Це правда!

"Если неправильно управлять страной, все умные люди уедут" Ли Куан Ю

п"ята колона у конкретних мордах

Нардеп України показово відмовився вшановувати жертв Голодомору
12:13, сьогодні
Ігор Шурма
Ігор Шурма / rian.com.ua

Народний депутат України від "Опозиційного блоку" Ігор Шурма відмовився встати під час промови віце-спікера парламенту Андрія Парубія, присвяченої жертвам Голомору.

Як повідомив нардеп Ігор Гузь, Шурма єдиний у залі не вшанував пам’ять жертв.


"Покидьок Шурма принципово не встав зі свого робочого місця під час звернення до світової спільноти з приводу визнання Голодомору як геноциду українського народу, яке зачитував Андрій Парубій", — написав Гузь на своїй сторінці в Facebook.

Зазначимо, 28 листопада в Україні згадують про жертв голодоморів, які організувала більшовицька влада у 1921-1922, 1932-1933 та 1946-1947 роках. У нашій країні від трьох голодоморів у 20-му столітті загинуло від 4 до 10 мільйонів людей.

У аваки і бандюкович стане білим та пухнастим

МВД не имеет оснований для задержания Фирташа
Елена Ясиновская 26 ноября 2015, 16:5МВД не имеет оснований для задержания Фирташа

В Министерстве внутренних дел Украины заявили о том, что у ведомства нет никаких уголовных производств, в которых фигурирует бизнесмен Дмитрий Фирташ. По крайней мере об участии его в каких-либо уголовных процессах, как подозреваемого, не говорится. Об этом сегодня, 26 ноября, сообщил представитель МВД Артем Шевченко.

Новость передает «Пресса Украины».

Шевченко, в частности, сообщил о том, что олигарх Дмитрий Фирташ проходит в качестве подозреваемого в деле по компании Ostchem, в котором он вызывался на допрос как свидетель. 

«В МВД нет производств, в которых он фигурирует в качестве подозреваемого», - сказал журналистам одного из украинских изданий Шевченко.

После этих слов журналисты заговорили о том, что у ведомства или действительно нет юридических оснований для задержания Фирташа, или же там просто закрывают глаза на действия олигарха. Тем не менее, в случае возвращения Фирташа в Украину, его никто из силовых ведомств задерживать не будет.

На днях пресс-служба Дмитрия Фирташ анонсировала его возвращения в Украину. Примечательно, что домой олигарх вернется, так сказать, в деле. Фирташ 2 декабря он примет участие в съезде Федерации работодателей Украины, которую собственно сам и возглавляет.

Напомним, что Фирташ был арестован в Австрии 12 марта 2014 года по запросу властей США. Земельный суд Вены по уголовным делам избрал ему меру пресечения в виде экстрадиционного ареста, но согласился освободить его под залог в 125 млн евро и обяз

  • ательство не покидать Австрию. 30 апреля 2015 года этот же суд отклонил запрос Минюста США об экстрадиции Фирташа в эту страну.

    Непорядною владу називають не тільки у НАНУ -2

    Нещодавно в мене був директор цього інституту Віктор Варюхін. Ця розробка впроваджена у Ніжині на заводі медичної апаратури. Цей прилад 6-7 років тому коштував 30 тисяч гривень. І це дозволяло масово проводити діагностику. Ще в ті роки МОЗ прийняв постанову, що такий прилад має бути в кожній поліклініці.

    У нас кажуть, що найвища цінність – життя людини. Так скільки життів цим приладом уже вдалося врятувати!

    ВВС УкраїнаУ Ніжині вже почали виробництво?

    А.Н.: Безумовно. Ось, при вас читаю записку від директора цього інституту: "Поставлено в медичні заклади України 64 мамотермографи і є замовлення на 30 одиниць. Географія – від Заходу до Сходу, від Півночі – до Півдня".

    Тепер, можливо, ціна трохи підвищилася. Але це ж не захмарна цифра для поліклініки, щоб рятувати жінок. Тепер справа за державою.

    Це лише один приклад. А ще є новий прилад у галузі кардіології – фазаграф, розробка Центру інформаційних технологій і систем. Це новий метод реєстрації кардіограм. Термін "фазаграфія" вже навіть увійшов у фахову літературу. У Києві є завод ім. Петровського, де налагоджено виробництво цього приладу.

