хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

«Ми з майбутнього – 2». Нові технології кремлівського агітпропу

  • 01.05.12, 18:04
 Павло Булгак , для «Телекритики» 27-02-2010  


Новий російський фільм «Ми з майбутнього – 2», де знявся народний артист України Остап Ступка, демонструє нову технологію антиукраїнської пропаганди

Новий російський фільм «Ми з майбутнього - 2», «не рекомендований до показу в Україні» Міністерством культури і туризму, не лише обурює тим, як у ньому показано воїнів ОУН-УПА. Цей витвір кіномистецтва насправді викриває нові моделі та підходи в діяльності кремлівського агітпропу відносно нашої держави.

 

Взагалі, треба віддати належне російським пропагандистам - вони наче матриця з однойменного фільму, яка постійно вдосконалюється, підлаштовується під нові обставини, шукає нових шляхів та лазівок до свідомості українців.

 

Але розпочнімо з того, що після перегляду повної версії фільму цілком поділяєш усі аргументи, на які спирався Мінкульт, коли прийняв своє рішення не рекомендувати «Ми з майбутнього - 2» для показу на території України.

 

Воїнів ОУН-УПА тут показано суто як бандитів і вбивць мирного українського населення. Упівці брудні, немиті, без форми, хоча така в них була, одягнуті в будь-що. Командир загону, якого грає Остап Ступка, весь час п'є самогон. Одним словом - типові банд-формування, як їх показувала радянська, а нині презентує російська історіографія.

 

Щоб довести відданість УПА, двом персонажам фільму, які є молодими українцями, що потрапили в минуле разом із двома росіянами, пропонується власноруч розстріляти українців, котрі нібито співпрацювали з комуністами. Виглядає цей епізод наступним чином. Упівець дід Микола підводить до ями героїв стрічки з України. В ямі стоять полонені червоноармійці, інші двоє головних персонажів фільму з Росії, українські жінки, молоді дівчата, одягнені ледь не в національні костюми, а також українські дідусі й бабусі. 

 

«Тут людей немає, одні тільки комуняки або ті, хто їм допомагав. От і покажіть, що ви за вільну Україну», - каже дід Микола, дає в руки героям стрічки шмайсери та наказує розстріляти всіх, хто в ямі.

 

Далі хлопці вагаються під стогін і плач жінок, які українською ж мовою благають їх не стріляти. Зрештою вони відмовляються це робити, тоді упівці розстрілюють усіх, хто в ямі. Причому під час розстрілу крупним планом переважно показують, як кулі вражають представників українського мирного населення.

 

Думаю, з усього сказаного цілком очевидним є психологічний і пропагандистський ефект, якого добивалися ті, хто стоїть за цим проектом. 

 

А тепер власне про нові технології.

 

Технологія перша - «Манкурт».

 

Як я вже згадував, роль командира загону УПА тут (особливо наголошую) грає народний артист України Остап Ступка. Він розповів, що одразу погодився на роль, бо в Україні кіно не знімають. «Все ж таки треба працювати. Ти актор. Ти мусиш працювати, а ці ідеологічні нюанси - хто кому...» - сказав ТСН Остап Ступка. 

 

Тобто народного артиста України абсолютно не хвилює, що він за гроші знявся у фільмі, спрямованому проти України та її справжньої історії. А як же почесне звання народного артиста нашої держави? Чи воно не покладає на його носія певну патріотичну місію та відповідальність перед країною, яка тобі це звання дала?

 

Чомусь, коли Росія воювала з Грузією, грузинському актору і співаку Вахтангу Кікабідзе вистачило мужності й патріотизму відмовитися від російського «Ордену Дружби», а український актор Остап Ступка після прочитання сценарію «Ми з майбутнього - 2» не зміг сказати «ні» участі в цьому відверто провокаційному кіно. Одним словом, на прикладі «Ми з майбутнього - 2» вималювалася нова технологія легалізації антиукраїнської пропаганди, закладеної в продукти російського кіновиробництва. Це запрошення в них українських акторів.

 

Технологія друга - «Сподіваємось на нове керівництво України». Для продюсера фільму Рубена Атояна нинішній вердикт Мінкульту не указ, він прямо заявив, що сподівається на підтримку новообраної влади в показі фільму в Україні. 

 

«Я сподіваюся на деякі зміни в уряді Україні у зв'язку зі зміною влади і приходом Віктора Януковича. Думаю, що і в Мінкульті будуть кадрові перестановки. Так що ми вирішили почекати пару тижнів і звернутися до експертної комісії з проханням ще раз подивитися наш фільм і оцінити його. Він буде показаний в Україні, питання - коли. Нам невигідно чекати - зовсім скоро з'являться перші піратські копії», - заявив Атоян, повідомляє російське видання «Взгляд».

 

З цих слів можна чітко побачити, що виробники антиукраїнської агітпродукції в Росії тепер не апелюватимуть до історичності, художньої цінності своєї продукції, не будуть поводитися хитріше й зашивати свої меседжі так філігранно, щоб ніхто в Україні і не розкусив маніпуляції свідомістю. Навіщо їм тепер усе це? Вони просто чекають одного - повного «зеленого світла» від нового президента Віктора Януковича і його команди. Що ж, подивимося, чи й справді їм вдасться безперешкодно завалити наші телеефіри, радіо та кінотеатри продуктами антиукраїнського штибу.

 

Павло Булгак, політичний аналітик
6

Коментарі

анонім

12.05.12, 08:04

если тебя слушать то и Вакарчук занимается антиукраинской пропогандой.а ведь его песни звучат весь фильм.и к стати фильм не новый,следи за кинопрокатом внимательней.

    23.05.12, 23:50Відповідь на 1 від анонім

    Привет, друг. Статья не моя, автор указан. И написана еще 2010.