хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

В «джазі» лише IT-шники

Бізнесмени шукають нові можливості зростання, намагаються більш ефективно використовувати виробничі ресурси, мінімізують витрати і економлять електроенергію. Українські компанії вже впроваджують програми оцінки успішності роботи бізнесу, від яких залежить і вибір методів мотивації співробітників.

Але поки що по довгому шляхи економії більше йдуть компанії з іноземним капіталом або компанії, що мають вихід на іноземні торгові і фінансові ринки. В цілому ж українські реалії такі, що бізнес по-старому в першу чергу економить на людських ресурсах. Підприємства скорочують штат співробітників і урізують фінансову винагороду.

У 2015 р кількість безробітних помітно збільшилася.  Згідно з даними Державного комітету статистики, станом на 1 квітня цього року в Україні було зареєстровано 506,8 тис. Безробітних. Середній показник кількості безробітних за I квартал 2015 на 3% перевищує рівень безробіття за аналогічний період 2014-го. За оцінкою експертів, рівень фактичного безробіття в країні перевищує офіційний показник приблизно в два рази.
 
Зниження платоспроможності кінцевих споживачів і зростання витрат підприємств на обслуговування виробництва призвело бізнес до скорочення обсягів збуту і, як наслідок, виробництва. У таких складних економічних умовах, щоб вижити, українським компаніям доводиться скорочувати витрати, в тому числі на персонал.
 
За I квартал 2015 року, за даними EY, з 130 опитаних найбільших міжнародних та українських компаній у чверті проводили скорочення персоналу. За результатами досліджень міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, 16% компаній, що прогнозували оптимізацію витрат шляхом скорочення, вже реалізували задумане. Ще третина роботодавців планують зменшити штат до кінця року. При цьому більше половини підприємств мають намір скоротити число співробітників на 30% і більше. «Не секрет, що IT-індустрія зараз є однією з найуспішніших галузей в Україні. Однак навіть там спостерігаються скорочення. Основна причина скорочення IT-персоналу - закриття існуючих проектів », - говорить керівник відділу підбору персоналу HR-провайдера Smart Solutions Анна Нефедьева.
 
Найбільшими жертвами кризи стали фахівці банківського сектора, працівники сфери торгівлі, автотрейдери, представники логістичного бізнесу і промисловості. За даними HeadHunter, зовсім скоро до цих галузей додадуться нафтогазовий сектор і телекомунікації.
«Чим більше компанія, тим більше шансів її співробітникам потрапити під скорочення. У невеликому бізнесі, де працюють до 100 чоловік, скоротили персонал 11% компаній, де до 500 чоловік - 12-14%, а у великих компаніях цей показник склав уже 22% », - говорить керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна Руслана Березовська.
 

Традиційно в основному скорочення стосуються професійної ланки і допоміжного персоналу. Кількість працівників цих категорій, за даними EY, скоротилася в середньому на 6%.

Найменше вакансій, за даними опитаних рекрутингових компаній, на сьогодні пропонують у банківській сфері, в будівництві, працівникам у сфері виробництва, транспорту та логістики. Досить складно зараз працевлаштуватися юристам, бухгалтерам і фінансистам. Традиційно висока конкуренція на одне робоче місце серед молодих фахівців без досвіду роботи і випускників вузів. Але найважче знайти роботу представникам вищого менеджменту. На одну керівну вакансію сьогодні претендують в середньому 11 кандидатів. А в банківській сфері цей показник і зовсім зростає до рекордних 34 претендентів.

 

Втім, є професійні сфери, в яких конкуренція має менші показники. Порівняно легко сьогодні знайти роботу менеджерам з продажу в різних галузях, представникам консалтингової сфери, маркетингу, реклами і PR. Найбільше вільних позицій в даний момент в області IT-технологій та розробки програмного забезпечення. Щоб зайняти вакантне місце в цих профсферах, кандидату потрібно перемогти лише два-три конкурента. Хороші шанси знайти роботу також у фахівців напряму «credit collection» та управління ризиками.
 
Традиційною залишається брак кваліфікованих кадрів в аграрному секторі. Частково це обумовлено низькою привабливістю аграрних компаній як роботодавців, непопулярністю аграрних професій, а також незрілістю практик управління персоналом (і в тому числі компенсаційних практик) у вітчизняних компаніях цього сектора.

 

В умовах кризи майже завжди зростає попит на послуги з аутсорсингу різних функцій. Аутсорсинг є ефективним інструментом не тільки зниження витрат, але часто і підвищення якості роботи.

Передача непрофільних функцій в аутсорсингові компанії скорочує витрати фінустанови приблизно на 20-25%

Фрілансери завжди користувалися успіхом на ринку праці у зарубіжних компаній. Однак українські компанії вкрай неохоче віддають на аутсорсинг якісь функції.

Зараз все частіше на аутсорсинг віддають ІТ-службу, кадрове діловодство, бухгалтерський супровід, аудит, прес-офіси, секретарів-асистентів, кол-центри та ін. Також компанії все частіше виводять частину персоналу за штат - працівник фактично залишається в компанії, але оформлений як фізична особа-підприємець, що виконує свою роботу на аутсорс.



Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/news/v-dzhazi-lishe-it-shniki/

0

Коментарі