Профіль

Оля Ворончук

Оля Ворончук

Україна, Дубно

Рейтинг в розділі:

Хто буде в парламенті? Або відповіді на стьоб з Януковича

  • 06.11.11, 19:10
       Ще рік залишився до парламентських виборів в Україні. Яким цей буде рік?  Зрозуміло гайки закручують, як не база відбитків пальців, так прив’язка сім-карток до паспортів чи ще інновації такого типу вже не дивують, опозицію саджають по тюрмах. Не останнє місце в цій каші належить політичним технологіям як ефективним засобам масових маніпуляцій. Тому їх треба вчитися бачити і розвінчувати їх смисл.
       Перед виборами кожна політична сила намагається увірвати куш.
Цей шанс збільшується для тих, кого ще не посадили пропорційно ув’язненню лідерів інших опозиційних сил. Ну звичайно і у влади свої плани.
       Для того, щоб найбільш наближено до реальності оцінити ситуацію, потрібно прослідкувати за динамікою подій. Варто звернути увагу на жахливий факт - опозиції у нас меншає. Кого було простіше (Тимошенко, Луценко) посадили у в’язниці. Проти інших ведуться брудні PR-технології. Створено негативні, в плані передвиборчої кампанії, образи інших опозиційних політичних сил та їх лідерів. В результаті Яценюк уже мало ким сприймається серйозно. Ріст популярності і крах образу відбувся ще на минулих виборах. Та і зараз над ним продовжують стібатись, статті з заголовками типу «Первостатейний яценизм» роблять свою справу. Яценюк став не серйозним в очах виборців. Активно руйнується і репутація Свободи та вже заодно інших громадських сил з коренем «націонал». І не останнє, а в перших місцях тут використання різного роду провокацій. А потім пишуть в пресі – вони нацисти. На жаль багато хто вірить. Таким чином образотворча діяльність темних PR-технологій набирає розмаху. Виникає питання – хто ще? В кого з політичних сил ще немає яскравого негативного образу? Напевно черга буде відповідати списку популярності партій. Але час покаже.
       В такій от каші цікаво уявити хід думок в голові потенційного виборця, припустимо: один клоун, інша бандитка, ну Луценка шкода, а яку партію він там очолює? Ото вже ті фашики-нацики!
       Для виборця важливо знайти для себе «ідеальну партію», щоб і за людей дбала, і чесною була, коли буде при владі, в загальному така вся крута-прекрута. Перед черговими виборами кожен буде для себе таку шукати. А тут з кого вибрати?
        Дії розумної влади і при баблі в такій ситуації спрогнозувати можна. Чому ми маємо прогнозувати дії влади? – Тому що потрібно знати з якої сторони чекати неприємної несподіванки. В такій політичній каші уявімо – з’являється супер-класна партія, яка і ніби Януковича критикує, і всі такі професіонали, обіцяють економічне процвітання та відкриття дверей в Європу. В неї немає ярликів і негативного досвіду. Тоді багато виборців подумає – ось наш шанс, прийшли нарешті нові конструктивні сили в політику, треба їх підтримати.
      Негативний досвід. Згадаємо минулі вибори, а саме появу нової нібито перспективної людини Тігіпка, який потім перейшов на сторону Януковича. А люди вірили. В час коли провладні політтехнологи зрозуміють, що за Януковича люди голосувати не будуть, бо вибиратимуть менше зло, може з’явитись чергова партія нізвідки. Можна купити вже існуючу, навіть поміняти назву. Таким чином на політичному ринку виникне супер-партія із супер-лідером, яка більше всього буде куплена або організована провладними силами. Тому результат вийде печальний.
       Нікому не вірити. Особливо перед виборами треба прислухатись і придивлятися, хто, коли, чому і за які гроші. Адже партія, в якої добрі чесні наміри не може просто так виникнути, тільки з великий грошей. А великі гроші в політиці викликають здебільшого велике лихо, особливо коли за них приходить час платити важливими політичними рішеннями.
Чекаємо приходу.