    ФазаграфImage copyrightnas.gov.uaImage captionФазаграф - портативний прилад, який аналізує кардіограму

    ВВС УкраїнаА які обсяги виробництва?

    А.Н.: Я вам не скажу в цифрах, але, наскільки мені повідомляли розробники, то десь у більш ніж половині областей України вже є такі прилади.

    А ще Інститут проблем матеріалознавства ім. Францевича розробив біокераміку, яка сумісна з організмом і використовується в протезуванні для заміщення твердих тканин. В Україні вже зроблено сотні операцій з її використанням.

    Чи можна сказати, що ці вчені, які розробили таку кераміку, – дармоїди і нічого не дають, окрім стосу паперів?

    ВВС УкраїнаЩо, на вашу думку, має зробити уряд чи парламент, щоб допомогти впровадженню цих приладів і щоб виробники і винахідники знаходили одне одного?

    Якщо ви хочете їздити на конячці, то не можна відразу шмагати її батогом – треба спочатку нагодувати

    А.Н.: Перш за все, треба створити те, що називається сприятливим інноваційним кліматом. Ці методики розроблені у всьому світі, тут не треба винаходити велосипед. На першій стадії, коли інвестори починають впроваджувати якусь розробку, їм треба фінансово допомогти. Наприклад, створюють податкові канікули. Я недавно перечитував книжку колишнього прем’єр-міністра Сінгапуру Лі Куан Ю, який помер цього року. Так він пише, що до кінця 1970-го року уряд видав 390 сертифікатів, які давали інвесторам право звільнитися від податків на п’ять років. Ось, читаю: "Американські компанії з виробництва електроніки створили так багато робочих місць, що безробіття більше не було проблемою".

    Тому я й кажу: якщо ви хочете їздити на конячці, то не можна відразу шмагати її батогом – треба спочатку нагодувати її.

    Впровадження інновацій – дуже ризикована справа. Світові цифри свідчать, що в середньому лише п’ята частина розробок доходить до успішного фінішу. Проте ті прибутки, які отримує держава, коли інновація успішна, покривають усі витрати.

    У мене стоїть ціла полиця книжок, які доводять, як важливі інновації для України. Але справжніх зрушень фактично немає.

    НАНУImage copyrightnas.gov.uaImage captionВ складі НАН України діють понад 200 наукових інститутів і центрів, в яких працюють загалом 38 тис. співробітників. Майже половина з них - науковці

    ВВС УкраїнаЧи вдається українським науковим інституціям щось зароблять на виконанні замовлень в оборонній сфері? Зараз для цього є всі умови.

    А.Н.: Цього ще немає. Академія прийняла програму підвищення обороноздатності нашої держави - поки що лише за рахунок академічних коштів, отриманих від держави.

    З понад сотні проектів відібрали 26. Умови були жорсткі: щоб ці розробки були впроваджені за один-два роки. Всі проекти проходили експертизу в Міністерстві оборони і Укроборонпромі.

    Серед них багато медичних розробок – кровоспинні препарати, прилади для очищення і зберігання крові. Деякі з них мають подвійне призначення – військове і цивільне.

    Інститут фізичної хімії розробив пічки для солдатів, які можна назвати "високотехнологічними буржуйками". Конструкція цієї пічки така, що вона максимально віддає тепло, але не випускає диму. Тут також є сушарка для одягу, а ще термоелектричний генератор, від якого можна отримувати освітлення або заряджати телефони. Поки що інститут виробляє ці пічки власними можливостями на своїх площах.

    ВВС УкраїнаА якісь суто військові розробки є? Наприклад, озброєння.

    А.Н.: Ні, безпосередньо озброєннями наша Академія не займається. У нас є інформаційні технології, які зараз дуже важливі, наприклад, для безпілотників.

    ВВС УкраїнаА броня чи бронежилети?

    Безумовно.

    Коротше кажучи, Академія робить усе, що може. Але це все розробляється за рахунок коштів, які може виділити Академія. А якби була підтримка з боку оборонної промисловості, то тоді це набуло б інших масштабів. Ми сподіваємося, що оборонна промисловість "розкуштує" те, що ми пропонуємо, і в нас буде більше замовлень.

