Акт відновлення Української держави 30 червня 1941 р.

30 червня 1941 р. ОУН бандерівців проголосила у Львові Акт відновлення Української держави.

Ця подія стала ще одною ланкою в ланцюжку історії українського державотворення. Раніше були УНР і ЗУНР, знищені більшовиками й поляками, Карпатська Україна, розтоптана мадярами.

Проте українські самостійники не втрачали ентузіазму й використовували будь-яку нагоду, аби добитися створення Української держави.

Акт було проголошено без відома німців силами членства ОУН(б). Оунівці розгорнули масштабне повстання в тилу Червоної армії, нападали на тюрми з політичними в'язнями, захопили у Львові радіостанцію, по якій і було поширено звістку про українську незалежність.

Сам Акт є хорошим прикладом того, як невелика, але добре вмотивована, група пасіонаріїв може здійснювати свою волю.

Вибух німецько-радянської війни - це був шанс для реставрації Української держави. І українські революціонери не були б революціонерами, якби цим шансом не скористалися.

Утім, Акт 30 червня послужив ще й добрим лакмусовим папірцем ставлення нацистів до незалежної України. Їм довелося відкрито заявити, що вони не прийшли на наші землі, щоб давати комусь самостійність.

А значить, продемонстрували всій українській нації, що гітлерівська Німеччина - такий самий ворог, як і СРСР.

Нижче - оригінальний примірник Акта відновлення Української держави із власноручними правками Ярослава Стецька - Голови Українського Державного Правління і головного виконавця цього чину.

Зверніть увагу: слово "проголошення" Стецько викреслив і виправив на "відновлення". Це він зробив в останній момент, тому частина галицьких газет надрукувало текст Акта за старою чернеткою - зі словом "проголошення".

Проте у Львові Стецько саме відновлював Українську державу




Читабельний варіант тут http://photo.i.ua/user/3485938/515079/15507511/

Інформація взята з ФБ
Український Визвольний Рух - ОУН і УПА

Річниця загибелі Василя Сліпака

29 червня 2016 року в бою з російськими окупантами загинув оперний співак та боєць Добровольчого Українського корпусу 42-річний Василь Сліпак



Джерело https://gazeta.ua/articles/donbas/_mif-vryatuvav-nashi-zhittya-nevidomi-podrobici-boyu-v-yakomu-zaginuv-vasil-slipak/844707

"Русскій мір" несе катування і страждання

Кіборг Ігор Брановицький потрапив у полон під час оборони Донецького аеропорту. Аби врятувати від тортур своїх побратимів, він назвав себе тим кулеметником, якого розшукували російські бойовики. Після жорстоких катувань Ігор був застрелений у полоні одним із ватажків бойовиків.

"Кімната вся була в засохлій крові — стеля і стіни. Мене били вчотирьох. По всіх частинах тіла. Особливо ногами в груди. Мене били близько 15 хвилин, потім втратив свідомість. Я опритомнів в іншій кімнаті. Це був колишній холодильник. Заходили якісь люди, пинали мене ногами — перевіряли, чи я живий. Мене не годували, води не давали, в туалет не виводили. Холодильник був герметичним. Повітря вистачало на кілька годин. Так я пролежав три доби". А це спогади чоловіка, який пройшов “підвали” бойовиків і вижив. (https://www.pravda.com.ua/columns/2019/06/5/7217143/)

За 5 років гібридної війни з Росією ми знаємо про багато випадків нелюдського поводження з полоненими — військовими та цивільними, знаємо про катування та психологічний тиск. Імітації страт, удушення, побиття та підпалювання тіла, здерту шкіру, відрізані кінцівки та поламані кістки, зґвалтування та застосування електричного струму — про все свідчать українці, які пройшли полон російських бойовиків на окупованих територіях. (https://ssu.gov.ua/ua/pages/200) Це також документують свідки та міжнародні правозахисні організації. За даними правозахисників, кожен другий цивільний та майже 90% військових, які потрапили в полон, зазнали катувань. 

(https://www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/UAReports.aspx

https://www.radiosvoboda.org/a/27394245.html)

Росія уже 5 років вчиняє злочини проти українських громадян — катує полонених військових та цивільних, вбиває поранених, вдається до психологічного тиску та позбавляє людей критично необхідної медичної допомоги. Катують також вагітних жінок і дітей.

Це стосується й українських полонених, яких утримують у російських тюрмах та окупованому Криму. Важкохворого Едема Бекірова, попри рішення Європейського суду з прав людини, Росія так і не доправляє до лікарні. Поранені українські моряки за 7 місяців так і не отримали якісної медичної допомоги. Павло Гриб, якого російська ФСБ підступно викрала, довгий час не мав доступу до необхідних медикаментів та медичної допомоги. Мало не всі українські бранці розповідають про катування і психологічний тиск.

Сьогодні Міжнародний день на підтримку жертв катувань. Маємо вкотре вимагати від Росії виконувати свої міжнародні зобов’язання в повному обсязі. Адже вона є стороною Конвенції проти катувань та Європейської конвенції про запобігання катуванням. Вимагати звільнення українських полонених — моряків, військових, активістів — всіх, кого Кремль роками тримає в полоні.

Маємо і всередині країни працювати над притягненням до відповідальності причетних до катувань. Важливим кроком є зокрема ухвалення законопроекту про військових злочинців. На шостий рік війни Верховна Рада підтримала його в першому читанні — очікуємо остаточного затвердження законопроекту #9438. Він виокремить злочини проти людяності та дасть змогу карати винних у катуванні полонених, обстрілах житлових кварталів Маріуполя та маршрутки під Волновахою.

Маємо притягнути до відповідальності воєнних злочинців та тих, хто скоював злочини проти людяності.


З ФБ Уляна Супрун




Фейковые жертвы УПА

Спекуляция на трагедии, манипуляция фактами и откровенный подлог - методология старая, но весьма популярная и сегодня, и не только на России...

Пожалуй самым знаменитым фейком направленным на обвинение украинской повстанческой армии в зверствах - это обвинение в причастности к убийству детей Марианны Долинской.

В истории Долинской нет ниакой романтики и пафоса. История ее жизни банальная для того времени, обыденная с точки зрения кочевой жизни, которую издревле вели цыгане. Не будучи привлеченными к общественной жизни, не ведя никакого хозяйства, не создавая общественно полезного продукта, ведя откровенно асоциальный, ставший традиционным образ своего существования, они жили за счет попрошайничества, воровства и грабежей. Понятно, что все это звучит не лестно, но даже несмотря на то, что конкретно семейство Долинских обвиняли в асоциальной жизни несправедливо, в один из суровых зимних дней декабря 1923 года, отца семейства арестовали именно за кражу.

Не получающая достаточно от попрошайничества мать, не нашла другого выхода как освободить своих детей от мучений, а потому отвела их в лес привязала их к дереву веревкой.

Дети Марианны Долинской: самый популярный фейк антиукраинской пропаганды

На следующий день, а именно 12 декабря, Марианна Долинская сдалась властям и рассказала следователю в комендатуре города Радома, что на убийство четырех малолетних детей, ее подговорил некий голос. 

Данная история позволила Долинской не только избежать справедливого наказания, но и быть признанной душевнобольной, а значит спокойно отправиться под опеку врачей и жить за счет госудраства, не воруя и не попрошайничая.

Так и получилось, "слушающая голос" Долинская была помещена в Творкскую психиатрическую лечебницу с диагнозом "маниакально-депрессивный психоз, где и скончалась в 1928 году.

