хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Осінь Арди. Записки толкініста.



Страждання молодого Келегорма.

Найбільше мені у Професора подобається його ставлення до мов. Жоден творець фентезі не створив для своїх героїв повноцінну мову. І не одну - одразу декілька.
Найцікавіше - що мови пішли в хід: ними не тільки говорять, ними складають вірші і пісні.
Моїх власних знань квенья та синдарину вистачало свого часу на кілька дзвінких фраз під час чергової рольовки. Тому завжди по-доброму заздрив тим, хто цими мовами володіє настільки, щоб продовжити стару добру традицію ельфійської поезії.
Не так давно натрапив на пісню - я чув її і раніше, однак якось до мене не доходив її зміст. Сюжет доволі простенький - ельф страждає від нещасливого кохання. Оскільки мене більше цікавили бойові марші, то я, як-то кажуть, слухав та не прислухався.
А нещодавно перебирав старі записи, і знайшов цю пісеньку. Виявилось, що страждає за жорстокою дівою не просто собі ельф - син Феанаро.
І чим я цю пісню слухав 5 років тому... Може тому, що недолюблював Перший Дім, і пропустив мимо вух.
Згадалася в зв язку з цим цікава історійка. Наша команда толкінутих вперше, і як потім виявилося, востаннє вирішила зіграти "Нарготрондську усобицю". Вийшло з того одне велике казна-що: наш Фінрод виявився запальнішим за Феанорінгів, а я, Саурон, на його тлі взагалі мав вигляд блідої поганки. Не говорю вже про решту персонажів.
Так от, вже опісля всього, наші дівчата - а куди ж без них - засперечалися, кого б вони покохали на місці Лутіень.
Голоси розділилися надвоє - поміж Береном та Даероном. Одна, найпродвинутіша, заявила, що покохала б тільки Фінрода, тим більше - за сюжетом синдарська князівна мала доволі близько знати родича свого батька. Наша "готка", котра в цій грі була Тхурінгветіллю, заявила, що закохалася б лише в Саурона. Ельфи тільки знизали плечима - а чого ще очікувати від подібної особи.
А про сина Феанаро так ніхто і не згадав.
Співати пісню про нещасливе кохання з-поміж чудової сімки міг лише Келегорм.
Отже - Келегорм... Третій син Феанаро, найстарший серед трійці ККК. Білявий красень поміж рудих та чорнявих. Вдався в бабусю Міріель, напевне... Затятий мисливець - принаймні у нього одного є власний пес та ще і зі зграї самого Ороме.
Запальний і гарячкуватий, як і його браття. Однак - вірний у дружбі: стосунки з Арельде, донькою Нолофінве, підтримував навіть під час ворожнечі поміж родами. Арельде теж не забувала побратима по мисливським забавам: першим, кого вона вирішила відвідати опісля того, як покинула Гондолін, був Келегорм.
З братів найближчим білявому мисливцю був Куруфін. Карантір завжди був якось сам по собі, згодом Маедрос відвів йому Таргеліон, а інших двох К поставив стерегти Аглонів прохід.
До речі, цікаво - а чого вони опинились у Гімладі разом? Землі не вистачило? Сумнівно... Не захотіли розлучатись? Оце можливо. Та й місце там було небезпечне - стратегічна ущелина, гірська дорога.
Хоробрий воїн - відзначився ще в Підзоряній битві. Добрий кіннотник - якраз воєводою кінного війська його призначив ще Феанор. Кіннотою Келегорм командував і в усіх інших боях.
Під час Дагор Браголлах зумів вивести рештки війська з-під удару і відійти на тилову базу - до Нарготронду. Разом з братом, племінником і доволі великим обозом.
Нарготронд, як-то кажуть, незмивна пляма на репутації білявого Феанорінга. Хоча формально він мав рацію: Фінрод не мав права вести на вірну погибель те, що зосталося від воїнства Третього Дому. Власне кажучи, князь Нарготронду і сам це знав - тому і сталося те, що сталося.
