хочу сюди!
 

Ксюша

44 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 43-50 років

gsv

попередня
наступна

gsv

gsv

Десять фактів з історії Московського Патріархату

З уваги на те, що історія Московського Патріархату в Україні віддавна обплутана безліччю міфів хитрих російських політтехнологів, не лише церковним, але й світським журналістам важливо знати хоча б ключові етапи правдивого становлення цієї Церкви. Без елементарного знання ключових подій та дат, кожен, хто буде писати про РПЦ чи УПЦ МП ризикує своїм текстом заплутатись сам і заплутати інших.

Навіть прості знання з історії України можуть розтрощити ущент лукавий міф про «Русскую Матєрь-Церковь для Церкви Украинской». Вочевидь, це питання зовсім не богословське, а історичне. Ми маємо справу виключно з самоідентифікацією, вічною проблемою українців : ким ми є? Чиї ми діти? Куди йдемо?

1. Єдиною законною (Канонічною) Церквою з часів Хрещення Руси-України 988 року на наших землях була Київська Митрополія Константинопольського (Вселенського) Патріархату.

2. На час, коли відбувалось Хрещення Руси-України у святу Православну віру, територія Московії була мінімум глибоко язичницькою, максимум – покрита непрохідними болотами. Від згадки про хрещення Києва до першої літописної згадки про заснування Москви минуло 160 років.

3. Київський митрополит був фактичним предстоятелем автокефальної Церкви, і, згідно древніх літописів, користувався усіма відповідними привілеями глави незалежної Церкви. У 1147 році в Києві собор духовенства вибрав митрополита Клима Смолятича вже без Царгородського благословення, цим започаткувавши багатовікове змагання за незалежність Української Православної Церкви.

4. 1169 року Суздальський князь Андрій «Боголюбський» сплюндрував Київ, пограбував та спалив місто, прихопивши з собою «Вишгородську» чудотворну ікону Божої Матері, яку росіяни тепер звуть «Владімірской».

З літопису про захоплення Києва

5. Після того, як Київська Русь стала сильно страждати від систематичних набігів татар, Київ перестав бути центром держави. Князі, а згодом і Київські митрополити страхом змушені були утікати фактично в іншу країну - Володимиро-Суздальське князівство, щоб там рятувати своє життя. Згодом, центром цього князівства стала Москва. Першим відомим нам митрополитом-зрадником був Кирил ІІІ, ставленик князя

Данила. Кирил прибувши до Києва у 1246 році, досить швидко його покинув, переїхавши до Володимира над Клязьмою. Так само робили і його наступники. 1300 року митрополит Максим, родом грек, остаточно переніс митрополичу кафедру до Володимира. Це значно допомогло у подальшому формуванні окремої митрополії на півночі Київської Русі, з якої постала Російська Церква.

6. Галицькі князі вже 1303 року заручившись підтримкою Царгородського (Вселенського) патріарха Афанасія, отримали для своєї єпархії статус митрополії, а першим митрополитом там став грек Ніфонт. В 1347 року «на прохання» Московського князя Симеона Галицьку митрополію було ліквідовано. За щедрі дарунки князів патріарший собор виконував навіть такі дивні забаганки.

7. 15 грудня 1448 року собор духовенства московської Церкви розірвав канонічне спілкування з Вселенською патріархією, самовільно поставивши митрополита Рязанського Іону митрополитом (Київським) Московським. Через десять років по цьому Московський собор формалізував цей акт церковного сепаратизму, чим фактично ствердив про автокефальність Московської Церкви. Вселенська Патріархія, як і інші Помісні Церкви світу, не визнавали канонічності цього діяння не менш, як 150 років.

8. Після проголошення автокефалії Московського митрополії УПЦ, колись єдина Православна Церква Сходу Європи остаточно розділилась на дві частини. Київська митрополія, до якої входили православні церкви України та Білорусі й далі залишались під духовної опікою Вселенського Патріарха. Упродовж більше двохсот років ці Церкви жили окремим життям, тож доволі безглуздо виглядають постійні спроби росіян привласнити собі історію Української Церкви у той період, включно з золотим періодом української богословської творчості за Святителя Петра Могили.

