хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Про сепаратизм в Донбасі. Денис Казанський.

Те, що відбувається в Донецькій області, настільки сюрреалістично, що не віриш своїм очам. На трасах блокпости і барикади з автопокришок, у містах захоплені адміністративні будівлі. Групи людей в масках з палицями і бітами контролюють дороги і обшукують транспорт. «Зелені чоловічки» під прикриттям цивільних захоплюють українську бронетехніку.

Міліції немає, влади немає, містами керують невідомі люди в камуфляжі. Фантастичні бойовики про постапокаліпсіс раптом стали реальністю, і ми ніби опинилися в центрі подій.

Те, що починалося, як мирні демонстрації і комічні, незграбні спроби копіювання київських подій на Майдані, поступово перетворилося на повномасштабне повстання. Місто Слов'янськ іноземні кореспонденти з великим досвідом називають «Чечнею» - за їх словами все виглядає так, як перед початком першого чеченського конфлікту. Перекриті вулиці, вантажівки поперек доріг, збройні загони на вулицях.

Конфлікт зайшов надто далеко, вже є перші вбиті, і зупинятися сепаратисти явно не збираються. На питання про цілі і завдання всі, як один, відповідають - будуть стояти до кінця. Кінцем більшість з них називають відділення від України .

Не виключено, що деякі угруповання, що орудують в області, взагалі не контролюються ніким, крім їх лідерів. Об'єднує їх хіба що ненависть до України та її нинішнього уряду. І не факт, що комусь вдасться змусити їх здатися і скласти зброю навіть у тому випадку, якщо політики домовляться між собою. Днями в Донецьку якісь хлопці навіть придумали брати податок з євреїв, яким було запропоновано з'явитися в Донецьку ОДА і заплатити 50 доларів податку. Такі оголошення з'явилися в місті. Лідери сепаратистів від цієї затії відхрестилися, але в середовищі повстанців чимало людей, які таку ідею вітають. Тож, далі буде.

Політики-регіонали закликають до переговорів з сепаратистами і вимагають уряд Яценюка піти на поступки, але схоже на те, що ситуацію вони вже не контролюють. Спори про їхню роль в сепаратистському повстанні ведуться до цих пір, але абсолютно точно можна сказати , що якщо воно і починалося за їх підтримки, то тепер уже складно сказати, хто керує процесом. З початку заворушень у ряди сепаратистів влилися маси некерованих елементів, людей з кримінальним минулим, відверто божевільних. Позиція їх найчастіше махновська - ніяких політиків, всі злодії, нікому не віримо. Регіонала Добкіна ледь не розірвав натовп в Луганську. Мера Слов'янська одіозну Нелю Штепу звинуватили у зв'язках з Правим сектором і позбавили влади - тепер в місті «народний мер», місцевий ветеран-афганець. Сама Штепа виступила по місцевому телеканалу, розповівши про те, що в місті некерована ситуація і мародерство - грабують продуктові магазини .

Пожежа, яку старанно розпалювали члени Партії регіонів у Донбасі полихнула так, що інструментів для того, щоб загасити її, у «донецьких» тепер все менше. Сепаратистські сили , очевидно, мають кілька різних течій, і регіоналами управляються далеко не всі вони. У всякому разі, тими регіоналами, які все ще живуть в Україні.

Здебільшого керують операцією на місцях люди, близькі до Сім'ї, а також інструктори з Росії. У всякому разі, найрадикальніша й добре підготовлена частина сепаратистських сил управляється саме людьми Януковича, а значить, не слухається місцевих, більш поміркованих політиків з Партії регіонів, які закликають скласти зброю і вирішити питання шляхом переговорів. Заяви Турчинова про готовність йти на поступки сепаратистам, проводити референдум і децентралізацію влади в Україні, які здавалося б, повинні привести до деескалації конфлікту, нічого не вирішили. Всі учасники сепаратистських мітингів, з якими мені довелося поспілкуватися в різних містах Донбасу були єдині у своїх переконаннях - Турчинов для них ніхто. І тих регіоналів, які закликатимуть їх до діалогу, вони проженуть теж. Більшість їх запевняє, що хоче федералізації, але в їх розумінні цей термін означає в кращому випадку номінальне перебування у складі України - повну політичну незалежність від Києва, свій зовнішньополітичний вектор, тільки російську мову на території Донецької області, свої підручники історії, шкільну програму, «як в Росії» і т.д. Зрозуміло, ці вимоги нездійсненні.

