хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Тепло! як зиму пережити....

Изображение
Українець Микола Кікоть опалює власний будинок міскантусом, який вирощує на присадибній ділянці.
Врожайність енергетичної культури - майже 30 тонн з гектара – дозволила раціоналізатору відмовитись від використання дров та вугілля, передає Експрес online

"Три роки тому на грядці площею 25 сотих, де вирощував городину, посіяв американський очерет або, як його ще називають, слонову траву, - говорить Микола Кікоть, - Тоді всі сміялися з мене, мовляв, з глузду з'їхав, а тепер заздрять, бо мій "газ" росте у полі».
На енергетичній плантації можна збирати урожай протягом 25 років. «Раз посіяв - і ніякого клопоту, - розповідає газда. - Взимку гігантську траву, яка виростає протягом одного сезону до чотирьох метрів заввишки, скошую, а навесні вона знову відростає».
З американським очеретом Микола Кікоть не відчуває стрімкого підвищення тарифів на енергоресурси. «Врожай гігантської трави з одного гектара забезпечує ту ж саму кількість тепла, яке утворюється при спалюванні 15-22 тис. кубічних метрів газу, - наголошує раціоналізатор. – Не розумію, чому в Україні досі масово не вирощують міскантус: і вільної землі – вдосталь, і клопоту – небагато. Ці екзотичні рослини можуть підмерзнути лише під час першої зимівлі, а потім легко витримують навіть двадцятиградусні морози".

Изображение
У селі Кінські Роздори Запорізької області збудували фабрику з виробництва солом'яних брикетів. 

Проект реалізували у рамках програми ЄС/ПРООН з розвитку сільської місцевості, передає kp.ua

Селяни розробили бізнес-план, організували кооператив, зібрали трохи грошей і звернулися в офіційне представництво організації у Запорізькій області. Як результат, на проект було виділено 80% від потрібної суми в рамках програми ЄС/ПРООН. Всього ж на запуск брикетного виробництва у Кінських Роздорах пішло близько 750 тис. гривень. 
Зараз фабрика щогодини виготовляє по 250-300 кілограмів паливних брикетів, забезпечуючи роботою більше сотні селян. Брикети формують компактні, щоб помістилися у будь-який котел, піч або камін. В середньому одне «поліно» діаметром 15 сантиметрів важить 400 грамів. 

За словами фахівців, два кілограми таких брикетів замінюють куб газу. «Багато людей переходять на котли, які працюють на твердому або біопаливі, - говорить директор кооперативу Володимир Порохня. – При цьому солом’яні брикети при спалюванні не видать їдкого диму, смогу, гарі, тому не треба часто чистити комин». 

Масове виробництво брикетів у Кінських Роздорах планують запустити після збору нового врожаю. У перспективі біопаливо мають намір виготовляти з лушпиння соняшника, стебел бур'янів та сухих гілок – підуть в хід навіть викинуті новорічні ялинки, сподіваться у кооперативі. 

«У сільських будинках переважає пічне опалення, - розповідає місцева жителька Ольга Коваленко. - Але зараз люди масово відмовляються від твердого палива не тільки в Кінських Роздорах, але й у сусідніх селах - Чапаєвці, Лозовому, Магедовому. Брикетами топити набагато зручніше – вистачає 5-6 «полінець» для топки, до того ж немає сміття». 

Опалення біобрикетами має й свої мінуси – потрібно частіше заглядати в котел, тому що солома згорає швидше за вугілля, і мати велике та сухе приміщення для зберігання. За словами фахівців, брикетів, тонна яких обійдеться у близько 1400 гривень, потрібно на 25% більше, ніж вугілля, тонна якого сьогодні коштує близько 4 тисяч гривень. 
0

Коментарі