Казка про Вічність.


  На околицях нічим не примітного всесвіту жила собі Вічність. Взагалі складно було сказати, що вона жила, бо час для неї просто не існував. У неї не було ні вчора, ні сьогодні, ні перспективного завтра. Тільки всесвіт здатний був ілюзорно подарувати їй відчуття часу, даруючи тим самим щасливі моменти для Вічності.

  Перед її поглядом народжувалися та вмирали зірки. Цілі галактики розцвітали яскравими зірками і згодом перетворювались на космічний пил. Та й весь всесвіт жив по мірках Вічності лише мить.

  Коли всесвіт зникав, Вічність втрачала свою сутність і зміст. Її ніби й не було. Вона ніби провалювалася у вічний сон. Але на щастя її улюблений всесвіт знову і знову народжувався яскравим вибухом на просторах безмежності.

  Улюбленішою справою Вічності було спостереження за маленькою планетою в центрі всесвіту. Примітною рисою цієї планети було те, що на ній процвітало життя.

 Особливо цікавими для Вічності були люди. Секундами їх життя наповнювались дні, і люди відчували плинність часу. При цьому Вічність і сама починала відчувати час. Це було дивовижне відчуття.

  Які ж вони щасливі, що мають можливість відчувати час – думала Вічність. Однак її вкрай дивувало недбале ставлення людей до такої цінності, як час. Вони жили так, ніби попереду у них була вічність. У певному сенсі так і було, але то були виміри іншого часу. Лише в останні миті життя кожна людина розуміла  ціну швидкоплинних секунд часу.

  Добре хоч так, думала Вічність, щоразу засмучуючись, коли останні секунди їх життя перетворювались у яскравий спалах для згасаючої свідомості.

  На згадку про кожне життя Вічність запалювала на безкрайніх просторах чергову зірку, щоб порожнеча не була порожнечею, щоб  промені зірки відміряли  світлові роки безмежжя.

  При цьому Вічність  отримувала в подарунок безцінні миті часу, які дарували їй справжнє відчуття життя.

Погляд в очі зі світу захмарного.


  Кладовище завжди навіює якийсь незрозумілий смуток. Чи то нагадування про нашу тлінність, чи то сум по тих, хто пішов у світ захмарний, але завжди, проходячи  кладовищем, серце невимушено стискається, а душу наповнює смуток.

  З фото на хресті  сільського кладовища дивилася на мене молода дівчина. Погляд її був сумним, але якимось  живим та зацікавленим, ще не затьмарений туманом прожитих років. Вона дивилася з фотографії, наче когось виглядала, наче терпляче чекала на зустріч.

  Кладовище було чужим, через нього я проходив кілька разів на місяць і не міг  знати

ні дівчини, ні причини її передчасної смерті. Вкотре, зустрічаючи погляд дівчини, я немов її давній  знайомий, подумки обмінювався з нею кількома фразами.

  Через деякий час я ловив себе на думці, що вже чекаю того дня, коли знову зможу побачити цей погляд і отримати можливість подумки з нею поговорити. Мені здавалося, що і вона вже чекає на зустріч зі мною. Ось так несподівано я знайшов для себе дивну дружбу.

   Я не знаю, чи існує зв'язок між цим світом і захмарним, але мені здавалося, що вона чує мої звернення до неї, що я розумію її невимовні фрази.

  Через декілька років моє життя змінилося, інші дороги лягали під мої ноги, і я більше не зустрічався поглядом з моєю подружкою, перед поглядом якої йдуть осінні дощі, а зима перетворює на засніжену пустелю цей залишений куточок тлінного світу. В її очах і після смерті слабким промінцем залишилася сяяти надія на те, що в якомусь зі світів здійсняться її мрії, яким не судилося збутися за час такого короткого життя в цьому несправедливому для неї  світі.

Дівчинка і промінець сонця.


  Сьогодні сонце зійшло напрочуд яскраво. Міріади променів розбіглися по всіх куточках ранкового світу, цікаво заглядали в усі потайні місця, стрибали на крапельки  роси і змушували їх сяяти всіма кольорами веселки.

  Один промінчик, знайшовши щілинку між фіранками на вікні, проник у темну кімнату, зупинився на  стіні і наповнив простір м'яким  світлом. Він навіть не підозрював, що на нього тут вже чекають. Маленька дівчинка приготувала для промінчика справжній сюрприз – велику дзеркальну кулю, яка повільно оберталася.

