хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Тактичний урбанізм або як несанкціоновано перебудувати місто

Тактичний урбанізм (Tactical Urbanism) - новий рух в області міського дизайну та проектування. Він базується на швидкій локальній зміні міського середовища із залученням місцевих жителів, таким чином роблячи місто більш зручним для життя.

                                             Тактический урбанизм: Эко города, зеленые города

Головна мета тактичного урбанізму - показати людям, що від них багато залежить і не треба чекати когось зверху, поки «вони щось поліпшать».

 

 

Як з'явилася теорія тактичного урбанізму

Тактический урбанизм: Эко города, зеленые города

Сучасні міста розвиваються дуже стрімко, в прямому сенсі розростаючись вгору і вшир. Чиновників і бізнес цікавлять, в першу чергу, мегапроекти, реалізація яких помітно змінять життя міста і не завжди в кращу сторону. У свою чергу, професійні планувальники думають над стратегіями довгострокового розвитку міста, вирішують глобальні завдання.
 
У багатьох містах приймаються плани, які фіксують життя міста на 20 років вперед, що при сучасних темпах розвитку швидко втрачають актуальність. При цьому, у міських планувальників не завжди є інтерес або завдання спускатися на рівень кварталу, вулиці, будинку. Що вже говорити про інтереси окремо взятої міської родини.
 
На противагу гігантизму почала набирати популярність «теорія малих справ» - маленькі локальні дії, які можуть привести до великих і глобальних змін як у місті, так і в суспільстві. По всьому світу з'явилося багато проектів, націлених на залучення жителів в процес зміни життя в місті, застосування «низових» інструментів для перетворення міського середовища.
 
У цього явища з'явилося відразу кілька назв - tactical urbanism, handmade urbanism, DIY urbanism, quirella urbanism, pop-up urbanism і т.п.
 
Сенс один - потрібно зробити швидкі зміни, при цьому залучаючи місцевих жителів у процес несанкціонованого перепланування міста. Подібні дії не вимагають багато грошей і ресурсів, а їх результат помітний відразу. Головне - показати жителям, що від них залежить багато чого.
 
Хоча «Теорія малих справ» застосовується в багатьох країнах і континентах, де обростає своїми рисами і особливостями, термін «тактичний урбанізм», як альтернативний шлях планування міста, сформулювали в 2010 році в США. Тоді ж з'явилася однойменна серія публікацій, яка дала визначення і перерахувала ряд успішних прикладів, як доказ ефективності даної теорії для покращення життя в місті.
 
Авторами публікації Tactical Urbanism виступила міждисциплінарна команда The Street Plans Collaborative. На сьогодні ця публікація налічує кілька видань, зокрема Tactical Urbanism Vol. 1 і Vol. 2. 
 
 
4 приклади тактичного урбанізму
Тактический урбанизм: Эко города, зеленые города
Chairbombing
Виробництво стільців з непотрібних палет і подальше несанкціоноване розкидання їх по місту. Команда Do Tank з Брукліна використовувала цю тактику для виготовлення меблів для різних вуличних заходів, що носило тимчасовий характер. Згодом стільці залишилися на вулиці назавжди поряд з кафе Blue Bottle Coffee в одному з районів Брукліна. Тактика переслідує відразу кілька цілей: екологічна переробка викинутого матеріалу, створення об'єктів міської інфраструктури та середовища для спілкування між мешканцями міста.
 
 
Тактический урбанизм: Эко города, зеленые города
Open streets
«День без авто» - на один день вулиці багатьох міст по всьому світу перекриваються для руху автомобілів і надаються пішоходам, велосипедистам, скейтерам, ролерам і для проведення різних інших заходів. Перша подібна акція пройшла в Сіетлі в 1965 році. Тактика створює простір в місті для людей і про людей.
 
создание парков: Эко города, зеленые города
Park (ing)
«День паркінгу» - на один день у багатьох містах порожні або малопопулярні парковки «захоплюють» для перетворення їх в міські зелені точки для відпочинку. Початком такої акції послужила ініціатива бюро Rebar з Сан-Франциско, співробітники якого довільно трансформували паркувальне місце в міні-парк на 2,5 години. В результаті тисячі людей по всьому світу, надихнувшись результатом, повторили досвід. Практика сподобалася городянам, так з'явився Park (ing) Day.
 
 
 
взлом рекламы: Эко города, зеленые города
 
Ad-busting
Створення чогось корисного для жителів міста з існуючих рекламних щитів. Наприклад, команда Do Tank запустила проект WeSee.Us. У реальному часі перехожі могли анонімно завантажити зі свого телефону будь-яку фотографію району. Потім фотографії виставлялися на порожньому рекламному щиті. Замість нав'язування якогось продукту, рекламна інфраструктура була використана, щоб дати жителям можливість показати один одному їх власне місто.
 
Тактичний урбанізм - це своєрідна лабораторія для несанкціонованих експериментів «знизу», які здатні прийняти форму легальних державних програм. Громадянські ініціативи можуть привернути увагу до проблеми більшої кількості людей, не залучених в процес активних дій, сформувати суспільний запит на зміну і згодом знайти підтримку в адміністрації міста. Крім того, влада може використовувати результати тимчасового експерименту для запуску своїх пілотних і тестових програм.
 
Багато прикладів по світу показують, що цивільні «низові» ініціативи - це важливий інструмент зміни не тільки міського простору, а й суспільства, який здатний вирішити соціальні та політичні питання, сформувати нові свідомість небайдужого мешканця міста і країни. Тому, що за кожної невеликої ініціативою стоїть зміна, яка призводить до нової ініціативи і новій зміні. Навіть маленьке рішення великої кількості людей може мати значний результат.


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/news/taktichnij-urbanizm-abo-yak-nesanktsionovano-perebuduvati-misto/

0

Коментарі