Глобальне потепління дається взнаки.
На полі біля селища Лужани, де у квітні цвіли тисячі тюльпанів дозрівають ананаси звичайні (Ananas comosus) .
Тисячі туристів з усієї України вже відвідали це унікальне місце.
Саджанці молодих ананасів до висадки у відкритий ґрунт підготувала кафедра рідкісних та тропічних рослин ЧНУ ім.Ю.Федьковича.
Розповідає професор кафедри Семен Вовтушанський:" Ананаси - дуже корисна ягода, здатна давати в тропічному кліматі до двох врожаїв на рік. Вчені нашого університету довели можливість повного дозрівання ананасу в наших умовах лише один раз, та і цього буде досить, що б цей смачний і поживний фрукт з'явився на столах українців. Його плоди споживають у свіжому вигляді, виготовляють з них компоти, сік, джеми, додають до м'яса, використовують у різноманітних салатах. Ананаси є типовим компонентом кухні багатьох країн, а в сучасному світі широко використовуються в кухнях розвинутих країн, зокрема, без ананасового соку не можливо приготувати такий відомий коктейль як пінья колада."
Свято першого урожаю ми плануємо провести до Дня Незалежності."