хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Осінь Арди. Записки толкініста



До Дня Народження Професора

Його кохана Едіт


Вони прожили разом 55 років. Рідкісний успіх як на теперішній час. Їхнє довге подружнє життя буяє як труднощами, так і радощами. Коли вони познайомилися, Едіті було 19 років, а Джону - всього 16. Опікун юнаки, ярий католик, був проти його шлюбу з протестанткою. У результаті «політико-виховної роботи», проведеної з юним Рональдом (Толкіна звали то на першу, то по третьому імені), закохані домовилися, що не будуть бачитися до повноліття молодої людини.
Едіт виїхала в інше місто, і найближчі три року вони не тільки не бачилися, але й не писали один одному. За цей час дівчина встигла побратися з іншим, але Рональд зумів знову завоювати її серце.
Незабаром Едіт пішла на ще одну велику жертву. За наполяганням нареченого вона прийняла католицтво. Це означало, що вона рве всі родинні зв'язки, оскільки перехід в іншу віру вважався тоді великим гріхом. Дівчину прихистила далека родичка, що жила в глухому провінційному містечку. Рональд навчався, і до весілля вони як і раніше бачилися рідко.
Заміжжя виявилося справою нелегкою і їй довелося вчитися бути гарною дружиною. Рональд віддячив їй за це трохи пізніше: коли почалася війна, він, як багато його товаришів, не пішов на фронт добровольцем, а залишився закінчувати університет. Потрібно було отримати професію, щоб прогодувати сім'ю. Однак на фронт він все-таки потрапив (в 1916 році).
Там він підхопив важку форму тифу і потрапив в англійський військовий табір. Едіт перебралася ближче до нього, і з тих пір вони практично не розлучалися.
Коли закінчилася Перша Світова, Рональд отримав посаду професора в Оксфордському Університеті, а Едіт стала ... звичайної дружиною талановитого письменника і вченого. Вона народила чотирьох дітей, з якими чоловік проводив багато часу. Але в саму важливу частину свого життя Толкін її не впускав. У коло близьких друзів, з якими гаряче обговорювалися питання літератури, вона не входила. Це дуже ображало жінку, і спочатку вона намагалася з'ясувати, чому так відбувається. Але після декількох років безуспішних спроб, вона, як завжди, змирилася. Біографи Толкіна пишуть, що Едіт пожертвувала своїми інтересами заради чоловіка і віддала йому всю себе. А як було насправді, знали тільки самі подружжя.
Едіт Мері Толкін покинула цей світ у 1971 році, а Джон Рональд Руел Толкін помер два роки по тому. Вони поховані поруч на невеликому католицькому кладовищі на околиці Оксфорда. А на надгробках, крім звичайних дат та імен, вибиті ще два. Це імена двох героїв, Берена і Лутіен, історія кохання яких була написана завдяки любові серйозного, спокійного Рональда і ніжною сіроокий Едіт. (с)




0

Коментарі