хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

Економія по-львівськи!

Изображение
Изображение
Український інноваційний стартап uMuni лише за перших сім місяців 2015 року дозволив Львівщині зекономити 18 млн грн, а в найближчі роки планує стати найбільшою українською “розумною” енергетичною платформою, яка дозволить організаціям без значних фінансових інвестицій впроваджувати найсучасніші інноваційні технології для управління енергоспоживанням.
Рішення по енергоменеджменту існують вже давно, проте більшість з них фокусуются на місячних даних, тобто скільки будівля спожила за місяць, а це створює значну затримку в прийнятті рішеннь. Коли в будівлі щось сталось, це буде відомо аж по завершенню місяця, коли прийде більший рахунок за споживання. Ми побачили, що перехід на щоденний збір даних по будівлі суттєво підвищує швидкість та ефективність рішень. 
Окремим елементом є поведінкові зміни. Дані вводять люди відповідальні за будівлю. До використання системи вони просто сплачували великий рахунок за комунальні послуги. Коли за допомогою системи вони переходять на щоденний збір, навіть без реакції з центру, вони більш свідомо починають ставитись до споживання, оскільки вони бачать динаміку в розрізі днів. Коли ви декілька днів вводили одинакові покази споживання, і тут несподівано у вас йдуть значення у 3 рази вищі, більшість людей чисто з цікавості почнуть виясняти причину. Відповідь на таке питання допоможе ще додатково зекономити кошти.
Крім того, в системі є великий асортимент аналітичних інструментів для оцінки ефективності, аналізу споживання, орендарів, питомого споживання для всіх будівель, що допомагає виявити які будівлі чи заходи вимагають першочергової уваги, що суттєво підвищує ефективність енергоменеджерів.
Наш базовий сценарій при ручному зборі даних дає мінімум 3%-5% економії ресурсів, при автоматичному 5%-10%. Якщо систему використовують кваліфіковані енергоменеджери, ефективність у перший рік може доходити до 15% економії ресурсів.

Система підтримує не тільки електричні покази, а також і інші типи даних, наприклад вода, тиск чи температура. Ідея нашого автоматичного збору полягає в уніфікації джерел даних. Ми побачили, що в реальних підприємствах є цілий зоопарк обладнання, яке не сумісне одне з одним, плюс декілька внутрішніх старих та нових систем. uMuni це платформа, де ці дані сходяться в одне ціле і їх можна ефективно аналізувати. 
Наприклад, аналіз споживання району міста з житловими будинками - будинкові лічильники, об’єднані в одну мережу - зв'язки даних, в розрізі квартир - квартирні лічильники, з метою виявити потенційний прорив каналу. Це типовий наш сценарій аналізу.

Місцева влада була найбільш активною у впроваджені цього сервісу та давала якісний відгук по роботі системи. Оригінально система була започаткована на хакатоні, який був організований Greencubator та LvBS. На цій зустрічі були представники Львівської Мерії, які досить відкрито поділились своїм баченням та проблемами, які не дозволяли їм перейти на наступний рівень енергоменеджменту. 
Після розробки першої версії почався пілот, який впроваджувався за тісної співпраці з відділом Енергоменеджменту ЛМР. Результатом такої співпраці стала система, яка має функціонал, що дійсно використовується і який реально потрібний. Відділ Енергоменеджменту ЛМР взяв досить хорошу швидкість впровадження і до кінця літа 2015 року в системі вже було близько 500 будівель комунальної власності. За кожною будівлею стоїть як мінімум одна людина-користувач системи і додатково районні енергоменеджери.

Бюджетні організації були першими, з ким ми почали працювати, так як були найбільш проактивними. Після успішного закінчення пілоту з ЛМР ми почали спілкуватись з приватними компаніями які володіють чи управляють великою кількістю нерухомості. По суті велика компанія, яка має 100+ будівель не сильно відрізняється в управлінні від міста. Є свій рівень складності та викликів. Зараз ведуться пілотні проекти з приватними компаніями і ми виявляємо речі, які унікальні для них. 
Що важливо: хороші напрацювання по бюджетній сфері стають корисними приватним компаніям, і так само напрацювання з приватного бізнесу допомагають бюджетним організаціям. І це все в межах однієї цілісної системи.
0

Коментарі