Что такое контагиозный моллюск

Контагиозный моллюск – вирусное заболевание кожи. Легко передается от человека к человеку при близком контакте, а также половым путем. Болеть могут как взрослые, так и дети.

Сыпь при контагиозном моллюске представляет собой мелкие образования диаметром от 1 до 5 мм (иногда больше) телесного цвета, возвышающиеся над уровнем кожи, с пупковидным вдавлением в центре. Высыпания появляются на любых участках тела, общее состояние при этом не нарушается.

Чаще контагиозный моллюск возникает у детей. Особенно при близком контакте в детских садах, при посещении бассейна и других общественных мест.

Количество элементов может варьировать от нескольких до сотен штук!

Удалить контагиозный моллюск можно радиоволновым или лазерным методами, иногда применяется криодеструкция и кюретаж (механическое удаление). На фото – 8-ми летний мальчик до и после удаления контагиозного моллюска лазером.

Помимо удаления, иногда необходима консультация и лечение у иммунолога.


Дорогая наша и любимая Светлана Юрьевна!

Всем коллективом поздравляем Вас с этим теплым и солнечным днем – днем Вашего рождения! Никто никогда не догадается, какую круглую дату Вы сегодня отмечаете, ведь Вы всегда остаетесь эталоном молодости и красоты, прекрасной формы, и самое главное – примером оптимизма, жизненной энергии и мужества! Пусть самые сложные жизненные трудности, с которыми Вам пришлось столкнуться, останутся позади навсегда, а впереди Вас ждет все самое лучшее и волшебное в жизни! Любви Вам, здоровья и только позитивных эмоций! Мы Вас очень очень любим! С днем рождения!


Курсы по дерматоскопии 29-30 июля 2016

С 29 по 30 июля 2016 прошли занятия десятой юбилейной группы по курсу тематического усовершенствования для врачей «Дерматоскопия новообразований кожи».

 

Надеемся, что полученные теоретические и практические знания будут успешно применены в повседневной работе. Как мы обещали, в каждом последующем курсе мы будем учитывать пожелания и предложения по улучшению программы обучения, поступающих от наших курсантов на сайт и через социальные сети. Мы сделаем все, чтобы программа обучения была максимально интересной, удобной и информативной.

По-прежнему мы открыты для предложений и пожеланий не только по структуре лекций и материалов, но и по организации учебного процесса. Ждем Ваших писем на нашу почту [email protected].

Также напоминаем, что на 26-27 августа запланирован курс тематического усовершенствования для врачей «Диагностика и выбор тактики лечения при гемангиомах и гемангиомоподибних новообразований кожи».  

 

Меланома. Небезпека при засмазі. Позиція 2.08.2016

Світлана Дячук, лікар-дерматолог Інституту дерматокосметології доктора Богомолець в ефірі програми «Позиція», Телеканал «Рада»


Витамин D из продуктов питания, а не от солнца

Почему стоит получать норму витамина D из продуктов питания, а не от солнца?

Основная цель витамина D состоит в помощи организму усваивать кальций, тем самым укрепляя кости и зубы, а также магний и витамин A. Также он обеспечивает полноценную работу мускулов и нервов, повышает защитные функции организма, оказывая влияние на синтез иммунных клеток, предотвращает простудные заболевания в комплексе с витаминами C и A. В том числе, благодаря этому витамину нормализуется свертывание крови, проводится профилактика сердечно-сосудистых и кожных заболеваний.

Каждый день человеку нужно потреблять продукты, содержащие витамины группы D. Суточная норма витамина D – от 5 мкг у взрослых до 15 мкг у новорожденных.
Известный источник витамина D – солнце. Однако, как известно, оно несет столько негативных последствий, что лучше, если вы просто внесете некоторые продукты в свой обязательный рацион, например:



Печень палтуса 
Печень трески 
Рыбий жир 
Карп 
Угорь 
Форель 
Кета
Скумбрия 
Шпроты в масле
Сельдь атлантическая 
Горбуша 
Черная икра 
Лосось 
Яичный желток 
Масло сливочное 
Сыр «Чеддер» 
Творог
Сметана
Грейпфрут
Молоко
Морковный сок
Лимонный сок


Особенно важно знать список продуктов содержащих витамин D женщинам. Так как они теряют намного больше кальция, особенно во время беременности и кормления грудью. Нехватка витамина D в организме может привести к развитию остеопороза и других заболеваний костей.

Що варто знати про засмагу, щоб вберегти своє життя

Море, сонце, пляж. Такий відпочинок найактуальніший влітку. Однак, перебуваючи на сонці, варто врахувати й можливі небезпеки для здоров’я. То чи шкідлива засмага, до чого може призвести тривале перебування на сонці, як розпізнати зміни в родимках та у якому віці їх можна видаляти – поради для вас збирали журналісти сайту "24".

Учені давно дійшли висновку, що надмірна засмага спричиняє передчасне старіння шкіри. До того ж, довге перебування під ультрафіолетовим промінням ослаблює імунітет, може стати причиною алергічних реакцій на сонячне світло і навіть запустити механізми розвитку раку.

Як шкіра захищає себе

Що таке засмага? Це захисна реакція шкіри на шкідливу дію ультрафіолету. Випромінювання проходить через велику кількість шарів шкіри і не тільки нагріває, а й впливає на ДНК клітин – викликає мутації, які можуть стати причиною переродження клітин і змінити їхній генофонд, розповідає Світлана Дячук, лікар-дерматолог, дерматоонколог Інституту дерматокосметології доктора Богомолець.

Образно кажучи, заcмага – це "парасолька", яку шкіра "відкриває" для захисту від ультрафіолетових променів. Ось так шкіра і захищає себе.

Чим небезпечні сонячні опіки

Чи шкідлива засмага? Сама засмага (темний колір шкіри) – це, так би мовити, кінцевий продукт. А починається він із запалення. Перш ніж потемніти, шкіра рожевіє або червоніє. При запаленні більш високого ступеня з'являється сонячний опік, а разом з ним – пухирці і пігментні плями.

Сонячні опіки, отримані в дорослому віці, підвищують ризик розвитку раку шкіри. Виходить, сама по собі засмага безпечна, проте вона, як правило, проходить через стадію сонячного опіку, а опіки, безсумнівно, дуже шкідливі.

Якщо сонячний опік проявляється тільки почервонінням шкіри, можна обробити пошкоджену ділянку термальною водою з подальшим нанесенням засобів на основі пантенола. Якщо після опіку сформувалися пухирці необхідно звернутися за допомогою до лікаря-дерматолога в медичний заклад,
– наголошує Світлана Дячук.

Крім того, засмага має властивість акумулюватися – усі сонячні опіки залишаються в ДНК клітин. Сонячні опіки, отримані в дитинстві, можуть дати про себе знати, навіть якщо людина не засмагає в дорослому віці – підвищується ризик розвитку меланоми. Однієї з найбільш злоякісних пухлин, – підкреслює Світлана Дячук.

Тривале перебування на сонці – зумовлює виникнення майже 60% меланом.

Хто у групі ризику

Люди зі світлою шкірою, з великою кількістю родимок на тілі або наявністю чотирьох і більше родимок діаметром від 6 мм. Ті, хто в дитинстві кілька разів згорав на сонці, люди, в чиїх сім'ях у одного з прямих родичів була діагностована меланома. Також, небезпечні періоди, коли відбувається зростання родимок – статеве дозрівання й вагітність.

Як правильно засмагати

Бажано починати засмагати ранньою весною, щоб до початку літа мати безпечну засмагу. Але оскільки міським жителям це не вдається, тому проводячи відпустку на морі, найголовніше – не перебувати на сонці з 10 ранку до 16 дня.

Найкращий час для відвідування пляжу – з 8 до 10 годин і після 16. Це безпечний час для того, щоб поступово засмагнути і при цьому не згоріти. Щоправда, при такому режимі для повноцінної засмаги знадобиться до 20 днів в залежності від типу шкіри. Але найбезпечнішим варіантом залишається не засмагати зовсім.

Також від прямих сонячних променів варто оберігати дітей до 3-річного віку. Навіть якщо дитина перебуває в тіні, слід наносити кожні 2 години на шкіру малюка сонцезахисний крем з фактором не менше 50, каже Наталія Семенюк, лікар-дерматолог, дерматокосметолог Інституту дерматокосметології доктора Богомолець.

Вода виконує функцію лінзи – підсилює сонячне світло. Причому, сонячне випромінювання проходить у воду на глибину одного метра. Особливо легко згоріти, якщо залишатися на сонці відразу ж після купання. Тоді вода утворює на шкірі маленькі лінзочки, які підвищують можливість отримання сонячного опіку.

Як підібрати сонцезахисний крем?

Креми з SPF захищають шкіру від запалення (опіків), але не від шкідливого впливу ультрафіолету на ДНК клітин. Якщо засмагати, але при цьому не згоряти на сонці, ризик появи меланоми все одно не зменшується.

У цьому випадку найкращий захист – світлий бавовняний одяг, що не прилягає до тіла. Щоправда, через неї не засмагнеш.

Як правило, його підбирають в залежності від кольору шкіри. Крем з SPF 100 умовно захищає на 100%, але цей захист діє лише протягом недовгого часу після нанесення засобу. У цьому випадку засмага не проявляється.

Якщо ж хочете все-таки засмагнути, краще вибирати сонцезахисні засоби з SPF 15-20, розповідає Наталія Семенюк. Варто також пам'ятати, що максимальна дія крему – не більше 2 годин, тому щоб захистити шкіру від опіків, крем потрібно наносити кожні 2 години.

Які родимки небезпечні?

Для того, щоб розпізнати небезпечну родимку, можна самостійно її продіагностувати. Існує так званий "АКОРД меланоми", цю систему застосовують при перших ознаках переродження родимок.

А - родимка Асиметрична

К - має нерівні Краї

О - змінює Окрас

Р - збільшується у Розмірах

Д - Динаміка зміни кольору, збільшення розміру та зміни країв, а також наявність таких симптомів, як кровоточивість та свербіж, можуть свідчити про злоякісні утворення.

Якщо виявили котрісь зміни у родимках, слід звернутися до дерматолога. Також не треба заклеювати родимку пластиром, коли її травмували або в якості захисту від ультрафіолетових променів. Це створює термічний ефект і може нашкодити "коричневій цятці". Якщо вона розташована в місці постійного травмування, тертя або здавлювання, варто проконсультуватися з фахівцем.

Ні в якому разі не можна видаляти родимки самостійно за допомогою "народних методів" або "народних цілителів". Будь-який вплив різними препаратами: чистотіл тощо, може спровокувати переродження родимки,
– зауважує Світлана Дячук.

Видаляти родимки можна в будь-якому віці. Але повторимо: лише у спеціальних медичних закладах. Не рекомендується видаляти родимки маленьким дітям без медичного на це обґрунтування, інакше в підлітковому віці на місці видалених родимок можуть сформуватися рубці.

Купероз – расширенные сосуды кожи лица

Купероз – расширенные сосуды кожи лица. Купероз чаще формируется в возрасте 30-40 лет, клинически проявляется стабильно розовым или красным цветом лица. Присмотревшись, можно различить проступившие сосуды. Цвет – бледно красный, синюшно-красный. С годами купероз прогрессирует.

К основным причинам его возникновения относятся:
1) генетическая склонность к расширенным сосудам;
2) резкие перепады температуры воздуха;
3) прием алкоголя, курение.

Купероз не приводит к негативным последствиям. Однако любые образования на коже лица будут хорошо кровоснабжаться, а значит – быстро увеличиваться в размерах. Это относится как к доброкачественным, так и к злокачественным новообразованиям. Например, ангиофиброма, для которой характерен постепенный рост, может вырасти за несколько недель.

Лечение проводят сосудистым лазером. Поддерживающая терапия – специальная косметика по уходу за лицом и защита от ультрафиолетового излучения.



З днем медика!

Колеги – лікарі та всі медичні працівники! Зі святом! Ваша професія гідна того, щоби нею пишатися! Вона є найнеобхіднішою та найблагороднішою серед усіх. Нехай же ваші знання, допомога, милосердя та професіоналізм завжди знаходять вдячність мільйонів людей, кому ви щосекунди рятуєте здоров’я та життя! Міцного здоров’я вам, колеги, та невичерпної наснаги! 


 

Игорь Сай рассказывает про сосудистые новообразования кожи

Почему так важно обратиться к специалистам на самом раннем этапе развития гемангиомы? Какие методы лечения будут наиболее эффективными? И как родителям вовремя распознать новообразование? Обо всем этом подробно рассказывает Игорь Сай, врач хирург, специалист по лазерной медицине, руководитель Центра лечения сосудистых аномалий кожи Института дерматокосметологии доктора Богомолец специально для Idealist.media.



Мурашки на теле

Когда нам холодно или страшно, когда мы влюблены или слушаем хорошую музыку, одним словом, когда мы эмоционально возбуждены на теле появляются так называемые «мурашки». Это - рудиментарная реакция организма, доставшаяся нам «бонусом» от наших далеких предков. Когда-то она помогала им согреться и делала их убедительнее в глазах противника. В случае необходимости, крошечные мышцы по всему телу напрягаются и «подымают волосы дыбом». При густом мехе это предает шкуре хорошую теплоизоляцию. Для современного человека этот навык уже бесполезен.