хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

23 серпня – Загальноєвропейський День пам'яти жертв сталінізму і

  • 23.08.11, 18:18

2 квітня 2009 року Європейський Парламент за ініціативи парламентарів держав Балтії ухвалив Декларацію щодо проголошення 23 серпня Днем пам'яти жертв сталінізму та нацизму, також відому як Міжнародний день чорної стрічки. Цю дату європарламентарі вибрали невипадково, адже саме 23 серпня 1939 р. між СССР і Німеччиною було укладено пакт Молотова-Ріббентропа і таємні протоколи до нього, що поділили Європу на дві сфери інтересів. Декларація Європарламенту також вказує на масові депортації, вбивства і навернення в рабство, що мали місце у зв'язку з актами агресії сталінізму і фашизму, що підпадають під категорію військових злочинів і злочинів проти людства, котрі не мають строків давности.

Документ привертає увагу до невеликої обізнаности Європи про ці факти через вплив совєцької влади і окупації, а також значення цих документів для громадян пост-комуністичних держав, закликає підтримати акцію "Активна європейська пам'ять", що має на меті попередження повторення злочинів нацизму і сталінізму.

18 червня 2009 р. Парламент Естонії проголосив 23 серпня Днем пам'яти жертв сталінізму та нацизму, а 17 липня цю ініціативу підтримав Латвійський Сейм.

3 липня 2009 р. Комітет з демократії ОБСЄ ухвалив Вільнюську декларацію (320 голосів "за", 8 – "проти", 4 "утримались") на підтримку руху щодо розповсюдження інформації про злочини тоталітарних режимів. Згідно з документом, Європа пережила "два великих тоталітарних режими, Нацизм і Сталінізм, що принесли геноцид, порушення свобод та прав людини, військові злочини і злочини проти людства". Документ піддає критиці "звеличування тоталітарних режимів, включно із проведенням публічних демонстрацій щодо звеличування сталінського і нацистського минулого". Росія протестувала проти документу.

Президент Європарламенту п. Ганс-Герт Петтерінг, спираючись на дослідження Ханни Арендт, яка розробила науково обґрунтовані критерії для визначення тоталітаризму, заявив, що "обидві тоталітарні системи (сталінізм і нацизм) співрозмірно жахливі".

1

Коментарі