Слов'янський рукопашний бій

Слов'янський рукопашний бій

* техніка рукопашного бою
* техніка розкриття внутрішнього потенціалу людини
* техніка оздоровлення та відновлення організму після фізичних та психічних навантажень

Вул. Козацька, 5, школа №110 (м. Либідська)
пн, ср, пт 19:30
Тренер - Руденко Ярополк, 80631409792

Свято калити

Ой, Калита, Калита,
Із чого ти вилита?
Ой, я з жита сповита,
Ой, я Сонцем налита – 
Для красного цвіту
По білому Світу!

Калита – одне із Сонячних свят, пов’язане із “завмиранням” Сонця взимку. В цей вечір та ніч хлопці мають найбільше права – єдиний раз у році, коли парубкам за бешкети люди вибачають. Свято вгадування чоловічої Долі, молодіжні гулі, де юнаки та дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. Усі дівчата печуть Калету – великий корж із діркою посередині або чотирма по боках, оздоблений пташками, зірками, кривульками. Обмащується вона медом, принесеним хлопцями, та обсипається маком – з дівочої складки. Ритуал кусання підвішеної на голубу стрічку Калети, під час якого лунають жарти, сміх, означає прилучення Людини до Бога, очищення, оздоровлення. Кінчається свято тим, що Калети ділять між учасниками дійства. Причому дівкам – задарма, а хлопці – платять дівчатам на стрічки, за те, що Калету місили. Після цього всі сідають за стіл. На братчину готують зокрема узвар, медову воду тощо.


Дійство відбудеться 14 грудня (неділя), початок о 16:00.
Місце проведення: дитячий центр “Червоні вітрила”, вул. Мішина 37А.
Пан Калитинський – Фесун Олексій Васильович.
Пан Коцюбинський – усі по-черзі, хто прийшов Калету кусати  

Підготовчі заняття: 
- 9 грудня (вівторок) о 18:30, вул. Мішина 37А – їхати тролейбусами №№ 8, 9 (с.м. Університет, пл.Л.Толстого), 21, 22 (ст.м.Шулявська).

Довідки по телетону:
8063 748 93 72
Миловида

24 листопада – СВЯТО ДОЛІ //матеріали громади рідновірів Трійця

24 листопада – СВЯТО ДОЛІ

Поняття «ДОЛЯ» на Україні досить поширене серед інших значимих понять, що свідчить про давність його виникнення та непересічну роль у прадавньому світогляді Наших Предків.

“У всякого своя Доля і свій шлях широкий…” – знайомі ще зі школи рядки. Мабуть не дарма  у “КОБЗАРІ” більшість творів заторкують поняття Долі. Причому це стосується як жіночої долі (“Причинна” тощо), так і чоловічої (“Думка” тощо). Але найбільш повно суть поняття долі розкривається у таких творах Пророка Тараса як “Минають дні, минають ночі…” і, особливо, “Доля”.

Свято ДОЛІ (іноді називають Берегинею) сьогодні, на жаль, невідомо широкому загалу українців. Воно займає не тільки почесне, але, одночасно, і особливе місце серед пошанованих свят на Україні. Швидше всього це свято виникло ще до трипільських часів і органічно вписувалося в систему світоглядних сонячних свят.

До нашого часу, на жаль, не дійшли чіткі свідчення про Богиню Долю, але й того що є досить, аби зрозуміти місце  цього свята в житті людини.

Вірування в Долю – своєрідного двійника людини – давні, як світ. О.Потебня у середині XIX століття написав спеціальну розвідку “Про Долю та споріднених з нею істот”. Він порівнював її з такими поняттями як “щастя”, “лихо”, “притча”, “горе”, “біда” тощо.

Наші пращури вірили, що при народженні людини Бог неодмінно посилає їй Долю – добру, або ж лиху (Недолю). Найбільшим багатством вважалося, коли людину наділено щасливою Долею. Але характерно, що з Долею у більшості своїй все-таки пов’язується саме знедоленість, безталання. Доля – одне з втілень Рожаниці. Доля – Богиня, яка наділяє маленьких немовлят при народженні різними якостями. Вона пророкує майбутнє, добру, чи лиху Долю. Для того, щоб Доля була добра – її треба умилостивити. Тому Рожаницям, Богині Долі робили жертвопринесення, щоб вони дарували дитині ДОБРУ ДОЛЮ.