В 1928 году, в издании "Ежегодник Психиатрии", как наглядная иллюстрация к статье лечащего врача Марианны Долинской, профессора Витольда Луневского был напечатан этот снимок:

Дети Марианны Долинской: самый популярный фейк антиукраинской пропаганды

А вот эта вот фотография появилась значитально позже в 1993 году в третьем номере вроцлавского журнала "Na Rubiey":

Дети Марианны Долинской: самый популярный фейк антиукраинской пропаганды

И вот она, по задумке ее создателей, стала прямым доказательтвом преступлений бандеровцев и УПА против человечества. Дети по новой версии были примотаны ко стволу дерева не просто веревкой, а колючей проволкой. Подпись под фото гласила:

"Польские дети, подвергнутые пыткам и убитые подразделением Украинской повстанческой армии около деревни Козовка в Тернопольском районе, осенью 1943 года (из собрания доктора Станислава Кшаклевского»).

Через два года этот же снимок появляется в работе другого "историка" Ежи Венгерского, но уже с другой подписью: "Убийство польских детей подразделениями SS-Галиция в районе Козовки".

Дальше еще инетереснее!

Некто, Александр Корман, по удивительному совпадению агент КГБ, в своей нетленке "Отношение УПА к полякам на землях Юго-Восточных Второй республики" изданной в 2002 году, описывает точное происхождение фотографии!

Корман нашел все доказательства, что снимок 1923 года был сделан деревне Козовка близ Тернополя в декабре 1943 года! Снимок чудом удалось тогда спасти, и выжившие после резни поляки передали его на подпольную базу полка № 14 армии Кройовой на окраине города Львова, а уж потом, спустя много лет оригинал фото стал достаянием самого автора! 

Корман настлько увлекся рвзвитием этого мифа о зверствах украинцев, что даже придумал целую историю о том, что в првавилах украинских националистов было в обязательном порядке делать из польских детей вот такие вот, как он их назвал "wianuszkw" - "веночки" украшая ими дороги, по которыми те шли! По словам Кормана, такую вот увешанную телами польских младенцев дорогу, украинцы называли "Дорога к независимой Украине"!

Надо отметить, что Корман действительно настолько увлекся своим "расследованием", что даже нашел изобретателя данного метода, конечно же командира подразделения УПА, а через некоторое время даже выпустил фотоальбом "Геноцид УПА польского населения — фотографические доказательства", в котором основным доказательством вновь стало фото детей Долинской.

Полякам так пришлась по духу эта история, что в июле 2003 года, на военном кладбище в Перемышле был установлен памятник польским жертвам УПА, включавший в себя скульптурное изображение детей, связанных проволокой и повешенных в том же положении, что и дети Долинской на фото.

Дети Марианны Долинской: самый популярный фейк антиукраинской пропаганды

Надо отдать должное, в начале октября 2008 года фейковую скульптуру убрали, но... В 2017 некто Анжей Питинский предложил увевовечить другой фейк, с "Волынской резней":

Дети Марианны Долинской: самый популярный фейк антиукраинской пропаганды

Особенно потрясающе в котором смотрится центральная фигура мальчика на вилах:

Дети Марианны Долинской: самый популярный фейк антиукраинской пропаганды

Ну и лицо улыбающейся женщины, стоящей по задумке скульптора в огне:

Дети Марианны Долинской: самый популярный фейк антиукраинской пропаганды

Источник http://fakeoff.org/propaganda/deti-marianny-dolinskoy-samyy-populyarnyy-feyk-antiukrainskoy-propagandy

• R U N E S •

Чия була вперше руна?
Індри, Одіна, Перуна?
Чи всіх трьох? Іншого ль Бога?
Чи є перша дорога?

Навряд чи. Вічні в дзвонах струни.
Вічні полум'яні руни.
Вічний Грім з його акордом.
Вічний Ворон з криком гордим.

В Вітрі мовкне чи ридання?
В Море ль стихне голосіння?
Полюбив, що не минеш битви.
Чи не забудеш слів молитви.

Щоб пройти ліси і гори,
Потрібно знати змови.
Значить, треба знати руни,
Бо хащі вічно-юні.

Значить, треба знати чари,
Бо гори вічно-старі.
І завжди душі знайомі
Руни, блискавки, і громи. Інстаграм @nativeism_ua

Будинок «зі зміями та каштанами»

  • 16.06.19, 06:00

 Будинок «зі зміями та каштанами» (1911. проект Ледоховського) знаходиться на Великій Житомирській, 32. Перший раз побачивши його в п'ятирічному віці, декор на його фасаді став для мене своєрідним особистісним символом повернення до вулиць міста.

