоустрою» ми вже писали раніше. В даному випадку за допомогою «лояльних» реєстраторів у ТОВ з’явилась можливість зареєструвати за собою право власності на, наприклад, вкладене мостіння. Що в подальшому, надасть можливість звернутися до Дніпровської міської ради для отримання, в обхід аукціону та ін. обов’язкових процедур, земельної ділянки в оренду за місцем фактичного розміщення об’єктів власності (наприклад, мостіння).

Можливо, було задіяно схему, яка згодом може сприяти Вадиму Єрмолаєву отримати земельну ділянку в оренду або постійне користування за спрощеною/сірою процедурою.

Законодавство визначає, що в разі наявності на земельній ділянці об’єкту нерухомого майна власник такого майна має першочергове право на отримання в користування земельну ділянку. Перевага полягає в тому, що саме власник нерухомості отримає ділянку в оренду або постійне користування. Інші бажаючі відмітаються. Аукціон, який би дав змогу підвищити ціну на земельну ділянку, не проводиться. Бюджет міста лишається без додаткових коштів, а виграє окремий, обраний суб’єкт.

Ми і раніше бачили лояльне ставлення Дніпровської міської ради до бізнес-забаганок імперії Alef Estate. В тому числі, це стосувалося знищення пам’яток, заради подальшого будівництва. В даному випадку схоже, що розміняли багаторічні блакитні ялинки на чергову забудову. Нажаль, в нашому рідному місті впроваджується велика кількість різноманітних схем забудови територій. Але, крім «лояльних» можновладців, залишаються «злі» правоохоронці. Отримані матеріали, документи було передано до прокуратури та долучено до кримінального провадження, раніше розпочатого за фактом сумнівного будівництва сусіднього ТЦ.

 Далі буде…

ВСІ НОВИНИ

Забудова прибережних земель дніпровського національного універси

  • 04.08.21, 15:44

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, була виявлена незаконна забудова комерційними будівлями прибережних земель річки Дніпро, що належать Дніпровському національному університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна

В  вересні 2019 року на березі Дніпра згорів закинутий дерев’яний дебаркадер. Пожежу, яку тушили екіпажи шести  автомобілів ДСНС, було видно майже з усього міста. Сама споруда знаходилась за адресою: вулиця Набережна Перемоги, 1-Ф. Згорілий дебаркадер, як і територія, де він знаходився, належить Дніпровському національному університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна (ЄДРПОУ 01116130). Як ми раніше писали, в місті Дніпро почастішали випадки забудови берегу річки комерційними будівлями, в тому числі елітними приватними будинками. Також, ми раніше писали про спроби захоплення та забудови земель іншого вищу - Українського державного хіміко-технологічного університету (УДХТУ). Тепер і  на прибережних землях ДНУЗТ ім. В. Лазаряна також здійснилась незаконна забудова берегу.  
В 2010 році Дніпропетровська міська рада передала вишу цю земельну ділянку у  по­стійне користування по фак­тичному розміщенню водно­спортивної бази. Сучасна реальність демонструє, що учбовим закладам часто не вистачає грошей на оплату за отримані комунальні послуги, не говорячи вже про обслуговування об’єктів інфраструктури.   Напевно така ситуація і зумовила те, що дебаркадер, де розміщувалася водноспортивна база ДНУЗТ перебував у занедбаному стані.
Сама ділянка розташована в парі хвилин їзди від середмістя Дніпра і землі тут завжди мали попит. Після «несподіваної пожежі» у 2019 році згарище  лишалося дуже недовго.
На прибережній ділянці, що належить ДНУЗТ ім. В. Лазаряна, після пожежі, яка знищила будівлі вишу,  з’явилась приватна комерційна будівля з написом «DREAM HOUSE».
Забудова прибережних земель ДНУЗТ або інших державних чи комунальних установ завжди цікавила сумнівних персонажів. Такі персони готові в обхід законодавства України забудовувати прибережні захисні смуги. Звісно було б приємно припустити, що споруду звів ВНЗ, втім подібні припущенні малоймовірні. Скоріш за все швидко віднайшлися особи, зацікавлені у зведенні нової споруди на березі Дніпра.
Забудова прибережних земель на земельній ділянці ДНУЗТ потребувала оформлення дозвільної документації, а також документів про введення будинку в експлуатацію. Це звичайна практика для ведення будівельних робіт. Подібна практика викладена в Законі України «Про регулювання містобудівної діяльності» та інших нормативних документах.
Для отримання інформації про наявні погодження будівництва ми звернулися до Дніпровської міської ради. Там повідомили, що Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради не реєструвалася дозвільна документація та документи, які засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Тобто, фактично забудова земель ДНУЗТ, земель водного фонду прибережної захисної смуги річки Дніпро здійснено незаконно, без отримання необхідних дозволів, погоджень.
Про всі виявлені факти стосовно забудови на вулиці Набережна Перемоги, 1-Ф журналісти Інформаційного агентства «Антикорупційна правозахисна рада» повідомлять в правоохоронні органи. Слідство, яке розпочнеться після внесення даних до ЄРДР, має виявити винних у незаконній забудові прибережних земель ДНУЗТ.