хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

Дух

попередня
наступна

Свобода чи справедливість?

  • 16.06.07, 15:34

Протягом історії людства всі намагання змінити суспільно-політичну систему держав світу та спосіб життя людей були по суті спробою відповіді на одвічне питання: що є пріорітетним - свобода чи справедливість?

Інакше кажучи, який суспільний устрій є більш правильним: той, при якому забезпечується максимальна свобода діяльності індивідів і різноманітних суспільних груп, або такий, при якому, свобода обмежується з метою забезпечення соціальної справедливості?

Ситуація коли підприємець заробляє мільйон на день, завдяки хитрості, гнучкості інтелекту та наявності звязків, а в той же час ветеран війни чи талановитий науковець бідують, є однозначно несправедливою з точки зору розподілення благ у відповідності до корисності суспільству; але з іншого боку, така ситуація є втіленням суспільної свободи (кожен отримує стільки, скільки може "вхопити").

Інша ситуація, в якій держава, використовуючи різноманітні механізми впливу, розподіляє блага таким чином, що індивіди, які не можуть багато "вхопити" напряму, всеж-таки отримують блага, що відповідають уявленню держави про соціальну справедливість. Але ж зрозуміло, що розподіл благ на користь менш активних індивідів та груп впроваджується за рахунок більш активних. Тобто, вищезазначений підприємець вже не буде заробляти свій мільйон, а це є прямим порушенням його свободи.

Наведена ситуація є лише прикладом. Принцип вибору між свободою та справедливістю діє скрізь. Тобто свобода і справедливість є антагоністами за своєю суттю!

Тому маю до вас таке питання:

Що є пріорітетним - свобода чи справедливість?

 

   

9

Коментарі

Гість: Наглец

116.06.07, 16:08

Воля а ти як хочеш думай а справедливості в Украіні не мае,,,,,,,,,,,Янукович це підпис,,,,,,,

    216.06.07, 16:15Відповідь на 1 від Гість: Наглец

    Я в даному випадку кажу не про Україну. а про абстрактне суспільство.

      Гість: Наглец

      316.06.07, 16:17Відповідь на 2 від Дух

      а хіба на Украіні е суспільство одні козли коли буде тверда влада тоді буде і суспільство а зараз один пшик,,,,,,,,,,,,і це факт

        Гість: Молоток

        416.06.07, 16:18

        Свобода!
        Это естествиный отбор. Если ты не можеш выжить в джунглях тя схряцают.

          516.06.07, 17:23

          Однозначно - справедливость,она превыше всего.А "Свобода" в нашем,славянском понимании - нечто близкое к произволу.Ее у нас понимают буквально - делаю что хочу.В том то и прикол что зарабатывать миллионы честным трудом - крайне непросто,и такие "дельцы",естественно,выберают путь попроще - что-то "прихватизировать"(сейчас это называют модным словом "Рейдерство".Свободу таких персонажей однозначно надо ограничивать,не давать им возможности наживатся за счет других.
          А если они такие умные - пусть работают на государство,хотя бы платят налоги.

            616.06.07, 17:36Відповідь на 5 від Avenger

            Але ж є один нюанс: забезпечення справедливості є більш важкою справою аніж забезпечення свободи, тому що задля забезпечення свободи необхідно лише дати людям спокій і не нав’язувати їм жорсткі правила гри. В той же час, забезпечення справедливості на практиці є втіленням в життя чийогось суб’єктивного уявлення про справедливість.
            І хіба можна з впевненістю сказати, що уявлення того, хто забезпечує справедливість є більш справедливим ніж наприклад моє або Ваше??

              716.06.07, 17:53Відповідь на 6 від Дух

              А никто и не говорит что нужно идти легким путем.Нужно идти правильным.А если ,как ты говориш,"Дати людям спокій і не нав’язувати їм жорсткі правила гри"-начнется беспредел,и единственным субъективным законом будет закон джунглей -"Кто сильнее тот и прав".Отчасти мы с этим уже сталкивались в начале 90-х,когда везде и всем заправляли бандиты.Просто наше общество еще не достигло того культурного уровня который позволяет вводить
              свободу и демократию в широком и полном смысле.