Робити наголос на аварійному стані немає ніякої потреби, адже ця очевидна річ не викликала до лютого місяця цього року ніякого здивування та подальших дій спрямованих на реконструкцію. Повідомлення про реставраційні роботи з'явились ще в жовтні 17-ого, але приблизний план робіт й прес-конференція була організована нещодавно.

Апріорі, зазначаючи те, що фасад будівлі – одна з останніх пам'яток київського модерну початку минулого століття.

Питання викликає одне: якщо до будь-якої архітектурної пам'ятки міста ставитись виключно з точки зору доцільності її подальшого використання й функціональності, чи залишиться надія на те, що місто не буде пам'яткою відсутності будь-якої, насамперед, внутрішньої культури.

 P.S: це зовсім невеликий елемент загальної картини абсурду. Але зовсім вражає те, що спеціальності «реставратор пам'яток нерухомої культурної спадщини» взагалі не існувало – думка запровадити петицію (https://petition.president.gov.ua/petition/52968) виникла також зовсім нещодавно.


Взято з Пломінь

Обстріл Мар'їнки

Сьогодні зранку, о 05:02 російсько-терористичні війська в черговий раз здійснили артилерійський обстріл Мар'їнки.

Найболючіше те, що крім позицій наших захисників під вогонь окупантів цього разу потрапили і мирні мешканці - сім'я, яка в цей час знаходилась в своїй оселі.

Найстаріший потерпілий - дідусь 1933 р.н., зазнав найбільших поранень, бо він опинився під завалами стін та перекриття. Добре, що наші воїни швидко дістали його з під розвалин у безпечне місце.

Наймолодший потерпілий - 2-річна дитина, яка на щастя не зазнала значних ушкоджень.

Також акубаротравму та тупий забій живота отримала 8-річна Варвара.

Ще 2-є мешканців, чоловік та жінка, отримали численні забійні травми.

Тепер їм нема куди повертатись, бо в їх дім прийшов "руській мір".

Найцинічніше - це пояснення так званих "республік" про обставини цієї трагедії. До фото додаємо скріншот їхньої ганебної брехні.

Фото Aleksandr Savchenko

Текст 3-ій ОМПБ - Королівська піхота


Фільм: «ЛЕГІОН. ХРОНІКА УКРАЇНСЬКОЇ ГАЛИЦЬКОЇ АРМІЇ 1918-1919»

Новий документально-ігровий фільм від режисера Тараса Химича є продовженням циклу пізнавальних фільмів з історії України першої половини минулого століття. Сюжетна лінія створена на основі спогадів очевидців. В скрупульозних реконструкціях перед нами постає образ українського Січового Стрільця. Через події сьогодення ми можемо краще зрозуміти мотивацію та діяння історичних персонажів. 


Олег Ольжич

10 червня 1944 р. в таборі Закценхаузен під час чергового допиту помер Олег Ольжич, український поет, археолог і політичний діяч.
Народився в Житомирі. Освіту здобував у Києві.
У 1929 р. після заснування ОУН став одним з найактивніших її членів, очолив культурний сектор організації, а трохи пізніше став заступником голови проводу ОУН.

За дорученням ОУН поет брав участь у проголошенні Карпатської України. 
Потрапив до хортистської тюрми.

Після розколу ОУН у 1940 р. належачи до фракції мельниківців, очолив відділи ОУН на Правобережжі України, в Києві.

5 листопада 1941 р. він був одним із фундаторів Української національної ради. У 1941 р. переїхав до Львова.

У 1944 р. поет у Львові був схоплений гестапівцями. 10 червня 1944 р. – закатований у концтаборі Заксенгаузен

 .

Лицемерие

  • 11.06.19, 23:15
Зато лезут с фигней "братские народы" и обнимашками, жопы ленивые...