хочу сюди!
 

ГАЛИНА

59 років, терези, познайомиться з хлопцем у віці 60-70 років

Втеча з лабіринту

Изображение
Перша перешкода на шляху до будь-якого звершення - наші власні думки. Ми ще не почали діяти або навіть планувати, а мозок вже оцінює ймовірність успіху. І тоді ми виявляємо, що годинами просиджує перед порожнім аркушем, цілими днями бігаємо на перекури і чаювання, тижнями ухиляємось від подачі заявок, місяцями ухиляємося від вирішальних дій. Постійно губимося в сумнівах і тривозі.

Подолати першу перешкоду - впоратися з негативними думками можна за кілька кроків

Відправний пункт
Врахуйте, що наша свідомість майстерно обходить болючі питання. Розмірковуючи про себе, ми легко і непомітно перескакуємо через логічні етапи, втрачаємо нитку міркування, забуваємо і відволікаємося. Тому прокрутити думки в розумі - це тільки попередня підготовка. Щоб метод спрацював, виконуйте всі рекомендації письмово, а краще - обговоріть з іншою людиною. Тільки не шукайте очевидних рішень і не чекайте порад. Постарайтеся об'єктивно обговорити ситуацію. Це допоможе не збитися.

Полювання на «антимотивацією»

1. Виявити негативні думки
Найчастіше ми навіть не наділяємо їх в слова. Як тільки ми замислюємося про справу, стає тоскно, тривожно, соромно. Перший крок: не кидайтеся пересилювати себе. Пригальмуєте, поспостерігайте за своїми почуттями і обривками думок. Складіть їх в осмислені фрази, нехай найпростіші: «У мене не вийде, тому що я невдаха / не вистачає грошей / я не вмію / все погано / це погана ідея і т.д.». Важливо сформулювати те, що вас мучить.

2. Зібратися з духом
Працювати з негативними думками - заняття непросте і не найприємніше. Тому запишіть знайдені думки, залиште цей аркуш паперу або файл на видному місці, а самі переключіться на що-небудь легке, приємне і збудливе. Вам буде потрібна енергія, щоб продовжити роботу над негативними думками. А розпочатий список допоможе включитися в неї після перерви.

3. Прояснити і конкретизувати
Негативні думки зазвичай звучать дуже розмито і узагальнено. У такому вигляді з ними не впоратися. Візьміть одну фразу зі списку і почніть послідовно задавати собі питання: «Чому я так думаю? Чого саме я лякаюся, соромлюся, що саме викликає тривогу і нудоту? Як саме повинні піти справи, щоб трапилася неприємність? Чи так це? Звідки я знаю, що вийде саме так? За якими ознаками я відрізню удачу від провалу? ». Ставте собі якомога більше питань.

Отримані відповіді піддавайте тій же процедурі, поки не прийдете до дуже чіткої і докладної картини. Так, ідея «кращої роботи мені не знайти» може розгорнутися в щось на зразок - «я думаю, що всі хороші місця вже зайняті« своїми людьми », і щоб пробитися, мені потрібно показати результати значно вище середнього, а на нинішній роботі я зайнятий дурницями, якими і похвалитися неможливо, а робити щось у вільний час мені не вистачає сил і часу ». І це тільки перший прохід. Повністю це переконання можна розгорнути на сторінку тексту, а то і більше. Чим точніше ви опишете ситуацію, тим легше вам буде при виконанні наступного кроку.

4. Визначити тип проблеми і метод роботи
Ось тут починається найцікавіше, тому що переконання, в тому числі і негативні, бувають різних типів, з різними джерелами і причинами виникнення, а значить, існують і різні методи їх подолання. Основні з них:

1. Неясне джерело
Якась негативна думка здається вам очевидною, але звідки ви це знаєте? Відповіді: «Ну, це ж очевидно / всі це знають / мені так сказали / я прочитав це в інтернеті», - ознака того, що ви прийняли на віру сумнівну заяву. Покопайтеся в джерелах, дізнайтеся різні думки, знайдіть мінімум п'ять (а краще десять) умов і випадків, коли ця ідея виявляється невірною. Тоді з предмета віри вона перетвориться в робочий факт з ясними межами застосовності.

2. Фантазія
Ви вірите, що інші люди думають, відчувають, хочуть і роблять певним чином, хоча вони про це поки що не говорили і так себе не вели. Можливо, ви спираєтесь на себе ( «я б в такій ситуації точно подумав так і поступив ось так»), можливо - на спостереження за іншими людьми.
Насправді всі люди дуже, дуже різні. Перевірте свої фантазії. Поговоріть з цими людьми, розпитайте їх, що вони думають і чекають, поспостерігайте, як вони надходять насправді. Знайдіть десять позицій, за якими ця людина не збігається з вашими уявленнями про неї, або де ви хоча б не можете в точності перевірити свої негативні фантазії.

3. Попередній досвід
Ви або ваші знайомі дійсно робили щось схоже в минулому, і вийшло погано. Знайдіть десять істотних відмінностей між тією і цієї ситуаціями. Подумайте, в чому нинішня ситуація може бути вигідніше колишньої.

4. Неясна мета
Ви виявили, що сумніви і побоювання уявляєте ясно і адекватно, а от до чого прагнете - не дуже. Це зовсім не мотивує рухатись. Подумайте і запишіть: що саме ви хочете зробити? як ви визначите, що у вас вийшло? які конкретні результати отримаєте? навіщо (для чого і кого) вони вам потрібні? що ви зробите далі, після того, як у вас все вийде? Відповіді допоможуть внести ясність і позбутися від тих чи інших надуманих страхів.

5. Завдання дійсно не по зубам
Ви ретельно все розібрали і побачили, що це не помилки, і вам дійсно не вистачає чогось конкретного і істотного, перевірили ще раз це з друзями, і вони це підтвердили. Що ж, принаймні, тепер ви можете зайнятися відсутньою  метою або змінити її.

5. Скласти план найближчих кроків
Якщо ви дійсно впоралися з негативною думкою, тепер ви без особливих зусиль розпишете дві-три найближчих конкретних дії, які можна просто взяти і виконати, щоб бути ближче до вашої мети.

Важливо! Якщо, копаючись в негативних думках, ви виявляєте, що картинка не прояснюється, а стає все тяжче, похмуріше і невтішніше; якщо настрій псується все сильніше, пропадає останнє бажання робити хоч щось, а смерть виглядає непоганою альтернативою - схоже, що ваші проблеми занадто великі для роботи на самоті. Не виключено, що у вас зараз депресія, нервове виснаження, перевтома або важкий стрес. Зверніться за допомогою до фахівців: психолога, психотерапевта, психіатра, невролога та ендокринолога (в будь-якому порядку).
0

Коментарі