  Потрапивши на кулю, промінчик сонця розсипався на безліч сонячних зайчиків і отримав небачену свободу. Він весело літав по всій кімнаті, танцював по стелі, стрибав по столах і лавах. А також цікаво заглядав у велике дзеркало на стіні, і дражнив кота, що лежав на стільці.

  Кіт намагався зловити промінчик, та даремно, тому йому не залишилося нічого іншого, як демонструвати напускну байдужість.

  Коли сонце змінювало напрямок промінчика і він не міг потрапляти на дзеркальну кулю, дівчинка дбайливо  пересувала її до напрямку промінця. Вона не втомлювалася робити це на протязі усього дня.

  Це була взаємна гра сонячного промінчика та маленької дівчинки. Їм було добре і весело бути разом.

  Коли настав вечір, сонце втомилося за день освітлювати землю і зібралося йти відпочивати за далекий обрій. Від цього сонячний промінець почав поступово гаснути. Мабуть, він теж втомився від цієї рухливої гри.

  Дівчинці було шкода розлучатися зі своїм другом. Її весела посмішка змінилася на сумний вираз обличчя, і вона сумно зітхнула.

  Коли останні кванти світла впали на дзеркальну кулю, дівчинка змусила себе посміхнутись і рукою помахала на прощання своєму другу промінцю. І у кімнаті запанувала темрява.

  Поки не настав вечір вашого життя, поки хтось дбає про вас, не втомлюйтесь посміхатись і радіти життю, щоб він продовжував дбайливо утримувати землю під вашими ногами.

Пора йти.




– Я вже буду йти.
– Шкода. А може, залишишся?
– Ні. Я не можу залишитись. Мені потрібно йти. Часу лишилося мало.
– Мені б теж хотілося піти. Але я не можу. Ти ж знаєш.
– А мені хотілося б залишитись. Мені тут було приємно жити. Але настав час йти. Прощай.
– Прощай, прощай, прощай. 
  За звичкою повторивши кілька разів, Ехо замовкло, залишившись наодинці в порожньому будинку. А Домовик пішов. Він мав піти, бо завтра цього будинку вже не буде. Він буде зруйнований. Сумно, але будинки теж вмирають…

Загадкове дзеркало.


  Невелика, напівзруйнована будівля, стояла за селом посеред поля. Ніхто вже не пам'ятав її первісного призначення. Дорога до будівлі давно поросла високими бур'янами, і рідко хто нею проходив. Діорослі лякали привидами дітлахів, і ті теж туди боялися ходити.

  Так і стояла б вона, не привертаючи до себе уваги, якби не дивне сяйво, що з'явилося останнім часом на майже зруйнованому її паркані. Першим сяйво помітив місцевий пастух і в пориві цікавості вирішив подивитися, що там так яскраво блищить. Виявилося, що на паркані невідомо звідки з'явилося велике дзеркало і якраз воно відбивало промені сонця.

  Пастуха здивував не так сам факт появи дзеркала, як відображення навколишнього простору в ньому. Начебто звичайне відображення, але була в ньому дивна якась невідповідність. Дерева та будинки села у відображенні відповідали дійсним, але фарби були інші. І хмар на небі було більше. І бур'яни на полі були вищими і густішими. Та й вся картина на відображенні була більш похмурою ніж насправді. А ще було дивним те, що при розгляді відображення пастуха охоплювало відчуття занепокоєння та незрозумілого смутку.

  З моменту появи дивного дзеркала багато хто там побував. І кожного побачене вражало до глибини душі. Одні бачили у відображенні синє небо, квітучі простори і дивний спокій ними опановував. Навіть їхнє село у відбитку було у квітучих садах і самі вони відбивались молодими та повними сил. Їм в таких випадках хотілося співати і хотілося жити у тому казковому світі побаченого задзеркалля.

  Іншим відкривалися у відображенні сірі затуманені далі і холодний дощ, що мрячив, хоча позаду їх був спокійний теплий вечір. У такі хвилини ними опановував незрозумілий безмежний смуток.

  А зовсім недавно одна місцева жінка побачила у відбитку своє село, яке було охоплене жахливою пожежею, і вона не могла стримати свої сльози. Чорні клуби диму закривали обрій, і здавалося, що звідти долинали крики розпачу.

  Одні казали, що це знамення та попередження. Інші казали, що це лише вплив незрозумілого випромінювання на психіку людей. Але до всіх приходило розуміння, що світ за їх спинами крихкий і вразливий. Він може бути квітучим, а може бути зруйнованим і примарним.

  Дзеркало зникло так само загадково, як і з'явилося. А ті, що в нього встигли подивитись, назавжди втратили спокій і стали світ сприймати зовсім по іншому.

Вкраплення минулого.

  Звичайна для минулих часів їдальня була побудована на краю невеликого села біля  дороги місцевого значення. Зал в ній був майже завжди порожній, але готували там чудово. Інколи проїжджаючи тією дорогою, я не втрачав нагоди смачно там поїсти.    Мабуть через свою нерентабельність їдальня була закрита ще в ті далекі часи, а зараз там була тільки купа битої цегли.    Уже в зрілому віці інколи проїжджаючи повз те місце, я з теплотою згадував їдальню з моєї далекої юності. Ось і цього року мені довелося там побувати. А на передодні, переглядаючи бабусині речі, я  взяв собі грошову купюру  номіналом в 10 карбованців і, сам не знаю чому, поклав її до кишені.
  Так ось, проїжджаючи повз те місце, де колись стояла їдальня, я з великим подивом побачив, що на місці старих руїн знову стоїть та сама їдальня. Вона була відбудована у старому стилі. І я з подивом зайшов всередину.   Внутрішній інтер'єр  був витриманий у старому стилі, і навіть сучасних пакунків з продуктами на вітрині не було. Та й меню було взяте з тих далеких часів.   Я замовив собі борщ, шніцель, склянку чаю та поклав на прилавок сучасну купюру в гривнях. Але у відповідь почув гнівну фразу: «Що ви мені даєте, чоловіче?» І тут мене ніби вдарило струмом від здогадки, що я перебуваю не у відбудованій їдальні, а в тій, з далекого минулого часу! Містика якась, та й годі.
  І тут я згадав про бабусину десятку і поклав її на прилавок. Жінка осудливо похитала головою, мовляв, жартівник, і дала здачу в карбованцях.    Все замовлене я їв, знаходячись у повному трансі, і тільки дійшовши до чаю, трохи прийшов до тями. Тоді я вирішив і собі пограти з часом. Підійшовши до прилавка, я поклав сучасну гривневу купюру і промовив: «Візьміть ці гроші, вони, як і я, з далекого майбутнього». І не чекаючи на реакцію жінки, пішов собі геть.
  Через пару днів мені знову довелося проїжджати повз те саме місце, але реальність нікуди не подіти – там знову була тільки купа битої цегли.   Я вже подумав,  що напередодні їдальня мені привиділася. Але засунувши руку в глибоку кишеню, я дістав звідтіля ту саму здачу в карбованцях…

                                                                 Епілог.  

  Старі люди кажуть, що у тому селі, де стояла їдальня, жила дивна жінка, яка розповідає історію про відвідувача з майбутнього, і в підтвердження своїх слів показувала всім дивну купюру. Але їй ніхто не вірив.

Казка про самотній годинник.





  У будинку  старої бабусі на стіні вже багато років висить годинник. І хоча він живиться від батарейки, але в кімнаті, де панує тиша, його цокання чується досить виразно.  
  Роками годинник відмічає миті та довгі дні самотньої бабусі, яка звикла до нього, як до живої істоти. Розмірене цокання годинника створює в кімнаті атмосферу присутності життя, де час не зупинився і господарем не стало запустіння. 
  Бабуся завжди заздалегідь міняла в годиннику батарейку, і щоразу після цього він, наче із вдячності, починав цокати голосніше і навіть трохи починав поспішати.   
  Але цієї зими бабуся захворіла, і її забрали родичі до міста. Аж до самої весни. А годинник залишився висіти в порожній кімнаті. Йому здавалося, що ось-ось до хати зайде бабуся і звично подивиться на годинник. Він цього чекав і з надією продовжував невтомно цокати, хоча від смутку це цокання було не таким гучним і ритмічним.   
  Годинник дуже нудьгував в самотності, і якщо за вікном чувся якийсь шум, він з надією на повернення бабусі  починав цокати голосніше. Але старенька не поверталася…
   Довгими зимовими ночами в холодній кімнаті годиннику було особливо важко. Його механізми охолоджувались, і годиннику було важко підтримувати свій хід. Але він стійко тримався і чекав, коли відчиняться двері і на порозі з'явиться  господиня будинку. 
  До весни заряду батарейки майже не залишилося. Годиннику не хотілося вмирати, і він з  надією на повернення бабусі  якимось дивом продовжував підтримувати свій хід.   
  Довгоочікуваний день таки настав. Привітно скрипнули вхідні двері і поріг переступила господиня будинку.   «Дивіться, а годинник то йде» - здивовано сказала бабуся. У відповідь  годинник, використавши останній заряд  батарейки, з останніх сил зацокав часто-часто, хоча вже й зовсім тихо. І тієї ж миті зупинилися. В кімнаті стало тихо і порожньо, наче чиясь душа покинула цей світ. 
  Бабуся дбайливо дістала з валізи нову батарейку і вставила в годинник. І наче сталося диво! Годинник ожив і радісно наповнив гучним бадьорим цоканням всю кімнату. І було враження, що і кімната начебто прокинулася після довгого сну.

Чари казкового дощу.

   Завіса дощу затулила від погляду хлопця не лише обрій, а і невелике лугове озеро, поодинокі кущі по його берегах, та узлісся далекого лісу. Здавалося, що цей дощ ніколи не скінчиться.   Одначе молодому хлопцю не було куди поспішати. Він спокійно сидів під густою кроною розлогого дерева і просто мріяв. Мріяв про щастя, думав про майбутнє, і на душі у нього було легко і спокійно. Адже його життя тільки починалося. 
   Остання яскрава блискавка розрізала простір і дощ почав вщухати. Раптом хлопцеві здалося, що за завісою дощу стоїть прекрасна молода дівчина. Світле, непідвладне дощу волосся, вільно спадає на плечі, і його ніжно перебирає вітер.  Дівчина ніби не помічає дощ, стоїть собі та загадково посміхається. Незрівняна краса незнайомки, її чаруючий погляд і ця несподівана поява на лугових просторах, здавалися юнаку справжнім дивом. Він заворожено дивився на дівчину і навіть не міг поворухнутися.  
  Несподівано налетів вітер, а рясний дощ знову розчинив довкілля і сховав прекрасний образ дівчини.  Хлопцю б кинутися в дощ і не дозволити негоді забрати  дівчину. Але зрадлива розгубленість не дала йому це зробити. 
   Врешті дощ скінчився і околицю освітило яскраве сонце. Але ні поруч, ні в далині, дівчини видно не було.   Може, це юнакові привиділося, може, цеблискавка дала поштовх чарівному видінню? Як би там не було, та згодом враження втратило свою яскравість. Але завжди, коли йшов дощ, юнаку здавалося, що за дощовою завісою все ще досі стоїть та чарівна дівчина і зачаровано дивиться в його бік.   
  Не можна сказати, що життя хлопця не склалося. Але з роками він чомусь частіше  згадував своє видіння.   А зовсім недавно він знову під час грози побачив силует знайомої дівчини. Тільки погляд її тепер був розбавлений смутком. 
  З роками, уже зовсім не молодий хлопець, як тільки починається гроза, вдивляється в примарну пелену дощу, сподіваючись знову подивитися в чарівні очі дівчини..  Можливо, настане той день, коли він кинеться назустріч своєму видінню, щоб і собі розчинитись в чарах казкового дощу.

 

Колекціонер чудес.



   Жив-був собі  старенький чоловік. Вільного часу  мав багато, і вирішив він зайнятися колекціонуванням. Кожен створює свою
колекцію по уподобанню та можливостям. Хто марки збирає, хто автомобілі, а наш дідок вирішив збирати чудеса. Саме справжні чудеса!    Чудеса в кишеню не покладеш, тому дідок ходив по чужих селищах і записував чудеса в товстий пошарпаний зошит. Люди із задоволенням розповідали про чудеса, свідками яких були, і про чудеса, почуті від інших.    
  Коли зошит був майже заповнений, дідок вирішив започаткувати собі  блог. Нічого в тому дивного не було б, якби він не надумав чудеса продавати. Точніше, обмінювати на інші чудеса.  Ну і що в цьому дивного? - Запитайте ви. А дивне те, що він пропонував не розповіді про чудеса, а безпосередньо  самі чудеса! 
  Що тільки не трапляється в старечому віці – резонно зауважите ви. Правильно. Та тільки не цьому разі – надані чудеса дійсно відбувалися. Звісно, люди прагнули знову відвідати блог дідуся, але мало кому те вдавалося.  Дідок  просто зникав з поля зору тих, хто з ним раніше спілкувався.  
  Ходили чутки, що  на широких просторах інтернету він знову десь з'являвся, дарував охоче чергове диво, і знову безслідно зникав. Тільки для тих, хто  щиро вірив в чудеса, сторінка дідуся завжди була відкритою. Адже віра в чудеса сама по собі є справжнім дивом.