Зате така принципова впертість відмінно корелює з планами Віктора Януковича, який швидше за все задумав відторгнути частину України і встановити над нею контроль. Йому погоджувальна політика тих «донецьких», що залишилися та намагаються виторговувати преференції для свого бізнесу, якраз дуже не до вподоби. Він хоче звичного йому самодержавства хоча б в лояльних йому регіонах. Саме тому старанно підтримує домінуючий на сьогоднішній момент у Східній Україні меседж - «Донбас не визнає хунту». Гасло це справді підтримує абсолютна більшість учасників проросійських акцій. Тому політики з ПР знаходяться у замкнутому колі - визнаючи легітимність уряду вони стають зрадниками для мас, що влаштовують заворушення в містах Донбасу. Не визнаючи уряд, вони ніяк не можуть брати участі в переговорах.

Що стосується участі російського уряду в організації масових заворушень та збройних атак на міліцейські райвідділи в містах Донецької області, то воно поки що не таке велике. Судячи з усього, Росія надає людям Януковича інструкторів з бойовим досвідом і окремих військових фахівців, які допомагають організовувати озброєні нальоти. Швидше за все, в Донецькій області діють невеликі диверсійні групи росіян, але основною ударною силою є місцеві бойовики.

Зокрема, «російський полковник» з Горлівки, який виступав перед співробітниками місцевого МВС, виявився насправді жителем міста і українським громадянином, підполковником спецназу ГРУ у відставці на ім'я Ігор Безлер. Раніше він очолював ритуальну службу КП "Простір". Потім працював начальником служби безпеки кандидатів у народні депутати України від команди Шахова, зокрема Артура Герасимова, який балотувався за мажорітораному округу в Горлівці, але в раду не пройшов. Після виборів 2012 року Безлер працював у службі безпеки ПрАТ "Горлівський машинобудівник ", а саме в команді Ігоря Крижановського, якого обрали депутатом Донецької облради від Партії регіонів.

До речі, мер Горлівки Євген Клеп, якого сепаратисти змушували написати заяву про відставку, розповів, що тиснув на нього відомий у місті бізнесмен Руслан Шуліка, близький до кримінального авторитета Армена Саркисяна. Саме Саркісян займався організацією нападу тітушек на донецьких евромайданівців, а потім привозив бойовиків в Київ. ЗМІ повідомляли, що його люди в столиці вбили кількох демонстрантів. Саркісяна називають смотрящим від Сім'ї в місті Горлівка .

Джин випущений з пляшки. І загнати його назад тепер буде вельми непросто. Спробуй-но переконати накручену, залякану людину, щоб він заспокоївся і жив далі, ніби нічого не сталося. Партія регіонів більше десятка років накручувала місцеве населення байками про жорстоких фашистів з Західної України, які тільки й чекають випадку, щоб приїхати в Донбас і розправитися з місцевим населенням. У підсумку істерія нарешті досягла такого градусу, що кришку нарешті зірвало. І в цьому вирі першої потонула сама Партія регіонів. Після громадянського конфлікту її рейтинг впав нижче плінтуса, в тому числі і на сході України, де регіоналам не пробачили нерішучої поведінки і поразки в боротьбі проти проєвропейських сил.

Намагаючись створити якусь східно-українську ідентичність, а по суті просто імпортуючи російську пропаганду через брак своєї, ПР виховала багатотисячну масу українофобів, і створила в своєму базовому регіоні не «донецьку республіку» , а маленьку та злу Росію, що люто відгородилася барикадами від усього світу. І бойові дії, які можуть ось-ось розпочатися в регіоні, або покінчать з нею, або дозволять їй остаточно відокремитися і оформитися в нове Придністров'я.

http://tyzhden.ua/Politics/107749

11

Коментарі

Гість: Добрый Лео

116.04.14, 13:12

Дочитал до масок, дальше не стал. Дальше - такое же враньё, скорее всего, как и про маски.

    216.04.14, 13:25Відповідь на 1 від Гість: Добрый Лео

    Дочитал до масок, дальше не стал. Дальше - такое же враньё, скорее всего, как и про маски.враньё в чём?

      анонім

      316.04.14, 13:28

      Такой же сюрреализм мы наблюдали в Киеве. И про джина согласен. Так сказать - алаверды.

        416.04.14, 13:32Відповідь на 3 від анонім

        Такой же сюрреализм мы наблюдали в Киеве. И про джина согласен. Так сказать - алаверды.этим и отличается Донецк от других регионов и от Харькова с Запорожьем в том числе. Кста пан Богуслаев поддержал Тигибкого. Думаю что Харьков в этот хаос донецкий не войдёт.

          анонім

          516.04.14, 13:40Відповідь на 4 від Поговорим

          Такой же сюрреализм мы наблюдали в Киеве. И про джина согласен. Так сказать - алаверды.этим и отличается Донецк от других регионов и от Харькова с Запорожьем в том числе. Кста пан Богуслаев поддержал Тигибкого. Думаю что Харьков в этот хаос донецкий не войдёт.пан Богуслаев молодец!
          А Донецк и Луганск отличаются лишь тем, что ближе других к границе. Не более.
          Я надеюсь, что 17-го о чем-то договорятся. И с Луганском и Донецком будет все в порядке.

            Гість: Добрый Лео

            616.04.14, 13:45Відповідь на 2 від Поговорим

            Дочитал до масок, дальше не стал. Дальше - такое же враньё, скорее всего, как и про маски.враньё в чём?Враньё в масках. А правда - с открытым лицом. Донбасс стоит с открытым лицом.

              716.04.14, 13:45Відповідь на 4 від Поговорим

              Хочется верить, что Харьков ограничится битами гопников, но не факт, что "освоив" Донбасс, "освободители" не перекочуют к нам. Учитывая, что у нас есть Жилин с "Оплотом" ( вот почему на свободе после открытых гастролей в Киеве?), то все еще может быть. Думаю, что все дело в том, что все деньги идут на Донбасс, а Гепа с Допой не имеют таких спонсоров. Пока не имеют. Хотя, надеюсь, что в Харькове больше грамотных людей, чем в Донбассе, хотя маргиналов предостаточно.

                Гість: Добрый Лео

                816.04.14, 13:45Відповідь на 4 від Поговорим

                Такой же сюрреализм мы наблюдали в Киеве. И про джина согласен. Так сказать - алаверды.этим и отличается Донецк от других регионов и от Харькова с Запорожьем в том числе. Кста пан Богуслаев поддержал Тигибкого. Думаю что Харьков в этот хаос донецкий не войдёт.Жириновский не перечислил только Львов.

                  916.04.14, 13:46Відповідь на 5 від анонім

                  Такой же сюрреализм мы наблюдали в Киеве. И про джина согласен. Так сказать - алаверды.этим и отличается Донецк от других регионов и от Харькова с Запорожьем в том числе. Кста пан Богуслаев поддержал Тигибкого. Думаю что Харьков в этот хаос донецкий не войдёт.пан Богуслаев молодец!
                  А Донецк и Луганск отличаются лишь тем, что ближе других к границе. Не более.
                  Я надеюсь, что 17-го о чем-то договорятся. И с Луганском и Донецком будет все в порядке.
                  Нет - там криминал. А у нас немного иное. Никогда братки не рулили окромя Анисима. Они всегда знали свое место. Беспредел начинася при Янеке. И я думаю местные элиты рады что его нет. Обстановка как раз об этом и свидетельствует. Пророссийские лозунги толкают те кто ничего не значит. Даже не так - те кто запятна

                    Гість: Добрый Лео

                    1016.04.14, 13:46Відповідь на 7 від Nika - 2009

                    Не факт... И в Харькове живут люди...

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      6
                      7
                      8
                      18
                      попередня
                      наступна