хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Хрещення – кроплення, обливання чи занурення?

     Хрещення (грец. – “занурення у воду”) згідно вчення Святого Письма відбувається у свідомому віці шляхом повного занурення у воду. Так хрестив Іоанн Хреститель і апостоли, так була хрещена Київська Русь у 988 році.
     Відомо, що в християнському світі існують такі види хрещення: кроплення, обливання, повне занурення у воду дорослих людей, хрещення пелюстками троянд, хрещення снігом, хрещення через помазання олією, покладання рук на дитину, тобто “сухе, очищаюче” хрещення. Щоб визначити, яким є істинне хрещення, необхідно дізнатися, що Святе Письмо повідомляє про цей обряд. 

     Перед вознесінням на небо, Син Божий довірив Своїм учням велику справу: “Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів, і ось Я з вами по всі до кінця віку” (Матвія 28:19-20). Ці слова Ісуса, звернені до Його учнів, повністю розкривають зміст і значення біблійного хрещення. Христос заповів нам дотримуватися всіх Його заповідей і прийняти хрещення “в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа”. Прийняти хрещення необхідно кожній людині, яка шукає спасіння для своєї душі: “Хто увірує й охриститься, буде спасений” (Марка 16:16).

     Який спосіб хрещення є правильним? Слово Боже дає чітку відповідь: “Хто не народиться від води...” (Івана 3:5). Ці слова вимовив Сам Господь. І не тільки сказав, але і увійшов у річку для хрещення. “Тоді приходить Ісус із Галілеї понад Йордан до Івана – хреститися від нього. Але перешкоджав він Йому й говорив: Я повинен христитись від Тебе, і чи Тобі йти до мене? Але Ісус сказав йому у відповідь: залиш тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду. Тоді допустив він Його. І охрестившись Ісус, зараз вийшов із води, – і ось небо розкрилось, і побачив Іван Духа Божого, що спускався, як голуб, і сходив на Нього. І ось голос почувся із неба: Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав” (Матвія 3:13-17). Зверніть увагу, як був хрещений Ісус. Він “вийшов з води”. Текст ясно дає зрозуміти, що Ісус був хрещений в Йордані, як і багато інших. “Іван теж христив в Еноні поблизу Салиму, бо було там багато води; і приходили люди й христились” (Івана 3:23). Якби Іван обмежився лише кропленням або помазанням, йому не потрібно було шукати місце, де було багато води. 

     Саме слово “хрестити” на мові оригіналу означає “занурювати”. Це грецьке дієслово вживається в інших випадках для опису занурення тканини в барвник при її забарвленні. Та й сам зміст обряду має на увазі тільки занурення. “Ви були з Ним поховані у хрищенні, у Ньому ви й разом воскресли через віру в силу Бога, Який воскресив Його з мертвих” (Колосян 2:12). Слово Боже велить нам бути “похованими з Христом” при хрещенні. Поховати – значить загорнути, зарити. Людина не буде похована з Христом при хрещенні, якщо її голову лише покропити кількома краплями, або вилити на неї горня води. Сам факт, що хрещення є похованням з Христом вказує на те, що тільки повне занурення буде правильним способом хрещення. 

     А як щодо хрещення немовлят? Ось що говорить Ісус про дітей: “Приносили до Нього дітей, щоб Він доторкнувся до них, учні ж їм докоряли. Побачивши це, Ісус обурився і сказав їм: Пустіть дітей приходити до Мене і не бороніть їм, бо таких Царство Боже. Істинно кажу вам: хто не прийме Царства Божого, як дитя, той у нього не ввійде. І, пригорнувши їх, поклав на них руки і благословив їх” (Марка 10:13-16). Як бачимо, Святе Письмо повідомляє про те, що Господь дітей благословляв, але не хрестив. Вчення про хрещення немовлят – це спроба християнізувати іудейський обряд обрізання. Обрізання у старозавітні часи було перш за все актом приєднання людини до народу Божого і обіцянкою тих, хто обрізує, виховувати цю людину в правильній вірі. Зауважуєте? Первісна відповідальність падає не на обрізаного, а на тих, хто обрізав його. Хрещення ж свідчить про те, що людина не просто живе в народі Божому і виховується за всіма правилами, але що він сам бажає жити згідно цих правил. 

     Що стосується кроплення або обливання, то жодної біблійної підстави для таких дій немає. Кроплення, як спосіб хрещення нарівні в повним зануренням у воду був офіційно прийнятий на Равенському Соборі у 1311 році. Ось чому хрещення Київської Русі 988 року (за 323 роки до нововведення, яке протирічить вченню Христа і апостолів) відбулося саме біблійним способом у Дніпрі шляхом повного занурення у воду. 



0

Коментарі