9. Низка причин, серед яких – політичний та економічний упадок Києва, і на противагу цьому - зміцнення Москви, призвів до того, що в грудні 1684 року московіти роблять спробу домовитись з Царгородом про те, щоб надалі Київських митрополитів можна було поставляти не у Царгороді, а у них же - в Москві. З уваги на існуючі міжцерковні та політичні стосунки, це виглядало доволі конкретною вимогою Царгороду відмовитись від України. 8 листопада 1685 року в Москві Луцького єпископа Гедона Святополк-Четвертинського було поставлено у Київські митрополити.

10. Царгородський патріарх Діонісій піддавшись тиску Турецького візира та спокусі вигідного заробітку, 1686 року таки відпускає Україну Москві, видавши про це офіційну грамоту. Натомість, патріарх отримав за це «три сорока соболів і двісті червоних».

Неканонічність згаданого акту було категорично засуджено Церквою вже упродовж першого року. Хоча самого Діонісія покарали, знявши з нього священицький сан, повернути Україну в підпорядкування Константинополя сил уже не було.

Історія з найдавніших часів навчає нас тому, що російська влада та російська церковна ієрархія завжди працювали задля однієї мети - підпорядкувати світську владу України – владі Кремля, а Українську Церкву – Російському Синоду і Патріарху. Той, хто цього не розуміє –повний безумець.

http://t-v.te.ua/kultura/desyat-faktiv-z-istoriyi-moskovskogo-patriarhatu/

1

Коментарі

111.07.12, 21:46

вы гаварите шо нада завязывать носить часы по 150 кусков и ездить на мерседесах (эта любят делать православные святые атцы всяких патриархатов) и начинать жарить маленьких мальчикав в жопку (эта любят католические святые атцы) ?

    211.07.12, 21:50Відповідь на 1 від Max_TAG

    мабуть не уважно ви читали замітку

      311.07.12, 21:53Відповідь на 2 від gsv

      мабуть не уважно ви читали заміткуа... тут речь о том шо жопу надо лизать святому атцу из украины...у него мерседес больше святости имеет чем у москальского святого атца. ясна.

        411.07.12, 21:56Відповідь на 3 від Max_TAG

        мабуть не уважно ви читали заміткуа... тут речь о том шо жопу надо лизать святому атцу из украины...у него мерседес больше святости имеет чем у москальского святого атца. ясна.ви вважаєте що треба "лизати" російському священнику?

          511.07.12, 21:59Відповідь на 4 від gsv

          мабуть не уважно ви читали заміткуа... тут речь о том шо жопу надо лизать святому атцу из украины...у него мерседес больше святости имеет чем у москальского святого атца. ясна.ви вважаєте що треба "лизати" російському священнику?я считаю шо жопу вообще никому лизать не надо. а с москалями дружить семьями ибо они нечем не отличаются от нас и нефиг строить стены...

            611.07.12, 22:00

            Одна из страниц истории.Спасибо.

              711.07.12, 22:02Відповідь на 5 від Max_TAG

              мабуть не уважно ви читали заміткуа... тут речь о том шо жопу надо лизать святому атцу из украины...у него мерседес больше святости имеет чем у москальского святого атца. ясна.ви вважаєте що треба "лизати" російському священнику?я считаю шо жопу вообще никому лизать не надо. а с москалями дружить семьями ибо они нечем не отличаются от нас и нефиг строить стены...з сусідами варто "дружити" на партнерських засадах.
              дана замітка не про дружбу сім"ями, а невеличкий екскурс в історію

                Гість: Malef(banned)

                811.07.12, 22:04

                столько внимания этим клоунам...

                  911.07.12, 22:05Відповідь на 7 від gsv

                  мабуть не уважно ви читали заміткуа... тут речь о том шо жопу надо лизать святому атцу из украины...у него мерседес больше святости имеет чем у москальского святого атца. ясна.ви вважаєте що треба "лизати" російському священнику?я считаю шо жопу вообще никому лизать не надо. а с москалями дружить семьями ибо они нечем не отличаются от нас и нефиг строить стены...з сусідами варто "дружити" на партнерських засадах.
                  дана замітка не про дружбу сім"ями, а невеличкий екскурс в історію
                  вот когда займешь высокий кабинет тогда и будешь дружить на партнерских засадах... олигархи только так и дружат... а простому народу делить нечего ибо похожи как две капли воды. а нафиг эта заметка вообще? нафиг вы опубликовали этот экскурс в историю?

                    Гість: Malef(banned)

                    1011.07.12, 22:06

                    Кстати интересный факт. Свечи купленные в торговых центрах московского патриархата не работают в торговых центрах киевского патриархата

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна