хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Народні прикмети, прислів'я та приказки про ножі

  • 16.07.13, 20:45







«Ножик тупий - господар дурний, скатертина чорна - господиня дурна»
Руська народна прикмета. Скатертина хоч до справи ніби і не відноситься, але про неї теж правильно


«Майстер дурний - ніж тупий»
Варіант вищенаведеної прикмети


«Втратити ніж - втратити життя»
Скандинавська приказка


«На перестрілці ніж не дістають»
Американська приказка, абсолютно логічна


«Хто з ножем, той і з м'ясом»
З чуток, одна з приказок спецназу. Не знаю правда чи ні, але зі змістом повністю згоден


«Які ножі - такий і господар»
В точку!


«Без ножа тільки боягуз ходить»
Давня язичницька приказка з на перший погляд не дуже зрозумілим змістом. Що ж, у наших відважних руських предків поняття про сміливість і боягузтво були трохи іншими, ніж у сучасного офісного планктону


«Ножем не лякають, дістав - бий!»
Зовсім буквально сприймати все ж не варто. Якщо супротивник побачив ніж, злякався і побіг, що тоді, сумлінно погнатися за ним і довести справу до логічного кінця? Так теж не можна, це буде вже перевищення меж необхідної оборони. Швидше слід розуміти прислів'я так:  не діставай ніж, якщо тобі не вистачить психологічної рішучості застосувати його проти людини


«Якщо попадеться на дорозі ніж вістрям проти шляху, не піднімай - до смерті»
Руська народна прикмета. Інший варіант, ще більш категоричний: якщо знайшов ніж - не піднімай, лихий чоловік заріже. До речі, дійсно мій напарник по роботі якось раз на риболовлі знайшов ніж зеківської роботи. А незабаром після цього на нього абсолютно безпричинно напали два якихось наркомана в його власному під'їзді. Він-то боксом займався, розкидав їх без особливих проблем. А вже вдома виявив на грудях ранку від вістря. Пощастило йому, у ребро потрапили. Але прикмета дійсно могла збутися!


«Нікому не можна довіряти, ні людині, ні жінці, ні звірові. Але завжди можна покластися на клинок у своїй руці. Вір тільки йому! »
Конан - варвар. Прекрасна фраза з великого фільму!


«Ніж у дорозі товариш»
Руське прислів'я


«Не їж з ножа - злим будеш»
Руська прикмета


«Кинджал хороший для того, у кого він є»
Абдула, біле сонце пустелі. Сучасна класика.


«Не грай з ножем - до сварки»
Руська прикмета. Я от якось в дитинстві метав ножик в одвірок, причому домігся непоганого відсотка утикання. На жаль, батьки не дуже пораділи моїм успіхам. А в школі потім і зовсім, цей ніж у мене завучка відібрала, за те ж саме.


«Ніж зі столу впав - прийде чоловік, ложка або виделка - жінка»
Руська прикмета


«Ніж впав і встромився в підлогу - до сварки»
Ага, а з попередньої прикмети навіть відомо з ким буде сварка. Терміново діставайте ніж з підлоги і далеко не ховайте. Так просто, про всяк випадок ...


«На ніч ніж на столі не залишай - домовик поріжеться»
Варіанти: «на ніч ніж на столі не залишай - нечиста сила грати буде» і навіть гірше "на ніч ніж на столі не залишай - лукавий прийде і господаря заріже". Так чи інакше, всі варіанти погані


«Зі мною ніж, вирішив я що ж, мене так просто не візьмеш, тримайтеся гади, тримайтеся гади!»
Висоцький. Непогана мотивація носити з собою ніж, правда?


