хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Забруднення в річпорті Дніпра

  • 26.07.21, 16:44

hlavnyj-rysunko-e1627302318850.jpeg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, в річпорті міста Дніпра, який належить АСК «УКРРІЧФЛОТ», просто неба зберігаються небезпечні хімічні речовини, що може призвести до забруднення річки та берегу.

Частина потужностей річкового порту міста Дніпро зосереджена на лівому березі. Розвантаження і завантаження на кораблі, інша діяльність пов’язана із перевезенням та зберіганням вантажів, відбувається на вулиці Амур-Гавань, 11. Це в районі з’їзду з Амурського мосту, поблизу з перехрестям проспекту Мануйлівського та вулиці Василя Каруни. Нам поступила інформація, про існування небезпеки для екологічного стану найбільшої річки України, а також для мешканців міста та можливе забруднення річки та берегу Дніпра в річпорті.

         Журналістам Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» стало відомо, що невстановлені особи зберігають на прибережній території річкового порту Дніпра велику кількість хімічних добрив, відходів що може створити небезпеку для людини та довкілля.

whatsapp-image-2021-07-23-at-15.42.33-4-e1627302524353.jpeg

Небезпечні хімічні речовини складалися з привезених вантажів, відходів та інших матеріалів, шкідливих для життя, здоров’я людей та довкілля. Було здійснено виїзд на територію Дніпровського річкового порту, що розташований за адресою м. Дніпро, вул. Амур-Гавань, 11. В ході виїзду встановлено, що діяльність, вірогідно, ведеться з грубим порушенням. Так посадові особи порту нехтували встановленими правилами поводження з речовинами, відходами та матеріалами, шкідливими для здоров’я людей та довкілля.

Були встановлені працівники підприємств, які здійснюють господарську діяльність на території Дніпровського річкового порту. Саме ці персони закуповують небезпечні хімічні речовини, займаються їх зберіганням, виготовленням, перевезенням та реалізацією. До подібних речовин відноситься продукція до складу якої входить соляна, сірчана кислота та інші.

Суб’єкти господарювання на території річного порту здійснюють  діяльність без відповідних дозволів та порушують низку нормативно правових актів щодо експлуатації горючих, токсичних, кислотних речовин.

Небезпечні хімічні речовини в річпорті зберігаються просто неба, що в свою чергу може спричинити забруднення річки, берегу Дніпра, атмосферного повітря у місті.

Нагадаємо, що порт розташовано за декілька сотень метрів від середмістя Дніпра.  Наочно небезпека зберігання хімічних речовин в обхід встановлених правил була продемонстрована минулого року. Тоді в порту Бейрута вибухнуло 2750 тон конфіскованого нітрату амонію (аміачна селітра – NH4NO3).  Загинуло більше двох сотень людей, тисячі було травмовано.

Обслуговує порт на вулиці Амур Гавань, 11 АСК «УКРРІЧФЛОТ» (ЄДРПОУ 00017733), перевізником виступає ВКФ ТОВ «ТИГОС» (ЄДРПОУ 31134052). Дії зазначених суб’єктів господарювання можуть завдати значної шкоди здоров’ю людей, призвести до хімічного забруднення вод річки.

По факту зберігання в річпорті Дніпра небезпечних хімічних речовин та спричинення забруднення до єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості та розпочато розслідування. Провадження  № 12021041630000217   кваліфіковано за частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України «Забруднення або псування земель».

На даний час ДФ ДУ «Держґрунтохорона» проведено аналізу зразків ґрунту, відібраного в порту на вулиці Амур Гавань, 11. Так відібрані зразки мають десятикратне перевищення нітратного азоту. Також відібрані зразки мають значне перевищення по фосфатам та оксиду калія.

vysnovok.jpg

Нагадаємо, що неподалік порту розташовані житлові будинки, а на протилежному березі річки – вже середмістя Дніпра.

Ми і раніше стикалися з порушеннями чинного законодавства на прибережній території річки Дніпро. Наприклад, були випадки забудови берегової смуги елітними приватними будинками, що унеможливлювало доступ до берегу, також стикалися з комерційною забудовою прибережної смуги. Зазначена у статті ситуація, за нашим переконанням, є більш небезпечної для здоров’я та життя громадян. В даному випадку, хімічне забруднення річки та берегу Дніпра в річпорті може призвести до негативних наслідків непрогнозованих масштабів!

Слідство триває і є надія, що винні особи постануть перед судом, а небезпечні хімічні речовини будуть зберігаються в законний спосіб.

2

Коментарі

127.07.21, 14:29

какой ужас!