хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Осінь Арди. Записки толкініста.

Чорна Книга Арди. Десять років по тому.

Нині я є вже повним цивілем, і палкі дебати в інеті щодо толкінізму та ніеннізму відійшли в минуле. З сумом споглядаю на те, що толкінізм, як явище, поволі вигасає. Старше покоління відійшло від справ, а молодь, як на гріх, нічого не читає. Однак, віддаватися спогадам приємно, особливо восени.

Отже, як міг з явитись взагалі такий феномен, як ЧКА? Чому виникла необхідність сперечатись з Професором Толкіним саме в ідеологічній площині? Автори фанфіків зазвичай намагаються скоригувати біографії улюблених героїв, або сюжетні лінії, однак не вивертають сюжет навиворіт. Ніхто не намагається, скажімо, написати антиГаррі Поттера від імені лорда Волдеморта.

На мою думку, причини появи подібного твору є такими:

Перша і найголовніша - світ Арди завис, мов комп ютерний глюк, поміж щирим католицизмом Професора, та сотвореним ним могутнім язичницьким світом. Власне кажучи, і у мене, щирого прихильника Другого Дому, виникало з цього приводу багато питань.Ну, наприклад - навіщо Мая Еонве опісля Війни Гніву фактично відпустив на волю полоненого Саурона? Щоб в Арді не було нудно жити наступні дві епохи?

Друга причина - час написання ЧКА. В 90 роки радянська людина ще не відвикла читати поміж рядків, і називати чорне білим, а біле - чорним. А оскільки у "Сильмариліоні" багацько "нестиковок" - все ж таки це не цільний твір, а уривки епосу, котрий Професор писав фактично все життя, та так і не закінчив, то всі ці проколи сприймалися певним контингентом читачів як спроба "щось приховати", або як офіційна "історія КПСС"

Не треба дивуватись - щирі поклонники Толкіна впевнені, що Арда існує. Сперечаються лише - в якому вимірі. Існувало таке явище як "глюколовство" - колись і про це оповім, як не набридне згадувати. А якщо людина певна в тому, що офіційний літопис її світу є неправдивим, то вона починає входити в глюк, і творити своє описання.

Не буду говорити про те, наскільки творчість фанів є порушенням закону про інтелектуальну власність. Мало хто з продвинутих толкіністів не писав оповідок з життя своїх улюблених героїв. Однак, ЧКА і досі залишається феноменом жанру - створити образ "доброго зла" більше не вдавалося нікому.

Критичних зауважень щодо цього твору в Інеті є безліч. Авторок свого часу звинуватили навіть в сатанізмі, що не дуже й дивно - Мелькор-Моргот якраз воно і є... Нечиста сила в усій красі й привабливості, яку дві панянки перетворили на творця і добрягу.

Свого часу поміж нами чутки ходили, що ЧКА якось впливає на мізки. Негативно. Оповідали про специфічний стиль книги, трохи не програмування. Пам ятаю, як добув і взявся читати. Добув у посестри по мечу і толкінізму, котра, однак, ридала над цим збоченням, як мала дитина.

Прочитав... Нічого, окрім огиди. Так і не втямив - чим воно впливає на розум. Пацифіст Мелькор - це трохи смішно, та й годі. Ну, а що ці дві дівулі зробили з моїми улюбленцями-Нолдор, викликало лише роздратування і бажання посперечатись. Що і зробив з великою приємністю.

Нещодавно перечитав знову. Висновок той же - нечисть потрібно бити, хоч якою б вона не прикидалась білою та пухнастою. І в реалі, і в віртуалі. Тоді мине ніч і настане день

5

Коментарі

125.10.10, 10:16

Не бачу протиріччя зі сторони Толкіна. На мою думку, нічого антихристиянського в його творчості нема. Християнство не заперечує існування язичниства, воно просто над ним. Якщо ви так само уважно прочитаєте Новий Заповіт, як і книги Толкіна , то зрозумієте.

    225.10.10, 19:18Відповідь на 1 від претендент

    Цікава думка... Християнство отже не заперечує існування язичництва? Охоче вірю, бо християнство боролося з язичництвом сотні літ. Насильницькі хрещення, знищення капищ і Образів, знищення самих язичників... Християнство якщо і було над язичництвом, то тільки, вибачте за толкіністський приклад, як барлог над поверженим ельфом. Щодо Нового Заповіту - то я його читав. Не вразило. Якось не личить лицарю підставляти ліву щоку, коли б ють по правій. А щодо улюбленого мною Професора, то я й не говорив, що його творчість є антихристиянською. Навпаки, його трагедія в тому, що створивши могутній язичницький світ, він зостався у полоні свого католицького світогляду. І через це цей прекрасний світ має певні недоліки, яким і скористувалися свого часу дві дівиці, створивши Чорну Книгу Арди

      325.10.10, 19:38Відповідь на 2 від nolofinve

      Ви не праві. Я дуже любив читати Толкіна, перечитав десятки раз . А ви ПРОЧИТАЛИ Новий Заповіт - і вас не вразило . А він не для того написаний, щоб вражати. Його треба навчитись розуміти, скоріше навіть сприймати . А на рахунок винищення язичників - вирубка виноградників за часів антиалкогольної кампанії , як примітивний приклад для аналогії підійде? Ні Христос, ні Апостоли-євангелісти до такого не закликали ніколи. Я б міг привести вам приклад зворотнього.