    А ці заяви на нашу адресу – вони просто ображають нас. Більше того, є таке слово "дифамація" – знеславлення. Коли з вуст високопосадовців звучать такі заяви на адресу Академії, то вони нам завдають економічної шкоди, тому що інвестори, які могли б прийти до нас, почувши такі заяви, скажуть: "О, якщо уряд такої думки про них, то ми не підемо". Це взагалі підсудна справа. Так не повинно бути.

    Непорядною владу називають не тільки у НАНУ

    Віце-президент НАНУ: заяви Яценюка завдають нам економічної шкоди
    Олег Карп'якBBC Україна
    • 1 година тому
    Поділитися
    Антон НаумовецьImage copyrightUkrinformImage captionАнтон Наумовець каже, що Академія наук заощаджує державі в десятки разів більше грошей, ніж отримує від неї

    У щорічному Глобальному рейтингу інновацій, серед укладачів якого є підрозділ ООН, Україна цього року посідає 64-те місце зі 141-го. Поруч з нею розташувалися Сербія, Сейшели і Монголія.

    Однак цей рейтинг, на який іноді посилаються критики української науки, оцінює ситуацію і з іншого боку. Він також вимірює ефективність країни залежно від обсягу ресурсів, вкладених в інновації. І за цим показником Україна входить у двадцятку найкращих у світі, посідаючи 15-те місце, поруч з Німеччиною, Малі і Швецією.

    Віце-президент НАН України, професор фізики Антон Наумовець розповів ВВС Україна, чому його обурює критика в бік Академії з боку уряду, і які розробки українських вчених уже впроваджені у виробництво.

    ВВС УкраїнаМинулого тижня прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що йому неясно, куди йдуть гроші, які виділяються на науку, і що в Україні немає достатньо наукових розробок. Що ви на це скажете?

    Антон Наумовець: Академія з цією заявою категорично не погоджується. Дуже прикро чути такі заяви від людей, які ніколи не були в Академії. Я його бачив у нас лише один раз, коли він приїжджав в Інститут проблем математичних машин і систем, щоб подивитися на розробки, які стосувалися ситуаційного центру.

    Не знаючи, що робить Академія, не буваючи на загальних зборах, не відвідуючи інститутів, президій, людина робить такі заяви. Мені здається, це просто непорядно. Тому що коли ви когось звинувачуєте, то маєте наводити факти.

    ВВС УкраїнаПрем'єр на засіданні уряду сказав таке: "Ми почали детально вивчати, куди витрачаються гроші держбюджету на науково-дослідницьку діяльність. І я хочу сказати, що ситуація зовсім непрозора".

    А.Н.: Ласкаво просимо! Якщо хочуть ознайомитися, будь ласка. Ми щороку подаємо отакий товстий звіт (показує пальцями – Ред.), у якому зосереджені відомості про те, що Академія зробила протягом підзвітного року.

    Крім того, навесні було засідання загальних зборів НАНУ, і там академік Борис Патон, президент Академії, зробив доповідь про те, що Академія робила попередні шість років. Хай би урядовці почитали це. Це ж прозоро. Я сидів у президії поруч з представником уряду, В'ячеславом Кириленком, якому теж вручили цей звіт.

    Це взагалі підсудна справа. Так не повинно бути

    Нам дорікають, що ми нібито не даємо нічого, що чутливо впливало б на стан економіки. З державного бюджету ми отримуємо приблизно 2,5 млрд гривень, це приблизно 100 млн доларів. Якщо подивитися, що отримують на науку закордонні установи, то це на порядок – тобто в десятки разів – менше.

    Тому коли нам дорікають, що в нас немає нобелівських премій, то робити такі порівняння зовсім нечесно.

    Ось вам конкретний приклад. В Україні на всіх АЕС працює 15 атомних реакторів, які виробляють енергію. Цього року атомна енергетика виробила приблизно 60% всієї енергії в Україні.

    Ці атомні станції почали вводитися в Україні з 80-х років, і розрахунковий строк роботи блоків - 30 років. Але на підставі висновків експертів Україна дає гарантії, що експлуатацію цих блоків можна подовжити. Якби не було НАН України, а в її складі – Інституту ядерних досліджень у Києві чи Харківського фізико-технічного інституту та інших менших інститутів, і якби не було фахівців, здатних оцінити стан корпусу реактора, то треба було б нині ці реактори виводити з використання. І на кожному такому реакторі Україна втрачала б приблизно 1-1,5 млрд доларів на рік.

