краплини долі

  • 19.12.11, 23:19

Йшов крізь дощовий день, 

йшов зі знайомими та друзями крізь теплий грудень, 

йшов вулицями міста,

коли схопив поглядом крапельку дощу.. я сказав:

- ти сумна.. чому такий пригнічений вираз на поверхні твоєї душі?. я бачу, у твоїй прозорій воді немає місця, де би смуток міг заховатися від погляду.. що так хвилює, вкриває нервовими зморшками твоє пружне тіло, краплино?.

- я падаю, то така моя доля.. однак, якби була температура повітря на 7 градусів нижча, я би повільно й легко спадала чарівною сніжинкою, танцювала у вихорі серед своїх любих сестер і це було би красиво й приємно..-

відповіла сіра краплина.. а я,

замислившись, озирнувся на ближніх: 

такі ж ледачі душею волоцюги, консервовані в машинах мени і леді, радісні і порожні діти поважного віку, злякані і сердиті вояки, сонливі зайняті панни, манагери бодрячком, метушливі старі, попи-артисти та артисти попи, -

ким би ми стали, 

якби наше суспільство було 

більш вимогливе та справедливе?

І, коли я вже відпускав поглядом краплину, 

краплина 

дивилась на мене, прагнучи зрозуміти,

чи так само безсилі люди в житті,

як вода - в сірому повітрі міста..

і, не знаючи відповіді, впала у прірву біля моїх ніг.

Вільно коментувати можна тут:  http://nb1-sf.blogspot.com/2011/12/blog-post.html 

Про проблему

  • 25.11.11, 22:05
ЗМІ та буденний слововжиток спотворили наше поняття про "проблему". Часто проблемою називають щось, чому більше личать нашомовні слова "незручність", "біда", "горе". Натомість його початкове значення десь у ряді понять "виклик", "задача", "протиріччя"...
В соціальній філософії існує визначення близьке до первинного значення. А саме: усвідомлена та значима невідповідність між бажаним та дійсним, очікуваннями та результатами діяльности. Тут кожне слово важить. 
1) усвідомлена. На лекції років сім тому почув цю думку і досі її "жую": 
Задача психолога - поставити клієнта перед проблемою. На консультацію він приходить з поганим самопочуттям, з переживаннями тощо. Задача фахівця - допомогти йому усвідомити витоки цих переживань, які саме протиріччя породжують почуття немічності... Клієнт має вийти від психолога з проблемою. (Психологія - не мій фах, суміжна спеціальність).
2) значима. Тут, думаю, все очевидно. Якщо не болить (поки не болить) рідко хто починає ворушитися, щось вирішувати.
3) невідповідність. Власне, ключове слово. Поки людина в самих переживаннях, невідповідність є між її бажанням почуватися гарно та дійсним сумним станом (тут ми не виходимо за межі суб’єкта: бажане і дійсне - в ньому). Але усвідомлене переживання, розуміння того, що в дійсності є причиною суб’єктивних переживань, приводить нас до невідповідності між внутрішнім (очікування, плани) та зовнішнім (сумна дійсність). Боротьба з самими переживаннями - потрібний шлях (медитація, аутогенне тренування тощо), але він не дозволяє змінити на краще обєктивні причини переживань. Це може бути схожим на прийом анальгетиків у той час, як потрібно видалити запалений апендикс. Натомість, усвідомлення об’єктивних причин переживання дозволяє змінити дійсність, відповідно до свого розуміння блага.

Тому проблема - як усвідомлення невідповідності бажаного й дійсного, - ознака сили та мудрості, перший крок до справжніх змін.

В госадминистрации совки тупые

из газеты "Почемусская правда"

В нашей госадминистрации все совки - тупые. Об этом журналист издания узнал от уборщицы, которая представилась Марией:
- Так и есть, совки почти все - пластмассовые, а те, что железные, тех специально затупляют.
Служилые чудесно знают, каким грозным оружием может стать саперная лопата. Но даже обычный совок в умелых руках опасен.
- Да, тупизна совков - не единственная, но показательная мера безопасности в здании госадминистрации.
Эти слова начальника службы охраны должны свидетельствовать о профессионализме и системности работы его ведомства. Или же о страхе власть предержащих? Будем надеяться, что о первом.
Комментарий редакции.
Справедливости ради, отметим, что тупые совки - никак не достижение нынешней администрации, но достались ей "в наследство" от предшественников.

Анекдот

 є   ї

слухай, а шо таке цi: економiкум, полiтикум..?
ну, бачиш, люди чимсь переймаються, починають навчання разом, роботу, спiлкуються, заводять сiм'ї...
та до чого 
ти ведеш, куме, коротше!
та до того й веду, що вони кумуються в своїх колах i виходить: полiтикум - полiтичне кумiвство..
та да, вони ж там всi за одно, хоч i б'ються про людське око..
отож
Куме, а ти менi - який кум? Полiт.. чи економ..?
Ну, не полiт, бо з наших балачок жодних вигод нема. 
I не економ, бо як прошу позичити грошей, то..
А шо ти про мене, от маєш яскравий пиятикум: з Недутихатою та Гордiєм..
Гордiй - падло, я з ним не пию. А то, ще маю роботикум, в ньому - колегiкум i начальникум. I куритикум.
А в мене футболiкум i бiблiотикум.. Не знаю, як я тобi, а ти менi складаєш 
гулятикум та смiятикум.
А ти менi - експертикум..
Ну, оце ти вже з газети взяв!
Та нi, видумав, чесно! 

Надибав у своїх ґуґль-док’ах з датою 5/15/10. 
Пригадую, тоді трапилась на очі стаття, автор якої гнівно лаяв за вживання цих кальок "економікум, експертикум". Спробував зараз і її знайти, але ґуґль не пам’ятає

їдем

Вирішили ми з чуваком державу розбудовувати.

Пізня весна, ніч коротка, в потязі все ж не виспишся.
Пару разів переривались на взяти чай, долити кип’яток на другу заварку, потім зливали, а так - усю ніч про те саме.
- Треба бути амбіційними, бо якщо ти не амбіційний, інші - амбіційні, - тебе з’їдають, Запомни, чувак, так завжди.
- Так, згода, у нас не така вже й велика країна, як звикли.. Я вже всю об’їхав. Треба думати про розширення кордонів...
- Нєфіга, кордони, чи тоє, землі - зара нікому непотрібні, навпаки: менші відстані - менші витрати. Але я про інше, чувак, для чого ми живемо?..
- Ну, ти зара будеш про ідею, але люди живуть не ідеями, а потребами. Поки не припече, я не стану.. 
- Лайно, от ти ж зараз їдеш і говориш зі мною тому, що тобі так хочеться, правда? Нє, ну припустим, я хочу просто показати: багато робиш заради, а не по неволі..
- Ну добре, але я б починав з простішого, наприклад, назва. "Україна" - якесь сумнівне слово, завжди дурні асоціації. Поляки колись гарно придумали: "Жечь Посполіта", тобто, "Народне Діло". Треба щось таке, знаєш, щоб люди зрештою об’єднувались і могли пишатися, що "ось я причетний до .."
- О, та я ж тобі про шо.. але з іншого боку, хе-хе: ти - про обкладинку, я - про начинку. Точно, тр’а такі речі чудити, щоб люди загорялись і йшли! Я от чув.. 
- Так, але! о вибач, просто хотів нагадати, тут минулі 70 років ширялись ідеями про світле майбутнє, загорялись, горіли, згорали.. Я розумію, щось таке має бути, але краще б думати про якісь буденніші речі.
- Так ти ж мені не дав договорити..
- Вибач, знаю, то що ти?..
- Ти не куриш? Будеш виходити на станції? 
- Ні, не травлюсь.
- Хе, респект, ну я тоді не буду, це з армії - так балуюсь; та, пофіг, уже їдем.. Простіше, кажеш.. А я що, власне, хотів сказати..
Далі - півтори години роздумів вголос на тему, що "кожен рішає всьо сам" і насправді нема держави, нема ніяких інституцій. Роздуми шикарно ілюстровані замальовками з колгоспного, армійського та бізнесового життя. "Тому буде несправедливо, якщо хтось із наших "болтиків-політиків" взагалі в підручники історії потрапить, правильно було б записати імена тих, хто їх утримує, хто цимигандонами користується, жорстоко гноблячи країну." Приклади за мірилом - від колгоспу до райцентру, але цілком правдоподібно, що висновки можна застосувати на загал. Трошки хилить на сон і я частіше й частіше погоджуюсь кивком голови.
- Отже, просто мусиш чітко собі відповісти: хто ти і чого ти прагнеш. Бо з таких ти-ти-ти-ти-ти - складається країна. Я чув таке, що в майбутньому держави будуть як корпорації, і люди не по народженню ставатимуть громадянами, а якби найматись, ну, як на певну місію.. Ну, то - так, хтось казав, десь читав, якийсь док.фільм бачив. Але, головне: держава має, як будь-яка компанія, чіткі цілі розвитку, бачення хто і для чого їй ’трібен, але ж все це - люди рішають. А там - хто на що вартий, хто чого прагне. Чим вищі цілі, тим кращі перспективи у країни, тим потужніша держава. По ходу, я так дивлюся, вже щось схоже намітилось у нас..
- Стривай, а як же в тій темі виховання, соцзабезпечення..
- Громади. Самі люди на своїх місцях. Місцеві спілки, сусідства. Тобто питання вирішують, як це і завжди в історії було, на рівні "ти - мені, я - тобі", без громіздких установ і бюрократів. А держава рулить проектами, що перевищують можливості малих громад. І коли переростаєш свою маленьку вітчизну, готовий вийти на новий рівень, тоді один, як є, з голою мрією і якимось досвідом, йдеш і виборюєш право долучитись до громадянства.
- Щодо "сам по собі", то такого не буде. Завжди ж є родина, якісь прив’язаності, що потягнеш за собою нагору.
- Прив’язаності, ну.. але, от скажи, в твоєму житті батько щось рішає?
- Тепер, в принципі, ні.
- А раніше люди без ради з батьками нічого не рішали. Тоді сім’я важила, але тепер, сам кажеш: в принципі, нє. 
- Це ти чітко помітив, у нас немає взагалі такої структури, що "ти - старший, я - молодший". Ми ж так, на рівних, - правда? - зараз говоримо.
- Та й я ж і не дуже старший.. Іноді й не знаю, це - добре, чи це - погано. Але правда, нема вже того. Наприклад, у нас в частині як такої дідівщини не було, більше по земляцтвах ділились, таке: ми, з Київщини,- хахли, ви - мадяри, ті ще - данєцкіє, ті - бандери.. Але старший призов, коли треба було, гуртувався і дуже швидко все рішали. А традиції, - чесно казати, ми з самих себе сміялись із тими"разрєшитє доложить..", з маслом, ну, мабуть, нічого з цих приколів не знаєш, нє?
Чувак, здається, їде з якоїсь войськової зустрічі, а дємбєльнувся пару років тому, справді, не так уже й старший.
- Все, моя станція за півгодини, я - на вихід. Ти - до Києва? А що там?
- Навчаюсь.
- Ага, тепер ясно, чого про родину згадував: у батьків на шиї?
- Та ні, працюю. У дядьковій фірмі, помічник юриста. А ти?
- Кручусь. Я без освіти, дякую, хоч у школі читати навчили, кручусь. От недавно почав маленький бізнес, на паях з однополчанином. Казав, має гарні виходи на новенькі мобіли з Угорщини, але, зараза, скупився по такій ціні, що як би тепер хоч окупитись.. То я їздив у Хмель розбиратись із ним. А ти звідки сам?
- Казав же, з Києва.
- Киян як таких - я лиш одиниці бачив, батьки твої звідки?
- О, тепер і ти про родину заговорив, значить іще не втрачене поняття.. Та, київські.
- Коли так, давай п’ять киянин. Ось візитка, буде щось потрібне, запитуй. Це я в сільраду йшов на вибори, так наштампував, хе.
- О, чувак, може знаєш у себе там.. Може є старі книжки у когось? Я би взяв, для колекції, ну, і не задарма.
- Попитаю, добре, що сказав, задзвони десь у середині тижня, я відповім. Гарної дороги.
- Щасливо.

Такий мій рай, мій Їдем. Принаймні раз на місяць, а то й щотижня - подорож Укрзалізякою. По роботі - кур’єр або представляю дядчину фірму. Але мені в кайф інше: подорожні й книги. Старі книги: розвалюхи 20-30-х, і книги ХІХ ст., які зшивалися на віки, й іноді альбоми, і навіть пару рукописів. Бібліотечні печатки, відтиски приватних власників, шикарні або скромні екслібриси, підписи авторів або дарувальників. Комісійні магазинчики, розкладки на ринках, старі хатинки і квартири з триметровими книжковими стелажами - це я люблю. Плюс, люди.
Навчання йде своїм ходом. В універі я вивчив одне, словами мого попутника: всьо рішаютьметодисти. Зі старостою маю повне взаєморозуміння, та методисти мене щоразу попереджають на чиї пари мушу ходити, а з ким можна домовитись і що сказати. І не думайте, жодних хабарів за чотири роки, тьху-тьху. Насправді, люди багато роблять мені за красиві очі і добре серце, тільки іноді треба їм нагадувати про їх добре серце, їх красиві очі. Не налаштовуйтесь, не факт, що і вам таке вдасться, на потоці, здається, я один такий.
Можливо, цьому навчився теж завдяки подорожам, завдяки подорожнім. 

Добре, провідниця вже будить народ на ранковий туалет, йду вмиюсь, бо ж на пари з вокзалу.

ПС: Як завжди, троє в черзі, а зазирнути в сусідній вагон - їм лінь подумати і зробити. Сусідній вагон - купейний і я там майже душ прийняв, поки ці все іще чекають. От і добре, що їм лінь.

Не йде з голови та думка про амбіційних..

") Золотому нашему!..

  
Тираъ створила відейку-присвяту для нашого спільного луцького друга. Він цими днями відзначає черговий Особистий новий рік..Зичимо всього йому доброго, світлого, прекрасного, щоб світ йому вповні повертав усе гарне, що в нього Златік вкладає.Сподіваємось на нові зустрічі та співпраці, дякуєм усім, хто є поруч із ним, підтримує його на роботі та в родині.

Дорожня замітка. Одеса. Культпрограма


в одеському музеї західного та східного мистецтва немає виставок західного та східного мистецтва
а є ремонт
і ще є три з половиною виставки
міський фотоконкурс
виставка художника з Воскресенська (Миколаївщина)
за піввиставки рахував підняті зі схронів старовинні меблі та предмети інтер’єру - дуже цікаві штуки затягнуті поліетиленом
Понікарова раджу всім-всім-всім
в основному представлені його акварелі та трошки графіки
в акварелях він геніально грає з клаптями чистого незамальованого полотна
іще якось так вишкрябує риски в фарбі
ну чи мені так здається
не розбираюсь у всіх цих технічних деталях
але перед його картинами я мав дивовижні відчуття
двічі відчув аромат бузку
запах моря
дихання снігової свіжості
смак березового соку

посиланнячко

  • 06.08.11, 22:05
Читав у дитинстві в журналі "Наука и жизнь" "Дневник космонавта" Лебедева.
Знайшов тепер у мережі.
Є там, як на мене, чудові віршовані рядки:
Слова, одни слова.
Они как сорная трава забили все живое.
раджу: http://valentinlebedev.livejournal.com/38386.html

Войскова нотатка

Будь-ласка, послухайте пісеньку, прикручену до цього текста. Виконує польський бард-рокер. Пісенька дуже важить для мене.

Це була весна 2007го року. Напружена політична ситуація. В Києві - антимайдан, раду розпущено, уряд хитається на глиняних ніжках, якісь біло-блакитно(-червоні, для повноти триколору) провокатори верещать у пресі про колони, що формують на Яворівському полігоні для походу на Київ. Начебто, студентів-націоналістів із інституту Сухопутки та з військ.кафедр інших вишів спішно навчають, готуючи до вуличних боїв у столиці.

В цей час на порожньому Яворівському полігоні, десь у куті біля польського кордону, в сорокамісному наметі хропіли 30-з-гаком піхуйтинців з ужгородського 15го гірсько-копитного батальйону.
Троє не спали.
Один, Сава, ходив від однієї до другої пічки-буржуйки, совав у них нарубані вдень дрова (буржуйки рятували, бо вранці скрізь лежав крижаний іній і вода на польовій кухні регулярно замерзала). На пічці парували три кружки з чаєм на яблуневих бруньках.
Інші двоє, схожі, як Штепсель з Торопунькою, лежали на сусідніх койках. Лежали, наче сіамські близнюки зрослі вухами, й слухали PolskeRadio, бо іншого не було.
Взагалі, майже нічого не було. Ідеальна ситуація. Нич зайвого: ані грошей, ані норм.мобі.зв’язку, ані батьківських днів/посилок/грош.переводів, ані надій на скорий дємбєль... Важче зрозуміти, що ми насправді мали в тих окопах, лісоповалах, рем.загонах, під холодним душем раз на тиждень, у похідній столовій, в цьому наметовому "палаці". Нич я вам не поясню. Здобувайте досвіди самі, не пробуйте їх замінити чужими словами.

Ми засинали і прокидались із цією піснею в вухах. Далі, перекладав тексти новин польського радіо (справедливости ради, згадаю 30хв. україномовну програму, що йшла не кожен день). Потім ми писали віршовані есемески побратимам в Ужгород і незнайомим дівчатам. Пам’ятаю таке:

Радіо Польське слушаєм,
Картоплю з тушонкой кушаєм,
З мєстних бубєків гонім
На Яворівськом полігоні.

Сава подавав чай товстими рукавицями-крабами (кружка - палаюча, просто з пічки). Легенький аромат і присмак яблуневого цвіту в кип’ятку. Це - щось ближче до раю.

Знаєте в чому запорука щастя? - В відсутності дешевих задоволень.

Не скажу про дорогі, нич із них не знав, але дешеві задоволення руйнують життя, замінюючи його справжність сурогатами. Справжність, таке моє спостереження, там, де немає місця грошовим відносинам купівлі-продажу. Справжність у щирому безпосередньому спілкуванні рівних; вона в несамовитих емоційних стосунках, байдуже, - руйнівних чи продуктивних; справжні - діти, хоча їх уже так попсувала наша пластмасова культура.

Я змалку цінував тексти. Вони, абстрагуючись від вартості паперових носіїв, - нематеріальне задоволення.

Був у моїй службі період, коли я майже місяць провів вартовим у нарядах (патрулі по військ.містечку та в парку бойових машин). Багатогодинні нічні прогулянки; самотні або (рідше) з напарником; під ярими зорями, під дрібним снігом, під шальоним дощем. Я пригадав десятки віршів, у тому числі ті, які ніколи не знав на пам’ять. Це було щось, це теж рятувало. Потім у Яворові я написав пародію на Бродського - вірш із нашого наметового життя, насолоджуйтесь:

Не поднимайся с постели, не
отбрасывай одеяла,
потому, что по ту его сторону
резко похолодало:
топщик уснул, буржуйки
так безнадежно остыли...
не рыпайся, новый рабочий день
не стоит твоих усилий.

Ты же - не супер-трупер,
ты же - не терминатор.
В трубы никто не трубит,
так что вставать не надо.
Если придут из штаба,
ты отшутись анекдотом,
мол, служба идет под храп, а
дембель ты, или кто - ты?

Не поднимайся с постели,
да и вообще, просыпался
ты пять минут назад - зря!
лучше бы оставался
таким же, каким ты был:
спавшим или дремавшим, -
тебе это так к лицу..
повторю: все что дальше

с тобой произойдет за день -
сна твоего не стоит.
Что там - сна, полудремы!
не строй из себя героя!
закон притяжения тела
к постели - все еще в силе!
забей же на все! Салаги
завтрак еще не сварили.
III.2007

Місто будиться з нашими мріяннями, Шумом вулиць мене зве. Місто будиться з нашими мріяннями. Дай нам, Боже, добрий день. -
І ми пригадували наші міста й містечка. Київщина, Донбас, Закарпаття... І снились нам вони.

Анонс. Перша декада серпня. 100 років "Лісовій пісні"

Просто є речі, за які ти маєш відповідати, від яких
ти не можеш просто так відмовитись.


Як повідомляє сайт музею Лесі Українки в Колодяжному, 25 липня (за старим стилем) 1911го року з’явився чорновий автограф унікальної драми-феєрії "Лісова пісня".

Місяць тому Художник+ та Луццкий запрошували в поїздку на озеро Нечимне. Саме ця місцевість Лесею змальована в "Лісовій пісні". Там зараз екологічне лихо, як обіцяв, додав інфу про це у статтю "Нечимне" на Вікіпедії.

Волиняни - люди прості, як і всюди. Можуть і про пам’ятник лесин жартувати й веселі пародії вигадати. Але, як прояв здорового патріотизму, пам’ятають і шанують місця та речі пов’язані з Лесею та її творчістю. Громадські діячі (Спілка письменників, благодійники і прості люди) збираються на літературні збіговиська Поетичні свята "Лісової пісні". Тема досить відома, ось деякі згадки в пресі: це - у 2010 році, в 2009-му там виступив автор наступних рядків:

Я запитую в себе, питаю у вас, у людей,
Я питаю в книжок, роззираюсь на кожній сторінці:
Де той рік, де той місяць, той проклятий тиждень і день,
Коли ми, українці, забули, що ми - українці?

І що в нас є душа, повна власних чеснот і щедрот,
І що є у нас дума, яка ще од Байди нам в'ється,
І що ми на Вкраїні - таки український народ,
А не просто юрба, що у звітах населенням зветься... -

тут анонс 2007го року, а з цієї статті 2004го року видно, що заходи проводяться з 2001го.

В компанії з Алексом де Шері та Тирою поїхали на Нечимне до Луццкого та Художника. Бачили залишки озера, ходили в будиночок-музей "Лісової пісні". Художник розповідав, яким було озеро в часи його дитинства, обіцяв пошукати старі світлини. Луццкий виклав тут фоти з нашої поїздки, в тому числі цю зі стовпами, по яких мав би йти струм для очисної техніки. Озеро мали б уже чистити, а чому не чистять?..

Є речі, які були до нас, радують нас, але радувати наступні покоління зможуть лише тільки якщо ми про них попіклуємось. В гостьовій книзі музею "Лісової пісні" були записи на багатьох мовах, людей різного віку, статусу. Всі, хто там був, щось відчували, мають чим завдячувати тій місцині. Найменше, що ми можемо зробити - допомогти їй не зникнути в болоті. Щоб досягти цього, можливо, не треба надзусиль, достатньо щоб декілька людей виконали свою відповідальність.

Пропоную почати компанію за відродження Нечимного з прив’язкою до ювілею "Лісової пісні". Створюйте контент на цю тематику, поширюйте його в мережах та в реалі.

Чого ми можемо досягти?
- звіту від регіональної влади про стан очистних робіт на Нечимному,
- присутності на заходах "керовників" зі столиці та їх гарантій щодо продовження робіт,
- об’єднання сил заради боротьби за існування цього унікального озера.

Ситуація показова, знакова, типова. Таких - тисячі на Вкраїні. Давайте проявимо своє ставлення до однієї з подібних, повіримо в сили громад і досягнем результату!

Бо я хочу щоб Нечимне було таким, яким його бачила Леся Українка, яким його пам’ятають батьки Художника.

PS Програму цьогорічного святкування на Нечимному я не знайшов, якщо побачите, кидайте посилання в коменти.
Сторінки:
1
2
попередня
наступна