Господар лісу.




  Бажання провести новорічні свята у селі з'явилося в Андрія ще влітку. Давно хотілося залишити галасливе місто і поринути у тишу зимової казки. Пройтися засніженим лісом, милуючись витонченою білою красою зими. Вдихати морозне повітря, що має навіть узимку тонкий сосновий аромат. І слухати, слухати цю дзвінку зимову тишу. 
  А потім повернутися в натоплений будинок, сісти біля каміна, і заворожено дивитися на рухливі язики полум'я. А чашечка ароматної кави надихатиме на розмірений перебіг думок. У них можна розчинитися, розтанути у мріях, і відчути, як казка легким серпанком витісняє реальність. Душа потоне у відчутті щастя і безмежної радості від того, що життя річ прекрасна. 
  Але перспектива провести новорічні свята у селі, по суті, у лісі, не дуже тішила дружину Андрія. Погодившись на таку авантюру, вона ще в дорозі була роздратованою, а після приїзду і зовсім посварилася з чоловіком. 
  Щоб трохи розвіятися і скинути з себе чи то образу, чи то сум, Андрій зважився прогулятися по засніженому лісу. І що далі він йшов у ліс, то спокійніше ставало на душі. А густий сніг і невелика завірюха стирали сліди, віддаляючи його від буденності та негараздів. 
  Коли душевна рівновага відновилась, Андрій вирішив повертатися до дому. І тут до нього прийшло усвідомлення, що він зовсім не знає, в який бік іти. Жодних знайомих орієнтирів, навколо тільки одноманітний ліс. Здавалося, що цей ліс раптом потемнів і став трохи зловісним. 
  Минуло близько години, доки Андрій безрезультатно намагався вийти з лісу. І раптом на снігу він побачив чиїсь свіжі сліди. Намагаючись встигнути пройти ними до того, як їх занесе снігом, Андрій несподівано вийшов на невелику галявину з великим віковим дубом посередині. Дивним було те, що біля дуба стояла простенька хатинка, і це в глибині засніженого царства лісу. А з її димаря підіймався дим, даруючи надію на порятунок і закінчення несподіваної пригоди. 
  Господарем хатинки виявився старенький дідусь із довгою білою бородою та загадковою усмішкою на обличчі.  - Що, заблукав, синку? Мабуть, вдома дружина вже зачекалася на тебе. 
- Образилася вона на мене. Хоча я зовсім ні в чому не винний. 
- А ти попроси у неї вибачення. Вибачся перед нею. 
- А за що вибачатись? Я нічого крамольного не вчинив. 
- Попроси пробачення за те, що не зміг зробити так, щоб і дружині свято було б на радість, а не тільки тобі одному. 
- Гаразд, дідусю, як мені вийти з лісу? 
- А ти йди на стукіт дятла, він тебе й виведе.
  Відповідь Андрію здалася дивною. Він навіть почав думати, що все це йому привиділося. Кажуть, коли людина замерзає, то її відвідують барвисті галюцинації. Але робити було нічого, тим більше, що в глибині лісу справді чувся стукіт дятла.  Як не дивно, менш ніж через півгодини Андрій справді вийшов з лісу.
  У будинку на нього чекала дружина, і на здивування Андрія, радісно посміхалася. 
- Знаєш, я була не права. Тут справді чудово. І дякую тобі за СМСку, яку ти відправив, гуляючи лісом.
- Яку СМСку? 
- У якій ти вибачаєшся, і кажеш, що кохаєш мене. 
  Дружина сяяла радістю, а Андрій достеменно знав, що ніякої СМСки він не відправляв. Але це вже було не так важливо, хоча ця загадка ще довго не давала йому спокою.   
  А влітку Андрій вирішив відшукати ту лісову галявину, щоб подякувати старому за свій порятунок.  Поляну він знайшов, але ніякої хатинки, і навіть її сліду, там не було…                            

                                                                                        ************** 
   Подейкують, що в лісі живе Лісовик, який допомагає тим, хто заблукав, знайти дорогу до дому. Але лише не багатьом він з’являється у своєму образі. Тільки тим, хто вірить у чари лісу, хто бачить у ньому справжню казку, хто розчиняється в його таїнстві, забуваючи про всі негаразди та дрібниці життя. І не важливо те, літнє це буйство лісу, чи зимове.