        425.10.10, 21:24Відповідь на 3 від претендент

        Вибачте, пане Претенденте, ну, помилився в слові. Я грунтовно вивчав Біблію, як Старий так і Новий Заповіти. З олівчиком в руках. Спробую відповісти по пунктиках:
        1.Дійсно Новий Заповіт, рівно як і всі інші біблійні писання потрібно лише сприймати на віру, тому, що логічному розумінню вони не підлягають.
        2.Мій розум воїна відмовляється сприймати на віру певні алогізми й подвійні стандарти як Старого так і Нового Заповітів. Не забувайте, що їх потрібно розглядати комплексно, т.к. Старий Заповіт теж входить до канону християнського Св. Письма.

          525.10.10, 21:29Відповідь на 3 від претендент

          3. В Новому Заповіті дійсно немає відкритих закликів до винищення язичників. Окрім одного місця, приводжу по пам яті, бо не маю перед собою тексту. Здається - це від Матвія.
          "Не думайте, що я прийшов, щоб мир на землю принести - я не мир принести прийшов, а меча. Я ж прийшов порізнити чоловіка з батьком його., дочку з матір ю. Вороги чоловіка- домашні його. Хто більш мене любить батька та матір - той мене недостойний".
          Ясна річ, що батьки цих людей були язичниками. Так програмувалось знищення роду.
          4. В Старому Заповіті є конкретна програма винищення язичників: "поруйнуйте жертовники їхні, а священні гаї повирубуйте"

            625.10.10, 21:32Відповідь на 3 від претендент

            5. Обидві ці настанови виконувались під час Володимирового хрещення, коли спершу знищені були язичницькі храми, а потім дітей язичників віддано було до шкіл, з яких вони вийшли християнами і ненависниками власних родичів.
            6.Я думаю, що, якби Біблія дійсно була істиною в останній інстанції, то люди не робили б з неї подібних кривавих висновків. І тут є певна паралель з Сильмариліоном - недосконалість твору дає можливість робити хибні висновки. А отже, Новий Заповіт, як і всі інші подібні твори, є лише часткою світосприйняття - і тільки. Вибачте за довгу відповідь

              725.10.10, 22:44Відповідь на 6 від nolofinve

              Будете в Луцьку - побалакаєм . Ви зробили хибні висновки ( що і не дивно ).

              P.S. Якщо ваш розум воїна відмовляється сприймати на віру подвійні стандарти, то задумайтесь, а чи справді вони подвійні? Можливо, ви дивитесь не на те і не туди .

                826.10.10, 16:45Відповідь на 7 від претендент

                З превеликим задоволенням побував би на Волині А щодо віри - то кожному своє. Я є переконаним язичником, але поважаю право інших людей на власний світогляд. Тому, якщо Ви є переконаним християнином, то охоче потисну Вам руку. Щоправда не факт, чи потиснете Ви руку мені, адже світові релігії не страждають терпимістю навіть одна до одної. На жаль так історично склалося, незалежно від вчення їх засновників.

                  926.10.10, 19:50Відповідь на 8 від nolofinve

                  "Я є переконаним язичником, але поважаю право інших людей на власний світогляд."
                  І дарма. Час язичниства , як і час Старого Заповіту, закінчився з Воскресенням Христа. Якщо просто сказати, то ви намагаєтесь жити по застарілим канонам. Язичниство не хибна релігія, воно просто перестало бути.

                  "Щоправда не факт, чи потиснете Ви руку мені, адже світові релігії не страждають терпимістю навіть одна до одної."
                  Потисну. Так як у вас є шанс стати християнином. На правильний шлях навертались навіть ярі гонителі християнства, а ви просто "переконаний язичник" .

                  "На жаль так історично склалося, незалежно від вчення їх засновників."
                  Засновників чого хоч може бути багато, Бог - один і Син Його, Христос теж один. Так є.

                    1026.10.10, 19:52Відповідь на 8 від nolofinve

                    "Мій розум воїна відмовляється сприймати на віру"
                    А ви повірте. Я ж повірив.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна