хочу сюди!
 

Татьяна

57 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Чому жодної "християнської етики" не має бути в школі

  • 06.06.21, 20:20
Я знаю, мої пости влада не читає і, навіть якби читала, то поклала б на них болта. Але тема досить важлива і я б хотіла щоб вона була видимою і адекватна частина суспільства мала альтернативну точку зору.

Я не атеїстка і ніколи нею не була. Я не ненавиджу християнство та інші релігії. Я проти обмежень права людини на свободу віри, якщо це не порушує закон і права інших людей. Але мене дуже обурює спроба клерикалів залізти в школи і пропагувати там свою точку зору на бога. І ось чому.

1. Це порушує право дитини самій обрати світогляд. Не обов'язково дитина в майбутньому захоче сповідувати християнство, вона може прийти до інших релігій або не вірити взагалі. Але етика чомусь лише християнська (в дуже прогресивних випадках ще додають кілька світових релігій), що уже з самого початку є нав'язуванням однієї релігії як єдино правильної.

2. Дитина ще не може зробити усвідомленого вибору у такому питанні. Цей момент перетинається з першим пунктом. Формування система світогляду це дуже складний процес, який потребує досвіду, знань, можливо, особистого доторку до сакрального. Особисто я і в 25 ще точно не знаю до якої релігії належу, а дитини, якій нав'язують свої погляди, замість усвідомленого вибору, буде просто повторювати чужу точку зору.

3. Релігії не місце в школі. Я дуже підтримую нормальний світський курс релігієзнавства (той, що без "неоязичництво - секта, яка поклоняться фалосу з кабачка"), але я вважаю що в школі не має бути релігійних культів і, особливо, надавання переваги одній релігії. Сакральне - окремо, світське навчання - окремо.

4. Християнська етика містить велику кількість сексизму, -фобій та великої кількості іншого "культурного сміття". Релігія це соціальний конструкт, який ввібрав в себе все, чим жило суспільство сотні років. В тому числі, абсолютно недопустимі токсичні ідеї сексизму, звинувачення жертв, толерування домашнього насильства, тотального конформізму та ненависті до всіх "інакших". Особисто я б не хотіла щоб моїй дочці розповідали про те, що вона брудна грішна істота, яка має берегти свою "пісєчну честь" як товар, який має бути в заводській упаковці. Або те, що вона може спровокувати насильство короткою спідницею, аборт - гріх, а жынє глава мушш. В 21 столітті це дико і абсолютно шкідливо.

5. Суб'єктивний фактор. Хто буде викладати? Предмет надзвичайно складний, бо християнська теологія це той ще лабіринт. І викладати його має той, хто : а) має освіту педагога, б) досконало знає теологію, в) не буде нести суб'єктивну сектанську маячню а-ля Смірнов чи Чаплін. Чи багато таких людей взагалі є в країні? Навряд. Тому, скоріш за все, предмет дадуть або вчителям, які і символа віри не знають, або запросять людей, які можуть мати дуже низький рівень знань та сумнівні моральні якості. І користі від такого викладання точно не буде.

6. Релігійні ініціативи в школі це ще одне благодатне поле для цькування. Якщо свідомі батьки відмовляться від такого предмету, то дитина може стати білою вороною і об'єктом ненависті як з боку вчителів, так і за сторони інших дітей. Особливо це актуального для клерикалізованих регіонів типу Львівщини, де грубе порушення конституційного права на свободу совісті є обов'язковою шкільною програмою регіону (У червні 2020 року Львівська облдержадміністрація ухвалила рішення про обов’язкове викладання в школах області курсу “Основи християнської етики”). І, звичайно, це лише посилює негативне ставлення до людей з іншим світоглядом.

7. Це додаткові гроші, які можна витратити на більш важливі речі. Фінансова сторона питання теж важлива, бо роздатковий матеріал для предмету з неба не впаде (чомусь). І у нас в країні трохи не та ситуація щоб кидати гроші на подібні дурні ініціативи.

Отже, я вважаю що предмет християнська етика є порушенням права людини на свободу совісті, транслює небезпечні антигуманні ідеї, посилює ненависть до людей з іншим світоглядом та заважає навчальному процесу. У подібних ініціативах я бачу неприкриту клерикалізацію та відступ назад у завойованих правах людини. Особливо у питанні прав жінок, бо церква була і залишається мізогінною організацією. Тому, звісно, я проти такого впровадження. І, сподіваюсь, що цю дурну ідею так і залишать ідеєю.

І хотілось би щоб влада трохи звертала увагу на те, що відбувається поза Києвом, бо те, що відбувається на Львівщині явно неконституційно і не може бути нормою у світській державі.

З ФБ Victoria Nika Moriweather
13

Коментарі

16.06.21, 20:35

Все так
Але для нинішнього покоління , якоїсь іншої моральної планки просто не існує. Тому і пхають релігію в школу , не тому що попи дуже хочуть, чи є фінансування- а що б дитина не оскотинилась. Проблем з булінгом в таких школах дійсно менше ( кажуть)

    26.06.21, 20:44

    І замітка класна, але щоь болт смущає
    Ви в технічному вузі вчились?

      36.06.21, 20:52

      Спірне питання. Релігія хоч і має безліч недоліків, але пропагована нею неминучисть покарання є досить сильним стримуючим фактором. А вічність життя є стабілізуючим психіку людини фактором. В іншому випадку плинність житя і безкарність, протиставлена релігії, не факт, що є хорошою альтернативою.

        46.06.21, 22:55

        Замість релігії краще б викладали соціальну психологію

          57.06.21, 10:11

          Точняк.. вместо христианской этики необходимо ввести предмет.. "Социальная этика, или этика общественной жизни." с кратким и емким изложением различных религиозных культов. дабы детишки имели хотя бы поверхностное представление и не были по наивности втянуты в какую тоталитарную секту..движение.. организацию.. и т.п.

            68.06.21, 09:52

            иншалла

              78.06.21, 16:07

                88.06.21, 18:34Відповідь на 1 від NoTaRь

                Не треба узагальненнями намазувати чорною фарбою все молоде покоління. Ми живемо у світі що стрімко змінюється. Будучи молодими ми також чули від представників старшого віку подібні заяви на свою адресу. Молодим притаманно шукати свої шляхи у житті, набувати СВОГО досвіду. Попи православні і католики та і представники інших релігій дійсно хочуть поширити свій вплив на суспільство, бо це їх прибуток. Небагато серед них служителів які дійсно ведуть своїх вірян вірною дорогою. Біля головного російського православного Храму нашого міста побудували ТРИ гаражі. І у кожному з них стоять НЕ Ланоси та не Жигулі ! Найкраще діє на виховання молодого покоління не та лапша що її вішають нам на вуха, а особистий приклад життя ненаситних священників. Люди читають безбожні ціни на їх послуги і все розумі

                  98.06.21, 19:33Відповідь на 4 від Дождь!

                  Замість релігії краще б викладали соціальну психологію

                    108.06.21, 20:52

                    потому что Бога нет

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна