хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Весняний Стрибог

21 лютого – Весняний Стрибог віє до Весни. Стрибог. У Володимировому пантеоні поруч із Перуном стояв кумир Стрибога, якого вшановували не менше, ніж Перуна. У "Слові о полку Ігоревім" Стрибог згадується як Бог-родоначальник усіх вітрів: "Се вітри, Стрибожі внуки, віють з моря стрілами на хоробрі полки Ігоря...". Це один із найстародавніших Богів у трипільців, етрусків, римлян. У римлян він вважався Богом-винищувачем, Богом війни, жорстокої битви і був відомий під іменем Сатурна. Назва цього небесного грізного Бога, як вважають, походить від слова страта (стріті - знищувати). Д. Шеппінг висловив припущення, що Стрибог є однією з іпостасей Перуна - його втіленням у повітрі.  Він, як і Перун, пов'язаний зі Стрильцем та його атрибутами: стрілами й луком. Його стріли летять за вітром, тому й Божество уособлює силу вітру. Хоча, незважаючи на всю суворість вітру, він є не тільки творцем негоди, але й творцем музичних мелодій. Адже саме "подих вітру" - дихання, дмухання у найпростіші музични інструменти (сопілки, дудки, ріжки) - створює музику. Пізніше Стрибог отримав назву Позвізда, або Посвистача - покровителя погоди. Йому молилися щоб дав добру погоду на врожай. Ім'я Стрибога залишилося у назвах сіл Стрибож (на Житомирщині), Стрижавка, Стрітівка (на Київщині). Найбільше назв із коренем Стр- трапляється між Дністром і Дніпром. У Польщі є струмок Стрибог. Цей корінь мають слова, які позначають швидкість: стріла, струмінь, стріляти, стрімкий, стрімголов, стрічати. Стрибог - Бог Вітру (вихору, бурі), покровитель погоди, Син Сварога (Сварожич).
(за Галиною Лозко "Українське Народознавство")

 

 

Стрибог – у східних слов’ян був богом вітру, що народився із дихання Рода. Імя його походить від древнього кореня «стрег», що означає «старший», «дядя по татові». Таке значення можна зустріти в «Слові о полку Ігорева», де вітри названі «стрибожими онуками».

 

Будучи повелителем вітру, Стрибог може викликати або припинити бурю чи будь-яке інше природне явище, пов’язане з вітром.

«Стрибог разом з Перуном керує також громом і блискавкою. Перун і Стрибог – брати. Сам же постійно живе в Окіяні-морі на острові Буяні і щодня створює 77 вітрів, які роздуває на всі боки світла. Вітри ті можуть річки висушити і скрушити ліси темні,» – йдеться в одному із українських міфів.

 

Вітри, особливо ті, що викликають смерчі, завжди були явищем таємничим. Слов’яни заклинали смерчі, закликали на допомогу Перуна, кидали в них ножі, камені, били палицями. Всі вітри – чи тихі, чи сильні, чи ласкаві – всі вони діти і внуки Стрибога. Імена їх: Посвист, Сиверко, Подага, Опівденик і Опівнічник.   З іншого боку, у слов’ян відома концепція вітру як душі (духу).

У день Стрибога, якщо дотримуватися усіх звичаїв, можна «накликати» сніжну зиму та добрий урожай на другий рік. Для цього потрібно «принести в жертву» вітрові стрічки, крупу, зерно, муку, кашу, хліб, розкидаючи шматки за вітром в полі, і вимолюючи у нього снігу, котрий білою ковдрою накриє ярові посіви і збереже їх для доброго урожаю.

2

Коментарі

анонім

122.02.10, 11:21