Чи зрозумів Келегорм гру Фінрода? Хто-зна... Якщо не зрозумів, то тоді йому годі виправдатись - він фактично покинув родича напризволяще. Якщо зрозумів - то зробив найрозумніше, позоставивши Фінрода його долі, і його Обітниці.
Мені чомусь здається, що зрозумів - що таке Обітниця син Феанора знав краще за будь-кого.
І тут Келегорма наздогнало оте його закляте кохання. До Лутіень.
Хоробрий воїн і відважний воєвода неначе божеволіє... Власне кажучи - нічого дивного: ельф закохується раз у житті, а серце панни вже зайняте.
Він намагається утримати Лутіень у Нарготронді. Його брат веде перемовини з Тінголом - у Куруфіна свій інтерес: якщо брат одружиться з Лутіень, то Нарготронд дістанеться йому.
Опісля загибелі Фінрода брати стають ізгоями - з ними до Гімрінгу не повернувся ніхто, навіть син Куруфіна.
Вони ще раз намагаються викрасти Лутіень - це вже найбільше падіння, адже дівчина ясно дала зрозуміти, що не любить Келегорма.
Однак в Лутіень та Берена стріляє таки Куруфін. Не Келегорм.
Уявляю собі, що сказав родичам Маедрос по їх прибутті до Гімрінгу... Найстарший Феанорінг товаришував з Фінродом, ну і репутація Рудого завжди була бездоганною.
Брати приймають участь в Останній Битві - Нірнает, Келегорм як завжди на чолі кінноти.
Отже - йому пробачено. І братом і його воїнами.
Напад на Доріат Келегорм якщо й не очолив - Маедрос намагався стримувати братів, і стримував, доки Берен та Лутіень прожили своє друге життя - то, принаймні, ініціював.
З помсти? Хто-зна... Хоча кому тут мститись - сину Берена...і її? Що було основною причиною? Тільки Сильмарил?
Під час взяття Доріату троє Феанорінгів наклали головами. Воїни Келегорма помстились за воєводу, зоставивши у лісі двох підлітків - синів Діора.
Дружинники, отже, таки любили свого князя... Але чому саме так помстились - адже діти для ельфів є святинею...
Не знаю, з якого це випливло глюку, але читав і неодноразово, що доріатці користувались отруєною зброєю, і ніби, лише завдяки цьому Діору вдалося здолати трьох синів Феанора. Однак, підтвердження цьому у Професора не знайшов.
Не любив я ККК, однак чомусь шкода мені цього воїна і закоханця. Злочинець задля любові... Навіть не третій зайвий - четвертий...
Pella hisie, penna mar
orenyan iltuvima lar.
Erya tenn ambarone sundar
 nalye firie, nwalme, nar.
Tular Valar mi silme fanar.
Meldanya curuntanen tanar.
Minya Vard elerrile anta;
miruvore Yavanna quanta.
Ulmo - losse earo, yallo
Aule cara vanima canta.
Nesso - lintesse, Vano - helma.
Tula Melkor ar anta melmo.
Erwa na Feanaro hin,
uner mara voronda nin.
Hlara, melda carmeo aina,
laurefinda ve Laurelin:
u-kenuvalye tenn Ambar-metta.
Hlara enya metima quetta.
Pella hisie, pella nen,
tira iluvekena hen.
Indis. Engwa indeo olos.
Nava manina elya men.
Нет мне дома и за морем,
И в далях туманных полей -
Нет покоя, как нет и сердца -
Ты сожгла его до корней.
Только Валар создать могли
Тебя, любимая, дочь Земли;
Варда свет подарила белый,
Напоила Йаванна хмелем,
Ульмо дал тебе пенный образ,
Ауле вылепил дивный облик,
Нэсса с тела сняла оковы,
Мелькор заставил любить другого...
Одинок Фэанаро сын,
Нет преданных ныне ему.
Слушай, дева, чьи кудри - злато,
Ты, что создана мне на беду:
Я бессмертен, нет худшей доли -
Мне не видеть тебя, доколе
За туманы, за гладь воды
 Не уйдут и мои следы;
За тобою, чей путь был краток,
Как летящий по ветру дым.
6

