хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

10 способів "розрухати" себе

Згадайте, як часто ваші друзі з радістю відгукуються на пропозицію сходити в новий ресторан, відправитися в поїздку в невідоме місце? Та й ви самі напевно нерідко помічали за собою, що вважаєте за краще не ускладнювати собі життя різними нововведеннями, свіжими ідеями і дієте так, як звикли, а не тому що це кращий варіант. Але чи так уже добре все звичне, і чи не час би «розворушити» себе? Дієві поради, які допоможуть  перестати ходити по колу.
Изображение
Л - ледачий мозок
Повторення добре знайомих дій - тривожний сигнал про наростаючу лінь. Ми відмовляємося від того, що вимагає освоєння нових навичок і посиленої уваги, тому що вважаємо за краще улюблене і звичне, вивірене до автоматизму. Але мозок, як і будь-який м'яз тіла, повинен бути в тонусі. Тільки так він може працювати на повну.
Мозок прагне спростити собі життя, створити якомога більше шаблонів. З одного боку, він захищає вас від інформаційного шуму. Але з іншого боку, життя - це джерело змін, швидкість яких ви не здатні сприйняти без підготовки. В результаті, коли в реальному житті все стає «шаблонним» з неї потроху відходить новизна відчуттів, зростає страх невідомого і накопичуються сумніви з приводу прийнятих рішень. Уміння виконувати однотипні дії швидко - хороший навик, але, досягнувши в ньому «стелі», ви перестаєте розвиватися, і мислення втрачає гнучкість. Це означає, що ви не витрачаєте зусилля на подолання перешкод, а значить, не вмієте долати нові.

П - пластичність мозку
Для роботи та життя в сучасному світі з його швидкістю, кризами і безліччю викликів вам знадобиться, наприклад, вміння швидко стати на ноги після відходу з компанії, оперативно освоїти новий навик, легкість в спілкуванні, бажання аналізувати ситуації і т.д. Ви не впораєтеся, якщо ваш мозок не буде гнучким. Саме тому треба постійно тренувати його.

Ш - ворушіння звивинами
Щоб зробити мозок пластичним, досить регулярно робити старе по-новому - їсти паличками, чистити зуби іншою рукою, змінити стиль одягу. Але є і більш цікаві способи

1. Грайте в детектива, який стежить за собою.
Постійно спостерігайте, що викликає у вас дискомфорт - нова упаковка йогурту, зміна маршруту, книги з іншим поглядом на звичні речі. Це ваша точка відліку - зловіть почуття незручності і «Дожміть» його. Придумайте нову етикетку для улюбленого сирка, змініть принт для светру і т.д. Просто на аркуші паперу, цього достатньо. Мозок заспокоїться, звикне реагувати спокійно на зміни.

2. Відкладіть прочитані книги
Те ж стосується фільмів і музики. Дуже приємно зануритися в знайомий світ персонажів, акцентувати свою увагу на дрібницях. Коли мозок не витрачає зусиль на осмислення нових звуків, смислів, образів, то ми розслабляємося. А саме невивчені книги, фільми, музика пробивають нові «тунелі» - допомагають думати інакше, створювати незвичні асоціативні зв'язки, бачити речі під іншим кутом. Привчайте себе до різноманітності.

3. Губіться в знайомому місті
Ходіть додому новими маршрутами, спеціально забрідайте в незнайомі парки, ресторанчики, галереї, райони. Це втрата часу, якщо ви поспішаєте. У той же час це тренування орієнтування на місцевості та отримання корисної інформації - новий магазин, зручно розташований спортзал, хороший коворкінг і т.д.

4. Посилено знайомтеся
Ви звикли розуміти настрій з одного  руху брови, по звуку одного слова. Але незнайомці завжди створюють деяку складність в спілкуванні - потрібно розпізнавати їх незвичні комунікативні сигнали. Чим більше у вас нових знайомих, тим простіше вам знаходити точки контакту з іншими людьми.
Розширюєте своє коло можливостей, набір інтересів і контактів, знайомлячись з цікавими вам людьми. Хто знає, хто з них підкаже вдалу ідею для бізнесу або запропонує цікаву роботу. А все тому, що ви випадково розговорилися.

5. Заведіть дітей або домашню тварину
Звичайно, діти і тварини - це занадто особисте питання, щоб просто радити їх заводити. Мова про інше. Просто уявіть, що навіть ставши батьками, ви будете розвиватися також активно і не перетворитеся на домосідів.
Насправді діти і домашні тварини - живі моторчики, зміни, які ви ніяк не можете контролювати. І волею-неволею ви вчитеся бути більш гнучкими, дієте оперативніше, легше розлучаєтеся зі стереотипами, руйнуєте шаблони. Діти привносять приємний хаос в стабільну обстановку будинку, задають дивні питання. Тварини, навіть мовчазні рибки, все одно втягують вас в спілкування з іншими людьми і змушують дізнаватися нову інформацію.

6. Відмовтеся від критики
Чим більше ви помічаєте огидних і некрасивих речей, тим більше їх у вашому житті - це раз. Те, що критикуєте, ви, швидше за все, змінити не можете, і тому ваші висловлювання марні - це два. Ви звикли жити і працювати в рафінованих умовах і непомітно перетворилися в буркотуна, вічно всім незадоволеного, що не бере нове - це три.
Дайте собі обіцянку не критикувати людей, владу, зміни в роботі, нововведення в соцмережах або дизайн меню в ресторані. Навпаки: наприклад, ті ж зміни меню повинні стати для вас приводом спробувати щось смачне, оптимізація робочого процесу - перевіркою ваших умінь і новими можливостями для професійного зростання.

7. Зріжте «бірочки»
Дуже часто, не розбираючись в людині, ми відразу даємо їй визначення. Але, як говорили індіанці, щоб зрозуміти когось, потрібно пройти в його мокасинах два місяці. Відучувати мозок мислити стереотипами. Привчайте аналізувати деталі і складати їх в нетипові мозаїки.

8. Оточіть себе новими запахами
Ви звикли довіряти очам, вухам, дотику і тільки потім нюху. Ви пам'ятаєте запах полуниці на грядці чи річки, коли зійшов лід? Ви відрізаєте себе від світу, не використовуючи ніс. Наприклад, нанесіть новий парфум - і ви помітите, як у ваших рухах з'явиться щось нове, а світ буде відчуватися гостріше. Ви бачите інші грані навколишнього, «тренуючи ніс», розширюючи палітру запахів.

9. Приберіть одне з почуттів
Спробуйте прожити хоча б півдня без будь-якого почуття - закривши очі, заткнувши вуха, не сказавши ні слова. Ви зрозумієте, як звикли бачити, наприклад, на скільки градусів потрібно повернути кран в душі, щоб полилася вода прийнятної температури, як розучилися ходити з рівною спиною або багато говорити. Розширюйте свій чуттєвий досвід - змушуйте мозок працювати 24 години на добу.

10. Іноземна мова - відмінний спосіб для тренування. Ви помітите, як освоєння нової мови, знаходження закономірностей і розуміння нових правил прискорить ваші реакції, поліпшить логіку і відкриє нові творчі здібності.
0

Коментарі