хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Що наші предки думали про Місяць

Місяць вважається оком Божим і завбільшки він такий же, як і сонце, тобто аніскілечки не більший за заднє колесо у возі. Місяць так влаштований Богом, що може рухатися небом. Призначення його освітлювати нашу землю вночі.

Коли подивитися на місяць через особливу хустину, що має таємну силу, то Каїн і Авель бачаться дуже чітко.

Місяць мав великий вплив на людей, тварин і рослин, він як пан у своєму володінні: що хоче, те й чинить протягом чотирьох тижнів. Через це народ і молиться кожному молодому місяцеві. Якщо місяць буває червоний на війну, синій на недуги і мор людей, а якщо ясний то буде здоров'я і великий урожай. Місяць це круглий отвір у небо.

Як місяць маленький, то і маленька злість Каїна на Авеля; як більший, то і злість робиться більша; як повний, то значить, що Каїн Авеля вже забив і вже видно, як він держить його на вилах.

Місяць брат сонця, куля, що світиться і освітлює землю вночі, а плями на місяці то Каїн тримає Авеля на вилах.

Місяць світло, котре поставлене ближче до землі, щоб краще освітлювати її вночі.

Місяць менший брат сонця, в загадці він зветься золота діжа. Доводять, що місяць то небесний камінь.

Називають місяць нічником.

Насіння рослин не сіють при молодому місяці, бо будуть довго цвісти і не принесуть плодів. Лікарські рослини і коріння їхні, навпаки, визнаються цілющими, коли вони зібрані при молодому місяці.

Народжений місяць називається молодик або новак, в повному вигляді підповня, згодом повня, а при смерті старий.

Місяць уповні за народним повір'ям мав цілющі властивості. З появою молодого місяця народ йому кланяється і проказує молитви. А через два тижні місяць вважають підповнею.

За те, що на місяці зображено вбивство Каїном Авеля, Бог судив йому щомісяця народжуватися, рости й умирати. Після своєї смерті місяць спускається в пекло, перетоплюється там, очищається і знов народжується. Через те ото й буває молодик, півповня, повня і старий місяць.

Павло Чубинський, АНГЕЛИ НА СХОДАХ НЕБА, народні повіря та забобони Підготовка та упорядкування текстів ОКСАНИ ВЕРЕС

2

Коментарі

анонім

12.01.11, 18:46