Коментарі

Гість: Лагуз

114.12.10, 13:56

Ельфи у почуттях та прагненнях такі ж як люди чи всетаки чимось відрізняються?
Їх соціальні зв"язки такі як у нас? Наприклад, шлюбні, між дітьми і батьками?

    Гість: llivrin

    214.12.10, 18:03

    Чомусь здається мені, що Pella hisie Хатуль писав від імені Маглора, що блукає берегом моря і згадує кохану…

      314.12.10, 19:39Відповідь на 1 від Гість: Лагуз

      Якщо вони і відріжняються, то в кращий бік. Ельфи обожнюють своїх коханих, а діти для них є святинею. Закохуються лише раз у житті, від нещасливого кохання можуть і померти. Вони менш матеріальні - а отже їхні помисли чистіші. Хоча і серед них є такі, що бажають влади, або сили. Однак - до багатства вони ставляться принаймні байдуже.

        414.12.10, 19:46Відповідь на 2 від Гість: llivrin

        Я б теж так подумав, якби не два моменти. По-перше, я не зустрічав згадки про те, що Маглор був нещасливо закоханий, та ще й так, що звинувачував кохану в тому, що її "Мелькор заставил любить другого". По друге - згадка про "короткий шлях", який мусить пройти його кохана. Ну - і самотність "сина Феанаро" - у Маглора, коли він зостався сам, було набагато більше проблем, аніж згадувати милу, котра чи-то покохала іншого, чи-то загинула. Втім - автору, звісно видніше, однак, у моїй голові ця пісня чомусь намертво асоціювалась з Келегормом та Лутіень. Зрештою, Маглор, здається був одруженим, і тому він міг оплакувати загибель милої, а не те, що вона покохала іншого, та ще в таких серйозних виразах

          Гість: llivrin

          514.12.10, 19:53

          Пам’ятаю, на АнК було спростовано усе написане Вами: «Але ж він божевільний. Чого ви від нього очікуєте?» До канонічного Сильму версія про одруженого Маглора все ж не потрапила. Я далека від думки, що Хатуль і Лора з нею незнайомі, але частіше пишуть усе ж за каноном. Хоча б і тому, що якщо даєш власний погляд на канон, тебе розуміє значно більша кількість людей

            614.12.10, 21:51Відповідь на 5 від Гість: llivrin

            Мені чомусь здається, що "божевільних ельфів" взагалі-то нема. Ота туга, в яку вони впадають, є чимось типу вбивчої депресії, але не божевіллям. Маглор міг бути одруженим, міг втратити кохану, однак сказати, що любов його милої до іншого є витвором Мелькора, міг лише Келегорм. Саме такою на його погляд мала бути пристрасть Лутіень до Берена - від лихої сили. До того ж, я більше вірю у версію самогубства Маглора - все ж таки він Феанорінг, особа з великою силою волі. А Келегорм... Ну, поганець він, поганець... Але який поганець

              Гість: llivrin

              714.12.10, 22:04

              А «вбивча депресія» нормальний душевний стан?
              Любов є витвором Мелькора? Не знаю, та думаю все ж, що подібне не міг сказати жоден з ельфів.
              А жити далі у ситуації Маглора - прояв слабкодухості?

                814.12.10, 22:58Відповідь на 7 від Гість: llivrin

                Ну-у, ніхто не говорить, що нормальний, однак, це і не є божевіллям у людському розумінні цього слова.
                Щодо любові - то просто потрібно поставити себе на місце Келегорма. Він такий красень, такий воїн - адже Феанорінги були доволі високої думки про себе улюблених. І раптом ельфійська діва, в яку він закохався на умор, заявляє, що кохає смертну істоту. Ясна річ, що подібна міжрасова любов здалася Келегорму витвором Мелькора. До того ж - він знав, що є платою за цю любов. Сильмарил - не більше не менше.
                Жити далі у ситуації Маглора... Це було б не життям, а існуванням. Співець мусив чудово розуміти, що він би став притчею во язицех - подивіться, мовляв, на останнього з синів Феанора, от до чого доводить гординя, і т.п. До того ж, Маглор любив старшого брата і мав розділити його долю.

                  анонім

                  915.12.10, 20:49Відповідь на 8 від nolofinve

                  Читав "Кольцо Тьмы" Ніка Перумова? Це трилогія.
                  Теж класно написано, більше динаміки і "мрачного фэнтези", але це лише прикрашає цикл.

                    1015.12.10, 22:28Відповідь на 9 від анонім

                    Перумова читав, але не дуже полюбляю. Його героям не вистачає ну... самобутньости, чи що. Я, якщо чесно, їх навіть не запам ятав. Єдина сцена, яка сподобалась - це, коли Кірдан намагається спинити Ольмера при штурмі Гаваней. А взагалі, кращого від "Сильму" ніхто не написав. Це навіть не фентезі - це портал у інший світ
                    Ну, і Перумов не любить ельфів Як можна нас не любити - ми ж симпатяжки

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна