Володимир Івасюк

18 травня 1979 р. було знайдено повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом Володимира ІВАСЮКА, українського композитора-виконавця, поета, Героя України.
Талант зробив Івасюка відомим спершу у рідному Кіцмані, згодом – у Чернівцях, а в 20 років автора "Червоної рути" знав увесь Радянський Союз. Пісні "Водограй", "Я піду в далекі гори" ставали переможницями пісенних конкурсів. Він – один із тих композиторів і виконавців, які започаткували українську естрадну пісню.
Принципова відмова писати музику на російськомовні тексти та прославити 325-ту річницю "возз’єднання" України з Росією коштувало 30-річному композиторові життя. Прощання з ним тисяч людей у Львові стало виявом того, що навіть під товстим льодом "застою" зріють паростки свободи.



Річниця депортації кримських татар

18 травня 1944 року розпочався ще один жахливий злочин радянської влади, скоєний нею під час Другої Світової війни.

Кримських татар силою загнали до глухих товарних вагонів і вивезли з рідної землі до Сибіру та Середньої Азії. Тисячі дітей і літніх людей загинули під час цієї депортації. Іншим довелося боротися за виживання в так званих «спецпоселеннях».

Ця трагедія – наш спільний біль та історія, яку ми ніколи не забудемо. І коли вільний український Крим повернеться додому, ми разом віддамо належну шану усім невинним жертвам російського тоталітаризму.

Пам’ятаємо!

Телеграм СБУ


Василь Стефаник

14 травня 1871 р. народився Василь Стефаник — український письменник, майстер експресіоністичної новели, громадський діяч, політик.
Навіщо досліджувати творчість Василя Стефаника та чому його новели досі не втратили енергетичного заряду — у проєкті Суспільного «Стефаник. Новели-ли-сти-сни».

З ФБ UA:Культура


Сонячне затемнення

16 травня о 6:00 буде сонячне затемнення. Посилання на майбутню подію онлайн нижче


На подумать

  • 06.05.22, 19:16
"Думаете, если кто-то из украинцев увидел бы как украинские солдаты стреляют своих же собственных людей это продолжалось бы долго? Думаете, это не заметили бы, не доложили? А про русские силы, которых по прежнему много в Украине, не попытались бы засвидетельствовать или хотя бы заснять это на видео? Это вообще невозможно"

Кэри Фукунага

Формат коротких відео з Ютубу тут не проходить, тому тримайте посилання



Отаке

  • 06.05.22, 12:56
У Нідерландах росіяни розтрощили всі автівки з українськими номерами, які були припарковані біля лайнера, на якому розмістили біженців з Маріуполя

Сталось це в Роттердамі. Кажуть, що на місці багато поліції та червоного хреста. Маріупольці кажуть що ця агресія через те, що Нідерланди відмовились обслуговувати російські суда.

Мабуть це краща відповідь в спорі, чи винен у війні лише путін, – пише радник мера Андрющенко.

Телеграм Хрі новини

20 хв з життя Лиману на війні

Чесно скажу, не змогла все подивитись



Прекрасні цифри

  • 02.05.22, 19:50
Щоранку прокидаюсь, заходжу на сторінку генштабу, а там: 
 22100 
22400 
22700 
 Так приємно, наче зп на карту падає.

Twitter max_vyshynskyi

Фарисеї та книжники

  • 23.04.22, 12:20
Зараз по ФБ розлітається новина, що вночі в Тернополі в собор УГКЦ вїхала жінка машиною, коментарі особливо дивують, зразу пишуть, що нею мають зайнятись спецслужби, що це неповага якась, розіп'яти треба, розповсюджують особисту інформацію, і коментуючі віряни не поцікавились чи їй погано стало за кермом і тому вона втратила керування чи важкий психологічний стан, експертиза то ще йде. Це фарисейство і книжництво, людям цікавіші речі ніж допомога іншому, про яку так люблять проповідувати. Це ще раз доводить, що світом править вигода, а не рожеві соплі чи вигадані друзі