хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Місто, розділене Нисою. Частина 1, Згожелець

  • 02.01.19, 20:12

Давнє місто, розташоване на території сучасної Саксонії, уперше згадується у 1071 році під цілком зрозумілою для нас назвою Gorelizзгоріло там щось. Протягом наступних століть воно переходило з однієї держави в іншу, трансформувалась і його назва. У слов’янському варіанті – Згожелець, у німецькому – Герліц. Обидві назви пригодились після 1950 року, коли новий кордон між Польщею та НДР пройшов по річці Ниса (Нейссе на німецький лад), що ділить місто приблизно навпіл.

У сучасній Європі кордон між Польщею та Німеччиною уже суто символічний, але розірвані частинки так і залишились окремими містами у різних державах. Різні вони і за своєю суттю: Герліц є туристичною перлиною світового масштабу, а Згожелець вважаються містом совкового виду із гарними видами на німецьку частину і точкою, куди мешканці Герліца їздять за дешевими продуктами.

У цій замітці прогуляємось саме Згожельцем і подивимось, чи дійсно там все так погано (ні).


7

Коментарі

13.01.19, 00:44

Цікаво

    23.01.19, 19:56

      35.01.19, 00:19

      Дракониха?!

      Через неї не втримався і написав відгук

      Чесно, обожнюю Ваш блог. Зазвичай я не лишаю відгуків, бо звик читати нові оглядини на роботі зі смартфона, в обідню перерву. Пам'ятаю навіть замітки про рідний Дніпро та сусіднє Кам'янське. Розумію, що наш край не надто багатий на цікаві пам'ятки, на відміну від західних та північних областей, та все ж буду дуже вдячним, якщо цьогоріч будуть замітки з Дніпропетровщини/Січеславщини - можливо, ви переконаєте (не тільки) мене, що це неправда. Дякую Вам за віртуальні подорожі!

        45.01.19, 20:32Відповідь на 3 від WalesDragon


        Не знав, що у мене можуть бути таємні шанувальники З Дніпропетровщиною все складно, бо це моя рідна земля, тому буваю тут регулярно, але тільки не з туристичними цілями. Дуже хочу колись потрапити на Токівські водоспади на Кам'янці, але поки не уявляю, чи це можливо без власного транспорту.

          56.01.19, 00:21Відповідь на 4 від visnyk

          Нехай це станеться, коли прийде час (буде приємна несподіванка)

          А допоки буду віртуально подорожувати з цим блогом, бо наразі всі мої дракони у відпустці