Доля, Доляна називались дівчата, що народжувались в цей час. Іноді це свято називають ще жіночим святом “Дівочої долі”. Це свято серед численних жіночих свят є найзнаменнішим. Недарма Воно відбувається 24 листопада - в час після Покрови, яка започатковує період сватань і весіль. У залишках колишніх обрядодій збереглися окремі форми ворожінь - вечорниці, ворожіння про Долю, ворожіння про нареченого і наречену, обряд кликання “до каші” тощо.

Обрядодій, дійств та ворожінь було безліч:

-  ставлять у воду гілочки вишні, таємно відламаних у сусідських садках. Якщо до Родздва гілочки розпускали квіти – власниця має вийти заміж;

-  гадання дівчат з попередньо заготовленими листочками: кожний на окремого парубка, а яблуневий – на дівування. Лягаючи спати, юнка читала молитву Долі, аби та змилосердилася над нею, а вдосвіта просила найменшого в родині хлопчика витягти одного з листочків – котрого витягав – за того й заміж;

-  в сутінках дівчата ходили “на полювання” – підслуховували під вікнами сусідів розмови і за ними пробували вгадати свою Долю;

-  слухали голос тварин, за яким завбачували професію чи характер свого судженого;

-  вибігали на вулицю і запитували ім’я у першого перехожого, щоб знати, як зватиметься майбутній чоловік;

-   удосвіта до сходу Сонця йшли до криниці і видивлялися на себе: якщо відображення “пощерблене”, то подружнє життя буде невдалим, і навпаки.

З особливим нетерпінням чекали хлопці обряду “Кликання судженого до каші”. У деяких місцях цей обряд мав інше забарвлення і називався “Закликання Долі до каші”. У кожному селі були свої наклички.

Хлопці, що сиділи у схованці, на кожну накличку подавали відповідні згуки. Їм не терпілось - адже більшість з них цілий день постили – “щоб Доля послала гарну дружину”. Голодували переважно ті парубки, які мали намір невдовзі оженитися.

Коли закликання на кашу закінчувалося, юнаки почергово заходили до хати, запитуючи: ”Добридень, пань-матко, вся чесна громадо і хато! Чи дозволите завітати до оселі й привітати з Долею?” Як правило, такий дозвіл давали. Тоді хлопець, переступивши поріг, клав хліб і казав: “Зі святою Долею, з добрим вечором, здоровенькі були!”

Як правило, розміщувалися парами, а тому кожен юнак, приховавши в долонях один і два горіхи, пропонував юнці відгадати де “чіт або лишка”. Якщо дівчина вгадувала на “чіт”, себто парну кількість, то сідали разом, а коли ні – мусив шукати іншу. Отак довіряли Долі.

За вечерею молодь веселилася, співала пісень, в яких згадувалось про Долю. Після обрядової вечері влаштовували різноманітні ігри і розваги, які в кожному селі мали свої відмінності.

Цього вечора дівчата не залишалися на досвітки. Всі розходилися по домівках, бо треба було ще продовжувати “викликати Долю”.

Свято залишало приємні спогади і романтичні сподівання на щасливе подружнє життя, яким неодмінно ощедрить покровителька.

Навіть побіжний аналіз цих обрядів, які дійшли до нас, свідчить, що і дівчата і хлопці у значній мірі довіряли Долі щодо вибору пари для подружнього життя. Більше того, складається враження, що цьому вибору (вибору Долі) довіряли навіть більше, ніж своєму особистому.

Як видно з семантики назви, суті і обрядових дій свята, свято Долі пов’язане з природою, одруженням, магією провидіння та ворожіння, пошануванням пам’яті Предків, тощо, бо свято ДОЛІ є давнім величним світоглядним святом.

Українці, повертаймо свої свята, їх сутність та обрядовість, тоді з нами буде наша щаслива ДОЛЯ!

Зі СВЯТОМ ДОЛІ!

Свято Долі 7516

29 листопада 7516 (2008) року 
прославимо та закличемо добру
Берегиню життя нашого. 
Початок дійства о 15:00.
Відродимо традиції Роду українського вечорницями на берегах Зачарованої Десни.

У програмі дійства:
- обряд (кожен може звернутися до Долі та принести їй требу);
- ворожіння (дівоче таїнство);
- змагання;
- братчина (пригостимо однин одного за спільним столом);
- ігри, танці;
- жива музика (зокрема Живосил Лютий, Рomylka+Rezydenta, волинщик Лофінн).

Свято відбуватиметься у Духовному Центрі Майстрів 
с. Виповзів 
(Чернігівська обл., Козелецький р-н) за адресою 
вул. Шкільна 56 (Стара Школа).


