хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Незаконна забудова історичного ареалу в Дніпрі

  • 11.02.22, 10:37

hlavnyj-rysunok-scaled-e1644321216861.jpg

 Як пишуть на сайті Антикорупційної правозахисної ради, компанією «Віарон» ведеться незаконна забудова історичного ареалу в Дніпрі, щодо якої Міністерством культури складено припис про негайне припинення будівельних робіт

В місті Дніпро функціонують різні схеми щодо незаконної забудови території населеного пункту. Ми розповідали про будівництва з використанням підроблених документів, детально розписували сумнівні механізми із забудови, які практикуються у Дніпрі. Одним із найбільш розповсюджених порушень законодавства є незаконна забудова історичних ареалів українських міст. Незаконна забудова історичного ареалу відбувається і в Дніпрі під час будівництва дорогих апартаментів, яке ведеться на вулиці Січових стрільців, 17 у самому середмісті Дніпра.

veresen-2021-roku-scaled-e1644321484175.jpg?resize=1200%2C900&ssl=1Замовником будівництва є ТОВ «Віарон» (ЄДРПОУ 41863171). Ця ж компанія володіє земельною ділянкою з кадастровим номером 1210100000:02:380:0085, на якій і ведеться будівництво. Ділянка була передана ТОВ «Віарон» в оренду строком на 15 років Рішенням Дніпровської міської ради по фактичному розміщенню нежитлової будівлі. Нежитлову будівлю ТОВ «Віарон» згодом знесло і почало будівництво нового об’єкту. 13.04.2021 компанія зареєструвала Повідомлення про початок виконання будівельних робіт, реєстраційний номер - ДП051210406382. В планувальних обмеженнях до цього документу зазначалося, що земельна ділянка, на якій планувалось будівництво, розташована в межах історичного ареалу «Центральний».

Що порушив забудовник в особі ТОВ «Віарон»

Розберемося, які зобов’язання має забудовник і якого порядку має дотримуватися, щоб вчергове не розпочалася незаконна забудова історичного ареалу в Дніпрі.

Місто Дніпро внесено до Списку історичних населених міст України, який затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 року №878. А отже в Дніпрі частина території міста складає історичні ареали. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 N 318, історичний ареал охоплює історично сформовану частину населеного місця, що зберегла старовинний вигляд, розпланування і характер забудови. В Дніпрі існує три історичні ареали: «Центральний», «Західний», «Південний». Межі цих ареалів затверджено Наказом Міністерства культури, молоді та спорту України № 478 від 03.02.2020. Та Рішенням міської ради Дніпра № 108/55 від 25.03.2020 «Про затвердження проєкту внесення змін до генерального плану розвитку м.Дніпра».

Згідно пунктів 14, 17 частини 2 статті 5 Закону України «Про охорону культурної спадщини» Міністерство культури та інформаційної політики України здійснює погодження проєктної документації та видає дозволи на проведення земляних робіт в межах історичних ареалів населених міст. Відповідно до частини 4 статті 32 Закону України «Про охорону культурної спадщини» у межах історичних ареалів населених місць забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини. Інформаційне агентство ГО «Антикорупційна правозахисна рада» звернулось із запитом до Міністерства культури та інформаційної політики України. В запиті ми цікавилися чи погоджувалися Мінкультури будівельні роботи на вулиці Січових стрільців, 17. Листом № 422/45.2 від 14.01.2022 Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що будівельні роботи на Січових стрільців, 17 не погоджувалися. Згідно ЗУ «Про охорону культурної спадщини», без таких погоджень, забудовник не мав права вести будівельні роботи за вказаною адресою.

Згідно пункту 13.1.3 ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій» планування і забудова територій здійснюється при дотриманні затверджених належним чином меж та режимів використання територій пам’яток культурної спадщини, зон охорони пам’яток культурної спадщини, режимів використання та регулювання забудови історичних ареалів населених місць.

Ст.30 Закону «Про охорону культурної спадщини» вимагає від Мінкультури заборонити будь-яку діяльність, що порушує законодавство у сфері охорони культурної спадщини. Саме це і було зроблено Міністерством відносно будівництва, яке ведеться у Дніпрі на вулиці Січових стрільців,

prypys-1-scaled-e1644322105212.jpg?resize=867%2C1200&ssl=117. 18.10.2021 року Мінкультом було складено Припис № 12464/6.11.6, з вимогою негайного припинення подальшого проведення будь-яких будівельних та земляних робіт на об’єкті «Нове будівництво апартаментів з приміщеннями громадського призначення по вул. Січових Стрільців, 17, м. Дніпро». Напевно, Припис Мінкультури в ТОВ «Віарон» проігнорували, адже незаконна забудова історичного ареалу в Дніпрі на вулиці Січових стрільців, 17 триває.

Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради сприяло порушенню законодавства

            Нагадаємо, що станом на 14.01.2022 будівельні роботи на вулиці Січових стрільців, 17 Мінкультури погоджені не були. Незважаючи на це, Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради 06.01.2022 видає Дозвіл на виконання будівельних робіт за вказаною адресою. Цікаво, що на момент, коли міська рада видала цей Дозвіл ТОВ «Віарон» вже звело шість поверхів своєї будівлі.

До того ж посадові особи Управління державного архітектурно-будівельного контролю не мали права надавати дозвіл на виконання будівельних робіт ТОВ «Віарон». В Україні діє Порядок виконання підготовчих та будівельних робіт, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 466 від 13.04.2011. Так пункт 30 цього Порядку визначає підстави для відмови у видачі Дозволу на виконання будівельних робіт. Так підставою для відмови у видачі Дозволу на виконання будівельних робіт є: наявність у поданих документах порушень містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, зокрема планувальні обмеження (межі історичних ареалів…). Планувальні обмеження, згідно ч.5 ст.29 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», прописані в містобудівних умовах та обмеженнях. В містобудівних умовах і обмеженнях MU01:0127-6747-8166-4887 вказано, що будівництво апартаментів на вулиці Січових стрільців, 17 ведеться в межах історичного ареалу «Центральний».

Згідно ч.2 ст. 391 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» у разі виявлення відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю факту, що об’єкт будується без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи такий орган має звернутися до суду із позовом про скасування реєстрації такої декларації або про припинення права на виконання підготовчих або будівельних робіт. Втім на час написання статті на Порталі Судова влада звернення Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міськради з цього приводу відсутні.

На сьогодні посадові особи ТОВ «Віарон»», діючи з недотриманням містобудівних умов і обмежень та за відсутності дозвільних документів Міністерства культури та інформаційної політики України, здійснюють будівництво апартаментів на вулиці Січових стрільців, 17 у місті Дніпро. А посадовці міськради Дніпра, які мають здійснювати контроль за дотриманням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, надають Дозволи на виконання будівельних робіт попри наявність Припису Мінкультури про заборону таких робіт.

Дії посадових осіб ТОВ «Віарон» та чиновників міської ради Дніпра можуть підпадати під статті Кримінального кодексу України

Цілком можна припустити, що описані в статті дії посадових осіб ТОВ «Віарон» та посадовців міськради Дніпра можуть зацікавити правоохоронні органи. Так згідно ст.241 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор не пізніше 24 годин після подання заяви, або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

            Так можна припускати, що посадовці міської ради Дніпра, діючи з корисливих мотивів на користь ТОВ «Віарон» надали дозвіл на здійснення будівництва апартаментів з приміщеннями громадського призначення по вул. Січових стрільців, 17. Що, в свою черго могло спричинити тяжкі наслідки, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України. За таких умов слідчим доведеться шукати хто та як мотивував посадовців прийняти рішення на користь ТОВ «Віарон». В цьому випадку дії зацікавлених осіб можуть кваліфікуватися вже за ст.369 ККУ «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі».

            Навіть, якщо будинок на Січових стрільців, 17 в обхід Припису Мінкультури буде добудовано, його необхідно буде прийняти в експлуатацію. Без цього громадяни, які купили там квартири, не зможуть туди заїхати та оселитися. Більш того без введення будинку в експлуатацію його неможна буде підключити до інженерних мереж. Тобто будинок лишиться без необхідних для його функціонування ресурсів - води, газу, тепла, електроенергії.

Підключення закінченого будівництвом об’єкта, прийнятого в експлуатацію,  здійснюється протягом десяти днів з дня відповідного звернення замовника до осіб, які є власниками відповідних елементів інженерної інфраструктури або здійснюють їх експлуатацію.

Ми обов’язково прослідкуємо, як при наявних порушеннях чиновники міської ради будуть вводити в експлуатацію апартаменти на вулиці Січових стрільців, 17.

1

Коментарі

111.02.22, 11:35

та это вот и не страшный момент ещё! а то шо лесная мафия уничтожает леса по всей Украине, отэто страшно!!!когда под видом чистки леса вырезаются гектары здорового леса и уезжают в неизвестном направлении. Местные не покупают столько дров.

    Гість: чечако

    211.02.22, 11:54

    То что это "историчний ареал" - преувеличение. А насчет законности, любят у нас нарушать, это факт

      311.02.22, 13:05

      Законність наша в беззаконії