Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Середа

Середа, або як казали в давнину, "третійник” знаходиться у середині тижня. Їй покровительствує Меркурій (Єремис), який вважався посланцем богів, захисником мандрівників, торгівлі, мистецтва тощо. За давньоукраїнськими звичаями, цей день присвячували богині Дані. Це жіночий день. Можна робити все на городі , в хаті: прати, ткати, шити. Головним богом середи вважається Велес.
Лозко Г.C. "Українське народознавство" Харків 2005. С. 217
 

С е р ед а - день, сприятливий для садіння, особливо кукурудзи, народжені цього дня матимуть багатство і достаток.

Українські традиції /Упорядник О. В. Ковалевський.- Харків : Фоліо, 2003 С.374-375(Артур Ярещенко. Етнографічні особливості України)

Середа — молодиця не зла
Середа — молодиця не зла, має 12 дочок, з вівторка на середу, вночі, гола, холодна, ходить по хатах і заходить до тих жінок і дівчат, які залишають не допрядений кужіль. Вона сама ходить гола, дочок хорошо одягає. В середу і в слідуючі дні до вівторка не за’являється. Якщо до кого прийде, то за ніч напряде 12 починків ниток.  В одному селі її застала жінка, що пряла в неї кужіль, схватила її. Середа сховалась під лавку і каже: «Пустіть мене! Мені треба за ніч напрясти 12 починків, бо у мене 12 дочок і треба одягати їх, а сама я гола ходжу. Я тобі весь спор (швидкість прядіння) свій віддаю, тільки пусти мене». Та баба після того дуже скоро пряла.

(ІМФЕ, ф. 3-5, од. зб. 313, арк. 2. Зап. у другій пол. ХІХ ст. М. Білозерський. Легенди та перекази / Упоряд. А.Іоаніди. - К., 1985. - С. 45-46).

Баба Середа
Гуцули вірили, що Баба Середа може помститися тим жінкам, які не шанують її. Щоб позбутися Середи, треба кричати: "Горять гори, долини й діти Середини!" Середа тоді біжить рятувати дітей. Це засвідчує, що Бабині гори, яких так багато на Слов’янщині, присвячені цьому божеству наших предків. Середа була божеством долі, бо ж Аріанда теж пряла нитку долі. Заодно вона була пов’язана з богинею Землію Між Небом і Потойбічним Світом посередині була Земля, якщо розглядати по вертикалі "мислено дерево"  
(Пушик С. Дабари пливуть у легенду. - К.,1990. - С. 162) .
2

Коментарі

Гість: Grey0304

130.09.09, 20:41

    Гість: Siembians

    230.09.09, 23:07

      Гість: R2D2

      31.10.09, 13:28