Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Лана

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 40-57 років

”Влада хоче замінити Меджліс”

  • 05.08.10, 09:16
Кримські татари відмовилися зустрічатися з президентом
Рефат Чубаров: ”Меджліс і кримські татари у своїй переважній більшості — продержавна сила”
 
Рефат Чубаров: ”Меджліс і кримські татари у своїй переважній більшості — продержавна сила” (фото з сайта gdb.rferl.org)
Представники Меджлісу кримськотатарського народу у вівторок відмовилися зустрічатися з президентом Віктором Януковичем. Про причини цього рішення ”ГПУ” розповів заступник голови Ради представників кримськотатарського народу Рефат Чубаров, 52 роки:

— Іще 13 травня голова Меджлісу Мустафа Джемілєв зустрівся з президентом. Домовилися обговорити нагальні питання на початку серпня на засіданні Ради представників кримських татар, єдиним представницьким органом нашого народу. Але за три дні до зустрічі телефонують з Адміністрації президента. Кажуть, що рада відбудеться у форматі зустрічі з представниками кримськотатарського населення. Звісно, президент має право запрошувати кого забажає. Але чому з десятків громадських організацій кримських татар на зустріч запросили представників пари-трійки найдрібніших і найбільш одіозних рухів. Які, до того ж, перебувають у брутальній опозиції до Меджлісу? Про що з ними радитися? Тому наша відмова брати участь у зустрічі — це не демарш і не ”політиканство”, як нам закидають зараз з Адміністрації президента. Ми хочемо поговорити про реальні проблеми, а не про надумані.

Їх просто використають, а потім забудуть

Але зустріч усе ж відбулася?

— Так, із запрошеними президентською адміністрацією. Але Янукович, напевно, не дуже обізнаний із тонкощами наших проблем, тому слухав лише тих, кого привело його оточення. Із ким зустрічався президент? Із організацією ”Міллі Фірка”, яка свого часу просила владу Росії і Татарстану захистити кримських татар від ”українського геноциду”. В Криму десятки таких маргінальних організацій із п’яти-десяти осіб, які готові кричати з будь-якого приводу і на будь-які теми. Починаючи з сіонізму й закінчуючи анти-НАТО. Ці люди не мають на півострові такої сили, щоб їх боятися.

Влада намагається створити у Криму альтернативний Меджлісу орган?

— Знаю, що в оточенні президента такі ідеї витають. Інакше на зустріч запросили б представників впливових громадських організації, які співпрацюють із Меджлісом. Це вже не перший раз, коли політики, які не знають кримськотатарського руху, його історії, особливостей, специфіки, намагаються максимально впливати на ситуацію. Меджліс і кримські татари у своїй переважній більшості — продержавна сила. Сила, яка виступає за демократизацію України та її інтеграцію в Європейський Союз. Виглядає на те, що влада хоче замінити Меджліс, зіпхнути його з політики. Бо хоче нами маніпулювати, виходячи з інших цінностей, інтеграції в інший бік.

Можливо, це потрібно владі перед виборами. І президент, співпрацюючи з маргінальними організаціями, зможе формально посилатися на думку кримських татар, нічого насправді не вирішуючи. Якщо так, то їх просто використають, а потім забудуть.

1

Коментарі