    То як нам чути такі докори?

    ВВС УкраїнаНа скільки років продовжили експлуатацію реакторів?

    А.Н.: Як правило, йдеться про 20 років. При Інституті ядерних досліджень є дослідницький реактор, і там є такі гарячі камери, які дозволяють виймати з реактора так звані зразки-свідки. Це шматочки металу, з якого зроблений корпус реактора. З цими зразками проводять механічні випробування і на основі цих досліджень люди беруть на себе відповідальність поставити свій підпис (про продовження експлуатації реактора – Ред.).

    Таким чином подовжено експлуатацію блоків на Південній, Запорізькій і Хмельницькій АЕС.

    І це лише один приклад з області енергетики.

    ВВС УкраїнаПреса писала про різні медичні розробки українських учених, такі як кровоспинні засоби, гідрогелеві пов'язки проти опіків, електрозварювання живих тканин та багато інших. Хоча б одна з цих розробок впроваджена в масове виробництво?

    А.Н.: Впроваджена.

    Ось мамотермограф, невеликий прилад (показує фотографії – Ред.) – розробка Донецького фізико-технічного інституту ім. Галкіна. Ця коробочка ледь більша, ніж мобільник. Тут розташовані термочутливі сенсори. Цей прилад призначений, щоб своєчасно робити діагностику молочних залоз на рак. Інформація про те, як розподіляється температура, подається на монітор з точністю до сотих часток градуса. Ця методика детально описана і навіть є посібник для лікарів. Підвищена температура позначається жовтим і червоним кольорами, і в такому разі є підозра, що в цьому місці міститься зародок пухлини.

    МамографImage copyrightnas.gov.uaImage captionМамотермограф, розроблений в Донецьку

    Ще коли Донецьк був не окупованим, то перше впровадження цієї розробки було в Будьонівському районі Донецька. Уявіть собі, за 3-4 роки вони у вісім разів зменшили кількість жінок, які вперше приходять на огляд до лікаря із запущеною формою раку.

    Дуже позитивна риса цього приладу в тому, що жінка при обстеженні не отримає дози рентгенівського опромінення.

    Чи можна сказати, що вчені, які це розробили, – дармоїди?


    ерзац влада пи-дит і пиз-ит.

    Расследование пожара на нефтебазе БРСМ: комиссия продолжает игнорировать факты

     27 ноября | 14:22 

    Власть тянет с официальным расследованием – о произошедшем в июне 2015-го в Васильковском районе до сих пор мало что известно. Вместе с тем, продолжают игнорироваться факты и доказательства. И главное: террористов, взрывавших АЗС накануне пожара Васильковском районе, по всей видимости, никто не ищет.

    Выводы о причинах пожара в Васильковском районе, обнародованные 26 ноября, можно назвать ожидаемыми: всему виной несоблюдение норм безопасности и норм трудового законодательства. Такое заявление сделал представитель Специальной комиссии, председатель Государственной службы Украины по вопросам труда, Роман Чернега. Напомним, что результатов официального расследования до сих пор нет. Заявление было сделано на брифинге, организованном для журналистов, и является продолжением медиа-кампании по формированию общественного мнения вокруг событий июня 2015 года.

    Вместе с тем, на брифинге в очередной раз не было озвучено никакой информации о взрывах и поджогах АЗС накануне пожара в Васильковском районе. Речь идет об АЗС на улицах Ватутина и Заболотного в Киеве, а также АЗС в Борисполе, Переяслав-Хмельницком и селе Требухове. До сих пор неизвестно, кто закладывал взрывчатку и занимался поджогами. А главное – неизвестно, разыскиваются ли эти злоумышленники в принципе, и связывает ли следствие эти события с последовавшим вскоре пожаром в Васильковском районе. Комиссия, судя по результатам брифинга 26 ноября – не связывает. Остаются без какого-либо ответа и другие не менее острые вопросы. Почему МЧС начала тушить пожар только через 10 часов после его начала? Кто дал распоряжение заливать нефтепродукты водой (известно, что от этого они разгораются сильнее)? Кто принял преступное решение через три дня с начала проведения операции направить пожарных в самый очаг пожара, на верную смерть?