Курсуватиме автобус по замовленню о 12:00 зі ст. м. Оболонь до місця святкування та о 22:00 у зворотному напрямку. 
Вартість в один бік - 16 грн.


Замовляти місця та повідомляти про участь за тел.:
8 (095) 284-93-39 // 8 (097) 965-84-60 // 8 (063) 991-33-08
Славомир


Маршрут з автостанції на пл. Т.Шевченка.
Вартість квитка - 16 грн.

Розклад маршруток

Київ-Десна

6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 11:05, 13:00, 14:00, 15:00, 17:05, 18:30, 19:30, 21:00

Десна-Київ

5:40, 6:30, 8:00, 10:20, 11:15, 12:00, 13:20, 15:00, 16:00, 17:20, 19:00, 20:30

Хоривиця: п’ятниця 13-те!

Вельмишановні панове!

У п’ятницю 13-го червня запрошуються всі на добудову Жертовника на Хоривиці.
Будемо встановлювати «візитівки» - камінні брили з написами:
1. «Гора Хоривиця»
2. «Громадський Жертовник»
3. «Во славу минулих віків і всіх шляхів, які пройдені нашими батьками з вірою»
4. «Пожертва ваша – хліб і молоко, із Світом Вишнім наша спільна братчина».
Оскільки тепер наше місце паломництва буде письмово відзначено, вимоги до пристойності його вигляду зростають.
Зараз довкола Жертовника повністю витоптано траву – в землю втоптується дрібне сміття, вигляд … - всім зрозуміло який.
Тому в п’ятницю приїжджає машина каміння – будемо класти довкола Жертовника доріжку.

Тобто: розставляємо всі крапки над «і», знімаємо всі можливі та неможливі питання і наводимо порядок на Горі (й у своїх уявах «про життя»).

Будьласка, приходьте в п’ятницю на Гору з боку Контрактової площі, як тільки звільнитеся з роботи. Як стемніє – посидимо за братчиною.
Роботи на Горі будуть продовжуватись у суботу та неділю.
Бажано прийти в п’ятницю, але, якщо це не вдасться – не впадайте у відчай: і в суботу, і в неділю роботи вистачить.

З повагою,
Віче Рідновірів & громада Трійця & Хоривичі, якими є всі щойно названі і неназвані.

Передайте інформацію далі, приходьте з друзями!

http://horiviza.kiev.ua/

Державний історико-культурний заповідник "БУША"

31 травня відбудеться екскурсія славнозвісним заповідником "БУША",
що в однойменному селі Ямпільського району Вінницької області.
Виїзд із Києва 30 травня (п'ятниця) о 23:00.
Повернення до Києва в суботу ввечері.
Вартість поїздки - 150 грн.
Контакти:
Інформаційний Центр "СВАРОГ" - 223 57 47.


Фотозвіт сайту РОЗУМ можна бачити тут.

Басня

Женщины как яблоки. Самые вкусные висят на самой макушке дерева. Многие мужчины не хотят лезть на дерево за вкусными яблоками, потому что они боятся упасть и удариться. Вместо этого они собирают упавшие яблоки с земли, которые не так хороши, но зато доступны. Поэтому яблоки на макушке думают, что с ними что-то не так, хотя на самом деле ОНИ ВЕЛИКОЛЕПНЫ. Им просто нужно дождаться того человека, который не побоится залезть на макушку дерева.

Прогулянка Трипіллям

  • 08.05.08, 18:52
9 травня 2008 року (7516 рік від часу зародження трипільської цивілізації) Полк ім. Святослава Хороброго проводить подорож селом Трипілля.
В основній програмі – відвідування наступних визначних місць:
- Київський обласний археологічний музей (державний)
- Історико-археологічний музей «Аратта - Україна» (приватний)
- Дівич-гора на березі Дніпра
Там же можна побачити:
- Пам'ятник Хвойці
- Стелла загиблим воїнам
- Канівське Водосховище
- Щось ще, що ляже до душі

Зустріч бажаючих долучитися до поїздки:
8:00 - Північна платформа Київського залізничного вокзалу.
Їдемо поїздом № 6704 (напрямок Київ-Миронівка) о 8:40.
Повернення - потягом близько 15 чи 18 години або ж маршруткою.

Джерела по темі:
http://aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=72
http://www.museum-ukraine.org.ua/index.php?go=Pages&in=view&id=55

Контакти для зв’язку:
8 (067) 896 40 10, Миловида
8 (097) 870 43 04, Микола