хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Розвиток душі

  • 24.02.11, 17:51
З часу свого народження, від початку свого духовного руху знизу-вгору, поступового духовного розвитку, людина проходить ті ж послідовні процеси, піднімається тими ж щаблями, якими її душа сходила - але тільки у зворотному порядку знизу-вгору. 

Вивчаючи в Каббалі сходження щаблів зверху вниз, людина цим як би збуджує в собі прагнення повторити ці процеси, тільки знизу-вгору. Навколишнє світло збуджується в будь-якому випадку, тому що воно відноситься до щаблів, незалежно від того, що людина ще не досягла сама цих щаблів. 

Людина нікуди не рухається: у своїх внутрішніх відчуттях вона проходить у зворотному напрямку всі стадії її створення, але зараз - сама, у власному створенні. 

Вона створює сама себе, екран на свої бажання, народжуючи в собі всі щаблі. Внаслідок цього вона поступово осягає Творця в 620 разів більше, ніж її душа до облачення в тіло. 

От яка можливість дається людині Творцем! Як ніби людина стає ще більшим творцем свого стану, ніж сам Творець! 

Осягаючи кожен щабель, людина осягає першопричину свого стану і виявляє, що це все їй заздалегідь підготував Творець. А відчуття, ніби вона сама досягла цього, закладено у властивостях цього щаблю, коли він спускалася зверху вниз. 

Така досконалість осягнення: з одного боку - людина, з іншого - Творець! Почергова і нероздільна дія: все робить людина ... і все робить Творець. І цим зливаються обоє на кожному духовному щаблі, на яку піднімається людина. 

Це двоїсте сприйняття людини, що все залежить від Творця і, в той же час, все залежить від дій людини, позначається в Каббалі як управління «АВАЯ - ЕЛОКІМ», подвійне керування. 

На духовних щаблях це зливається в усвідомленні людини, як зливаються для неї поняття часу: стану відчуттів минулого, теперішнього та майбутнього. Але самовідчуття, відчуття свого «я», залишається. 

У нашій мові немає слів описати це духовне відчуття, аналогічного якому немає в нашому світі - адже в нашому світі є точно однозначні причина і її наслідок. 

Тому причина може бути або в людині або в Творці, але не може бути такого, що все залежить тільки від людини і водночас усе залежить тільки від Творця. Це знаходиться в суперечності з нашим розумом: «Все залежить від мене, і в той же час все заздалегідь передбачено». Тільки відірвавшись від «землі», людина розуміє, що в цьому немає ніякого протиріччя.
2

Коментарі