«Чим сильніше ніж іржавіє, тим краще ріже»
У минулому столітті було абсолютно вірно. Тепер трохи застаріло, нинішні нержавійки бувають дуже навіть непоганими


«У втраченого ножа ручка золота»
Удмуртське прислів'я


«Нічого туди з ножем, де сокира покладена»
Руське прислів'я


«Навіть якщо меч знадобиться один раз у житті, носити його потрібно завжди»
Японське прислів'я


«Ніж не можна дарувати»
Стародавня прикмета. Що цікаво, вона в ходу і у росіян, і навіть у англійців. Це притому що в давнину перейняти прикмети один у одного,народів які знаходяться на значній відстані, було вкрай малоймовірно! Одне з двох: або це правило було виявлено незалежно один від одного, або ж воно настільки давнє, що з'явилося ще в час коли наша біла раса була одним цілим. З точки зору рідної релігії наших предків - язичництва, у кожного предмета є душа. А вже у ножа, одного з найдавніших і найважливіших інструментів, її тим більше не може не бути! Ніж повинен знати хто його справжній господар. При передачі в дар він може неправильно зрозуміти ситуацію, а це недобре. Обійти проблему можна якщо ніж продати, хоч за одну копійку


«Тримаючи ніж у руці, не можна думати про нього погано - образиться»
Теж давня язичницька прикмета. Ось я одного разу робив собі саморобку - невеликий ношений ножик для загорода. Громіздкий вийшов, та й піхви хороші до нього зробити проблематично виявилося. Зате я виявив, що він чудово зручний при чищенні картоплі. Вирішив тимчасово поселити його на кухні. Ну і сиджу, чищу ним картоплю, і думаю "так напевно нехай кухонним і буде, ні на що інше він особливо й не годиться". Тут же рука зірвалася, і лезом по пальцю чиркнув. І чітко так, рівненько по дотичній протягом двох сантиметрів зрізало верхній шар шкіри, і дивно що неглибоко зовсім, менше навіть ніж на півміліметра в глибину. Не боляче, і без крові. Ніколи в житті я так дивно не різався! Ось так мій ножик і дав мені зрозуміти, що багато чого насправді може, і навряд чи його влаштує кухонне існування. Ввічливо, тактовно, без зайвої грубості, але строго і недвозначно.


«Спосіб захисту від нечистої сили - окреслити навколо себе коло ножем»
Вже не знаю як це працює, не пробував, чорти мені не ввижалися ніколи. І незрозуміло, в повітрі коло креслити або прям в лінолеумі коло треба вирізати. Але якщо що, буду мати на увазі!


«Два схрещених ножа на столі - до нещастя»
Є й більш суворий варіант - ніж лежить схрещеними з ложкою чи виделкою - до смерті


«Не можна різати хліб двома різними ножами - до сварки»
Прикмета


«Не можна залишати ніж увіткненим в хліб - до голоду»
Руська прикмета. Якщо чесно то дійсно буханець хліба з стирчав з неї ножем для мене виглядає якось похабно і нешанобливо до хліба. Не знаю, якесь чисто інтуїтивне, підсвідоме відчуття виникає. Звичайно, я ж руська, і мені передалася генетична пам'ять від предків що так робити не можна. Та й так подумати, хто хліб не поважає, той справді має всі шанси опинитися голодним.


«Увіткнути ніж в стіну - захист від злих сил»
Ця прикмета в ходу у багатьох народів, у різних варіантах потрібно встромляти ніж не в стіну, а в двері, стіл із зворотного боку або кудись ще. Ну і злі сили в різних варіантах теж різні фігурують. Сенс прикмети звичайно зрозумілий: людина з ножем - це не який-небудь лопух, з ним жарти погані.


«У деяких областях Скандинавії існував звичай - свято ножів. Незаміжні дівчата ставали в ряд, і у кожної на поясі були порожні піхви. Хлопці підходили, і кожен міг вкласти в піхви вподобаної дівчини свій ніж. Через тиждень зустрічалися знову, і якщо дівчина приходила з цим ножем, значить наречений їй подобався. Після чого хлопець заходив в будинок до дівчини, ставав до стіни і метав цей ніж в протилежну стіну. Якщо ніж встявав, сватання відбулося »
Ось поважаю древніх! Дійсно дуже гарний звичай. Все просто, і в той же час символічно і зрозуміло без зайвих слів.
2

Коментарі

116.07.13, 21:57

Древні були мудрі - кожна примета пройшла перевірку віками.

    217.07.13, 03:09Відповідь на 1 від SvarR

      317.07.13, 08:37

      ніж осічки не дає!