    Что касается непосредственно выводов Специальной комиссии, то, по неизвестным причинам, эти выводы игнорируют документы и доказательства, предоставленные пострадавшими предприятиями. Многие из этих документов находятся в открытом доступе. Так, в противовес заявлению о том, что на нефтебазе в пожарном резервуаре не было воды, существует видео, на котором видно, что вода в пожарном резервуаре была. Также существуют фотографии, доказывающие, что система порошкового автоматического пожаротушения была установлена надлежащим образом. Скан-копии счетов, которые свидетельствуют, что компания предоставила спасателям 58 тонн пены для тушения пожара. И так далее. Согласно фактам, действительности не соответствуют выводы комиссии об отсутствии системы охраны труда, о техническом состоянии оборудования, использовавшегося на базе, о наличии разрешительной и эксплуатационной документации. Не принималось также во внимание фактическое соответствие требованиям и нормам систем и оборудования базы, правильно устроенные подъездные и эвакуационные пути, и многие другие существенные моменты.

    кролика потрібно каструвати...щоб корупція не розмножувалася


          
    Сергій Лещенко
    ''Уотергейт'' Яценюка. Документы из Швейцарии о взятках Мартыненко26 листопада 2015, 10:55

    Дело против Николая Мартыненко в Швейцарии оказалось проще, чем я думал. Схема получения ним взяток просто и бесхитростна.

    Я получил доступ к некоторым материалам уголовного дела, открытого против ближайшего соратника Арсения Яценюка в Швейцарии. Кроме того, в моем распоряжении есть текст запроса вице-прокурора Швейцарской Конфедерации Урса Кёли на имя генпрокурора Виктора Шокина с просьбой помочь в расследовании швейцарского дела Мартыненко, который датирован 31 марта 2015 года.

    Оказалось, что панамская компания Мартыненко Bradcrest Investments получала на свой счет комиссию от контракта между государственной компанией "Энергоатом" и чешским заводом "Шкода". "Откат" Мартыненко составлял 15-20 процентов от поставок оборудования на атомные электростанции.

    Для легализации взяток, между "Шкодой" и компанией Bradcrest в 2008 году был заключен договор, согласно которому компания Мартыненко брала на себя обязательства "продвигать продажи и услуги "Шкоды" на украинском рынке".

    Bradcrest должен был "обеспечить экономический успех, предоставлять "Шкоде" всю информацию о проектах в энергетическом секторе Украины, помогать "Шкоде" в переговорах".

    В статье 5.1 договора сказано, что Bradcrest будет получать комиссионные от "Шкоды" как... компенсацию за подписанные и реализованные контракты.

    Со стороны "Шкоды" договор подписали глава правления Мирослав Фиала и член правления Йири Демис, со стороны Bradcrest – номинальный директор компании панамец Эдгардо Диаз, действовавший в интересах Мартыненко.

    При этом Мартыненко все эти годы был главой комитета по вопросам энергетики Верховной Рады, а также неформальным куратором "Энергоатома" на наивысшем государственном уровне.

    Объем "откатов" на счет Мартыненко в Швейцарии составил 3 миллиона 623 тысячи евро в банке BNP Paribas и 2 миллиона 777 тысяч евро в банке Banque Hottinger & Cie.

    На странице 7 швейцарского запроса в Генпрокуратуру Украины сказано, что два года назад Мартыненко допрашивался по этому делу в Швейцарии, хотя все это время он врал, что ничего не знает о расследовании в Европе.

    Однако Мартыненко продолжает врать обществу об отсутствии уголовного дела в Швейцарии, о своей безгрешности, и продолжает возглавлять комитет парламента по энергетике, который он использовал для получения откатов от "Шкоды". Эта история не только бросает тень на Народный фронт, а на премьер-министра Яценюка и всю постмайданную власть.

    На этой неделе внутри фракции блока Порошенко создана антикоррупционная платформа депутатов, готовых разоблачать злоупотребления как внутри политической силы, так и во всей политике. Хотелось бы, чтобы такому примеру последовал и "Народный фронт", продолжающий покрывать одиозных личностей.
    Сторінки:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    161
    попередня
    наступна