хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

Шпаківня

  • 20.03.11, 18:22

До школи я потрапив у 94-му році, вже кілька років існувала незалежна Україна, однак буквар, та й інші підручники були ще радянськими. Саме тоді до мене дійшли такі піонерські поняття, як збір металобрухту, «тимурівці», побілка дерев, розвішування шпаківень. Звичайно, я радий, що комуністична пропаганда та ідеологія давно опинились у минулому, однак за втратою деяких наївно-прекрасних речей стає сумно.

От наприклад шпаківні. Це ж на скільки ємний за своїм значенням процес! Для тих, хто не в курсі, постараюсь стисло розповісти. Отже, шпаки, за своєю природою селяться в дуплах дерев, які самі, на відміну від дятлів, не роблять. Їх користь для народного господарства полягає в тому, що шпаки поїдають гусінь, та інших паразитів, шкідників дерев та чагарників. Тому для будь-якого саду було б доречним мати десь поруч гніздо таких собі спасителів. А дупла, як відомо, є далеко не на кожному дереві, і саме тому людство винайшло шпаківні, як порятунок від комах-паразитів. Можливо, на практиці не все так гладко і автоматизовано, як це звучало у піонерські часи, однак користь від цього є: і діти при роботі, яка їм цікава, майструють, здобувають навички в роботі із деревом, і допомога садівництву забезпечена.

І з тих часів у мене склалась думка про шпаківні, як про щось дійсно позитивне. До того ж, була у мене весела дитяча книжка «Лєопард із Скворечника», яку я любив читати.

Так от, до чого це я хилю… вже кілька років у мене існує бажання зробити шпаківню власноруч, і постійно щось заважало, то пари в інституті, то диплом, то просто пізно згадував… а бажання залишилось. Чому саме шпаківню, пояснень багато, але всі вони якісь примарні… Ну просто кормушки з кефірних пакетів молодому архітектору з освітою робити якось не цікаво. А тут – яка-не-яка мала архітектурна форма (нажаль через ЗМІ, більшість людей асоціюють МАФ лише з кіосками-загарбниками). Цієї весни якось все склалось більш вдало. Крім роботи по буднях, ніяких обов’язкових справ вже немає, і більше став допомагати батькам на дачі. А де ж ще робити шпаківні, як не на дачі, у наші часи! Почалась весна, сніг зійшов, і вже починаються по-троху післязимові садово-дачні роботи. Ось і я виділив собі вихідні, ніяких поїздок, гулянок і репетицій, тільки дача.

Не скажу, що я вперше тримаю інструменти в руках, і навіть не вдруге, однак зовсім нечасто, тому деякі процеси давались важкувато. Але дошки вже відрізані, більш-менш підігнані, прикручені… Найважче було зробити двоскатний дах, а точніше підігнати скоси скатів один до одного. Довелось невеличку щелину-стик замазати герметиком, щоби дах у пташок не протікав)). Загалом вийшло кострубатенько, але непогано, з пивком піде).

Ну і на останок залишилось урочисте дійство – повісити на дерево. Тільки тепер я побачив, що дерева у нас в саду невисокі. До цього я уявляв чогось собі, що шпаківні мають висіти високо. Батьки, комсомольці зі стажем у минулому, завірили, що все нормально, як і має бути.

Загалом, позабавлялися на славу. Сподіваюсь, пташкам прийдеться до душі оселя, зроблена мною, і вже скоро, вони житимуть у нашому подвір’ї.

 

6

Коментарі

Гість: Оленка*

120.03.11, 18:53

що Вам сказати))))) шпаки - це зло. вони у мене вигнали дятла з дупла,яке той два роки старанно довбав. вони скльовують розсаду на городі і т.д.,і т.п.((( через це я люблю синичок.

    220.03.11, 19:09

    а ще шпаки видзьобують стиглу полуницю, вишні і черешню

    їх десь у лісі парках краще селити а не на городі

      320.03.11, 20:20Відповідь на 1 від Гість: Оленка*

      Синичкам і так добре, а розсада в теплиці, їм не добратись... до того ж не факт, що вони до нас поселяться, може якась інша птаха вподобає цю нерухомість)

        420.03.11, 20:22Відповідь на 2 від bestiaya

        зато бажання зробити артоб"єкт я задовольнив, думаю, в разі чого можна буде їх виселити або переселити

          521.03.11, 10:10

          Мітя, ти молодець! Гарна шпаківня вийшла, симпатична. Думаю, зовсім скоро, яка-небудь пташка буде святкувати новосілля)

            621.03.11, 10:12Відповідь на 5 від comma

            Дякую, приємно, що ти заговорила українською)

              Гість: _Джета_

              76.04.11, 12:43

              Непоганий приватний будиночок) Комусь обов’язково прийдеться до смаку. Це дуже добре, що в наш час у когось виникає бажання ось так майструвати.

                86.04.11, 12:47Відповідь на 7 від Гість: _Джета_

                Дякую, радий вашій увазі)) буду продовжувати у тому ж дусі